Takie cudo było...
CHINON KINGFLEX TTL (2880099486) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wersja do druku
Kupiłeś ?
nie... licytowałem, ale dałem sobie spokój... jest dość sporo podobnych aukcji. Tyle ze ja mam problem jeszcze jakie aparaty jakie mocowania mają ;)
Moim zdaniem powinieneś pomyśleć o Takumarze:) może mi się trafiła idealna wersja smc, egzemplarz którego nie oddam nigdy :) bez zafarbu, piękny bokeh, 1.4-:D i tak można opowiadać:)
Witam od niedawna jestem posiadaczem zenitara-m 50/1,7 i mogę powiedzieć że jestem pod wrażeniem :) Kupiłem jako tanie uzupełnienie kita który na 50mm jest do kitu :) Spodziewałem się że będzie użyteczny od ok 2,8 a tu miłe zaskoczenie,obraz ostry i w pełni użyteczny od pełnej dziury :grin:
Fajna plastyka i bokeh,kolory ok poleca to szkło :)
Moim zdaniem niema lepszej alternatywy...
A tu masz pełen zestaw:)
SMC TAKUMAR 50mm 1.4 IDEAŁ + Filtr + Dedelion !!! (2955333572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Siemanko...
udało mi się nabyć Takumara SMC 1,4 no i mam jedno małe ale... coś dosłownie lata/stuka w obiektywie jak nim się porusza... czy to normalne ? Wszystko działa płynnie i bez problemów.
PS.
Czy adapter z potwierdzeniem ostrości zawsze działa tylko do przesłony f8 ?
--- Kolejny post ---
Siemanko...
udało mi się nabyć Takumara SMC 1,4 no i mam jedno małe ale... coś dosłownie lata/stuka w obiektywie jak nim się porusza... czy to normalne ? Wszystko działa płynnie i bez problemów.
PS.
Czy adapter z potwierdzeniem ostrości zawsze działa tylko do przesłony f8 ?
W moim Takumarze nic nie stuka. Może po prostu masz już luźne pierścienie? A co do potwierdzenia, tak to normalne że przy f8 już nie chce działać. Jest po prostu za ciemno.
normalnie coś na bank lata w środku... no i nie wiem czy zostawić obiektyw czy czekać aż coś się rozsypie ? A były jakieś obiektyw w których coś latało "dzwoniło w środku"? Pytam o tą konkretną wersję Takumara SMC
Hmmm... ja np. w swoim Kironie 28mm f/2 też zauważyłem (usłyszałem), że coś lata. Rozkręciłem go (od bagnetu) i okazało się, że to kulki w łożysku latają w koszyku.
Może być to podobna rzecz?
No faktycznie dźwięk jest taki jak by jakieś kuleczki latały...
No to może to jest to... masz wkrętaki precyzyjne?! To może spróbuj jak ja ;)
Wkrętaki mam tylko jak się zabrać do rozkręcenia by dalej działało :P
Mam nadal ten obiektyw czy się go pozbyłeś ? Pytam bo jestem ciekaw czy się nie rozpadnie...
wszystkie canony fd dzwoniły, to mechanizmy przenoszenia przesłony hałsują jak sie potrzesie
też o tym słyszałem ale tak czekam aż ktoś to potwierdzi... gdyby nie to dzwonienie to obiektyw bardzo przyjemny w użyciu... na f2 może skaleczyć ostrością :)
1,4 jest używalne... brakuje mi jeszcze przyzwyczajenia do lukania na ta zieloną diodę potwierdzenia ostrości ;)
Adapter w INFOTO ok 75zł... ma jedną wadę.... trzeba lekko przypiłować adapter bo bolec nie pozwala rozkręcić obiektywu do nieskończoności... zabieg kosmetyczny :)
Skoro wszystko śmiga, to nie przejmuj się odgłosami i rób zdjęcia. :)
Chłopaki, że się podczepię, bo gadacie o czymś pokroju m42 :> Nie weryfikowałem mojej sztuki, a mam Cosinon Auto f/1.4 55mm. Full jpg wypluty z puszki:
http://img145.imageshack.us/img145/6096/img5558w.jpg
Pełna dziura, ostre to czy mydełkiem powiało? :confused:
Mhm...uwielbiam adaptery z potwierdzeniem ostrości :lol: Wgl Wam powiem, że wcześnie na 1000D, to była katorga z tym obiektywem, zapiąłem pod 50D, miód ale coś mi nie pasowało, był albo ff / bf...bawiłem się w kalibrację z poziomu body i efekty PO widoczne gołym okiem (bynajmniej na 1.4).
Moja ciekawość była silniejsza ode mnie i rozebrałem obiektyw... przyczyna stukotu była banalna... pierwsza z możliwych śrubek się rozkręciła i latała w obudowie. Jako że znalazłem przyczynę to chętnie rozebrałem obiektyw i wyczyściłem wszystkie soczewki. Sprawa jest prosta i warta zachodu :) Dzięki wszystkim za pomoc.
Co polecacie do fotografii makro ? chcę wykorzystać tego takumara... lepszy mieszek czy pierścienie ? na co zwrócić uwagę ?
Przeczytałam cały wątek - i ktoś już wspomniał, że może być problem z Takumarem z canonem FF. Kupiłam ostatnio Super-Takumar 1,4/50 i efekty są śliczne (faktycznie żółte, ale co tam), tylko coś zahacza (lustro?). Jest na to jakiś sposób? Nie chciałabym sobie aparatu zepsuć....
Nie wiem dlaczego nikt nie bierze jeszcze tutaj pod uwagę CZJ Pancolar 50/1,8 - ja bardzo lubię to szkło.
Na FF i nieskończoności co prawda haczy o lustro ale w sumie po co tak ustawiać
Albo Pentacona.
Pancolar and Pentacon 50mm 1.8 MC, Test
Tutaj masz listę manuali kompatybilnych z 5D:
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR
Z Takumarów 50-siątek 1.4 nie haczy o lustro ten: Pentax Super-Multi-Coated Takumar 1.4 / 50 mm 2nd version, 7 elements with the radioactive one
Jeśli manual to Takumar - miałem z powłokami go w werji SMC , ostrą sztukę, nie było mowy o żółtym zafarbie, porównywałem do 50mm 1.4 canona, który jest przy 1.4 mydłem :) bynajmniej tamta sztuka była:) . Co do takumara to fakt bokeh i jakaś taka plastyka tego szkła - nie da się tego jakos opisać jakby było hmmm analogowe ;D no niewiem :) a co do 50 C II też używałem i ma jedna zaletę autofocus :-) ale wybrałbym pewnie canona 50m smc teraz :) bo cichsza :)