-
Odp: Ceny używanych 5D MKII
Cytat:
Zamieszczone przez
matijaz
Np. czyszczenie matrycy i mapowanie syfów na matrycy :) Dla mnie mega pożyteczna funkcja. 5dmk1 nie jest zły, tylko przestarzały.
Ale i przestarzałym sprzętem (5d1) da się radę w miarę komfortowo robić zdjęcia :) ps mi się udało kupić 7 letniego z przebiegiem 15 tys w sklepowym stanie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
Ale i przestarzałym sprzętem (5d1) da się radę w miarę komfortowo robić zdjęcia :) ps mi się udało kupić 7 letniego z przebiegiem 15 tys w sklepowym stanie :D
Jak to "w miarę komfortowo"? A co w wpływa na fakt, że ten komfort jest niepełny?
-
Da się komfortowo, wiadomo - ale 5D3 jest jednak duużo bardziej komfortowy ;)
-
Niektórym może przeszkadzać wyświetlacz na którym nic nie widać, mimo wszystko spore szumy na wysokim iso pomijając już małą liczbę pixeli. To może wpływać na komfort pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sempoo
Da się komfortowo, wiadomo - ale 5D3 jest jednak duużo bardziej komfortowy ;)
Amator raczej nie kupi 5D3, bo po co - chyba, że nie ma co z pieniędzmi robić.
Choć to indywidualna sprawa, ja zawsze jednak wolę nowy sprzęt i jak można wychaczyć nowy 5D2 od TIP-a za 6500zł to trzeba brać :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Niektórym może przeszkadzać wyświetlacz na którym nic nie widać, mimo wszystko spore szumy na wysokim iso pomijając już małą liczbę pixeli. To może wpływać na komfort pracy.
Jak sie przyzwyczaisz, to na takie niuanse nie będziesz zwracał uwagi - plastyka obrazka wszystko zrekompensuje :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
a jest możliwość sprawdzenia ile razy już migawka była wymieniana ? :)
-
Jest możliwość sprawdzenia przebiegu aparatu jeżeli chodzi o zdjęcia, a jak się ma do tego tryb filmowania migawka/matryca zużywa się tak samo jak podczas zdjęć? Czy filmy ujęte są w przebiegu czy można to jakoś sprawdzić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
Wiara w 7letni aparat z segmentu (jak na Polskie warunki i tamte czasy) PRO z przebiegiem 30tys. od amatora co cykał zdjęcia na wakacjach dzieciom i żonie można ustawić niemalże w jednej linii z wiarą w świętego mikołaja, zębową wróżkę, elfy, smoki, czy w bezwypadkowe 10 letnie BWM z niemiec, z przebiegiem 100tys. km od 70 letniego dziadka i inne tym podobne. Mogą się takie aparaty zdarzyć - owszem, ale jak patrze na allegro to nagle 90% 5DmkI pochodzi od amatorów. Może, ale obstawiam, że w znakomitej większości są oni 2-3-4 właścicielem tej puszki a te 30tys. to na drugiej bądź już trzeciej migawce. Tak znam 4 amatorów co maja obecnie 5D1, ale wszyscy są którymś z kolei właścicielem i żadna z tych puszek nie ma przebiegu 30-40tys. na pierwszej migawce.
Natomiast znam 2 amatorów co mają 5D2 o niskim przebiegu.
I prędzej uwierzę w 5D2 z przebiegm 30tys od amatora niż w takie samo 5D1. Dlaczego? Bo jednak realia ekonomiczne 7lat temu a 3,5 roku temu były o wiele inne. A po premierze te puszki kosztowały mniej więcej tyle samo, tylko, że sytuacja ekonomiczna (patrz pensje w 2005 a 2008 jednak się już sporo różniły). Oraz dlatego, że 5D2 to ogólnie o wiele lepszy aparat (co nie oznacza, żę uważam 5D1 za zły) - Ci, co twierdzą inaczej to po prostu w większości ludzie, których na 5D2 nie stać i starają się udowodnić za wszelką cenę, że 5D2 nie jest wcale lepszy ani wart swoje ceny.
Taka forma pocieszania samego siebie ;)
Absolutnie zgadzam się z powyższym, jednak ... myślę że zdarzają się 5mk1 z niskim przebiegiem. Ja z kolei znam osoby ktore takową puszke posiadają i faktyczne przbiegi to 40-50 tys na pierwszej migawce. Dwie takie osoby znam :)
Faktem jest że realia finansowe w 2005 były inne ale nie oznacza to ze wtedy nie bylo ludzi ktorych nie bylo stac na 5d.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Choć to indywidualna sprawa, ja zawsze jednak wolę nowy sprzęt i jak można wychaczyć nowy 5D2 od TIP-a za 6500zł to trzeba brać :)
Kwestia zasobności portfela.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ciekawa propozycja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
mylisz się. kupi - niekoniecznie za 11k bo mu na to rozsądek nie pozwala a i 5d2 nadal robi zdjęcia
- ale jak będą prawie nowe po 7,5-8k to kupi :)
po co ? odpowiedź jest banalnie prosta - ma takie hobby a nie musi na nim zarabiać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Czy ktoś coś już kupwał u tego FotoTaniej?
Napisał żeby nie kupować sprzętu bez potwierdzonego przebiegu a sam nie wspomina że takie potwierdzenie ma.
Ma 2 sztuki 24/1.4L w niezłych cenach a ja na to szkło poluję dlatego pytam czy sprzedawca wart zaufania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
Napisał żeby nie kupować sprzętu bez potwierdzonego przebiegu a sam nie wspomina że takie potwierdzenie ma.
Ma 2 sztuki 24/1.4L w niezłych cenach a ja na to szkło poluję dlatego pytam czy sprzedawca wart zaufania.
Na aukcjach aparatów ma zdjęcie z serwisu nt. potwierdzenia migawki :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
Kiedyś kupowałem u niego 10-22 i jak już miałem sprzęt u siebie to okazało się, że miał uszkodzone mocowanie filtru, wymienił bez problemu, a nawet pozwolił wybrać sobie z kilku sztuk.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Kiedyś kupowałem u niego 10-22 i jak już miałem sprzęt u siebie to okazało się, że miał uszkodzone mocowanie filtru, wymienił bez problemu, a nawet pozwolił wybrać sobie z kilku sztuk.
to dobra wiadomość, zdaje się że to uczciwy sprzedawca. Ktoś jeszcze ma zdanie na jego temat?
Kusi mnie ta 24/1.4L u niego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
Na tej aukcji faktycznie nie ma i jest to zastanawiające ale na pozostałych które oglądałem i link wcześniej była kartka z serwisu.
-
Widziałem kilka takich propozycji na aukcjach - 5D z przebiegami 10-20k, ale mimo wszystko ta cena nie jest niska.
-
z takim przebiegiem warto kupić ale tak w cenie ok 3200zł - pewnie z 200zł by urwał kupując poza allegro :)
-
dlaczego ceny używanych 5d są zawyżone na allego ? ponieważ osoby które tym handlują zawyżają je cały czas !!! jednocześnie podają tylko wybiórczo informacje o przebiegu i sposobie używania
CANON 5D markII (3775957902) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
CANON 5D MARK II KOMPLET ZADBANY IDEALNY 5d mk II (3794235409) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
no i ceny cały czas wysokie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
caanoon
Zwróć uwagę, że przykłady które podajesz dotyczą nie aparatów Canon EOS 5D, a Canon EOS 5D mark II!
Dla mnie raczej niepokojąco niska jest cena tych puszek - może służyły to filmowania?
-
a czy nie o to chodzi? sprzedać jak najlepiej?
jak można mieć pretensje, że ktos chce stracić jak najmniej?!
jeżeli sprzedający wycenia sprzęt powyżej ceny rynkowej to nic nam do tego. możemy próbować negocjacji i TYLE
inna sprawa to fakt, że taka osoba prędzej czy później zmięknie i aparat sprzeda
-
Jak dla kogos sprzet uzywany za drogi, to moze zakupic nowy w sklepie i nie bedzie musial sie martwic gdzie i jak byl uzywany, wystarczy dolozyc pare centow i po klopocie? :mrgreen:
-
Te korpusy są jak auta od niemca, jeździł dziadek i tylko w niedzielę do kościoła tylko skąd ten przebieg. Dlatego korpusy kupuję nowe :).
-
Jak to ? 3650zł za używany 5D2 to drogo ? Panowie , bez żartów, to podejrzanie tanio :(
-
We wrześniu tego roku, swój wyjątkowo zadbany egzemplarz 5D Mark II wraz z oryginalnym gripem, sprzedałem za kwotę 6 000,00 zł. Trochę żałuję swojej decyzji jednak tak być musiało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jak to ? 3650zł za używany 5D2 to drogo ? Panowie , bez żartów, to podejrzanie tanio :(
Cena realistyczna, pytanie tylko ile ślubów zrobił i ile jeszcze pociągnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Te korpusy są jak auta od niemca, jeździł dziadek i tylko w niedzielę do kościoła tylko skąd ten przebieg. Dlatego korpusy kupuję nowe :).
Mylisz sie kolego i za bardzo generalizujesz, sam sprzedalem korpus 5dmkII jednemu z forumowiczow i uwierz mi ze z nim tak bylo jak piszesz, wez pod uwage ze taki amator jak ja jak nie ma czasu to nie fotografuje wiec aparat lezy na polce,a odsprzedalem bo wyszedl mk3.:lol:
-
Bywa rozmaicie i można wygarnąć porządny egzemplarz z minimalnym przebiegiem 5-10k ale wtedy trzeba zapłacić ok.5000zł. Za 3650zł nie należy oczekiwać cudów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
(...) można wygarnąć porządny egzemplarz z minimalnym przebiegiem 5-10k ale wtedy trzeba zapłacić ok.5000zł.
Jak najbardziej. W mojej ocenie na niezakatowany egzemplarz raczej się wyda od 4500 do 5000 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Kupując używany sprzęt warto trochę pomyśleć, co dla wielu nie jest łatwe.
Jak ktoś wystawia sprzęt w cenie poniżej średniej rynkowej to zazwyczaj coś z nim jest nie tak. Np. duzy przebieg, uszkodzenia, itp. Sam rok temu sprzedawałem 5Dmk2 w świetnym stanie i na gwarancji i wystawiłem go w cenie powyżej średniej a i tak się bili. Faktem jest jednak to, że są aparaty (np. 5Dmk2), które służą do zarabiania więc jest większe ryzyko zajechanej sztuki
-
Roy P Mylisz sie piszac ze sa to glownie aparaty do celow zarobkowych, choc moze w krajach jak np Polska to moze i prawda gdzie trzeba ze dwa miesiace albo i dluzej pracowac by sobie taki aparat kupic wiec ktos kto juz kupi to raczej by zarabiac?
Wiedz JEDNAK ze w krajach lePiej roziwnietych, wielu pasjonatow uzywa takie modele lub jeszcze z wyzszej polki by porobic zdjecia w czasie wolnym lub na wycieczce.:lol:
-
Nie ważne czy kupujesz aparat do celów komercyjnych czy też dla przyjemności. Cena zawsze jest wykładnią jego stanu faktycznego - wyglądu, przebiegu, wyposażenia itp. ...........
Czasem warto więcej zapłacić, jeśli stan jest wzorcowy i w pełni udokumentowany :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Cena zawsze jest wykładnią jego stanu faktycznego - wyglądu, przebiegu, wyposażenia itp. ...........
tak ci się tylko wydaje
nie każda okazja to oszustwo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Roy P Mylisz sie piszac ze sa to glownie aparaty do celow zarobkowych, choc moze w krajach jak np Polska to moze i prawda gdzie trzeba ze dwa miesiace albo i dluzej pracowac by sobie taki aparat kupic wiec ktos kto juz kupi to raczej by zarabiac?
Wiedz JEDNAK ze w krajach lePiej roziwnietych, wielu pasjonatow uzywa takie modele lub jeszcze z wyzszej polki by porobic zdjecia w czasie wolnym lub na wycieczce.:lol:
Uciekło mi jedno słówko i powinno być często służą do zarabiania.
Dlatego trzeba uważać przy zakupie niektórych modeli nieco bardziej. :)
Po za tym co za znaczenie ma kto i po co kupuje taki aparat w innym kraju skoro i tak większość transakcji w Polsce odbywa się lokalnie.
Ja sam jestem amatorem i używałem 5Dmk2 a teraz mam 5Dmk3 tylko po to by pstrykać dzieciaki i widoczki :)
-
Okazje sa i zawsze beda, bo ktos kto zakupuje na aparat powinienm sie z tym liczyc ze przy odsprzedazy nie otrzyma tyle ile zaplacil; wiec trzeba sobie uzmyslowic ze juz samo kupno to strata i nie ma co sie przejmowac jesli przy odsprzedazy trzeba duuuzo zmniejszyc cene, pisze oczywiscie o amatorach;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tak ci się tylko wydaje
nie każda okazja to oszustwo
Nic mi się nie wydaje - to czysta ekonomia i nic więcej.
Nikt się nie pozbywa prawie nowego sprzętu za ułamek jego pierwotnej ceny.
Takie cuda to były tylko w ERZE, ale mało kto pamięta.
-
a ok, to pewnie mi się wydaje ze mam fajny sprzęt, a tak naprawdę to pewnie mam małpkę;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Nic mi się nie wydaje - to czysta ekonomia i nic więcej.
Nikt się nie pozbywa prawie nowego sprzętu za ułamek jego pierwotnej ceny.
Takie cuda to były tylko w ERZE, ale mało kto pamięta.
Nie masz racji, na szczęście ;-)
-
Doświadczenie mi pokazuje że raczej kolega Bolek02 marację.
-
A moje doświadczenie pokazuje co innego. I co teraz?
Hintem słowo Bolka02 - zawsze. Otóż nie, nie zawsze :-) eot
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Że mamy inne doświadczenia? ;)
Czemu niektórym tak ciężko zaakceptować że ktoś może mieć inne zdanie w danej materii? 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
To trochę tak, jak z samochodami. Ja kupiłem pięcioletnie auto z przebiegiem poniżej 70 tys km.
Za cenę ZNACZNIE niższą od rynkowej (dlaczego tak tanio to już raczej nie będę ujawniał).
Auto nie było bite i kręcone i co do tego mam 100% pewności.
Czyli jednak się zdarza? Ano zdarza się. Tylko jak często? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czemu niektórym tak ciężko zaakceptować że ktoś może mieć inne zdanie w danej materii?
i bardzo dobrze, dzięki temu ze ktoś widząc okazje podchodzi do niej jak pies do jeża, ja po prostu klikam i się ciesze;D
im więcej osób się boi tym większa szansa na wyhaczenie czegoś ciekawego
a ludzie sprzedają rzeczy z miliona powodów, i wartość sprzedawanego przedmiotu niekoniecznie jest dla nich najważniejsza
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
i bardzo dobrze, dzięki temu ze ktoś widząc okazje podchodzi do niej jak pies do jeża, ja po prostu klikam i się ciesze;D
im więcej osób się boi tym większa szansa na wyhaczenie czegoś ciekawego
a ludzie sprzedają rzeczy z miliona powodów, i wartość sprzedawanego przedmiotu niekoniecznie jest dla nich najważniejsza
To wszystko prawda co piszesz i nie zmienia to faktu, że wyjątek potwierdza regułę. Będziesz tak myślał do momentu aż się przejedziesz ( czego osobiście nie życzę Koledze ).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Nie ma ludzi nieomylnych, ale prawdziwe okazje są niezwykle rzadkie i częściej można wpaść w maliny :(
-
Bolek02 Moze kiedys "wpadles w maliny " stad tez takie twoje nastawienie, ale nie ma co sie odwracac tylem do dobrych okazji bo takie sa? Kiedys chcialem sprzedac samochod, ktory mi nie byl potrzebny wiec postanowilem go sprzedac szybko, w zwiazku z tym podalem bardzo atrakcyjna cene, dalo to efekt przeciwny i jeszcze bardziej wyploszylo klientow. Wiec zeby sprzedac musialem podniesc cene.;)
-
No tak wpadłem, bo każdy uczy się na błędach :( Niemniej jednak normalnie nikt rozsądny nie rozdaje fajnych rzeczy za półdarmo. Ja bynajmniej takich ludzi nie znam :(
Wracając do tematu, jest teraz sporo ofert na używki 5D2 i ceny porządnych egzemplarzy ze śladowym przebiegiem są w granicach 4800 - 5600zł, czy się to komu podoba, czy nie.
Na temat okazji się więcej nie wypowiadam, bo w życiu nie ma nic za darmo.
-
Osoba dbająca o swojego 5dmk2, przy małym przebiegu i papierach raczej próbuje najpierw sprzedać tu, na forum. Obie struny zazwyczaj nie mają nic do ukrycia pod piętnem publicznego ostracyzmu i nie tylko.
A co do cen… Ceny nie moga być niskie, bo różnica pomiędzy mk2 i mk3 nie jest kosmiczna. Dobre mk2 przy przebiegach 10-30 tyś. zdjęć i dobrym udokumentowaniu mogą spokojnie kosztować 4,5-5k PLN, jak prześledzimy transakcje, to trudno się temu dziwić.
Za 3k PLN będzie sprzedawał ktoś z nożem na gardle (aczkolwiek mam mimo to wątpliwości), lub ktoś, kto będzie miał do ukrycia coś, co bardziej obeznany w sprzecie użytkownik od razu wyłapie.
-
Te linkowane powyżej miały przebieg ok 100000 strzałów (pytanie na której migawce) moim zdaniem za ponad 4000 to nie była żadna okazja, te okazje z niskim przebiegiem mogą być "filmowe" co też zużywa korpus pomimo pozornie niskiego przebiegu.
-
co do wtop
oprócz zwykłego oszustwa na allegro, to największą wtopę zaliczyłem kupując tu na forum
co nie zmienia faktu ze okazje były /są/będą