a FF także nie jest złotym środkiem, bo w 5DmkIII AF nie działa i strach go kupować !
:lol:
Wersja do druku
a FF także nie jest złotym środkiem, bo w 5DmkIII AF nie działa i strach go kupować !
:lol:
napisałem już na nikoniarzach to tutaj też wkleję bo każdy się zastanawia nad ceną :)
w Czechach podali już cenę sugerowaną: 19 290kč -
Znme cenu a dostupnost objektivu Sigma 35mm 1.4 | Fotordce.cz
co daje nam w przeliczeniu po śr. kursie ok. 3 195 zł
czyli wreszcie coś w sensownej cenie
teraz zostaje poczekać na obrazki i testy
Ja tam dalej myślę, że u nas będzie i tak droższa..
3200zł za Sigmę to fajna cena, patrząc na C35 i 5400.
Patrząc na jakoś nowych szkieł Sigmy to może być hicior.
Także czekam z zakupem 35L na tą Sigmę.
..kupisz sigme - zawsze coś bedzie nie tak (przecież to sigma nie oszukujmy się) i będziesz rozmyślał: ...a może warto było przeboleć 2k pln i kupić szkło na całe życie :)
Cale szczescie, ze moja 150 macro tych madrosci nie czyta...
Mam ją już 2 lata i jeśli chodzi o AF to tylko 17-40 jej dorównuje.
Nie piszę o obiektywie, który masz dwa lata tylko o 35, której (póki co) nie ma :)
Ta niewiadoma odnośnie 35/1.4 sprowadza się, jak sadzę, do tego czy będzie miała AF podatny na kalibrację w serwisie czy nie - jak 50/1.4. Jakoś wierzę w jakość samej optyki w tym przypadku ( w sumie nie wiem czemu).
szkoda, że nowego jasnego 24 nie wypuścili :(
Wypuszcza, na pewno wkoncu wypuszcza.
To tylko kwestia czasu:)
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Kolejny obiektyw na który 90% CB będzie narzekało nie mając go nigdy w ręku.
O widzisz. A ja do tej pory miałem problem tylko z 24/1,8. Reszta działała prawidłowo. Cud?
A na cenę mogę sobie ponarzekać bez "mania w ręku"? ;-)
Wyrażam zgodę ;-)
Używałem Sigm pod Nikonami przez lata i działały, wprawdzie wolniej od Nikkorów ale problemów z trafieniem nie miały. Pod Canonem próbowałem dwie sztuki 24-70 i wspomniany powyżej 24 1.8 oba szkła to dramat, a stałka to zaiste jakiś horror był!
No i pięknie, jeszcze troszkę i wciągam Sigmę 35/1.4, 84/1.4 i zrobię przesiadkę na 6d albo d600. I już :) chociaż skłaniam się coraz bardziej ku żółtym.
No w nikonie jak powszechnie wiadomo nie ma problemow ze AF w Sigmach.
Chcesz jasne stalki Sigmy i puszke Nikona? - jak najbardziej trafiony pomysl :]
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Cenę z USA należy traktować wyłącznie orientacyjnie. Ale w naszym kraju będzie ona bardzo kusząca...
"Nowy obiektyw w sprzedaży ma pojawić się już w przyszłym miesiącu, a osoby chcące znaleźć go pod choinką muszą przygotować swoich najbliższych na wydatek rzędu 3590 zł. " wiec nie jest zle, zobaczymy jak bedzie optycznie i jak z AF
Co do AF to nie wiem, ale optycznie będzie OK.
Teraz tylko testy, jeśli okażą się pozytywne to tylko odczekać parę mieś. i cena spadnie pewnie do rozsądnych 3000pln.
Jak twierdzą optyczni: Nowy obiektyw w sprzedaży ma pojawić się już w przyszłym miesiącu, a osoby chcące znaleźć go pod choinką muszą przygotować swoich najbliższych na wydatek rzędu 3590 zł.
Tak - dokupić. Za darmo możesz iść do lasu i ...
BTW: wydawało mi się, że przyrządzik miał służyć do aktualizacji firmware (bardzo przydatne w mezaliansie sigma-canon)...ale źle doczytałem.
To jest oddzielne urządzenie.
Na temat ceny nic nie wiadomo? I tego czy adapter (czy jak go zwać) będzie działał ze starszymi obiektywami?
Do aktualizacji firmware też.
Na poszczególnych forach piszą o mezaliansie Sigma-Nikon i Sigma-Alfa. Kapryśna patnerka ta sigma.
Nie wiadomo jaka procedura korekcji obiektywu jest przewidziana, mówi się o korekcie dla poszczególnych zakresów odległości. No i to, że sprawa dotyczy tylko nowych obiektywów.
Nigdzie nie spotkałem ceny tego cuda ale mam złe przeczucia. Na forum Nikona wymyślili, że może będzie to można wypożyczyć w Pro-Centrum.
Z relacji z konferencji prasowej Sigmy na optycznych wynika, że koszt urządzenia będzie wynosił kilkaset złotych.
Sigma jak sigma. Mi się wydaje, że "robotę" robią magicy od canona utrudniając życie tzw. producentom niezależnym. A ci ostatni starają się jak mogą - aktualizację firmwaru z poziomu zwykłego użytkownika mamy w lampach metza, wyzwalaczach pixela...a że naleśnik 40 nie do końca współgra ze starszymi body...rewolucja wymaga ofiar.
Sprzęt ma działać tylko z Sigmami z nowej serii.
"będziemy mogli do obiektywu wgrać najnowsze oprogramowanie, skalibrować back lub front-fokus a także, w niektórych obiektywach, ustawić wartość ogranicznika pracy mechanizmu ustawiającego ostrość na wybraną przez nas wielkość. Co więcej, kalibrację będzie można wykonać i wprowadzić osobno dla każdej ogniskowej obiektywu zmiennoogniskowego. Wprowadzone zakresy pracy autofokusa będzie można, w niektórych obiektywach, zapamiętać. Przykładowo, nowa Sigma 120-300 mm OS ma dwa tryby do zapamiętania. Można więc jeden z nich ustawić tak aby autofokus pracował w zakresie odległości wykorzystywanych w studio, a drugi na dużo większe odległości wykorzystywane na przykład w fotografii samolotów".
więcej na optycznych, którzy podobno już ją testują :D
Konferencja prasowa Sigma Corporation - Warszawa, 7 listopada 2012 roku - Optyczne.pl
3590... to chyba mniej niż się wszyscy spodziewali... teraz czekamy na test :)
Jeszcze trzeba dodać koszt dock'a :)
To jest pomysł na biznes - sprzedawać wadliwie działające obiektywy i oczekiwać, że userzy sami sobie je skalibrują. I jeszcze za to zapłacą :)
"Wadliwość" jest winą Canona, a nie Sigmy. Tam kieruj swoje żale.
Czyli jakbym znowu kupił Sigmę z 3 metrowym bf to mam ją wysłać do Canona? No nie wiem czy to dobra rada wujku.
Ironia zupełnie nie na miejscu. Żale kieruj do Canona, który tak blokuje konkurencję.
Tamron jakoś sobie radzi....
Jakoś.
W jakiś dziwny sposób użytkownicy np. Sony nie lamentują na forach o kiepskiej pracy AF z ich aparatami.
skończy się na tym, że taniej i prościej bo i kwestia odsprzedaży przecież, będzie dołożyć i kupić canona.
Użytkownicy Canona będą standardowo narzekać a inni systemowy dostaną pewnie bardzo dobre optycznie szkło za przyzwoitą jak na nie cenę. Przerabiałem 2 sigmy (17-35 i 30) i 1 nie szło wy-kalibrować do mojego ówczesnego 20d, a 2 sprzedałem bo w gorszych warunkach miałem turbo loterię z AF niestety.. Optycznie obie były dla mnie świetne a szczególnie biorąc pod uwagę ich cenę (900 i 1150 zł) :D Winę ponoszą obie strony - Sigma jak i Canon. Bo skoro inni producenci jak Tokina i Tamron są w stanie zrobić szkła z powtarzalnym AF z Canonami to dlaczego Sigma nie ?
Sven - jak wiemy często i tą mikro-regulację można o kant tyłka rozbić..