-
Odp: Canon 24-105/4L, błąd Err01 i kłopot z AF
To będzie mój pierwszy wpis na forum i niestety tez właśnie zaczęły mi się problemy z 24-105. Wyskakuje "błąd Err 01". Nie mniej jednak błąd pojawia się jedynie przy przymykaniu przysłony i wtedy na wyświetlaczu miga co jakiś czas przysłona "0.0". Przy maksymalnie otwartej przysłonie obiektyw działa normalnie. A jak jest maksymalnie złożony czyli przy 24mm używanie jakiejkolwiek przysłony tez nie wywołuje błędu.
Obiektyw mam 4 lata i zrobił jakieś 70 000 zdjęć na 2 body. 90% na przysłonie 4.0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Blue1983
To będzie mój pierwszy wpis na forum i niestety tez właśnie zaczęły mi się problemy z 24-105. Wyskakuje "błąd Err 01". Nie mniej jednak błąd pojawia się jedynie przy przymykaniu przysłony i wtedy na wyświetlaczu miga co jakiś czas przysłona "0.0". Przy maksymalnie otwartej przysłonie obiektyw działa normalnie. A jak jest maksymalnie złożony czyli przy 24mm używanie jakiejkolwiek przysłony tez nie wywołuje błędu.
Obiektyw mam 4 lata i zrobił jakieś 70 000 zdjęć na 2 body. 90% na przysłonie 4.0
W obiektywie uszkodzony jest zespół przysłony i konieczna jest jego wymiana.
-
Przypominam że 2.zasada reg.forum mówi :
Cytat:
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku.
W tym wątku nawiązujemy kontakt z CSI w sprawach problemów technicznych sprzętu serwisowanego przez CSI FOTO I VIDEO.
Trzymajmy się tematu wątku i nie przeszkadzajmy kolegom w uzyskaniu pomocy,opinii,wyjaśnień czy rady serwisu.
Mamy inne wątki i działy w których możemy pisać o innych naszych problemach.Możemy zakładać wątki jesli temat nie istnieje.Ale w odpowiednim dziale.
-
Dopadła i mnie ta przypadłość, może mi ktoś podesłać na PW namiary na jakiegoś magika od flexów? Wydaje mi się że naprawa za 600 to trochę za drogo
-
użytkownik tego forum o nicku Naprawiacz - napisz do niego wiadomość i spytaj o cenę
-
W Krakowie na ulicy Czapskich jest serwis foto. Cena naprawy to ok 00zl.
Pytanie do CSI - Czy canon ma zamiar cos zrobic z tą wadą obiektywu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Paweł
W Krakowie na ulicy Czapskich jest serwis foto. Cena naprawy to ok 00zl.
Ile złotych dokładnie? :-) przymierzałem się do zakupu tego obiektywu ale ten liczny "drogi" błąd jest przerażający....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Ile złotych dokładnie? :-) przymierzałem się do zakupu tego obiektywu ale ten liczny "drogi" błąd jest przerażający....
Przepraszam, 300zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xamp
Dopadła i mnie ta przypadłość, może mi ktoś podesłać na PW namiary na jakiegoś magika od flexów? Wydaje mi się że naprawa za 600 to trochę za drogo
Aktualna (z 7.06.2013r) wycena naprawy mojego obiektywu to 690zł + przesyłki:(
-
CZy to jakaś plaga tych errorów? używki stoją w granicach 2200 zł + 700 zł naprawa... gdzie tu sens zakupu używanej elki ...
-
to jest ta legendarna jakość Canona...
-
Problem dla uzytkownika jest taki, że wada ujawnia sie zazwyczaj juz po okresie gwarancyjnym. Gdyby następowało to wcześniej, na pewno canon od jakiejś partii już by ta wadę usunął a tak to se kasę trzepie (sam flex który trzeba wymienić kosztuje ok 2 dolarów) Wiem wiem, canon wymienia cały moduł przysłony:P
Smutne tylko, że to obiektyw klasy L....
-
ni i się na dniach ujawnił - szlag by:(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Paweł
Problem dla uzytkownika jest taki, że wada ujawnia sie zazwyczaj juz po okresie gwarancyjnym. Gdyby następowało to wcześniej, na pewno canon od jakiejś partii już by ta wadę usunął a tak to se kasę trzepie (sam flex który trzeba wymienić kosztuje ok 2 dolarów) Wiem wiem, canon wymienia cały moduł przysłony:P
Smutne tylko, że to obiektyw klasy L....
No tak wymiana części za 2 dolary byłaby poniżej godności korporacyjnej dla firmy, znaczy nie mieściłaby się w najlepszych praktykach i kalała by honor korporacyjny, czasem takie fleksy bywają na allegro - tak z niezdrowej ciekawości spytam (bo myślę ciepło o tym obiektywie) czy potrzeba być wielkim magikiem aby takiego fleksa wymienić czy zwykłe umiejętności kręcenia śrubokrętem i trzymania lutownicy wystarczają?
-
Czy można to jakoś wcześniej przewidzieć? Jakie są pierwsze objawy?
-
Witam, odgrzewam wątek.
Niedawno właśnie pojawił mi się Error01. Teraz znów wszystko działa i jest ok. Najpierw myślałem że to bardziej problem body, ale teraz sam już nie wiem. Objawem był również efekt jaki się pojawia po wyciągnięciu z puszki (5dmk3) akumulatora, czyli duże przyciemnienie obrazu z wizjerze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Witam, odgrzewam wątek.
Niedawno właśnie pojawił mi się Error01. Teraz znów wszystko działa i jest ok. Najpierw myślałem że to bardziej problem body, ale teraz sam już nie wiem. Objawem był również efekt jaki się pojawia po wyciągnięciu z puszki (5dmk3) akumulatora, czyli duże przyciemnienie obrazu z wizjerze.
sprawdz czy lamelki przyslony czasami sie nie kleja w pozycji zamknietej.
nie wracaja do polozenia poczatkowego i pojawia sie taki meldunek.
to sie czasami zdaza , szczegolnie w okresie jesiennym , kiedy wilgotnosc powietrza jest wieksza.
czy ten meldunek jest przed , czy po zrobieniu zdjecia ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
sprawdz czy lamelki przyslony czasami sie nie kleja w pozycji zamknietej.
nie wracaja do polozenia poczatkowego i pojawia sie taki meldunek.
to sie czasami zdaza , szczegolnie w okresie jesiennym , kiedy wilgotnosc powietrza jest wieksza.
czy ten meldunek jest przed , czy po zrobieniu zdjecia ?
Bechamot to się działo tak jakby w trakcie, ale z tego co pamiętam za którymś razem również tuż po. A da się sprawdzić te listki w momencie jak jest wszystko ok? Np. przymykając przysłonę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Bechamot to się działo tak jakby w trakcie, ale z tego co pamiętam za którymś razem również tuż po. A da się sprawdzić te listki w momencie jak jest wszystko ok? Np. przymykając przysłonę?
to moze byc klejenie sie listkow.
ale pewnosci oczywiscie nie mam.
to jedna z mozliwosci.
obserwuj i w takim wypadku jesli do tego dojdzie sprawdz , czy przyslona zostala w pozycji zamknietej. Czaem otwiera sie z niewielkim opoznieniem
to tez czasem wystepuje w zaleznosci od pozycji aparatu , np fotografujac pionowo w dol , lub w gore ( raczej w dol).
oczywiscie wykluczyc znanej przypadlosc tego obiektywwu - przerwanie przewodu tez nie mozna wykluczyc , ale to sa objawy jak przy klejeniu lamelek.
ile zdjec moze miec obiektyw ? - pareset tysiecy winen wytrzymac.
-
dopisek:
milczaco zalozylem , ze styki masz czyste ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to moze byc klejenie sie listkow.
ale pewnosci oczywiscie nie mam.
to jedna z mozliwosci.
obserwuj i w takim wypadku jesli do tego dojdzie sprawdz , czy przyslona zostala w pozycji zamknietej. Czaem otwiera sie z niewielkim opoznieniem
to tez czasem wystepuje w zaleznosci od pozycji aparatu , np fotografujac pionowo w dol , lub w gore ( raczej w dol).
oczywiscie wykluczyc znanej przypadlosc tego obiektywwu - przerwanie przewodu tez nie mozna wykluczyc , ale to sa objawy jak przy klejeniu lamelek.
ile zdjec moze miec obiektyw ? - pareset tysiecy winen wytrzymac.
No i chyba masz rację. Generalnie wszystko ok, ale jak dałem na ogniskową 105 (wtedy lepiej widać) i zacząłem przymykać do f22 tym przyciskiem koło obiektywu, wtedy zaczął się przycinać. Z jednej strony ulga że to nie wina body, a z drugiej strony ...body mam jeszcze na gwarancji, więc byłoby taniej.
Dzięki za pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
No i chyba masz rację. Generalnie wszystko ok, ale jak dałem na ogniskową 105 (wtedy lepiej widać) i zacząłem przymykać do f22 tym przyciskiem koło obiektywu, wtedy zaczął się przycinać. Z jednej strony ulga że to nie wina body, a z drugiej strony ...body mam jeszcze na gwarancji, więc byłoby taniej.
Dzięki za pomoc.
mozesz sprobowac jednej rzeczy.
jesli akurat nie masz podpietego obiektywu to przechowywyc go przez jakis czys w szczelnym np metalowym pudleku wraz z pochlaniczem wilgoci ( silica gel).
Nie jest to calkowite rozwiazanie problemu , ale wolalbym to sprobowac najpierw niz rozkrecac obiektyw.
Przed uzyciem mozesz sprobowac lamelki rozruszyc , tak jak robiles.
w okresie jesiennym to sie zdaza , kiedy wilgoc w powietrzu .
oczywiscie przrwy na laczach nie mozna wykluczyc , ale wiem ze bywaja problemy z klejacymi sie listkami.
Spawdz , czy w jakiejs pozycji ta usterka wystpuje latwiej.
-
Byłem w serwisie i powiedzieli że na pewno flex przysłony do wymiany. 300zł. Zostawiłem do naprawy.
I jeszcze było: "a to 24-105? a to wiadomo" :)
-
Lepiej nie pisz tutaj takich rzeczy o tym obiektywie, bo jak jakiś czas temu napisałem, że Err01 w nim jest bardzo częstą przypadłością, to kilka osób omal mnie nie zjadło.