-
Odp: Sony NEX goes Full Frame!!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tyle że porównywanie tego celownika do GH2 to jak wyrabianie sobie zdania o komforcie jazdy samochodem na podstawie kontaktu z maluchem ;).
Wiesz, tylko kupując Malucha nikt Tobie nie wmawiał, że to lux torpeda. A tak jest za każdym razem jak pojawia się nowość w sprzęcie foto a za kilka lat dowiadujesz się, że jest to relikt kamienia łupanego.
-
Cóż ja Cię do niczego nie mam zamiaru przekonywać ale te wizjery różnią się dla mnie dramatycznie i moim zdaniem postęp jest - a jestem na to wyczulony bo ogromnie mnie drażnił obraz ze starych EVF. Jak wejdą na dobre oled-y to wizjery optyczne powoli stracą sens.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Apple wbrew pozorom nie jest marka luksusową. Tu raczej trafniejsze będą konotacje religijne, trochę wykraczające poza klasyczną ekonomię :-)
Sprzedaż Apple w zeszłym roku wyniosła 128 miliardów $ a Leica Camera ćwierć miliarda € (wielki skok w stosunku do poprzednich lat). Porównanie raczej osobliwe, ale jeśli już religia to Apple by było jak Chrześcijaństwo a Leica może Scientology.:D
-
same zwierzaki na tym forum.. koty, szczury, krokodyle.. może i ja powinienem się zmienić w jakiegoś animala :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Cóż ja Cię do niczego nie mam zamiaru przekonywać ale te wizjery różnią się dla mnie dramatycznie i moim zdaniem postęp jest - a jestem na to wyczulony bo ogromnie mnie drażnił obraz ze starych EVF. Jak wejdą na dobre oled-y to wizjery optyczne powoli stracą sens.
Moja fantazja i wyobraźnia nie osiąga tak wysokich pułapów i nie wiem co to by musiały być wizjery żeby zastąpiły wizjery optyczne?
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
same zwierzaki na tym forum.. koty, szczury, krokodyle.. może i ja powinienem się zmienić w jakiegoś animala :D
Każdy coś ma :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Moja fantazja i wyobraźnia nie osiąga tak wysokich pułapów i nie wiem co to by musiały być wizjery żeby zastąpiły wizjery optyczne?
Każdy coś ma :mrgreen:
Taki co widać w nim tak samo jak w optycznym a do tego powinien akomodować się podobnie do ludzkiego oka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Myślę, że kierunek, jaki wyznacza Leica M Monochrome jest przyszłością fotografii cyfrowej. Bez tych wielkich ciężkich lustrzanek... czekam na taki aparacik tylko kolorowy oczywiście i z porządnym systemem obiektywów - nieważne jakiego producenta, byle obrazek był super i cena nie out-of-this-world.
jaki kierunek wyznacza Leica Monochrome? Leica robi takie apraty od lat 20, a były one bardzo popularne do lat 60 (w USA nigdy nie były popularne, tam z Grafleksów, przesiedli się od razu na lustra), więc trudno nazwać to awangardą
coś nowego to na przykład Olympus PEN i Sony NEX, tylko na razie robią tylko sprzęt amatorski
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Tak samo kiedyś pisano o aparatach cyfrowych, że co to musiałyby być za sprzęty żeby zastąpiły klisze. Zastąpiły? Zastąpiły.*
* w 99,9% przypadków czyli na 1000 osób jedna wciąż robi zdjęcia na kliszach
-
Sony NEX goes Full Frame!!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
jaki kierunek wyznacza Leica Monochrome? Leica robi takie apraty od lat 20, a były one bardzo popularne do lat 60 (w USA nigdy nie były popularne, tam z Grafleksów, przesiedli się od razu na lustra), więc trudno nazwać to awangardą
coś nowego to na przykład Olympus PEN i Sony NEX, tylko na razie robią tylko sprzęt amatorski
Nie wiedziałem że Leica od 20 lat produkuje cyfrowe fulfrejmy w takiej fajnej oldskulowej obudowie.
-
Nie od 20 lat a w przyszłym roku pewnie minie sto lat. I nie cyfrowe nie mniej kiedyś na pełną klatkę wołano mały obrazek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
I nie cyfrowe nie mniej kiedyś na pełną klatkę wołano mały obrazek.
No właśnie to się dopiero zmieniło. Teraz FF to "ósmy cud świata" - wtedy ledwie się to do czegoś nadawało ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Nie od 20 lat a w przyszłym roku pewnie minie sto lat. I nie cyfrowe nie mniej kiedyś na pełną klatkę wołano mały obrazek.
Kol. airhead napisal od lat dwudziestych, nie od lat dwudziestu.
Zanim jeszcze wołano "mały obrazek" nzywano z pewna pogarda aparatami "miniaturowymi" to, co dzisiaj się dummie mieni fulfrejm.
-
Mi chodzi o aparaty digital - jakbyś kolego airhead nie zauważył - a nie o analoga. Więc porównanie M Monochrome, czy też M9 do tych wiekowych konstrukcji jest równie trafne jak porównanie komputera do liczydła.
-
Do liczydła to może nie, ale do suwaka logarytmicznego jak najbardziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Tak samo kiedyś pisano o aparatach cyfrowych, że co to musiałyby być za sprzęty żeby zastąpiły klisze. Zastąpiły? Zastąpiły.*
* w 99,9% przypadków czyli na 1000 osób jedna wciąż robi zdjęcia na kliszach
Ano zastąpiły, są wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekonomiczne. Ale czy takie aż lepsze? Czy przez to fotografia analogowa straciła sens istnienia?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
...a do tego powinien akomodować się podobnie do ludzkiego oka.
Ocieramy się o ezoterykę :)
-
Mnie osobiście wizjer GH2 napawa optymizmem, biorąc pod uwagę przedział cenowy w jakim aparat się plasuje. Podczas ostatniego wyjazdu ani razu nie zatęskniłem za wizjerem lustrzanki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ano zastąpiły, są wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekonomiczne. Ale czy takie aż lepsze? Czy przez to fotografia analogowa straciła sens istnienia?
Nie nie straciła. Tak samo pewnie zostaną jakieś aparaty z wizjerami optycznymi ale w momencie jak elektroniczne osiągną jakość zbliżoną do optycznych to nie ma szans żeby te ostatnie się utrzymały. Zbyt dużo zalet i zbyt duża pokusa oszczędności dla producentów żeby z tego zrezygnować 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
...i zbyt duża pokusa oszczędności dla producentów żeby z tego zrezygnować 8-).
Tutaj może być pies, kot szczur czy krokodyl pogrzebany. Pryzmat pentagonalny zostanie zarezerwowany dla najdroższych modeli. Niedawno dowiedziałem się, że w rebelach już GO nima :? Ale rozmawiamy o kompaktach, więc rozważania nt. celownika są prostsze :)
-
Z 1D też z czasem wywalą to jest moim zdaniem nieuchronne. Kwestia dopracowania technologii.
-
Zaczęło się od NEX FF, ale to już wygląda jak full-size full-frame!
Filmmaker will not believe me on this: NEX-VG900 Full Frame E-mount camera for a tiny bit more than 3.000 Euro! | sonyalpharumors
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z 1D też z czasem wywalą to jest moim zdaniem nieuchronne. Kwestia dopracowania technologii.
No to ile lat dajemy lustrom i pryzmatom?
A. 5.
B. 10.
C. 15.
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ano zastąpiły, są wygodniejsze w obsłudze i bardziej ekonomiczne.
:)
Nie są łatwiejsze w obsłudze. Jednorazowy analog miał jeden guzik spust migawki. Znasz taki cyfrowy? Ekonomiczne też nie są. Według mnie fotografia cyfrowa jest droższa od analogowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Nie są łatwiejsze w obsłudze. Jednorazowy analog miał jeden guzik spust migawki. Znasz taki cyfrowy? Ekonomiczne też nie są. Według mnie fotografia cyfrowa jest droższa od analogowej.
:-D
Tylko trzeba się przemóc, a fałszywy wstyd zostawić w domu i przełączyć się na tryb zielonego kwadracika :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
No to ile lat dajemy lustrom i pryzmatom?
A. 5.
B. 10.
C. 15.
;)
Hmmm...... 10?
Ale dużej kwoty bym na to nie stawiał ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Znasz taki cyfrowy?
Ja tak mam w komórce i używam "bez przemagania się" ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Hmmm...... 10?
Ale dużej kwoty bym na to nie stawiał .
O ile wcześniej nie pojawi się jakiś bajer typu półprzepuszczalne lustro o regulowanej (np. elektrycznie) przepuszczalności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Napatrzyłem się w taki wizjer w DSC 717 i to aż nadto czekając aż to coś ustawi ostrość a kosztowało to 4800zł. Choć jestem w stanie zaakceptować taki wyświetlacz „celownik” w kamerze. Jest to lepsze rozwiązanie niż obserwowanie obrazu na tylnym monitorze. Tyle, że Sony w swoich konstrukcjach SLT jest niekonsekwentne i chyba nie we wszystkich modelach celownik ten jest odchylany w górę.
Porównujesz dzisiesze EVF z tym z Sony DSC 717 ??? Aparat sprzed 10 lat? Gdy w sklepach królowały telewizory CRT, a większość komórek miała monochromatyczne ekrany?
Spróbuj EVF od OM-D, NEX-7, GH2 czy G5... Dobre EVF zaczęły się od Panasonica G1, od tego czasu wyszło dużo modeli z przyzwoitym EVF - G1, G2, G3, G5, GH1, GH2, OM-D, doczepiany do PENów VF-2, NEX-7, Fuji X100, Fuji X1pro... Za chwilę na Photokinie będą następne modele z dobrymi EVF...
Taki dobry EVF jest dużo lepszy od malutkich OVF w budżetowych lustrach, a co do większych dobrych OVF na pryzmatach można już dyskutować o przewagach i słabościach EVF.
Minęła ponad dekada od czasów tego Sony z 5Mpix matrycą, kiepskim AF i kiepskim EVF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Minęła ponad dekada od czasów tego Sony z 5Mpix matrycą, kiepskim AF i kiepskim EVF.
(SR5) UPDATED: Full A99 specs! To be announced on September 12th. | sonyalpharumors - krok do przodu na pewno będzie widoczny ("2.360k OLED electornic viewfinder") - i sam jestem ciekaw jak duży...
-
Sony szykuje się do jakiejś większej ofensywy na rynku foto i wideo. Nowa kamera Sony NEX EA50 DSLR News Shooter | Video interview: Sony dla wielu jest kamerą marzeń :)
EDIT: Padło pytanie: How is it that Sony continues to release these killer cameras while the competition just releases overpriced stuff? No właśnie jak Sony to robi?
-
tu też coś o nowym A99
Sony A99
-
I gdzieś im z nazwy SLT wcięło.
-
I jeszcze podpięli do tego kitowego zooma pod cropa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Najlepsze są te porównania specyfikacji nieistniejącego do nieistniejących ;).
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
...
Canonet by Sony?!!!:shock::shock:
Do canonetki to czegoś brakuje...jakby. Może być sonashi :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Do canonetki to czegoś brakuje...jakby. Może być sonashi
;)
Szybko ostudzili zapał:
Cytat:
Price should be close to $3000
-
3000 kapuścianych papierków to i tak mniej niż za lajkę ;) Myślisz, że istnieją "wyznawcy" sonashi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Myślisz, że istnieją "wyznawcy" sonashi?
Nie znam człowieka - to to Sonashi?
-
Noż kurde, ale się cackają, czemu ten Cajs nie jest odpinany :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Ale jajca :roll:
-
Ale w sumie dobrze, oby następne było Fuji :)
-
Fuji już (prawie) jest. X-E1 + XF 23 f/1,4 (będzie za parę miesięcy) + poxipol = podobne osiągi = pewnie jakieś połowę ceny tego Soniacza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ale jajca
PS
Zauważyliście dwa zakresy ostrzenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ale jajca :roll:
Przyznam się z pewnym zażenowaniem, że nigdy przedtem nie słyszałem o firmie Sonashi z siedziba w Dubaju.
I za to cenię CB: można się codziennie dowiedzieć ciekawych rzeczy.:idea:
-
Patrzac na swietne zdjecia RX100 (i to majac 20mpix), jesli FF RX1 bedzie prawda, to strach sie bac. Nawet jak cena finalnie w PL 9.999,- Zapowiada sie ciekawie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Noż kurde, ale się cackają, czemu ten Cajs nie jest odpinany :/
A na pewno nie jest? Na tych fotach to coś w kolorze brązu wygląda na 99% jak bagnet ..
tym bardziej patrząc na pierwsza fote z linka od Bahrda.
Wg mnie nie mogli tego nazwać NEX bo szkla od NEXa nie beda pasować..
-
Raczej nie bagnet bo nie ma przycisku do zwolnienia blokady.
Nawet jak nie bagnet to i tak jest kwestią czasu góra 2 lat jak będzie z bagnetem Sony X.
Fuji X100 było bez potem weszły X-Pro1, X-E1.
Myślę że Sony nasyciło się już NEXem i czekało, tylko aż Fuji wypuści swoje APSC, które jak można przewidzieć i wyczytać zabierze Sony rynek exkluzywnego EVIL. Więc Sony idzie do przodu z FF. I dobrze może w końcu będzie można podczepić szkło nie tylko do nieosiągalnej dla większości Leici.
Sony RX1 Leaks: A Full-Frame Fixed-Lens Compact Camera for $2800
-
Taki kompakt za 10tys też jest dla większości nieosiągalny czy tez raczej pozbawiony sensu ;)
-
Canon 5D - FF dla ludzi też kosztował 12 tys. w 2005 r. Potem nowe już były 5 tys. Kwestia czasu to nie Leica.
Oprócz czy aż innego obrazka co otrzymamy więcej od 2,5 raza tańszego X100?
Z tego co widać ostrość to elektronik jak w X100 - brak skali odległości, brak mechanicznego przeostrzenia - mało profesjonalne i w praktyce gorsze rozwiązanie.
-
5D to lustrzanka o nieco innych mozliwosciach niz kompakt. I gdzie Ty widziales nowe 5D po 5tys? ;)
-
Mi się udało - 2007 albo 2008 tani dolar, cashback Canona. Rok potem za używkę dałem więcej. Ale chodzi głównie o fakt osiągalności FF za 5 tys. zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Canon 5D - FF dla ludzi też kosztował 12 tys. w 2005 r. Potem nowe już były 5 tys. Kwestia czasu to nie Leica.
Tak ale mial bagnet. Tutaj bez wizjera z przyspawana stalka za taka kase hmmm .. ryzykowny krok. Ja wiem że znajdzie się parę majętnych co sobie kupi do streeta ale ..
-
Gdyby cos takiego wypuscila Leica lub Apple to ludzie by sie na to rzucili. Ale kompakt Sony za 10tys? C'mon .. ;)