Ostatnie poruszone i to dość mocno, a szkoda. A z pieskiem fajne ;)
Wersja do druku
Ostatnie poruszone i to dość mocno, a szkoda. A z pieskiem fajne ;)
trochę lepsze może jakościowo :
28.
czekając na kąsek
29.
korzystając z tego że chrześniaczka przyjechała na ferie postanowiłem wykorzystać ją jako modelkę :) i pobawić się w b&w. Proszę o opinię :)
30.
--- Kolejny post ---
31.
31- jeden błąd dyskwalifikuje zdjęcie więc nie napiszę o wszystkich a o jednym. Nos wystaje poza obrys twarzy.
Mam wrażenie, ze zdjęcia od31 do 39 sie nie wyświetlają.
maciek, na początek proponuję schować lampę głęboko w szafie i swoją naukę foto rozpocząć od lektury fotograficznej omawiającej absolutne podstawy ....
Numery poprawiłem.Teraz pilnuj następnych :smile:
Wiosenne łabędzie z nad Pisy
32.33.
maćku, radzę usunąć to logo i wszechobecny napis "PHOTOGRAPHY" bo wygląda to po prostu komicznie
centur.. bardzo dużo i często krytykujesz i dość dosadnie, a poza jedną sesją z wycieczki jakoś nie widzę Twoich super prac. Twoja krytyka dlatego staje się coraz bardziej komiczna i w ogóle nie konstruktywna. Potrafisz napisze że zdjęcie to gniot i w sumie nic ciekawszego, żadnej rady pomocy. A moje logo mi się podoba nikomu innemu nie musi, nie ono jest tu do oceny. Pozdrawiam.
wiesz, nie śledze swych wcześniejszych wątków i tego co u kogo napisałem ale ok, od teraz zapamiętam twój nick i nie odezwę się juz ani słowem, pozd....
W końcu udało mi się upolować coś ciekawszego od łabędzi :) Proszę o opinię :)
34.35.36.37.
3 ostatnie bardzo ładnie odnalezione, ale czy dałoby się coś zrobić z tym "photography"?
dało by się no.. :) ale co mam w ogóle podpis usunąc czy sam napis photography?
Jakim trybym chwytałeś sowę, AI SERVO? Zazdroszczę tych ujęć.
nie zwykły on shot a dwa ostatnie ai focus. Miałbym pare ciekawszych ale niestety moja sigma z nie nadążała z focusem czasami
Ostatnio dwie godziny polowałem na mewy/kaczki i ani jednego trafionego :/ Gratuluję :)
4 ostatnie zdjęcia to jakby zupełnie innego autora.
W końcu jest przemyślany kadr, jest zdjęcie.
Jak widać opłaciło się wrzucić kilka poprzednich. Jeśli koledzy z CB pomogli w nauce to gratuluję Maćkowi i wszystkim krytykom :-)
namoamo Ja te zdjęcia zrobiłem w ciągu może 15 minut od dostrzeżenia ptaka. Dorwałem go na obrzeżach mojego miasteczka w drodze powrotnej z małej wycieczki z aparatem :)
DitchesKing No mam nadzieje, że to nie ostatnie moje takie zdjęcia :) sam sobie podniosłem poprzeczkę i teraz może potrwać zanim coś tu zamieszczę:)
Ogólnie to dziękuję za opinię i mam jeszcze pytanie gdyż nie znam się na ptakach zbyt dobrze. Jaki to dokładnie gatunek co to za ptak którego udało mi się ustrzelić ?
jeszcze jedno :) nie mogłem się powstrzymać trochę na tym z ostrością gorzej ale, Uszatka ( już wiem jak się nazywa więc pytanie nie aktualne) chyba warta zaprezentowania .
38.
patrzac na poprzednie zdjecia, na ktorych masz ta sowe, zupelnie nie rozumiem ostatniego wrzutu ;)
kurde chyba emocje mnie jeszcze nie opuściły :) pakuje w torbę puchę ze słoikiem i idę ostudzić gorącą głowę może coś jeszcze upoluje :)
tak czy siak ogromne uznanie za poprzednie ujecia, tym bardziej tym sprzetem, ktorym upolowales! ja niestety jeszcze zadnymi ptakami poszczycic sie nie moge ;)
Dzisiejsze sarenki :) proszę o opinię . Mam nadzieje że się spodoba chodź w połowie jak Sowa .
39.40.41.42.
Jak dla mnie za daleko od saren byłeś i widać ni to sarny ni to lasek.
Sowa świetna!!! Ale na 38. nie jest nieostra, tylko poruszona (za długi czas migawki) - to tak gwoli ścisłości.
A jeżeli chodzi o logo, to kolegom najpewniej chodziło o to, że w tytule wątku mamy "pierwsze fotki z lustra", zdjęcia również tak wyglądają,
zwłaszcza te pierwsze, aż tu nagle buch - logo, które nie dość, że odwraca uwagę od meritum to jeszcze stara się silić na "profeskę".
I nie obrażaj się na nikogo, nie ma się co burzyć gdy czasem ktoś coś nawet dosadniej napisze.
Zgadza się byłem daleko od zwierząt. Jechałem samochodem gdy zobaczyłem je przy lasku. Robiłem pare zdjęć i powolutku przez pole starałem sie podejść ale spłoszyły się i uciekły. Co do sowy racja poruszona gdyż ścigałem ją obiektywem i nie dopasowałem prędkości. To była zamaracha ta sowa latała mi nad głową to siadała to uciekała tez się nabiegałem za nią komicznie to wyglądało :). Z tym logiem faktycznie możliwe że przesadziłem. Dla mnie to fun dla innych obciach. Więc jest kompromis i zostało co zostało :) Dzieki za opinie i za bardzo jasno opisaną sprawę z logiem bez zbędnej złośliwości. Dziękuje.
Świateczne amory dzikich gołębi . Na przydomowym świerku właśnie zakładają gniazdo :) Tuż za moim oknem :)
43.44.
White Zombie More Human Than Human - YouTube
Słodkie. :)
Ptasiorki mniejszy i dwa większe ;)
45.46.
Jak zwykle proszę o parę słów krytyki. Wiem że ptasior mały centralnie kadrowany. Ale nie cropowałem tego zdjęcia a cięzko było w trakcie robienia kadrować bo mógł odlecieć zdjęcie robione szybko z samochodu .
46. duze WOW ;) z ciekawosci jakie ustawienia i ogniskowa ;)?
ogniskowa 300mm iso 640, f8, czas 400 :) zdjęcie z ręki z okna samochodu :) było kilka strzałów ale gubiła się ostrość na gałązkach to jedno z 3 celnych.
45. - bardzo fajne
natomiast sójka "przypadkowa" :)
co do żurawi masz rację ich było mnustwo na polach w moich okolicach. ale nie dało się podejść zbyt blisko bo błoto sraszne i płoszyły sie mam zdjęcia jak podrywają sie do lotu jak lecą ale trochę za krótka ogniskowa dlatego dodałem te które uważam jakościowo za jako takie. Co do sójki tez masz rację jechałem sobie na standardową przejażdżkę po okolicznych wioskach gdy nagle zobaczyłem na przydrożnym drzewku dwie sójki zatrzymałem sie i powolutku że by nie spłoszyć uchyliłem szybę i zacząłem pstrykać :) mówią że ludzię robią zdjęcia a nie sprzęt ale mi jednak brakuję ogniskowwej stanowczo. Mam w kolekcji i bieliki i myszołowy ale za daleko mnie były i lipa po cropowaniu to już nie to samo.
47. Nad Rozlewiskiem. W mojej okolicy płynie sobie rzeka Pisa i właśnie wylała dając taki ............ w miejsce kropek proszę sobie wpisać dowolne określenie :)
najpierw buzi buzi :)
48.potem bara bara :)
49.
Zdjęcia uszatki jak do tej pory najlepsze. Gołębie są chyba zbyt pospolite żeby wywoływać zachwyt :) Podobało mi się też zdjęcie zachodu słońca nad jeziorem.
Ale najbardziej to jednak podoba mi się Twój zapał :)
Moim zdaniem 47 byłoby pewnie lepsze gdybyś odwrócił proporcje niebo/ziemia - tzn niebo jest nijakie, żadnej chmurki itp więc zdecydowanie lepiej było w takim przypadku kadrować 1/3 niebo 2/3 pozostały plan. 46 bardzo fajne, dwa większe ptasiorki również mi się podobają ;)
Dziękuję za dotychczasowe opinie :) i wrzucam dzisiejsze kameleonki kuropatwy w trawie :)
50.
Mi się podoba, obejrzałem wszystko od 1 strony. Jest progres, jest pasja, jest hobby - a to najważniejsze.
W końcu dorobiłem sie zewnętrznego monitora . Co prawda nie jest to profesjonalny monitor . Ale zwykły lcd LG. Nie kalirowałem go jeszcze ale zdjęcia na nim wyglądaja zdecydowanie lepiej niż na starym laptopie. Ciekaw jestem waszych opini gdyż mam wrażenie, że przy obrubce teraz trochę inaczej bawię sie suwakami. Nie Wyostrzam już tak mocno i trochę inaczej pracuję nad całą reszta . Wszystkie zdjęcia wykonane dzisiaj . Przy zmiennym świetle raz wychodziło słonko zza chmur raz sie chowało wyniki przedstawiam niżej. Prosze napiszcie co sądzicie o tych zdjęciach.
51.52.53.54.55.56.
Kurcze przypomnę się . Może mi ktoś napisać kto ma skalibrowany monitor czy zdjęcia powyżej dobrze wyglądają ? Chodzi mi najbardziej o kolorystykę nasycenie kontrast i ekspozycje. Jak pisałem wyżej mam nowy monitor i trochę inaczej obrabiam teraz zdjęcia dla mnie wyglądają lepiej. Ale nie jestem pewnien czy te obrabiane wcześniej na laptopie były lepsze czy te co teraz.
Nowa tura z dzisiaj zapraszam do komentowania co żle co dobrze .
57.58.59.
Z innej beczki czyli z małej wycieczki :)
60.
Z dzisiejszej wędkarskiej wyprawy
61.Pliszka szara w marszu
62.
61 w ramkę i na ścianę. CUDO!
fajnie że sie podoba :) jak chcesz to podeśle Rawka wywołasz po swojemu i na ścianę :)