-
Odp: [marcinstanczak] Kilka portretów ode mnie ; )
Co to za argument, że miałeś 1.2 to robiłeś na 1.2, w mk2 masz iso podejrzewam to koło 100tysięcy to czemu na nim nie robiłeś ? Przecież masz
Zgadzam się z Bangi co do przepaleń na 1, w 2 coś fajnego się dzieje ale znowu głębia nie do końca mi pasuje, 3 nie ogarniam bo to raczej nie jest typowy portret z sesji tylko dokument a widzę, że robisz co innego + krzywy kadr, 4 bardzo fajna głębia, mina dziewczyny jakaś dziwna, ja bym próbował zrobić tło np tylko takie jak w lewym górnym rogu, ten domek troche psuje odbiór tego i skadrowałbym w dół bardziej albo po prostu się odsunął,5 znowu mina, bardzo wąsko przez co dla mnie nic ta fota nie mówi,6 ten motyw 40 lat temu by mógł przejść, 7 nie otwiera mi się, 8 fajne tło, dziwnie skadrowane, przepalone i jakby te cienie na policzkach, 9 wydaję się najlepsze gdyby nie te poucinane kończyny i jakaś blenda by się przydała na brodę, 10 przepalone strasznie, 11 i 12 dziwne, na 11 fajne tło gdyby tylko nie te "ostre" gałązki po prawej natomiast 12 nie mówi mi nic podobnie jak fota 5
Jeśli nie jesteś "pewien uśmiechu" modelki to niech ona się nie uśmiecha, spróbuj może jakieś inne emocje wywołać
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
No niestety czasem się nie da walnąć zdjęcia w tłumie jaki był na Zombie Walk 2012 bez kogoś w kadrze ; ) Co do przepałów, jak mówiłem jestem amatorem i jakoś mi tutaj pasują, co do ostrości 85mm 1,2 więc wykorzystałem 1,2 ; )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Świercz
Co to za argument, że miałeś 1.2 to robiłeś na 1.2, w mk2 masz iso podejrzewam to koło 100tysięcy to czemu na nim nie robiłeś ? Przecież masz
Zgadzam się z Bangi co do przepaleń na 1, w 2 coś fajnego się dzieje ale znowu głębia nie do końca mi pasuje, 3 nie ogarniam bo to raczej nie jest typowy portret z sesji tylko dokument a widzę, że robisz co innego + krzywy kadr, 4 bardzo fajna głębia, mina dziewczyny jakaś dziwna, ja bym próbował zrobić tło np tylko takie jak w lewym górnym rogu, ten domek troche psuje odbiór tego i skadrowałbym w dół bardziej albo po prostu się odsunął,5 znowu mina, bardzo wąsko przez co dla mnie nic ta fota nie mówi,6 ten motyw 40 lat temu by mógł przejść, 7 nie otwiera mi się, 8 fajne tło, dziwnie skadrowane, przepalone i jakby te cienie na policzkach, 9 wydaję się najlepsze gdyby nie te poucinane kończyny i jakaś blenda by się przydała na brodę, 10 przepalone strasznie, 11 i 12 dziwne, na 11 fajne tło gdyby tylko nie te "ostre" gałązki po prawej natomiast 12 nie mówi mi nic podobnie jak fota 5
Jeśli nie jesteś "pewien uśmiechu" modelki to niech ona się nie uśmiecha, spróbuj może jakieś inne emocje wywołać
Nie bardzo rozumiem czemu komentujesz stare zdjęcia sprzed roku ale dzięki za opinię ;)
Więc kolejne do oceny, kolejne centralnie, kolejne złeee ale lubię je! ; )
-
dobra fota, ale ciężko było kliknąć usunięcie aberracji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tojacc
dobra fota, ale ciężko było kliknąć usunięcie aberracji?
Nie wiem o jakie aberracje Ci chodzi szczerze mówiąc i gdzie je widać ale dzięki za opinię! Pozdrawiam serdecznie!!
-
Kolejna próba...
Tym razem jako gość złapałem gości... Jakoś wpadło mi w oko to zdjęcie ; )
A ja nadal próbuję zrobić jakieś tam dobre zdjęcie...
-
jak zwykle centralnie, bobas trochę za bardzo różowy ale minka pozytywna :), spróbuj jakieś półprofile porobić bo większość zdjątek en face jest
-
to ślubne całkiem przyjemne, bobasowi urwałeś czapę, ale też miałem okazję fotografować małe dzieci i wiem, że ruchliwe strasznie, ta dziewczyna niżej bobasa, centralnie kadr ładnie ale nie zachwyca, pozytywne w odbiorze :)
-
Może coś takiego się spodoba ; )
-
nie wiem co można takiemu pro doradzić??? większe logo i zmień kolor na różowe?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Pro? Nie rozumiem tego wyśmiewania w tej chwili...
-
Numeruj zdjęcia łatwiej będzie odnieść się do konkretnych fotek.
Jakoś mi tak ostrości w tych zdjęciach brakuje. IMHO oczy powinny być ostre, przyciągające wzrok, a tak to jakoś patrzę na te fotki i nie ma na czym "oka zawiesić" :-)
BW jak dla mnie zbyt mało kontrastowe, zamglone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Pro? Nie rozumiem tego wyśmiewania w tej chwili...
nie przejmuj się :) trochę internetu widziałem i powiem ci tak, niewiesz do czego się przyczepić? przyczep się do logo :D
-
ostatnie czarno białe bardzo fajna obróbka. jak robisz takie przymglenie ? ja probuje i jakoś nie wychodzi mi to tak jakbym chciał
-
Hmm... Trudno się przyznać ale analog Kodak Plus-X 125 : )
-
35.
A może to się spodoba ; )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Norberto
ostatnie czarno białe bardzo fajna obróbka. jak robisz takie przymglenie ? ja probuje i jakoś nie wychodzi mi to tak jakbym chciał
Abstrahując od tego, że to zdjęcie pierwotnie nie jest cyfrowe, to taki efekt zamglenia (jeśli dobrze rozumiem) można łatwo osiągnąć podnosząc lewy koniec krzywej do góry i prawy opuszczając w dół. Zwłaszcza to pierwsze. A środek pozostawić bez zmian. Ewentualnie zrobić subtelne S.
A zdjęcie bardzo mi się podoba. Logo też gustowne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie podobają Ci się zdjęcia? Czy żartujesz?
Mi się wszystkie podobają
-
Jeśli miałbym coś doradzać to pewnie zwróciłbym większą uwagę na kadry i komponowanie zdjęć w zależności od tematyki, wyglądu modeli itd., trochę to kuleje - jakieś przypadkowe fragmety palców, cięcia w niefortunnych miejscach i ujęcia pod dziwnymi kątami. Możnaby też pomyśleć więcej o dobieraniu innych ogniskowych do wybranych tematów. Fajna przyjemna obróbka i nienajgorsze światło, chociaż, w wielu przypadkach mogłoby być mniej jaskrawo i jednak mniej kontrastowo :) Na blogu masz całą masę o wiele lepszych zdjęć, zwłaszcza ślubniaków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
panas_k
Jeśli miałbym coś doradzać to pewnie zwróciłbym większą uwagę na kadry i komponowanie zdjęć w zależności od tematyki, wyglądu modeli itd., trochę to kuleje - jakieś przypadkowe fragmety palców, cięcia w niefortunnych miejscach i ujęcia pod dziwnymi kątami. Możnaby też pomyśleć więcej o dobieraniu innych ogniskowych do wybranych tematów. Fajna przyjemna obróbka i nienajgorsze światło, chociaż, w wielu przypadkach mogłoby być mniej jaskrawo i jednak mniej kontrastowo :) Na blogu masz całą masę o wiele lepszych zdjęć, zwłaszcza ślubniaków.
Dzięki za rady, postaram się je wykorzystać jak najlepiej ; )!
Pozdrawiam!
-
35 po co taka płytka GO przy takim kadrze w którym nie ma tła? Śmiało można by całą twarz zmieścić.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
to z s35?
A no S35 ; ) Na 2.0 z tego co pamiętam.
-
bardzo długo chodz mi to szkło po głowie, zapewne za miesiąc zawita na jak przejdzie mój test :D
-
Ja kupiłem i nie narzekam, polecam każdemu kto szuka 35 1.4 ; ) Mam porównanie z L i jedynie AF jest odrobinkę wolniejszy w Sigmie... A co lepsze robiąc testy S częściej trafiało w trudnych warunkach niż L... Fakt faktem na 1.4 jest totalna papierowa głębia i czasem trafić w oko to na 3 zdjęcia 1 trafione idealnie :D Nie zmienia to faktu, że szkiełko genialne i polecam ; )!
-
bardziej mysle o fotach na imprezach slubnych w zamian za moją starą ale wciąz dobrą s 17-35
-
A może coś takiego przyciągnie uwagę : )
-
fajna go, prosto w oko trafiło, s 35 czy 85?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
fajna go, prosto w oko trafiło, s 35 czy 85?
6D + 85 1.8 na 1.8 ; )
+ nowy sposób dla mnie dłubania w LR + PS jeśli chodzi o wygładzanie i retusz skóry ; )
-
Może coś takiego się spodoba:
-
Ładne kadry, kolory. Ale jeśli chodzi o retusz skóry ja byłbym za mniej inwazyjnym dłubaniem. Zbyt nienaganna jak dla mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Ładne kadry, kolory. Ale jeśli chodzi o retusz skóry ja byłbym za mniej inwazyjnym dłubaniem. Zbyt nienaganna jak dla mnie.
Każdy o retuszu skóry wspomina czego tutaj nie ma : ) Skóra totalnie nie ruszona, dziewczyna na zdjęciu jest wizażystką i zafundowała sobie taki makijaż ; )
-
Przedostatnie też? Żadnego wygładzania? W takim razie dobry skill wizażystki.
-
Przedostatnie poprawione, ostatnie nie. ; )