Leica M - to są najlepsze kompakty nie ma się co zastanawiać.
Wersja do druku
Leica M do dalmierz z wymienną optyką a nie kompakt :P
Jeśli dla ciebie x100, to kompakt to chyba nie mamy już o czym gadać:roll:
Skaczesz z kwiatka na kwiatek :mrgreen: zamiast porządnie się zastanowić. Pomijam już fakt, że x100 jest aparatem o specyficznych możliwościach, dla konkretnej grupy odbiorców. Dla mnie jest, to aparat, ale w życiu nie zaliczę go do grupy kompaktów.
Jeśli zależy ci na doborze dobrego aparatu, to radzę poczytać ponownie, to co już zostało napisane.
Żeby nie było tak jak z drogim mercedesem. "Kupiłem mercedesa, ale jeżdżę nim tylko w niedziele"
Ok, najwidoczniej nie ma co kombinować. Z tego co widzę żaden kompakt nie dorówna lustrzance więc decyduje się na 600D. Na zoomie jakoś za specjalnie mi nie zależy, ale wydaje mi się, że może wykorzystam i zrobię jakiś użytek więc wezmę 18-135mm zamiast 18-55mm.
Obecnie działałem na CANON SX210 IS czego może mi brakować po przesiadce na Canona 600D?
Jaka będzie różnica w szerokości kątów?
Jutro wybieram się po canona 600D. Chciałbym od razu zakupić dodatki, myślę o:
-karta 16 GB (tylko jaka dokładnie? myślę o jakiejś szybszej o ile będzie na sklepie - może jakieś propozycje?),
-torba na aparat - dokładnie jaka, nie wiem to też zależy od tego co będzie na sklepie, a będę dokonywał zakupu w euro agd,
-jakiś zestaw do czyszczenia
I myślę o jakiejś stałce, tylko jaka? albo gdzie mógłbym poczytać coś na temat stałek?
I co myślicie ogólnie o dodatkach na co zwrócić uwagę, co polecacie... dzięki.
http://maciejko.net/cbsearch/
Pozdrówka!
bardziej miałem na myśli jakiś poradnik/artykuł ewentualnie jakieś propozycje konkretne pod ten aparat. z wyszukiwarki korzystałem ale nic konkretnego nie znalazłem niestety.
A po co Ci stałka? Bo wypada?? Bo polecają???
Jedyna stałka jaką posiadam, to Peleng 8mm bo... lubię fisheye :mrgreen:
Pozdrówka!
Czytam i czytam i wywnioskowałem, że po to aby wieczorami jakoś w miarę fotki się prezentowały bo na standardowym podobno lipa... ?
A ja mysle,ze zle robisz. Po 1 dlaczego chesz lustrzanke? Akurat NEX,X100,NX etc nie da Ci gorszego obrazka a czasem moze lepszy. Nie wiem w czym 600D bedzie lepszy jesli chodzi o obrazowanie? Ma jeszcze mniejsza matryce niz te "kompakty".
600D za to bedzie wieksza i mniej poreczna a na plus ma chyba jedynie wizjer optyczny (w kompakcie i tak nie miales) i dlugie obiektywy ,ktorych jak sam mowisz nie chcesz.
Stalki? Nie..ani stalki ani nic z niewymiennym obiektywem jak X100 odradzam. To jest cos dla swiadomego uzytkownika. Ty poki co nie wiesz czego chcesz, nie wiesz na jakich ogniskowych robisz zdjecia.
Lepiej kup NXa lub NEXa i do tego jakis obiektyw kitowy zoom. Pozniej zobaczysz czy czegos jeszcze potrzebujesz. A aparat tych rozmiarow mozna miec zawsze przy sobie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym po jasnym szkle nie oczekuj jakichs cudow. Jesli myslisz,ze jasnym szklem bedziesz mogl spokojnie fotografowac z reki kiedy sie sciemnia to nie obiecuj sobie za duzo.
Jeśli Tobie ciemno, to trzeba rozjaśnić (dodatkowe źródło światła), a fotografie "klimatyczne" pozowane - świece, lampki itp, to trzeba ułożyć odpowiednią kompozycję i pomiar światła na źródło, lub miejsca najbardziej oświetlone. Statyw przy fotografowaniu obiektów statycznych też jest nieoceniony.
Czasem ogranicza nas sprzęt, ale w większości przypadków brak pomysłu. :idea:
Może faktycznie racja... i znowu rozmyślam o kompakcie...
Zauważyłem tą ofertę http://allegro.pl/sony-nex-7-tamron-...364729523.html co w tym zestawie daje ten tamron zamiast standardowego 18-55 ?
Stabilizację, zakres, za to powiększa rozmiar.
Do evilów warto kupować małe stałki. Rozumiem, że u ciebie nadal chodzi o szpan?
Szpan? przed kim? żałosne szpanować aparatem za 5 tys. w ogóle jest żałosne szpanować jakimkolwiek sprzętem no niestety ale nie o szpan.
Po prostu szukam czegoś dla siebie z czego będę zadowolony i cykał dużo zdjęć. Wycieczki, krajobrazy, architektura, rodzinne zdjęcia itp.
Tylko, że widzisz u ciebie jest skok za każdym zdaniem, to jest właściwie żałosne. Powinieneś czytać, oglądać i szukać. Robić listy i sprawdzać jakie zdjęcia z czego wychodzą. Przyglądając się twojej obecności na forum można wywnioskować, że tak naprawdę nie zależy ci na żadnym sprzęcie. Wielu amatorów wchodzi tutaj i jest zdecydowane pod konkretny rodzaj aparatu. Pytają wprost. Czy aparat A czy aparat B. Oczywiście zdarza się, że wybierają aparat C:mrgreen:
Jeśli o ciebie chodzi, to jesteś jak dziecko w sklepie zabawkowym (wybacz porównanie). Wybierasz zabawkę, ale kiedy ktoś wspomni lub zobaczysz inną, to lecisz i wybierasz tę, koło się zamyka i latasz od lewej do prawej.
Dysponujesz sporą gotówką (może dla ciebie jest, to nie dużo, ale dla kilku osób tak). Stoisz przed ciężką decyzją, ale nie możesz sobie pozwolić by ktoś zadecydował za ciebie. Ten temat będzie się ciągnął jak rzeka, bo po każdym zdanie innej osoby będziesz wybierał inny aparat. Usiądź przeanalizuj. Sprawdź czego, to brakło w kompakcie. No i zacznij czytać inne źródła wiedzy, nie tylko to forum.
Nie od dziś wiadomo, że zadając pytanie na forum, klienci są w zgubnej pozycji. Odpowiedzi z dnia na dzień zacznie przybywać, każdy ma swoje zdanie. Ty natomiast wciąż będziesz stratny, bo ani to zdjęć, ani to aparatu.
Przemyśl sprawę i wróć tu jutro. Ja z mojej strony polecam nexy, bądź pentaxa k-5 z pancakem.
Nie szkoda Ci 7tys na tego NEXa? NEX 3,5 kupisz za ok 1000zl body..a jakos nie widze,zeby 7 dawala Ci jakies korzysci. Do tego kit 18-55 i za 2000 tys max masz zestaw. Ew. jak sie upierasz to mozesz wziac od razu stalke np 16/2.8 jakies 900zl. Zacznij po koleji a pozniej zawsze mozesz dokupic np tele jak bedzie Ci brakowalo. Ew jakies stalki jesli polubisz.
A tym Tamronem zabijesz glowna zalete NEXa czyli jego wymiary. Zaczniesz od czegos a pozniej pewnie sam bedziesz wiedzial czego chesz a tak bladzisz jak dziecko we mgle.
Ciagle mowisz o tej jakosci zdjec, a czy w ogole sprawdzales sample zdjec? Ogladales testy?
http://farm3.staticflickr.com/2576/5...48283a0a_o.jpg
http://farm7.staticflickr.com/6072/6...f7010eec_o.jpg
http://farm5.staticflickr.com/4144/5...50292e4f_b.jpg
Prosze..zdjecia z 3ech roznych aparatow wymienionych w tym watku. Powodzenia w podpisywaniu...
Cały dzień czytałem i wybrałem sony nex-7.
Teraz czeka mnie studiowanie instrukcji i sporo nauki.... :)
Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Ciekaw jak można zrobić NEX-me zdjęcie pionowe z lampą błyskową?
off-shoe ;)
Stawiam, że wybrał albo kiciaka albo 16/2.8 ;)
Kiciak, a coś w tym złego na początek? popstrykam to coś dokupię :)
najmądrzej bo wyczaisz jakie ogniskowe Cię najbardziej interesują, czy masz za wąsko a może za szeroko :P bo, że za ciemno to z czasem dojrzejesz sam :D