No bez żartów, a co można powiedzieć na ten temat macając czyjąś używaną 1kę i 5tkę w sklepie? Takie testy to tylko na wiadomym forum..
Wersja do druku
Podejrzewam, że poza indywidualnymi preferencjami to AF-y nie różnią się znacznie. Inaczej wybrałby 1Ds.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładnie.
Jednak uważam (po zapoznaniu ze specyfikacjami) że w kontekście 1DsIII i 5DIII przepaści nie ma.
zgadza się miałem MKIII i testowałem af razem z 1 i przepaści nie ma :). Dzisiaj stając przed takim wyborem pewnie byłbym jednym z wielu, którzy czekają tylko na jedyna słuszną odpowiedź :)
Jednakowoż nie am co gonić za sprzętem (mam to już za sobą) najważniejsze, żeby umieć go wykorzystać i robić zdjęcia jak najwięcej.
Życzę sobie i wielu tu zaglądającym wiele czasu na swoje hobby:0
pozdr
Mimo iż 5D3 jest nowością to i tak pewnie więcej się ich sprzedało niż 1Ds3 od jego premiery.
MIT pojąłeś już decyzję :?:
Jak mialbym wybrac jedna z nich, zostajac jednoczesnie przy tym, co mam, to wzialbym 1ds, glownie za sprawa baterii, i pomiaru wielopunktowego (mialem w 1d mark 2N, cos fantastycznego). Wybierajac jeden, wzialbym 5d3. Czasami po prostu sa sytuacje, gdzie warto miec gripa, i inne wygody, czasami maly rozmiar puszki to cos fantastycznego. :-)
...właśnie się przesiadłem z dsa3 na nową piątkę. Jak sprzedałem jedynkę to się czułem jak by mi ktoś xxx odrąbał :twisted:
Teraz po woli wszystko wraca do normy :), jak poużywam trochę więcej to może coś napiszę. Na razie choruje na jedno oko i za bardzo nie mogę się gapić w monitor.
Powód? Jak kupiłem dsa to znajomi się pytali dlaczego nie 5dmk2, odpowiedź krótka: AF. Używając 5dmk1 i ds3 momentami brakowało mi zakresu iso. Rozwiązania miałem 2, albo sprzedać 5d i dokupić 5d2, albo sprzedać 1ds3 i kupić 5d3.
I co? i jestem zrozpaczony! 5d3 nie pokazuje godziny po wduszeniu "Info" - będę musiał dokupić sobie jeszcze zegarek :mrgreen:
Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)
- rok temu wymieniłem w 5d1 migawke i mirrorbox (1800zł / wartość rynkowa aparatu 2000zł ? ) dla tego go zostawiam.
- 1ds to super sprzęt, którym można wbijać gwoździe, a na następny dzień jechać na sesję, ale niestety obudowa zdjęć nie robi i bardziej przyda mi się szerszy zakres iso.
- AF w 1 był mega, ale brakowało pomniejszonych punktów (przydatne przy szerokim kącie).
AF w 5d3 na razie na etapie rozpoznawania.
cdn...
"Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)"
Mam ten sam zestaw, co prawda 24 od niedawna ale nie zauważyłem jakiś różnic, miałeś duże problemy z pomiarem światła w tym tandemie?
pozdr
Po starej znajomości i z całego serca życzę zakupu nowego 5D
MM...
Bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom za wpisy i dzielenie się doświadczeniem.
Przekonała mnie opinia kolegów, szczególnie MARANTZ'a, którzy realnie mieli w ręku nową piątkę oraz trochę opinia, wywiad z Chuckem Westfallem. Wstyd przyznać się ale trochę w tej jedynce jest "lansu" od którego nie jestem jak się okazało całkowicie wolny, ale zwyciężył racjonalizm.
Kupuje piątkę.
Jeszcze raz dziękuję
Michał
musze pomacać nową piątkę. Ale zakres ISO mnie przekona bo nie używam dużych czułości. Na razie nie żałuję że wybrałem 1Ds3. Na jednym aku robi spokojnie 2,5tys klatek. Jedynie brak lepszej jakości wyświetlacza... Ale to taka kosmetyka;)
Co komu potrzeba to wybierze. Ja nie umiem pracować bez gripa.
Grip do 5D3 już chyba "nadchodzi":
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-bg-e11-batterygrip.html
:smile:
...jakoś się przyzwyczaiłem, jak miałem podpięte 24L to dodawałem jakieś +1,5EV. Ale sam pomiar też świrował, jak łapał w tle jakieś światło to ostro nie doświetlał, czego nie było na żadnej piątce. Lepiej było tylko na punktowym pomiarze, a multi z powiązanym punktem nie załatwiał sprawy. W sumie na zleceniach 24L chodziło głównie na manualu, albo na 5d.
...no i jestem po kilku zleceniach więc mogę ponarzekać trochę :twisted:
Największe bolączki nowej piątki względem 1ds3:
- brak podświetlanego aktywnego pkt. AF (albo jestem debilem i nie udało mi się tego włączyć)
/Dość uciążliwe/
- brak możliwości ograniczenia do 9 skrajnych pkt. AFa tak jak to było w 1ds, przez co przełączając z lewego skrajnego na prawy trzeba się naklikać (mam włączone tylko krzyżowe, więc 6 razy :)). Jest możliwość załączenia tylko 9 pkt. ale są one skupione bardziej w środku, pomijając skrajne krzyżowe i nie mówiąc już o skrajnych pojedynczych.
/bardzo uciążliwe w szybkim reportażu, z pomocą przychodzi AF strefowy, ale potrafi pomyśleć inaczej niż użytkownik /
- brak wyświetlania godziny pod przyciskiem info :roll: nie wiem komu to przeszkadzało.
O obudowie itp. nie piszę bo wiadomo.
To tak z narzekań na razie tyle, ogólnie więcej jest plusów i papa się śmieje oglądając zdjęcia.
ad 1 - przeciez punkty AF sa podswietlane, masz nawet kilka opcji podswietlania .. zapraszamy do instrukcji :mrgreen: inna sprawa ze sa slabo widoczne. czasem ciezko sie polapac ktore pole AF jest aktywne bo sa dosc slabo widoczne
ad 2 - zawsze mozesz wlaczyc przechodzenie ze skrajnego prawego na lewo, jest to szybsze. poza tym korzystaj z centrowania. jesli jestes na skrajnym prawym a chcesz przejsc na skrajny lewy to wcisnij joy'a aby aktywne pole af wrocilo na centralny, a potem przemiesc go na lewa strone ;) warto tez pamietac ze ponowne wcisniecie joy'a spowoduje powrot do poprzedniego aktywnego punktu AF czyli jednym ruchem mozna przeskakiwac pomiedzy srodkowym a np. prawym lub lewym skrajnym ;)
ad 3 - od godziny mam zegarek ;)
Zgadnij .. ;)
Nie mam pojęcia. Albo nie są podświetlane, albo podświetlenie jest słabiutkie.
Czacha: jeżeli przeszedłeś z 5d na 5d to się nie dziwię, że nie wiesz o co mi chodzi z podświetlaniem. To że są słabo widoczne mi nie przeszkadza, to że tylko mrugnie po złapaniu ostrości jest delikatnie mówiąc cienizną. W dsie cały czas pokazuje który jest aktywny, a mówimy w tym wątku o tych 2 modelach.
To że po kliknięciu w dzoja przechodzi na central to wiem, mimo wszystko uciążliwe. Dobrze że jest jeszcze opcja zapamiętania położenia punktów względem położenia aparatu.
Zarzekałem się, że Ds lepszy i w ogóle. W ostatnią sobotę miałem możliwość sprawdzenia tych modeli w boju. Dodam, że głównym kryterium był af i iso. Więc muszę przyznać z wielkim bólem, iż mój Ds zaczął mi zalatywać antykiem. W nowej 5 af rewelacyjny All Focus i All servo na ciemnej sali wymiata, jak w 1 iso 5000 daje naprawdę dobry obrazek, jak dla mnie bez szumów. Fakt, jak napisał -tomba- podświetlanie punktów af jest słabe, dla mnie praktycznie nie zauważalne. Ale za to automatyczny WB zdecydowanie na plus w 5.
Podsumowując kto chce kupić 1Ds MKIII :)?
Dokupić gripa do 5 i aparat zacny
pzdr
-1,5 ev :)
...na minus dla nowej piątki stawiam jeszcze brak możliwości powiększenia obrazu przy LV.
Często używałem tego z manualnymi szkłami.
Nie bardzo rozumiem.. Przecież można powiększać na LV tak jak w mkII.
Wątek nieco zamarł ale znalazłem ciekawy artykuł na temat autofokusów w różnych Canonach. Poniżej link. Wklejam też tabelkę, z której jasno wynika, ze im nowszy tym lepszy - jednym słowem odpowiadam koledze Sundersowi - nie warto - Af w tych jedynkach jest GORSZY niż w 5d MKIII
LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras
1DsIII 29
5D II 38.5
50D 34
7D 41
1DIV 22
60D 34
T3i 41
1Dx 17
5D III 17
T4i 29
Oczywiście im miejsza liczba tym mniej pomyłek
Pozdrawiam forumowiczów.
Michał
Coś dziwne te wyniki - głównie ze względu na 7D
Miałem 1D2, 5D2, ...
Teraz mam 1Ds2 oraz 5D3.
Tak na prawdę dane techniczne w Twoim przypadku to różnice które nie odczujesz w realu.
Ile zdjęć robisz ?, jak bardzo zależy Ci aby każde było udane ?
1Ds3 to sentyment, tęsknota za doskonałością.
Jeśli jesteś "w sile wieku", 1Ds3 nie jest za ciężki ; to zdecydowanie lepszy wybór.
Oprócz robienia zdjęć sprzęt ma też nam dawać frajdę.
jp
Imho najlepszy układ to 1 Ds mark III podstawa, 5d mkIII backup.
Jedno nie zastąpi drugiego.
Piątki to inna półka a jedynki inna. [Nie ma co porównywać jabłka z gruszką.Smaczne owszem jedno i drugie.]
Jedynka oprócz innej ceny daje inną dokladność ,powtarzalność,trwałość,niezawodność,opcjon alne wyposażenie.
Inną sprawą jest czy tego potrzebujemy,czy to wykorzystamy.Czy 5ka juz nam nie wystarcza.
Poza racjonalnymi argumentami pozostaje przyjemność pracy jedynką.
Podpisuje sie pod tym bez 2 zdan 8-)
Trzeba sie dluzej pobawic i jednym i drugim zeby miec swoje zdanie - inaczej sie tylko domysla ;)
Fakt, ja swojej 1 jakoś nie mogę sprzedać, ciężko mi:) choć mam możliwości pracowania na 5dmkIII
Ale nie mozesz bo nikt nie chce? :mrgreen:
Pikczer skoro podpisałeś się "bez 2 zdań" pod opinią janmara , to twój dylemat z wątku pt."Canon 1Dx vs 5D MKIII" został chyba rozwiązany = brakuje Ci tylko backupu w postaci 5D3 :???:
Pobawiłeś się już wystarczająco długo 5D3 żeby mieć swoje zdanie :?:
--- Kolejny post ---
Dzięki za pomoc. Z tego artykułu wynika, że pod względem precyzji w ustawianiu ostrości 5D3 i 1Dx to obecnie najwyższa półka. Ciekawe jak jest z różnicami w szybkości ostrzenia między tymi dwoma :?:
No niby tak, ale wiesz jak jest z tym hobby - lubimy zmiany a przy zmianach trzeba pomarudzic i sie pozastanawiac :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Co jak co, ale ten sam wynik 5D III co 1Dx'a, to troche dziwne i nie chce mi sie w to wierzyc :roll:
a 7d gorsze niż 5dII ?
ten test to chyba stevie wonder robił :)
No bo takimi "testami" nie ma się co przejmować. Kto choć raz miał jakąkolwiek jedynkę w ręku i wie ile tam jest ustawień AF to wie też, że sprowadzanie działania AF-u w tej puszce do jednej cyfry jest bzdurą do kwadratu nie wartą rozważania.
Witam
Chce dokupic kolejne body, które będzie tym "glownym" i tak sie zastanawiam miedzy dwoma modelami: 5DIII, 1DsIII
Zastosowanie: repo ślubne + plener (w zasadzie tylko i wylacznie)
Priorytety:
1) AF
2) Trwałość obudowy, uszczelnienia
3) Cena
4) Jakosc obrazu
Dotychczas korzystałem z 5DII i jakość obrazu z tej matrycy satysfakcjonowala mnie wystarczająco - a docelowo drukuje fotoalbumy 30x30cm, mam jasne szkła wiec ISO 3200 spokojnie mi wystarcza.
Innymi slowy matryca z 5DIII nie robi na mnie wrażenia, jak AF z tej puszki ;]
Po prostu już mam dość robienia po 4, 5 tych samych ujec, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre tam gdzie chce.
To jest strata czasu przy postprocesie (selekcja itp), oraz niepotrzebne zuzywanie migawki - juz nie mowiac o irytacji i braku zaufania do wlasnego narzedzia pracy.
Mam do wydania 10000 pln i jezeli padna jakies sensowne argumenty za 1DsIII, to siegnalbym do ostatniej skarpety po kolejnego tysiaka ;)
Nowego 5DIII mozna kupic za 10700, co po odliczeniu VAT'u daje okolo ~ 8300 pln
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark III (5260B020) - Ceneo.pl
Uzywane 1DsIII z niezajeżdzona migawka chodza po jakies ~ 11000 pln
FOTO TANIEJ Canon EOS 1Ds Mark III Jak NOWY GWARA (3047274835) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Jakies 2700 pln roznic - warto?
Uzywal ktos obu w repo slubnym i moze opisac wrazenia?
Warto doplacac te 2700 i brac uzywany 1DsIII, czy w zupelnosci sprawe zalatwia 5DIII, a za zaoszczedzone pieniadze mozna kupic np. Sigma 35/1.4 :)
Bede wdzieczny za uwagi i sugestie.
Dodam, ze nie spiesze sie z zakupem, dopiero za miesiac kolejny slub wiec chce na spokojnie ogarnac temat.
Maciek
Podobny dylemat był poruszany tutaj.
Z tego co kojarzę to chyba "Pikczer" zmienił właśnie Ds'a Mark III na właśnie nową 5-tkę.
Mając 5DII ja (nie mając doświadczenia z żadnym z Ds'ów) wybrałbym 5DIII. Po prostu ze względu na wyższe użyteczne ISO.
a rzeczywiscie, juz jest taki temat.
ok to sorry za zamieszanie - ten mozna zamknac ;)
poczytam w juz istniejacym watku co ludzie pisza.
Połączyłem wątki.
cholera, ale z tego watku co wskazales michael_key, w zasadzie nic nie wynika.
jedni polecaja 1DsIII, inni 5DIII ;]
tyle samo za co przeciw.. ehh.
chyba wybiore nowa piatke, bo przynajmniej troche grosza mi zostanie na jakies piwo albo obiektywy :mrgreen:
Ja do reporterki wziąłbym właśnie 5d3 z uwagi na szybkostrzelność i AF.
Myślę, że zrobisz słusznie wybierając 5dIII. Sam mam tę puszkę od grudnia 2012 po przesiadce z 5dII i powiem, że warto ze względu na AF (ważny w repo), który jest zdecydowanie super właśnie z jasnymi szkłami. Znany mi jest problem z AF opisywany na CB. Mam bardzo dobry detal na niskim ISO na 24/1.4II i nie wiem skąd taka opinia, że "mydlany detal na niskich iso"?