a to łopatka wogóle???
Wersja do druku
a to łopatka wogóle???
Tak to lopatka. Myslalem,ze to juz jasne.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Hmmmmmmmmmmmmm.... Zaraz będziemy się czepiać definicji "turbina" ;)
Nieee...no jak. Powiedzialem,ze to pompa wg Twojej defonicji wiec nie wiem jak pompa moze byc turbina;)
Na turbinie sie energie odbiera;P
Nie slyszalem nigdy o czymś takim jak sprezarka turbinowa...
W skrócie w turbinie energia kinetyczna zamieniana jest na energie mechaniczną
Turbosprezarka...sklada sie z dwoch elementow. Sprezarki promieniowej sprezajacej gaz i turbiny tez chyba zawsze promieniowej napedzajacej sprezarke.
Podpowiem...lopatka wentylatora to najblizsza odpowiedz tej poprawnej.
W skrócie turbina to silnik.
Tak jak napisałem energia kinetyczna spalin zamieniana jest na energie mechaniczną na wale .... a potem robisz z nią co chcesz ... no prawie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
może jakaś łopatka maszynki do mięsa ?
A teraz do zagadki: jest łopatka z dmuchawy do sprzątania liści z trawnika.
Nie...to z urzadzenia o duzej zlozonosci...
łopatka turbiny parowej??
Dziobolku, mieszasz. Turbosprężarka to osadzone na jednym wale turbina i sprężarka. Turbina to silnik, a sprężarka to pompa.
Przerabiamy podstawy maszyn przepływowych ;D
Dokladnie tak...turbina turbina a sprezarka sprezarka...odwrotna zasada dzialania.
To nie jest lopatka turbiny
Kurde, to chyba najlepszy wątek w tym dziale :-D. No może oprócz motta pani Ani.
Nie jest domowe...
Ja rozbieralem...modelowalem we Fluencie... rysowalem trojkaty predkosci...ale naprawde nie bede tlumaczyl jak spreza powietrze...a spreza powyzej atmosferycznego.
Sprezarka ma inaczej uksztaltowane lopatki...inna reakcyjnosc. Te wirniki sa rozne...
Sprężarka może być tłokowa, membranowa, turbinowa...
Tak samo jak i pompa
W turbinie entalpia gazów po przepracowaniu (oddaniu energii) spada, a w sprężarce , (napędzając ją) sprężamy gaz zwiększając entalpię gazu.
Widze wielu inz na forum:D
A jakis pomysl na zagadke?
Więc w turbinie zamieniamy energie kinetyczną w mechaniczną a w sprezarce mechaniczną w kinetyczną.
Ostrze noża golarki ??
PS
Nie spierajmy się nad teorią tylko szukajmy rozwiązania :-P
Nie no...to lopatka jak juz ustalono...tylko z czego? Do czego?
Łopatka rozdrabniacza ?
Nie rozdrabniacz
Heh... sam jestem inżynierem i o pompach itp. myślałem, że trochę wiem, a już się pogubiłem w przytaczanych tutaj definicjach.
Jeśli chodzi o zagadkę to strzelam: łopatka wirnika od modelarskiego silnika odrzutowego, coś w stylu: http://obrazki.elektroda.pl/1146276900_1307658582.jpg
Tak jest to lopatka z silnika a konkretnie ze sprezarki. Bynajmniej nie z modelarskiego...Kto zgadnie jaki silnik:D ?
turboodrzutowy
Jasne,ze turboodrzutowy. Zdecydowanie nie modelarski.
Uznajmy,ze zagadka jest rozwiazana. Odpowiedz nie do końca mnie satysfakcjonuje ale nie sadzil,ze bedzie tak ciezko:)
Z MiGa 21?
turboodrzutowego ze sprężarką osiową
WarT wygrywa.
Nie jest to lopatka turbiny...jest to lopatka sprezarki. Widac to po zamku...i kolorze w sumie tez.
Jest to z lopatka z koncowych stopni sprezarki, moze z ostatniego dlatego jest taka mala.
Szczerze nie wiem z jakiego dokladnie ale najpewniej z Miga wlasnie. Ufff...ciezko bylo. Specjalnie dalem bez zamka...myslalem,ze jak dam od razu z zamkiem to 2 posty i po zabawie:)
No i po zagadce, ale przynajmniej człowiek się doszkolił w definicjach ;)
Rano wrzucę zagadkę.