na amerykańsiej stronie canona jest instrukcja do DPP z DLO wraz z wykazem kompatybilnych korpusów i szkieł
http://www.usa.canon.com/cusa/consum...uresAndManuals
Wersja do druku
na amerykańsiej stronie canona jest instrukcja do DPP z DLO wraz z wykazem kompatybilnych korpusów i szkieł
http://www.usa.canon.com/cusa/consum...uresAndManuals
W sumie DLO wygląda bardzo ciekawie. Nie ma tu żadnej magii, ale jest bardzo dobre narzędzie do korekcji obrazu za darmo. Myślę że Canon wyczuł słaby punkt u Nikona - brak dobrego darmowego oprogramowania do wywoływania RAWów i cała maszyna marketingowa została skierowana właśnie na walkę z konkurencją, stąd te zachwyty nad "nową cudowną jakością".
po pierwszym przejrzeniu wychodzi że nie działa dla mRAW i sRAW
To już wiadomo dlaczego Adobe wypuściło tak szybko niedopracowanego Lightrooma 4 z nowym procesem 2012.
Hmm.. w wykazie jest, że obsługuje 50/1,4 USM, a jakość u mnie nie chce.
15-85 bez problemu.
Zdjęcie śniegu na 35 1.4 pod światło które było jedną wielką aberracją wygląda bardzo spoko po korekcji.
Zauważyłem opcje hdr. Ktoś testował?
17-40 jest osługiwane więc akustyk nie będzie zaklinał tych rogów :) i nie kupi następcy :)
Rogi na 17-40 sa nie do uratowania, chyba ze przez amputację ;)
No moze ciut ostrzejsze są ;)
Jedyna istotna zmiana to wielkość pliku .RAW (x2) poza tym nic się nie dzieje oprócz usunięcia aberracji (było i działało równie dobrze) i dodatkowego podostrzenia pliku (z tym też nie było problemu)
Te przykłady które widziałem nie wyglądają mi na klasyczne wyostrzenie (wyostrzanie w DPP działa dość chamsko IMHO). Zmieniają się jeszcze minimalnie kolory i kontrast. Moim zdaniem jest zbyt wcześnie żeby wydawać takie kategoryczne sądy.
Zdaje się ktoś wrzucił w sieci wersję na koszerne komputry.
Ale najlepsze jest to, że średnio mnie to interesuje. Z czterech obiektywów, którymi fotografowałem przez ostatnie kilka lat nie ma na liście ani jednego! A są to najpopularniejsze szkła w zakresie ogniskowych od 300 do 500mm. Canon, proszę się poprawić!
Witam,
Cytat:
Zamieszczone przez Merde
Nie można - proszę o przykład pliku i ustawienia suwaczków...Cytat:
Zamieszczone przez myslidar
I w pełni się z tym zgadzam - jest to inna metoda "wyostrzania" (na 99% przez dekonwolucję, jak w DxO - a nie zwiększanie kontrastu poprzez sztuczne zwiększenie "nachylenia" na krawędziach [dodając piksele]).Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Poniżej powiększone fragmenty zdjęcia tablicy testowej (Canon 550D + C 50/1.4):
- lewy-góra: włączone DLO na 75% (trochę za mocno :) )
- prawy-góra: domyślne ustawienia DCP (sharpness=3)
- lewy-dół: zwiększona ostrość (sharpness=8)
- prawy-dół" wyostrzanie UnsharpMask.
Widać, że DLO mocno zwiększa kontrast na krawędziach (nie dodając biało-czarnych pikseli po bokach) jednocześnie zwiększając nachylenie profilu krawędzi (przed było 5 pikseli, po DLO tylko 3 piksele) - co wyraźnie przełoży się na zwiększenie wartości MTF50...
Czy warto ? Moim zdaniem zależy - jeśli zdjęcie wymaga sporego wyostrzenia, to lepiej działa DLO niż klasyczny USM. No nic, testujemy dalej... :)
Pozdrawiam, Alex
Można, link był w poście #40.
Działa nawet z rawami z 5D MkIII.
Dlatego też napisałem "ale podobne efekty można osiągnąć bawiąc się suwakami "gołego" rawa."
A nie jak myslidar: "To samo można osiągnąć stosując odpowiednie wyostrzanie."
:-)
Generalnie zapodałem sampla z 5D MkIII i 24-105/4 i jestem pełen uznania, po prostu mam wątpliwości czy jest to warte aż tak dużej różnicy w wielkości plików.
Pobawiłem się i przyznam, że efekty przerosły moje oczekiwania co do tego programu, jest dużo lepiej niż się spodziewałem, aczkolwiek dzieje się to wszystko zdecydowanie za powoli, procek jedzie na 100% aż.
Hmmm link zablokowany ? Jest jakieś inne źródło ? bo na canon'ie tylko 3.11.4 ?
Witam,
Racja - podobne tak, ale nie takie same :)
Trochę się jednak rozczarowałem - liczyłem, że algorytm będzie bardziej efektywny, szczególnie pozwoli na zwiększenie rozdzielczości poprzez dekonwolucję, a wydaje się, że mamy jedynie inne (niż USM) wyostrzanie i poprawienie krawędzi.
Fakt - chwilę trwa przeliczenie obrazu (czemu się nie dziwię), ale po co zwiększana jest objętość pliku RAW (skoro info o korektach obiektywu jest w lokalnej bazie danych)... Stary DPP 3.11.4 (oraz PSE8) nie czyta tych dodatkowych informacji z powiększonego pliku RAW i wyświetla po staremu...
Pozdrawiam, Alex
Download dla poliglotów ;)
http://115.com/file/bepmqfnk
I ogólnie - wyszukiwarka i CanonEOS250M.rar
Ze stron z cyrylicą idzie znacznie szybciej niż z tych z krzaczkami.
Można też z rapidshare.
LINK
Nie spodziewałem się po DLO niczego szczególnego, ale pozytywnie mnie zaskoczyło. :D
Moim zdaniem bardzo fajne efekty można osiągnąć :)
35 1.4
Przy landszaftach i 10-22 efekty działania DLO są więcej niż obiecujące.
Panowie, pewnie uznacie to za dziwaczne pytanie, ale "bawię" się już prawie dwie godziny i pobrać programu nie mogę ... Zalogowałem się, ale nic mi się nie daje ściągnąć. Jak to zrobić ?
Nie oglądałem przykładów. Ściągnąłem z ciekawości i przetestowałem na swoich RAW'ach. Jak dla mnie bardzo fajnie. Co prawda podskakuje ilość szumu przy zdjęciach z wysokim ISO i waga pliku, ale coś za coś. Do zdjęć z 50mm czasem się przyda. :D
Z linku w moim poście na górze strony można pobrać bez logowania.
Witam,
Moim zdaniem, to są dwie oddzielne sprawy:
1. Przetwarzanie obrazu - najpewniej DPP wczytuje "uśrednioną mapę niedoskonałości obiektywu" z bazy danych, jej "intensywność" regulowana jest suwaczkiem 0...100% a następnie wykonywana dekonwolucja obrazu z tą mapą. Może w kolejnej wersji dodadzą więcej suwaczków dla dopasowania tej "uniwersalnej" mapy do indywidualnego obiektywu (np. mojego :) )
2. Zwiększenie objętości pliku - najpewniej DLO dopisuje do RAWa jak gdyby "drugi RAW" przetworzony przez wbudowany algorytm - tak więc w nowym pliku są dwa RAWy: jeden oryginalny (czytany przez inne programy, np. PSE8 czy stary DPP) oraz drugi przetworzony (czytany jak na razie TYLKO przez nowy DPP). Może w kolejnej wersji zmniejszą objętość pliku (wyrzucając stary RAW z pliku)...
A w sumie, po kolejnych testach, jednak przekonuję się do nowego DPP - i pewnie zacznę z niego korzystać :)
Pozdrawiam, Alex
PS: Jeśli ktoś znalazł informacje, co jest faktycznie dopisywane do pliku CR2, to proszę o info.
Pewnie tak - skoro wolno trwa resampling-korekcja oryginału, to ten dodatkowy trzymany jest jako "cache". W ten sposób potem standardowe operacje na RAWach nie wymagają powtórzenia korekcji i wykonują się tak szybko jak na normalnym RAWie.
Lepiej żeby zostawili usuwanie "surowego RAWa" jako opcję...
Mi z kolei podoba się nowe narzędzie HDR - działa nawet na jednym Rawie. Kiedyś w DPP było ciężko wyciągnąć coś ze świateł i jednocześnie nie smolić cieni. Często robiłem dwa jpgi, które potem składałem na warstwach. Teraz widzę że chyba będzie można zrobić to od razu w DPP. Sprawdzę czy efekty nie będą gorsze.
Zrobiłem test działania DLO w porównaniu również do Adobe Camera Raw 6.6.
Miałem zdjęcie zrobione 5D+50/1.4 na f=1.4, to te:
W poszczególnych kolumnach
1. To zdjęcie z wyłączonym DLO, ale tak jak robiłem to tej pory Sharpness=2 i włączone wspomaganie szkieł Canona tylko - Chromatic abbercje = 100%, reszta winieta, dystorsje na 0.
2. To zdjęcie z DLO na 100%, i także Sharpness=2. Wspomaganie szkieł Canona - Chromatic abbercje w tej opcji nie działa - no bo załatwia to DLO.
3. To zdjęcie ACR 6.6 - w takim samym profilu 5D oraz z włączonym wspomaganiem Adobe szkła 50/1.4 - Chromatic abbercje = 100%, reszta winieta, etc. na 0 tak jak w DPP. Sharpness ze standardowego Adobe = 25 zwiększyłem na 50.
4. To samo co 2 kolumna z DLO ale z Sharpness=0 (tak jak każe instrukcja Canona).
Tutaj fragmenty 100% zdjęcie. Koło jest tylne.
Także widać że szkła, które były słabe na otwartych przesłonach zyskują sporo. Znika tzw. chmurka 50mm na f=1.4 i purpura. Czekam kiedy w bazie pojawi się 28/1.8 ;-)
Drastycznie wzrasta używalność szkieł mydlących na pełnej dziurze i aberrujących na fioletowo, ale...
Niestety DPP nie ma:
-shadows highlights ( normalnego, a nie zwykłe podkręcenie na krzywych)
-clarity
-HSL (niby jest w picture style editor, ale powinno być zintegrowane w DPP)
-winieta ( niestety działa tylko rozjaśnianie, a nie da się suwaczkiem na minus zjechać)
-brak presetów
To niestety ogranicza bardzo pracę na tym programie.
Szkoda że skorygowanych rawów nie da się otwierać w lightroomie lub capture one.
Jak na razie najlepsza korekcja słoików jaką widziałem.
Witam,
Racja, tam najbardziej uwidaczniają się ich wady optyczne. Może już wkrótce dodadzą korekty dla pozostałych (tańszych) szkieł (wydaje mi się, że obecna wersja jest "dedykowana" dla 5D3+drogie szkła :) )Cytat:
Zamieszczone przez szwayko
I na razie pewnie nie będzie można... Zobaczymy, może dcraw zostanie dostosowany do nowego formatu - ew. eksport do 16bitowego TIFFa i import do ACR... - przetestuję :)Cytat:
Zamieszczone przez luc_october
Pozdrawiam, Alex
PS: Fakt - HDR fajny :)
Witam,
Z ACR (PSE8) też działa :) - sprawdziłem (nie widać utraty jakości). Tak więc - na razie pozostaje obróbka RAWów w DPP+DLO (korekta wad obiektywu + korekta EV i wstępna poziomów), zapis w TIFF (16-bit, bez kompresji), wczytanie do ACR i dalsza obróbka już w PS lub LR :)
Poważnie się zastanawiam, czy szybko nie kupić tego szkła... Jak ukaże się upgrade bazy danych (tanie szkła staną się "dobrymi", a dobre "lepszymi"), ludzie "rzucą się" korygować wady tańszych szkieł, to pewnie ich cena wzrośnie :) :)Cytat:
Zamieszczone przez szwayko
Pozdrawiam, Alex
Testowałem (Licker dzięki za linka)na 24-105 i 35L największa poprawa była tam gdzie kiepsko tzn. na na rogach zuma na ogniskowej 24mm.
Wnioski : jak jest kiepskie/średnie szkiełko to warto powiększyć rawa jak obiektyw przyzwoity to szkoda miejsca na dysku.
Szkoda że nie jest obsługiwany 85 1,8 bo na dziurze do f2,2 pewnie efekt byłby widoczny.
Nie wiem czy ktoś podawał już ten link, ale w każdym razie działa więc może powtórzę:
http://www.tinyurl.pl?KFCCRA1q
https://rapidshare.com/#!download|67...300EEB38B7|0|0
kliknąć środkowe zielone okienko z napisem download
A jak wam się podoba taka korekta wykonana przez DLO? Tylko nie bić ;) Przyjmijmy, że będę występował w roli oskarżyciela, ale nie żebym coś miał do DPP, sam go używam i czasami sobie chwale. 5DII+50/1.4 przy 1,4. Wycinek 1:1.
http://dl.dropbox.com/u/22031321/SUPER_DLO.gif
Po prostu trzeba soft kontrolować i tyle :)
Mnie ściagneło się bez problemu z Rapida. Dzięki za podpowiedzi :)
Ja się jeszcze trochę pobawiłem na "normalnych" zdjęciach i np. przy 50mm f1.4@1.4 daje radę:
http://oi42.tinypic.com/2r7lmbc.jpg
Szkoda, że nie obsługuje 85 1.8 i 28 1.8.
Przetestowałem fajnie działa, szumy to mi wygenerowało tak na trzy na szynach w skali szkolnej niby monochromatyczne więc nie jest źle ale charakter mają wyjątkowo brzydki ze względu na bardzo jednolitą strukturę. Czy bedę używał? - pewnie nie - interfejs tragiczny nie to żebym nie umiał użyć ale programiście polecam rzut oka na aktualne trendy (20 lat temu ludzie lepsze interfejsy rzeźbili pod gołym dosem z jakąś biblioteką graficzną, a od tego czasu świat trochę poszedł do przodu i teraz wystarczy wykorzystać to co daje system, a nie budować to co już dawno jest zbudowane i to lepiej zbudowane, wydaje się ze cała para poszła w te przepiękne ikonki na głównym oknie a na resztę pary zabrakło) zestaw suwaczków prawie wystarczający ale bez szaleństw, przydałoby się trochę narzędzi do korekcji kolorów.
Chętnie bym dostał takiego rawa po DLO (tą drugą połówkę powiększonego pliku raw) i dalej jechał swoim workflowem mam nadzieję że z czasem niezależni producenci zaczną to (tego powiększonego rawa) czytać, wydłuży to wokflow o jeszcze jedną operację ale wtedy może zacznę używać tego fragmentu DPP.
Ogólnie to dobrze że taki program jest dostarczany w cenie sprzętu.