Odrobina dystansu z domieszką chłodnego spojrzenia jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Nie trzeba być miszczem aby oceniać :smile:
Wersja do druku
Lepiej czy nie lepiej ale zachwycanie się na siłę tym co zachwycające nie jest też do najzdrowszych nie należy.
Wystawione zdjęcia obejrzałem, głos oddałem, ale widziałem zdjęcia koncertowe, które podobały mi się zdecydowanie bardziej, w battlach na tym forum również.
Fajnie, że dla Was wydaje się wszystko takie proste. Na ponad 15913 użytkowników tylko 5 wysłało swoje zdjęcia, a nagle wyskakuje taki mc_iek i BRS. Pytam ponownie - śmiało możemy zaraz powtórzyć bitwę i z chęcią podejmę rękawicę i tym razem wyślę inne, lepsze zdjęcia. Ja oprócz kryterium "3 zdjęcia z jednego koncertu" wybrałem sobie dwa dodatkowe kryteria, którymi kierowałem się przy wyborze zdjęć, aby było więcej zabawy (wspomnę o tym po zakończeniu bitwy).
[autocenzura, aby nie dać do zrozumienia, który set jest mój]
MacGyver - ja nie wymagam, aby się zachwycać. Wymagam tylko konstruktywnej krytyki - tym bardziej, że jest to moja druga walka i z chęcią po niej wyciągnę jakieś wnioski.
Panowie spokojnie, to tylko zabawa. Na tym forum tak jak i w zyciu, sa ludzie i ludziska. Jedni powiedza cos z zyczliwosci - i kazdy ma takie prawo, aby wyrazic swoja subiektywna oponie, a inni mieszaja ze zlosliwosci. Zamieszczajac zdjecia na CB, trzeba byc na to przygotowanym.....lub dac sobie spokoj z takimi zabawami:-|
Jerzy M - spokojny jestem i uwierz mi, że umiem przyjąć krytyczne uwagi pod swoim adresem, bo niejako jest to sposób na doskonalenie umiejętności i tak też to postrzegam :-). W Internecie mało rzeczy mnie złości prawdę mówiąc.
Jednakże prosiłbym o szczyptę konstruktywnej krytyki zamiast pisać, co ślina na język przyniesie. W końcu chyba po to jest to forum. Zdjęć specjalnie nie zamieszczam w wątku osobistym, bo z doświadczenia wiem, że zazwyczaj można tam przeczytać komentarze przesiąknięte jadem. Po co? Wiele rzeczy można powiedzieć w cywilizowany sposób... i tyle :-).
Bo nie zrobiłem nigdy zdjęć koncertowych, które byłyby warte stawania w szranki? Owszem popełniam co jakiś czas zdjęcia w czasie koncertów, ale nie uważam ich za na tyle orginalne, żeby się nimi ścigać. W rajdach samochodowych też nie startuję, mimo, że mam prawo jazdy i trzy samochody.:p Za to zdarzało mi się onegdaj, konkurować w dziedzinie piosenki, zwanej wtedy studencką i jakieś sukcesy na tym polu odnieść...
Niestety ja również mam takie odczucie, że za wielu z nas zamiast cieszyć się zdjęciami wymądrza się i nic nie wnosi swoimi wypowiedziami. Jeden z kolegów na pytanie dlaczego tak mało jest uczestników ankiety stwierdził, że poziom zdjęc jest dość niski - i z takim stwierdzeniem mogę się zgodzić, bo w battlach biorą udział koledzy z różnym doświadczeniem i co najważniesze chcą się dobrze bawić. Jeżeli komuś nie podaba się żadna fotka to po prostu nie oddaje głosu, natomiast nie rozumiem dlaczego ten ktoś zabiera głos i krytykuje sam nic nie oferując. Pozwólcie koledzy malkontenci dobrze się bawić, bo dojdzie do sytuacji że za nim ktoś zgłosi się do battla bedzie się zastanawiał czy jest dość dobry żeby konkurować z "profesjonalistami".
A teraz popatrzcie, zadałem lekko prowokacyjne pytanie i już zaczęła się wojna. Zastanówcie się teraz, czy aby na pewno traktujecie tego battla jak zabawę? Jeden głos "nie po myśli" i już awantura...
Jeżeli chodzi o mnie, to zapytałem jakie kadry Ty widzisz, gdyż liczyłem na jakąś odpowiedź, która pozwoliła by mi się rozwinąć w tym temacie. Nie jest to zaczepka, ani tym bardziej atak. Nie piszę z osobami, które moim zdaniem trollują oraz sam unikam tego, bo to strata czasu, a i ludzie trolli nie lubią. Z poprzedniego Twojego posta jednak odczytuję pomiędzy wierszami, że również nie robisz oryginalnych kadrów. Jeżeli jest jednak inaczej to proszę podziel się swoją wiedzą w końcu od tego to forum jest.
Widzisz. Jest cała masa poddziedzin w fotografii, które mnie ruszają i próbuję wydeptywać w nich swoje własne ścieżki. Jestem jednak na tyle realistą, że potrafię dostrzec przeciętność tego, co robię. Lubię fotografować, ale nie uważam, żebym wnosił coś odkrywczego do tej dziedziny sztuki/hobby (jak zwał, tak zwał). Cieszy mnie poprawnie naświetlone zdjęcie, czy poprawny kadr, ale samo to nie jest jeszcze wyznacznikiem świetności tego co robię. Mam w archiwum kilkaset zdjęć koncertowych, robionych przy okazji "siedzenia za gałami" na tychże i ujęcia, które mógłbym tu zaprezentować nie różnią się od kilku ujęć wystawionych do tego battla, chyba że na niekorzyść. Przyjrzyj się tym zdjęciom, kilka z nich przedstawia gitarzystów w takich samych pozach, chociaż robione były przez różnych fotografów. Jedyna różnica to ubiór/fryzura i światło (ale to akurat nie zależy od fotografa, tylko od oświetleniowców koncertowych). Jedyne co można w tej sytuacji ocenić, to poprawność techniczną zdjęcia, jako takiego, bo ocena kolorystyki bardziej należy się ludziom odpowiedzialnym za koncert, niż fotografowi. Nie mam nic przeciwko konkursom, bo z doświadczenia w innej dziedzinie wiem, że są one bardzo mobilizujące, ale wiem też, że często wynik ich jest kwestią przypadku. Gdy koncert jest dobrze oprawiony wizualnie, to przeciętne zdjęcie będzie wyglądało ciekawiej, niż przy statycznym koncercie w klasycznym oświetleniu. Więc co mamy oceniać, fotografa czy realizatora świateł? Koncert muzyki klasycznej, nawet w wykonaniu Filharmoników Wiedeńskich wizualnie przegra z koncertem DiscoPolo w remizie, a co dopiero z dobrze oprawionym koncertem rockowym...
ps. Ja swoje najlepsze, moim zdaniem zdjęcia koncertowe pokazałem już w galerii na CB i choćby z tego tytułu nie wystawiłem ich w battlu.
Ależ jak najbardziej traktuję to jako zabawę :-). Jedyne o co prosiłem, to o bardziej konstruktywną krytykę niż to, co zostało powiedziane na początku bardzo ogólnikowo. Nawet jeżeli przegram, to jest to dla mnie sygnał, że mam nad czym pracować i mnie to mobilizuje do dalszej pracy. Jak wygram - również będą dalej nad sobą pracował. Naprawdę można wiele rzeczy powiedzieć w sposób cywilizowany, a nie kończyć na niemiłych ogólnikach.
Ale co uważasz za niemiłe ogólniki, bo może to nie my powinniśmy tu wyjaśniać sobie co i jak?
Prawdopodobnie kolega uwaza za owe niemile ogolniki, to, ze nic nie majac do powiedzenia o zdjeciach, kpisz sobie z autorow po calosci.
Czy to nie jest (calkiem subtelna) kpina? Albo to
No i oczywiscie odwracasz kota ogonem.
Nie zaczela sie zadna wojna, nie ma awantury, mimo ze sie o to starales. Po prostu ktos ci zwrocil uwage, ze wystawiajac swoje zdjecia oczekiwal opinii, a nie dworskich zarcikow. Zdaje sobie sprawe, ze porzadna krytyka (pozytywna badz negatywna) jest sztuka. Nikt pewnie nie oczekuje subtelnych analiz, tylko opinii. No i sam fakt wyslania zdjec przez az 1/3 promila uzytkownikow zasluguje na uznanie. Na ta chwile sa to najlepsze zdjecia koncertowe na jakie stac prawie 16000 uzytkownikow Canon Board.
Moglbys rozwinac jedna mysl ktora mnie zaciekawila ? Chodzi o rozpoznawanie osobowosci fotografia po jego zdjeciach. Masz taka umiejetnosc ? Jesli chodzi o osobowosc osoby portretowanej, to pewnie kazdemu cos sie obilo o uszy, ale fotografa ? Pytanie jak najbardziej powazne z mojej strony.
Pozwolę sobie wrzucić swoje 3 grosze, chociaż nie brałem udziału w battlu.
Wydaje mi się, że ze pojęcie "zdjęcia koncertowe" podlega pewnemu trudnemu do przeskoczenia ograniczeniu, jakim jest "dozwolone miejsce" z którego robimy zdjęcia.
To ograniczenie warunkuje niejako "identyczność kadrów".
Trzeba ogromnego indywidualizmu i jeszcze większego otrzaskania z tematem, żeby stojąc w jednej fosie z kolega fotografem, mieć zdjęcia na tyle rózne, by dało sie ocenic, kto zrobił które. Dlatego np. ja zdecydowanie wolę iść na koncert jako "zaproszony przez zespół fotograf" niż przepychac się łokciami w fosie, albo znosić fochy "manażerów". Mogę sobie pochodzić przez cały koncert dookoła sceny, poszukać fajnych kadrów i pofotografować z róznych miejsc.
Dlatego tez wolę fotografować lokalne zespoły, niż skomleć do gwiazd o łaskawe zezwolenie wykonania fotografii na ich przecudownym koncercie, który dla mnie kończy sie zazwyczaj po 3 utworach, bo wynocha.
W zaprezentowanym battl'u są 2 zdjęcia, które mi się spodobały. Każde z innego setu, niestety. Dlatego miałem trudny wybór i zagłosowałem na ten set, który miał dodatkowo lepszą formę. Mój głos dostał set nr 1, a przegrał z nim set nr 4, który ma zbyt wiele "identycznych" ujęć, chociaż zdjęcie 5 uważam za bardzo udane.
Posłużę się analogią z innej dziedziny. Zdarza mi się jurorować w pewnym typie przeglądów piosenki. Zgłaszają się do nich "młodzi-gniewni", którzy po niekorzystnym dla nich werdykcie mają pretensje do jury, że nie doceniło ich wysiłków bo przecież nie fałszowali i nie zapomnieli tekstu. Często przychodzą rozżaleni z pytaniem "co zrobiłem źle?" i trudno im przyjąć do wiadomości, że poprawność to nie to samo co doskonałość. Na wielu konkursach nie przyznaje się nagród z braku odpowiedniego poziomu wykonań konkursowych. W battlu ktoś wygra, bo dostanie najwięcej głosów, ale nie ma możliwości wyrażenia swojej dezaprobaty... Jak widać.
A ja ze swojej strony zakończę tę jałową dyskusję. Kolega, którego cytuję napisał dokładnie to, o co mam żal do wymienionych przeze mnie userów. Wony z nikim nie rozpoczynam, kłócić się nie chcę, bo każdy ma prawo do swojego zdania. Moim zdaniem jednak sposób - a raczej ton - wypowiedzi był raczej mierny. Stąd moje wcześniejsze słowa.
Ale ja się nie pytam co źle zrobiłem, bo doskonale wiem, że nie są to najlepsze zdjęcia koncertowe, ale -moim zdaniem coś w sobie mają (piszę o swoim secie, który jeszcze jest owiany tajemnicą) i wstawiłem je celowo. Liczyłem po prostu na konstruktywną krytykę w przypadku, gdyby zdjęcia nie przypadły do gustu komuś i tyle. Możesz mnie oceniać jako "młodego-gniewnego", ale przyjmuję negatywną ocenę zdjęć, więc nie wiem po co ta wzruszająca historyjka o konkursie piosenki :confused:Cytat:
Zamieszczone przez mc_iek
Dla mnie EOT. Dziękuję za uwagę :-).
Mam nadal trochę odmienne odczucia. Na Forum jednak pojawiają się czasem niepotrzebne i "źle sformułowane posty". Myślę, że warto czasem na nie zwrócić uwagę; ale może ja jakiś dziwny jestem?
To już moje ostatnie odezwanie się w tym wątku, bo nie widzę sensu dalszego w nim uczestniczenia. Kilka wypowiedzi wprost, że poziom jest mierny, bez dodatkowych wyjaśnień, nie pociągnęło za sobą żadnej reakcji battlowiczów. Zdziwiło mnie więc niezmiernie, że akurat moja ironiczna nieco uwaga spowodowała taką lawinę postów... Najwyraźniej swoje opinie trzeba wyrażać Wojewódzkizmami, inaczej ludzie zaczynają szukać w nich jakichś jakichś wyższych ideologii i złej woli...
Tu są linki do trzech najlepszych zdjęć koncertowych, jakie moim zdaniem popełniłem. Niestety wiszą w sieci od trzech lat, więc na battla się nie nadały...
http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000008.jpg
http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000006.JPG
http://pl.fotoalbum.eu/images/29429/61040/00000010.jpg
Nie nadawały się, bo wiszą w mojej galerii na CB
Głupi byłbym gdybym uważał, że moje zdjęcia są nieprzeciętne albo odkrywcze i siedział jeszcze na c-b zamiast robić zdjęcia dla jakiegoś magazynu albo tourować z jakimś fajnym zespołem. Niepowtarzalne zdjęcia to robi Bart? Bartosz? (nie wiem w końcu) Skowron. Wstawiłem je tylko dla zabawy. Zabawa nie wyklucza nauki, a nawet to lepiej jeżeli podczas zabawy uczymy się czegoś. Ale jak na razie to z tej paplaniny, ani ja, ani battlowi kamraci niczego się nie nauczyliśmy. Nikt nie podpowiedział jaki inny kadr, przysłonę, postprocess czy cokolwiek zastosować.
Moje koncertowe też były publikowane i bardzo łatwo znaleźć je w internecie, więc to nie wymówka moim zdaniem. Warunek autora battla, żeby dopuścić zdjęcia publikowane moim zdaniem bardzo rozsądny, bo dla wielu koncert na zawołanie to ciężka sprawa. Ktoś widział dane zdjęcia wcześniej? Ok, jakoś wpłynie to na jego ocenę, nie dbam o to, ale kto będzie specjalnie googlował, żeby po "znajomości" głosować? Także uważam, że mogłeś spokojnie z nami startować. Do reszty odniosę się jutro po zamknięciu ankiety.
To co napisales ma niewiele wspolnego z osobowoscia fotografa. Pytalem, bo pewien psycholog chcial mnie wciagnac w spotkania terapeutyczne, blednie sie to zwie FotoTerapia. Co innego rysunek czy odreczne pismo, do czego juz dawno dorobiono teorie, ze pochylone pismo czy zawijasy obrazuja pewne cechy osobowosci. No i poza tym wiecznie zywy dylemat czy kulak moze byc prawdziwym komunista, w tlumaczeniu czy mniej niz przecietny typek moze palnac swietna fotografie.
Koncert moze i przegra, ale zdjecia z koncertu muzyki klasycznej beda ciekawsze. Nie zgadzasz sie ? To czemu pokazujesz tylko zdjecia muzykow z intrumentami 'klasycznymi' ?
P.S. Dopiero teraz zajarzylem, ze mam troche zdjec 'koncertowych' z koncertow ulicznych... Szkoda.
Tak jak wspominałem odniosę się teraz do reszty wypowiedzi.
Zgadzam się.
Nie zgadzam się. Spójrz na set #2. Wygląda mi to na tekstury i mnóstwo pędzelkowania. Żałuję, że ja nie wpadłem na pomysł zmiany koloru oświetlenia, ujednoliciło by to mój zestaw. Set #3, oświetlenie takie samo, a na 3-cim zdjęciu duuuużo chłodniej - widoczny zamysł fotografa.
Racja, że przy dobrze oświetlonym koncercie jest mniej roboty niż przy tych które odbywają się w małych klubikach a światło zamiast świecić na artystów, jest skierowane w publiczność lub podświetla ścianę. Sam nieraz się z tym spotkałem. Dlatego jeżeli jesteś świadomy, jak dużą rolę gra oświetlenie w koncertach, to możesz zagłosować na pozornie(!) gorszy set. Na przykład, zamiast na dobrze oświetlony zestaw #2, zagłosować na zestaw #3 za to jak autor poradził sobie z wyciąganiem twarz i innych słabo oświetlonych detali. Ja jak widzę, że startujący nie mieli równych szans, staram się wczuć w ich rolę i oceniam według wysiłku jaki włożyli w dane zdjęcia. Profesjonalistów dla których to chleb powszedni, można inaczej oceniać moim zdaniem.
Jako, że już po głosowaniu i można się przyznawać do zdjęć - mój zestaw to #5.
Zagłosowałem na #1, obstawiam, żę to Jerzego M
pro: pokazany cały zespół, imho oddany nastrój koncertu
contra: zdjęcia wywołane z różną ekspozycją, na 3-cim zdjęciu głównym tematem jest imho mikrofon, niespójność kadrów (pion, poziom, pion)
#2 obstawiam, że to Brzuchma
pro: bardzo dobra manipulacja kolorem, spójność kadrów, uchwycone ekspresje
contra: tekstury, pokazanie tylko Darskiego, który przecież nie jest solistą, a częścią zespołu Behemot
#3, nie wiem czyje
pro: jak już wspominałem - ładnie wyciągnięte detale z cieni, tylko poziome kadry
contra: również nie cały zespół pokazany, okazyjnie pojawia się wokalista na 2-gim zdjęciu. Różne balanse bieli. Moim zdaniem w ogóle nie oddany nastrój koncertu. Mały klubik, artyści wyglądają jakby wykonywali jakiś porządny punk lub hardcore, a zdjęcia imho niestety tego nie oddają.
#4, również nie wiem kto to
pro: w miarę ciekawe emocje złapane
contra: kadry pionowe i poziome, balans bieli, poucinany bass i różne części ciała poza 3-ką. Również brak reszty zespołu (chyba)
Jak składałem swój zestaw? Na początku wybrałem najciekawsze zdjęcia, niestety okazało się, że brak jest gitarzysty, dlatego też odrzuciłem jedno zdjęcie i zamiast niego wstawiłem to pionowe, które zepsuło spójność. Żałuję, że nie zmieniłem tego niebieskiego tła na czerwone. Byłoby lepiej. Zdjęcia dobrałem tak, aby oglądający miał wrażenie jakobym przedstawiał mu zespół. 1 gitarzysta, 2 gitarzysta w oddali, basista/wokalista na pierwszym planie 3, wokalista/gitarzysta daje czadu w tle perkusista. 3 to tak poza tym moje ulubione zdjęcie chociaż główny bohater rozmyty. Starałem się utrzymać relatywnie niskie iso i krótkie czasy, ale niestety artysta był zbyt energiczny nawet dla 1/320s.
Z tego co mi do głowy na teraz przychodzi to tyle. Wszystkie opinie, które zawarłem powyżej są tylko moją opinią i każdy ma prawo się z nią zgadzać lub nie.
Gratuluję zwycięzcy!
Opa_Apo - zestaw nr 3 jest mój. Zacznę od początku:
Zestaw nr 1:
+: Chyba pokazany cały zespół, kombinowanie z kadrami, kadry szerokie oraz wąskie w zestawie
-: różne ekspozycje, szkoda przepału na pierwszym zdjęciu oraz uciętej prawej strony, 2gi kadr trochę dla mnie za ciemny, trzeci jest okej
Zestaw nr 2 (na to głosowałem):
+: Uporządkowane kadry, ciekawe momenty, ogólnie jak najbardziej za, ale...
-: ... po co ta obróbka i dodane kolejne warstwy? Widocznie tak miało to wyglądać, ale i tak prezentuje się bardzo dobrze. Ale z czystej ciekawości do bitwy chciałbym zobaczyć kadry bez dodatkowych warstw :-).
Gratuluję pierwszego miejsca :-).
Zestaw nr 3 (mój):
Teraz już mogę zdradzić to, o czym wcześniej pisałem. Otóż do bitwy przyjąłem sobie dodatkowe kryteria. Wysłałem ostatni koncert jaki fotografowałem oraz na każdym zdjęciu musiał być basista grupy. Dlaczego? Uznałem, że tak będzie po prostu ciekawiej i będzie większa zabawa ;-). Też haczyk polegał na tym, że zdjęcia powstały praktycznie przy użyciu tylko jednego obiektywu, bo nie szedłem z zamiarem fotografowania.
Oświetlenie na zdjęciu trzecim było niebieskie - nic tam z kolorem nie kombinowałem. Ogólnie nie mam zwyczaju zmieniać tego, w jaki sposób zostało zdjęcie zrobione. Jedyne co robię, to w LR wywołuję RAWy na zasadzie zmiany kontrastu, ustawienia WB, zmniejszenia lub zwiększenia ekspozycji itp.
Co uznaję za minus? Faktycznie niepotrzebnie dałem tylko jednego członka zespołu oraz przyjąłem kryterium ostatniego koncertu - teraz żałuję. Razi mnie też ucięty dół 2giego kadru...
Zestaw 4:
+: trzeci kadr najlepszy z całej serii oraz ciekawe w miarę ciekawe momenty
-: wszystkie kadry poucinane, jakościowo trochę średnio to wygląda - szczególnie drugie zdjęcie.
Zestaw 5:
+: ładne kolory, kadry też ciekawe z przewagą na 2. (trzeci dynamiczny, ale widziałbym w BW), ogólnie czysto i przyjemnie się ogląda.
-: Trzecią fotografię widziałbym w BW, w pierwszym nie odpowiada mi sposób kadrowania (po prostu nie lubię tak i już ;-) ).
Dziękuję za kolejną bitwę :-). Osobom, którym moje prace się spodobały na tyle, aby oddać swój głos właśnie na mój zestaw - wielkie dzięki! Urażonych poziomem moich prac serdecznie pozdrawiam ;-).
Gratulacje dla autora setu #2 za bezdyskusyjne zwyciestwo!, liczba oddanych glosow mowi wszystko, wiec zbednym jest dorabiac do tego wlasne teorie:wink:
Jako autor setu #1 dziekuje wszystkim ktorzy oddali swoj glos na moje fotki....oraz dziekuje "szczemat "za twarda walke ramie w ramie:grin:
Krotko odniose sie do poszczegolnych setow, zaczne moze od setu #5
- bardzo udane pierwsze dwie fotki, ciezko wytknac slabe punkty, co do trzeciej to rozjechana ostrosc raczej ja dyskwaifikuje.
Set #4, tylko trzecie zdjecie potrafi sie obronic, drugie bylo by ok, gdyby bylo nizej skadrowane, pierwsze powiela w pozie drugie, ale kadr( ucieta dlon i gryf ) i uchwycone swiatlo nie sa jego mocna strona.
Set #3, najblizszy klimatom ktore podobaja mi sie w fotografii koncertowej, minimum ingerencji w pp, szkoda ucietego dolu na dwojce.
Set #2 . Zwyciezcow sie nie osadza, kon jaki jest wszczscy widza. Raz jeszcze gratuluje!
Set #1. Wszystkie kadry sa orginalne tak jak wyszly z puszki, RAWy wolane w Aperture, ...i tyle, zero ingerencji. Gdybym mial go jeszcze raz wystawic, to na pewno przycial bym lewy dolny rog Ani Wyszkoni - PRZEPRASZAM pania Anie za te "panienke" kilka postow wyzej :wink:
Swiatlo na pierwszym moze wygladac na przepal, ale tutaj nic bym nie zmienil - tak lubie, natomiast szkoda tych poucinanych stop Ani Wyszkoni:(
Jeszcze tylko jedno zdanie tak ogolnie, zrobic dobre zdjecie koncertowe oddajace jego atmosfere, jest bardziej zlozona sprawa niz wiekszosci sie wydaje. Zgrac ekspresje muzykow ze zmieniajacym sie non stop swiatlem w jeden dobry kadr nie PSujac nic potem w PP, majac na plecach rozszalaly tlum to nie takie proste jak w kosciele gwizdnac:-D. Prawdziwy battle byl by wtedy gdybysmy fotografowali ten sam koncert - a tak to tylko fajna zabawa, za ktora wszystkim uczestnikom dziekuje!
Peace.
Jerzy M - również dzięki za wyrównaną walkę :-). Rachunki wyrównamy w następnej bitwie koncertowej! ;-).
Dzięki chłopaki za battla, tez miałem kilku faworytów, mi w przeciwieństwie do Jerzego M podoba się ostatnie ( nieostre ) zdjęcie z setu 5. Świetna ekspresja i dynamika czyli to co cenie najbardziej w koncertowych, ostrość w tym przypadku ma dla mnie drugoplanowe znaczenie. Set nr 1 najbardziej różnorodny - jakby nie patrzeć kompletny również mi się podoba. Brakuje mu jak dla mnie kontrastu w pierwszych 2 fotkach - ale jak już Jerzy zauważył - obróbka fotografii jednemu pasuje innemu nie. Mi pasuje stąd tekstury i kolory w moim secie ( zgadzam się również że brakuje u mnie innych osób z zespołu, wszak Darski to nie Behemoth :) ) Zestaw 3 - widzę że łatwo nie było więc szacuneczek że ładnie powyciągałeś.
Na prośbę linki do fotek bez tekstur
http://img826.imageshack.us/img826/5467/img5780v.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/3866/img6126x.jpg
Jednemu pasuje innemu nie - mi osobiście udzieliła się pogańska atmosfera koncertu więc postanowiłem dodać im odrobinę więcej brudu :)
Jeszcze raz dzięki za battla i życzę wszystkim jak najwięcej okazji do robienia zdjęć :)
Brzuchma - dzięki za spełnienie prośby. Z teksturami czy bez - świetne zdjęcia :-). Wygrana bezapelacyjnie się należała :-).
eeeee..co to za batle jak każdy w innych staje szrankach?
Jakby wszyscy dali swoje zdjęcia z jednego koncertu - jest co porównywać!
Przecież (oczywisty ukłon dla autorta tyż) set drugi forsuje się do przodu tym co nie autor zdjęć a charakteryzator - kreator - wizjoner image zespołu zrobił.Gdyby facet był klasycznie ubrany - na pewno nie byłoby tyle fantastycznej ekspresji w zdjęciach!
Co mi się podoba w pokazywanych zdjęciech? No - to co zawsze powtarzam: że są.
Było mineło a zdjecia zostały.
Co mi się nie podoba?
Ano: to że niektóre bure jakby światła brakowało (albo jakby autorowi zabrakło odwagi by postprocesingiem przywrócić to co niedoskonałość zapisu zabrała)
I to że podziały w kadrze jakoś jakby centralnemu punktowi ustawienia ostrości przyporządkowane ( a już jeden taki set wręcz razi tym)
I jeszcze że te KONCERTY to artysta "walnięty" w rzucie "podjajecznym" czyli : najbliżej sceny i jak wszyscy przepychać się żeby pierdyknąć jedno z serii identycznych ujęć od dołu.
Nic z sali nic z widowni nic: o widowni. Totalna klapa Panowie. Wyobraźcie sobie że wyjatkowość konceru dla artysty jest częstokroć niewspółmiernie mniejsza niż - dla widzów.
I to też należy do koncertu i to często - równie ważne.A tu - prawie zero.
Wspinanie się na palcach żeby zajrzeć artyście w rozporek - to nie jest fotografia koncertowa...
Dwójka (set no2.) - to jest to: dynamicznie przemieszczający się w poszukianiu kadrów fotograf; umiejętność kadrowania z zachowaniem zasad; ostrzenia na to co ważne i znakomity postproces. Ja uwielbam jak zdjęcie kipi feerią świateł i cieni i kontrastami - bo często chodzę na koncerty a tam tak własnie jest.
To był żart, prawda? Dobrze że wszystkim udało się wystartować mniej więcej w tym samym czasie. I po tej samej stronie Atlantyku (chyba)
1. To że kapela dba o scenografię i oświetlenie na swoich koncertach, a fotograf lubi takie koncerty, to MZ nic złego.Cytat:
...set drugi forsuje się do przodu tym co nie autor zdjęć a charakteryzator ... zrobił.Gdyby facet był klasycznie ubrany - na pewno nie byłoby tyle fantastycznej ekspresji w zdjęciach!
2. Widziałem wiele zdjęć muzyków "klasycznie ubranych", które wprost eksplodowały ekspresją.
Czasem niestety jest tak, że ta cała feria świateł wpada prosto do obiektywu, i PS niczego nie jest w stanie przywrócić.Cytat:
...
Co mi się nie podoba?
Ano: to że niektóre bure jakby światła brakowało (albo jakby autorowi zabrakło odwagi by postprocesingiem przywrócić to co niedoskonałość zapisu zabrała)
...
Ja uwielbam jak zdjęcie kipi feerią świateł i cieni i kontrastami - bo często chodzę na koncerty a tam tak własnie jest.
....
No dobra, to kiedy następna Battle :roll:
Żart? A skąd!
Sam sobie to piszesz: kapela dba itd itp.
Jedni mają na to kasę - inni m n i e j.
No jakbyś (tu podpowiem ci: to też koncert) pokazał caly staff jaki wlecze dobra kapela ze sobą - ot taka która się liczy i porównał z tym co mają chłopaki co dopłacają żeby zagrać "gdzieś" - to byłaby różnica widoczna - i występie również. Więc nigdy nie porównasz koncertu gwiazdy ze startującymi. Ten pierwszy - to "samograj" a zadanie fotografa to wlaściwie "nie spieprzyć".
Co do drugiego cytatu...hmmmm...
Jaka jest według ciebie rola fotografa w fotografowaniu?
Czyżbyś był zdania że: dobry aparat;walić seriami a potem coś się wybierze i zapoda?
Po wstępnym ponarzekaniu że "ach ten AF" - stwierdzić że "ta cala feeria wpadła mi do obiektywu i PS nie jest w stanie niczego przywrócić"?
Sport dla niewidomych ta fotografia koncertowa?!
Dwa razy nie widział że zrobił knota? Raz - fotografując, drugi zamieszczając?
Wybacz - chyba cię nie zrozumiałem.
Nie tłumacz mi że ciężko; że światła że to czy tamto ci nie pozwoliło dać tego co chciałeś osiągnąć.
Nie udało się - to nie wykładaj na stół!
To nie jest łatwa kategoria i nie wystarczy c o ś zrobić.
A może - wystarczy?....
I jeszcze jedno: uczono mnie że ukośne kadry (względem pionu i poziomu) podnoszą dynamikę ujęcia ale są bardzo mocnym środkiem.
A tu są regułą (nieomalże).
Znaczy: każdy zrobi "krzywe" zdjęcie - proste - trzeba umieć.
No to mamy problem. Bo ja od kilku lat nie jestem w stanie wybrać się na jakikolwiek koncert, więc o zgraniu się ze wszystkimi uczestnikami Battla raczej mowy nie ma.
Aha, chyba mnie nie zrozumiałeś.Cytat:
...
Jaka jest według ciebie rola fotografa w fotografowaniu?
Czyżbyś był zdania że: dobry aparat;walić seriami a potem coś się wybierze ...
...
Wybacz - chyba cię nie zrozumiałem.
Jeśli mam wybór, wolę fotografować koncerty dobrze przygotowane od strony wizualnej, dobrze oświetlone. Co wcale nie oznacza, że na takim koncercie walę seriami nie patrząc na kadry.
Hm. Jak tu nie narzekać. Złego oświetlenia nie nadrobisz PS-em. Czasem przez trzy pierwsze kawałki - kiedy można robić zdjęcia - na scenie jest mgła i monochromatyczne (najczęściej czerwone) oświetlenie walące prosto w obiektyw.Cytat:
Po wstępnym ponarzekaniu że "ach ten AF" - stwierdzić że "ta cala feeria wpadła mi do obiektywu i PS nie jest w stanie niczego przywrócić"?...
.....
No dobra, my tu gadu gadu, a się ściemnia ... może pokażemy swoje zdjęcia :)
Po pierwsze - nie rozbieraj mojej wypowiedzi jak ci wygodnie bo traci sens.
Nie ma po drugie!
Po kolei za to: nie MAMY tylko ty masz problem. Ja bywam tam gdzie chcę.
Jeśli się zaś tobie nie udaje - to co chcesz pokazywać? :-):-):-)
Ale to oczywiście dowcip - dawaj co masz najlepszego!
Dawaj dawaj i nie narzekaj na oświetlenie czy co tam - bo ci wypomnę że "złej tanecznicy nawet rąbek....itd" [hihi.... sam sie podkładasz :-)]
Kto powiedział że jest łatwo?
Kto powiedział że "robić każdy może"?
Kto powiedział że "tylko przez trzy pierwsze kawałki"? Masz akredytację to tak - fakt - ale kupisz bilet i jedziesz jak chcesz!
Zresztą - o czym gadamy?
Ja się ustosunkowałem do konkretnych zdjęć zamieszczonych w battlu - moim zdaniem trzeba uwzględniać że trudno oceniać nieporównywalne bo różne koncerty.
Możemy porównywać pracę fotografa.
Jeśli mu na koncercie ś w i a t ł a przeszkadzają - to jest to niewłaściwy człowiek w niewłaściwym miejscu - no nie? ;-)
Dosc ciekawa hipoteza sie przewija przez ta dyskusje. Mianowice ta, ze nie mozna porownywac zdjec z roznych koncertow, bo wszedzie byla inna oprawa i te oprawe oceniamy. Niby to logiczne, ale tylko niby. Czy na World Press Photo 2012 wszyscy przyslali zdjecia z Jemenu ? Czy na konkurs portretu lub aktu wszyscy foca ta sama modelke ? Wg mnie znacznie fajniejsze zdjecia dalo sie wyciagnac z koncertu w secie 1 niz 2. No ale 'nie wyszly'...
czytam co napisałem, czytam i nie widzę gdzie napisałem że "można jedynie"?
Wiem stary jestem sklerotyk i ślepy ale: gdzie???
Napisałem że TRUDNO jest porównywać i z jakiego względu.
Na ocenę zdjęcia składa się: temat, pomysł i wykonanie.
Starałem się zwrocić uwagę by aspekt "temat" (czyli bardziej "wypaśny" koncert) nie dominował w ocenie - a to nie takie proste.
Wciąż pamiętam że piszemy na raczej sprzętowym/technicznym niż artystycznym - Forum ;-)
Porównanie do WPF jest wg mnie nietrafne bo to WORLD PRESS FOTO a nie JEMEN PRESS FOTO.
Znaczy - temat każdy sobie sam wybiera.
W omawianym battlu - temat był jednak narzucony :-)
Przepraszam jeśli ktoś sądzi że nabijam sobie posty dyskusją - po prostu wezwany do tablicy - odpowiadam.
@grzegorzki - w ocenie 1 vs 2 zgadzam się z tobą dokładnie !
Może między wierszami :razz: To napisal Jerzy_M Ktoś napisał, ktoś podjął temat, więc napisałem że się ten pomysł przewija.
Jemen to stąd, że fotografia zrobiona w Jemenie wygrała WPP 2012.
Jakiś pomysł na następnego battla?
To może bitwa przedstawiające zdjęcia z koncertu jakiejś lokalnej kapeli? Może wtedy wszyscy będą zadowoleni...
Moze w swoich myslach:-D......
Bylo by milo, gdyby tak mniej trolowania, a wiecej uwag merytorycznych . Przykladem jak to zrobic, moze byc np. szczemat (post #79)
Oczywiscie masz prawo do takiej opinii, tylko ze zapomniales o dwoch slowach"moim zdaniem" - ale to chyba tylko przez skromnosc:wink:
BtW, Atrix rzuca rekawice ponownie, wiec licze ze jako bywalec koncertow i ekspert w tej dziedzinie ( jak na razie tylko w teorii ) zaprezentujesz nam swoj kunszt:grin: