obaj mają canony
Wersja do druku
obaj mają canony
Chciałbym obejrzeć bardzo tytułowy film. Czy ktoś wie gdzie można go nabyć ? I prosze was o nieodsyłanie mnie do Googli bo zapewniam, że przejrzałem. Pozdrawiam
Kupić w polsce jest go bardzo trudno.
Chciałem wersję dvd, w żadnym netowym sklepie nie znalazłem.
Od jakiegoś czasu na większości konkursach foto wygrywają zdjęcia z wojny, klęsk żywiołowych, biedy na świecie.
Bo to najlepiej przyciąga publikę. Niestety.Cytat:
Zamieszczone przez kedar6890
No właśnie mam to samo. Przejrzałem net i null. Nic nie ma. Dziwne, że nikt w polsce tego nie wydał. A może on był kręcony "pod patronatem" jakiejś TV np. Discovery czy inne National Geographic i tam należałoby poszukać. Wie może ktoś coś na ten temat ?Cytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
kolega ściągnął mi na emule
Na p2p można znaleźć bez większych problemów.
Ale nie o tym tu teraz mowa.
Dnia 2.08.2006 o godzinie 00:25 w drugim programie TVP zostanie wyemitowany film, o którym mowa w tym wątku.
Polecam wszystkim!
Cala tvp :(Cytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
A teraz panstwo wybacza, lece zaplacic abonament :rolleyes:
Hmm.. nie tak dawno temu lecial na TVP2.. o podobnej porze ;)
a ma to ktoś nagrane?
Aleś Ty wygodny, przecie będzie podane na tacy! :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Ale jak trzeba to nagram.
Przydałaby się ścieżka audio z lektorem w wiadomych celach :D. Jeśli będą to nadawać w Stereo to będę podwójnie ucieszony, a jak nie to i tak nagram :mrgreen:. Dzieki za info, ostatnio mało TV oglądam.
aaa:)
no bo ja nie doczytałem:D
we środę wypiję wieczorem duuużo kawy... :)
Tylko dla czego ten film na TVP2 trwa 53 min jak oryginał 90 min?
hmm faktycznie onet podaje 55 minut, to będzie chyba jakiś skrót :(...a już liczyłem na DVD z lektorem ;).
bo...to to to jest banda decydentów:)Panie!!! TVP to dzieło szatana!!!:) a zwłaszcza TVP2!!! :)
.a'pir-DVD oget ęis am eicśęzczs aN
?yntęhc śotK
:wink:
o wilku mowa
http://tv.wp.pl/opis.html?pr_tele_id=3407384038
(założyłam nowy post aby zareklamować :/ błee )
.. ale uczynny moderator naprawił błąd ;-)
.;) pirDVD net am ein merotkel z oidua ikżeicś ela ,tenalPtneliS
:wink: ...am ein oN
Zmiatac na pw z negocjacjami :twisted: .
Dajcie spokoj z lektorem, dosyc podstawowy angielski, niemiecki jest tlumaczony... Ostatecznie trzeba sie uczyc wspolczesnej laciny. Jak sie juz czlowiek pozna podstawy, troche sie otrzaska i najwazniejsze - odwazy i zacznie ogladac w oryginalach (mimo ze moze byc ciezkawo z poczatku, ale potem mozg sam zaczyna lapac, cos jak z jazda na rowerze, pare razy upasc trzeba, a poten nagle wyjdzie), czytac w oryginalach.. to odkryja calkiem nowy swiat. Z jednej strony wiele rzeczy nie ma po polsku, z drugiej te ktore sa, sa znieksztalcone (w 90% przypadkow niedokladne tlumaczenia*... zagluszajacy sciezke lektorzy...).
* Niekoniecznie z winy tlumacza, niektorych rzeczy naprawde nie da sie przetluamczyc, lub nie da sie przetluamczyc wprost, a tlumaczenie naokolo zabija sens.
Fredi masz zupełną rację, ja lubię filmy oglądać bez napisów szczególnie takie z wolniejszym angieslkim mówionym ;) ale czasem chciałoby się oglądnąć film z kimś kto nie umie angielskiego/ma problemy ze wzrokiem i nie jest mu wygodnie czytac napisów/chce się relaksować, patrzeć i słuchać a nie starać się tłumaczyć w locie każde słowo - wtedy z pomocą przychodzi lektor :).
Pozwolę sobie wkeić parę zadań na temat sprzętu jakiego używa Nachtwey
"To photograph the myriad of situations that he encounters, Nachtwey uses heavy-duty cameras produced by Canon as well as their professional series of lenses. Due to his equipment choice, Nachtwey has appeared in a series of Canon camera advertisements. Currently, he uses a Canon EOS-1Ds digital camera as well as an EOS-1V film camera. To process his digital images, Nachtwey uses a PowerBook G4 laptop in the field and a Power Mac G4 as well as an Epson 2200 large format printer in his studio. VII, the photo agency that Nachtwey co-founded, requires that all photographers do their own editing, meaning that Nachtwey’s published images are printed almost exactly as he envisioned, even though he shoots digitally. When Nachtwey shoots film, he uses a variety of 35mm emulsions, both color and black and white"
zauważył ktoś na filmie jakich szkieł używa?
Zdaje sie ze 16-35 i cos staloogniskowego.. nie wiem.. moze 35L lub 24L? W filmie na bank mial 1'ki i 3'ke.
Najlepsze dokumenty świata: Fotograf wojenny
War Photographer
Film dokumentalny, Szwajcaria 2001
czas 60 minut
TVP 2: Środa 00:20 02.08.2006
Reżyser Christian Frei dokonał w filmie niezwykłego zabiegu. Do aparatu fotograficznego Nachtweya umocował miniaturową kamerę. Dzięki temu widz ma szansę ujrzeć świat z perspektywy fotografa. Przez dwa lata kamera stale towarzyszyła Nachtweyowi w pracy. Uzupełniające przekaz wizualny wypowiedzi współpracowników i przyjaciół Nachtweya pozwalają nie tylko śledzić sposób powstawania konkretnych ujęć, ale także dostrzec emocje, jakie każą artyście nacisnąć przycisk aparatu.
OK tylko że my o tym wiemy :) Wcześniej w tym wątku już ktoś anonsował tą projekcję. No i pewna przesada z tym "najlepszym dokumentem świata".Cytat:
Zamieszczone przez dfilip
A ja się przygotowuję do nagrywania ;). Jeszcze godzina, ciekawi mnie jak będzie okrojona wersja TV w stosunku do DVD, mam nadzieję że strasznego miksu nie zrobili 8).
Jest szansa zeby ktos to na jakims ftp umiescil ? Na torrencie pustki :(
Jak KuchateK pomoże i udostępni kawałek swojego serwera i łącza to będzie wersja PL na ośle :D.
Dogadamy sie jakos :D
film robi wrazenie. To sa zdjecia ktore cos przekauja. Maja jakis glebszy sens, przeslanie. Nie jakies tam kwiatki czy temu podobne rzeczy. Takie zdjecia wywoluja naprawde silne uczucia, refleksje. To musi byc cholernie ciezka praca ale efekty mysle ze sa godne poswiecenia.
Jestem ciągle pod wrażeniem pracy tego człowieka...
A ja jestem pod wrażeniem pracy pielęgniarki za 600 złotych, albo Pani sprzataczki w podstawówce... jestem także pod wrażeniem kolejek w McDonaldzie.
Fajnie jest pokazane w tym filmie z jakim spokojem pracuje Nachtwey. Ma czas zmierzyć światło światłomierzem, czeka na właściwy moment nawet w najbardziej niebezpiecznych sytuacjach. Pełem profesjonalizm. Bohater jawi się jako bardzo wyciszony i poważny człowiek. Ciężko się dziwić widząc jaką wykonuje prace.
Pracuje najlepiej jak potrafi i ma świadomość, że to zdjęcie musi wyjść. Widać było, ze jest człowiekiem niezmiernie upożądkowanym w tym całym chaosie. Ciężka praca przynosi efekty, i wiara, i upór, i dązenie do celu nawet jeśli nie wiadomo czy ten cel jeszcze istnieje. Ostatnie słowa Nachtweya były bardzo.Cytat:
Zamieszczone przez Rootsman
wlasnie zobaczylem w tvp2 i jestem pod wrazeniem
ale jednoczesnie stwierdzam ze sie do tego nie na daje bo choc mam swira to do tego trzeba byc idiotą (faktem jest ze ten idota z filmu mial niesamowite poczucie gustu i estetyki, co wychodzilo w gienialnych fotach ale jednak to idiota bo ryzykuje swoje zycie)
Zdjęcia niestety dobre. Ale fotograf? Nigdy nie chciał bym się z nim spotkać. To nie człowiek! Cyniczny, zimny, bezduszny. To raczej wampir. I co grorsza, przeświadczony o jakiejś misji, którą wypełnia. Smutne i tragiczne.
Zawsze polecam obejzenie tego filmu ludziom, ktorzy twierdza, ze kupujac cyfre zabija sie "dusze fotografowania, bo zaczyna sie robic duze ilosc zdjec". Wystarczy popatrzec na filmie ile fot trzaska J.N. aby wiedziec ze to idiotyczne stwierdzenie ;)
Bo zeby robic dobre zdjecia, trzeba robic bardzo duzo zdjec.. oczywiscie pomijam jeszcze cos takiego jak tzw. "oko" i poczucie estetyki, bo bez nich i 10tys klatek tygodniowo nie zalatwi sprawy ;)
No i jak - byla to okrojona wersja?
Okrojona czy nie i tak ostatnie 10 (może 15) minut obejrzałem:(
Facetowi współczuje. Straszne jest to co pokazuje na swoich zdjęciach, wole nie myśleć co musiał "ciekawszego" zobaczyć jak je robił.
No i główne pytanie: czy był lektor? :-DCytat:
Zamieszczone przez Riccardo
Tiaaa, był nawet ten z dziennika dla głuchych i migał raczkami:)
Film widziałem oczywiście już wcześniej ale i tym razem zrobił na mnie ogromne wrażenie. Zmnienił nieco moje wyobrażenie o pracy i opinię o fotografach wojennych. Z lektorem ogladało się bardzo dobrze a i nie zauważyłem jakichś strasznych cięć w filmie.
Witajcie,
czy nagrał go ktoś z was??????
troszkę pomieszałem terminy i :cry:
Była wersja okrojona i zmiksowana.
Ble.
No zawsze zostaje Ci, ftp, albo pir tu pir :)
Też przegapiłem :-\
ok ale może ktoś link poda ? ;]