To już zależnie od preferencji, dla mnie najbardziej spaśliwą ogniskową (mówimy o APS-C) jest 20mm, od biedy 24 - tylko powstaje pytanie czy wywalać kasę w stałki czy lepiej w jasnego zooma 2.8 :confused:
Wersja do druku
To już zależnie od preferencji, dla mnie najbardziej spaśliwą ogniskową (mówimy o APS-C) jest 20mm, od biedy 24 - tylko powstaje pytanie czy wywalać kasę w stałki czy lepiej w jasnego zooma 2.8 :confused:
C50/1,8 na początek to niezły wybór, a jak pasuje ogniskowa, to docelowo w przyszłości 50/1,4 :)
Mam pytanie do posiadaczy 1,4. Jak zachowuje się AF w porównaniu do 1,8 na tych samych korpusach xxxD?
A dlaczego nie radzisz od razu 1,2
:???::cool:
Uzgodniliśmy co polecasz, więc możesz już odpowiedzieć na moje pytanie...
:confused:
Specjalnie dla Ciebie:
I jeśli masz zamiar odpowiedzieć, to nie nie pisz tylko znowu co to za prównanie i co jest kwestią czego.Cytat:
Mam pytanie do posiadaczy 1,4. Jak zachowuje się AF w porównaniu do 1,8 na tych samych korpusach xxxD?
Najlepiej to idź do sklepu i sprawdź sam jak działa af w 1.4 i 1.8. Różnicę na korzyść 1.4 zauważysz od razu i będziesz wiedział bo Ciężko jest opisać takie coś. Z moich obserwacji af w 1.4 jest szybszy i ciut pewniejszy ale na 1.4-2.0 lubi się pomylić. Sama szybkość w 50 1.4 jest wyraźnie gorsza od 85 1.8, wykonanie w porównaniu z 50 1.8 lepsze ale porażką jak za tą cenę jest ruchomy tubus z przodu, tak samo jak w 50 1.8.
Z tym sklepem to raczej ciężo będzie... Nie narzekam na szybkość AF w 1,8. Ostrzyłem swego czasu ręcznie, więc to co oferuje ta stałka w połączeniu z rodzajem zdjęć, które zdarza mi się robić, zadawala mnie w zupełności w tej materii. Natomiast 'ciut pewniejszy' autofocus to sprawa, która może skutecznie zatrzymymać mnie przed wydaniem całkiem niemałych pieniędzy na 1.4 :?
A nie patrzysz przez pryzmat lepszego obrazka z 1.4???
Przychyliłem swoją odpowiedź do 1.4. Wyżej o tym jest napisane.
Zwróć uwagę na zachowanie się obu obiektywów pod ostre światło...i 50/1.8 odpada już definitywnie dla niektórych, choć dla innych to nie ma żadnego znaczenia.
Zdecydowanie lepszy wybór to 50/1,4 bo bardziej trwały, lepszy optycznie i daje przyjemniejszy bokeh :)
Zobacz sobie wątek ze zdjęciami bez komentarzy na naszym forum to zobaczysz ze 50 1.8 daje naprawde fajny obrazek. No chyba ze dołożysz troche to kup używkę 50 1.4 :) i nie baw sie w inne obiektywy bo te naprawde sa warte zakupu a cena wersji 1.8 jest po prostu super.
Ja polecę Ci te testy
http://youtu.be/44FqqE6ukjY
http://youtu.be/6uaOC-q6nP8