Nie ma programowego corpa w sofcie? Coś muszą widocznie zostawić na mk2.
Wersja do druku
Nie ma programowego corpa w sofcie? Coś muszą widocznie zostawić na mk2.
też mi premiera - body za ponad 20 tys. złotych
A gdzie premiery nowych obiektywów, co???
Super :) Ciekawe czy zrobią opcję uprgade'u RAM jak Nikon w D3?
BTW. W czasach anonsu 300/400II paru kolegów pojechało po tych (włącznie ze mną), którzy zaczęli się podniecać szkłami jeszcze zanim te nie trafiły do sklepów. Jak miło czytać teraz mistrzów pierwszego kontaktu :mrgreen:
BTW. Za oskarkowym: będzie i Xs, nawet bez zmiany tekstu w broszurze (latest flagship)
/edit/
Cichy skąd ta zmiana opinii z początku wątku :mrgreen:
Szkła pewnie będą za tydzień, żeby trochę przyćmić zapowiedź nowego Nikona :-D
Wreszcie Canon zrobił świetny aparat. Szkoda tylko, że Nikon zrobił to już dawno temu :twisted:
dziś zapowiedź, sprzedaż za pół roku, realna dostępność we w miarę stabilnej cenie pewnie za rok. Cóż, czas ustanowić świnkę skarbonkę na ten cel...
Chiba, że euro będzie w marcu po 5 złotych albo wcale już go nie będzie ;)
W sumie to dobrze rozegrane. Pucha będzie dostępna od marca. Do sierpnia mniej więcej nikt jej nie kupi, bo będzie lock z powodu imprez sportowych. W sierpniu pójdzie do pierwszych śmiertelników za grube pieniądze. I akurat na photokinę za rok będzie premiera 5D3, więc część napaleńców już będzie po zakupie 1D-X ;)
No chyba, że pójdzie premiera 5D3 po premierze D800...
Żeby się nie okazało, że Nikon D4 będzie szybciej w sklepach :mrgreen:.
Tak na marginesie to jak się czyta tę specyfikację to widać, że jeśli to ma być killer ;) to głównie killer piątki w filmach 8-).
Co do całości to właściwie poprawili wszystko co powinni. Na szczęście nie dali 50 MPx (to sobie pewnie zostawią dla studyjnych). Migawka 400tyś, drugi joy, zdublowane przyciski, 41 krzyżowych, 5 ukośnych (jak centralny w 40D), czułość AF-a od -2EV, konfigurowalność AF-a jak w 7D, opóźnienie 38 ms, lan, dwa CF-y.
Niesamowite - Canon słucha użytkowników - lepiej późno niż wcale.
Nic tylko kupować - oczywiście wielu takich co "używają" aparatów w folderach i w necie ;) powie, że za mało pikseli, za duży, za mały, za ciężki, etc. ale tym bym się nie martwił. Realnie dla zawodowców Canon wypuścił narzędzie przy którym jedynym ograniczeniem będzie talent, a nie sprzęt :D.
A żeby na temat: skoro na dwóch DiGIC'ach piątkach z tak "małej" matrycy (18Mix) wyciąga "aż" 12-14 klatek, to znaczy, że na wyższych ISO będzie niezłe "szuru-buru" i pewnie nie zawiele detali, co akurat w reporterce sens jakiś ma. Smutny wniosek jednak jest taki, że jeśli postęp w konstrukcji matryc się w ogóle się jakiś dokonał, to raczej niewielki. Więc na przełomową puszkę przyjdzie jeszcze chyba długo poczekać...
No ale może ja się nie znam, w sumie po przeczytaniu specyfikacji tego czegoś tylko ziewnęłem. Chyba większy dresz emocji wywoła u mnie Rebel/700d ;) (Oby nie z ekranem dotykowym, tfu...)
Rozumiem że kolega jeszcze wczorajszy ale tak z grubsza zilustryfikuje.
1. Brak 1Ds w lini!!! (o ile dotrzymaja słowa)
2. Wywalili APS-H!!! Gdzie dla wielu repo sportowych to była podstawa bycia w canonie.
3. Canon z małą ilością Mpix!?! WTF?!
4. Zęczeli słuchać ludzi WTF2!?!
5. Dali więcej niż ludzie oczekiwali (poprawiona ergo 1d) WTF3?!?
(6. 5DIII 36Mpix 1080p 60Fps, crappy AF?)
Canon has scored tripple WTF...
Hmm ..
Pro crop : 7d
Pro repo : 1dx
Pro studio: upgraded 5dIII?
...
Tyle. Brak rywalizacji we własnej stajni.
Jak dla mnie świetna pucha. W zasadzie do wszystkiego. Jedynie cena może powalić - 7000USD to u nas na starcie koło 30k.
Do czerwca będą schodzić na pniu wykupywane przez wszystkie agencje i fotorepo, znikoma dostępność więc myślę, że u nas cena może być i jeszcze większa. Na jesień może dojdzie do tych 25k ;-)
Nie będzie za szybko wersji "Xs":
źródło: http://www.robgalbraith.com/bins/mul...=7-11666-12012Cytat:
With this announcement, Canon is also officially discontinuing the EOS-1Ds Mark III (though this is largely a formality, as the company is likely to have stopped manufacturing this body eons ago). Going forward, the EOS-1D X will be the only 1-series camera the company makes, or at least it will be once it becomes a shipping product starting next year.
Moim zdaniem rozdzielą 5D na 2 segmenty:
1. 5D3 - Ogromna matryca na pewno powyżej 30MPx dalej 3fpsy zakres ISO pewnie do 6400 dalej 9pkt. AF
2. Pewnie jakieś 3D/6D - Matryca koło 15-18Mpx, 8fps, ISO coś koło 25600, więcej punktów AFa + pewnie doładowany video.
Ani jedna ani druga puszka nie zagraża w żadnym stopniu 1DX
Ale to się przekonamy dopiero po tym co pokaże Nikon.
http://www.youtube.com/watch?v=wVAJJQXa_Mw
sympatyczny, może za rok dolar będzie po 2 pln ;)
Ogólnie co by nie gadać to BONKowa trójka się chowa :D
Do czego służą te dziwne przyciski czy cokolwiek to jest przy bagnecie - podgląd głębi ostrości ?
A gdzie bonk?
Może bonku będzie tym czym powinien być 1Ds4 a 5D3 nadal będzie tylko odświeżonym dalmierzem/klik-klakiem (z setką ms na karku).
BTW. "upgraded 5DIII": zrozumienie wymowy tego zwrotu jest poza percepcją Miyagi San. To tak jakbyś mówił do Fronczka po angielsku i oczekiwał, że cię zrozumie ;)
Funkcyjne = programowanie ulubionych funkcji/trybów "pod palec"
W sumie fajnie, akurat na wiosnę 2013 będzie normalnie dostępna, w normalnej cenie i może powrócę wtedy do Canona :-)
Jak dla mnie pucha idealna jeśli zakres tonalny będzie na dobrym poziomie i będzie dało się wycisnąć więcej z RAWa, ISO 6400 lepsze przynajmniej o 1EV niż w 5d mk2, AF takie jak w 1D mk4, szczególnie servo, waga odrobinę tylko mniejsza niz 1DS mkIII i w zasadzie więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Przez chwile rozważałem wymianę DSa II na III, ale DSa chyba zostawię jeszcze jakiś czas, sprzedam 5tkę i zaczekam do przyszłego sezonu ślubnego i jak wyjdzie 5d mk3 to kupię mk2 :D 1D X to pucha idealne (w teorii), ale słoiki mają pierwszeństwo ;>
Miyagi zrozumial i juz pewno opracował upgraded 5DIII, celuje w ten deseń:
Takie jak jest i:
-36-40Mpix, Szum pixel w pixel taki jak 5dII, 3 stopnie sRaw
-AF z 40D z takim samym układem punktów
-lepszy ekran
-etherenet
-nowy pomiar z 7d
-5 fps
-Filmy - downscaling z calej klatki +1080p/60
cena: 3000$ - 3500$ ... bardziej 3500$
Stąd ten merge 1Ds i 1D ...
Koledzy,
to jest wątek o już ogłoszonym modelu 1DX a nie wątek spekulacyjny o 5d3 itd. Proszę się trzymać tematu. Tamten jest czasowo zamknięty, żeby nie było zamieszania ale w końcu zostanie otwarty.
Mega opad szczęki za Timecode! Mam nadzieję, że dadzą również w 5D3. Jeżeli nie, to będę musiał kupić 1Dx'a, do kompletu z posiadanym już 1D4.
Duży minus za brak APSH, nawet programowego. Wiem, mogę sobie przyciąć, ale skoro w Nikonie można...
ja tam jestem rozczarowany, przesiadłem się z nikona na 5d2 i trochę optyki (50 1.4, 85 1.8, 135 2.0, 24-70, 70-200 2.8 IS II), kupowałem ten sprzęt z myślą o zakupie nastepnej jedynki z przeznaczeniem do studia i klapa...nie dość, ze z 5 mam same problemy to jeszcze nie mam alternatywy. Chyba szykuje mi się powrót na stare śmieci a szkoda bo polubiłem akurat optykę w Canonie...kosztowne zmiany. Moim zdaniem to 1dx to korpus stworzony przez księgowych z kontrolą kosztów i optymalizacją produkcji. Jedna linia produkcyjna zamiast dwóch itpTaki korpus niby do wszystkiego a jednak nie do końca. Gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść. Dziwny produkt.
Nie jest do wszystkiego bo ma "tylko" 18 Mpix :D
Jak dla mnie to korpus 1DS mk3 z poprawieniem wszystkiego co potrzeba - lepsza matryca i więcej FPSów, świetny wyświetlacz.
Nikon... szykuje się. Teraz nic nie mają i nie wiadomo co pokażą. Obecnie mają 9 fps przy 12 mpix w d3s lub 24 mpix 5 fps w d3x, ale tylko iso 6400 (boost mode, normalnie 1600).
Przeliczając rozdzielczość to z 18mpix wychodzi wydruk o dłuższym boku 44cm przy 300dpi. Mało?
Łatwo się dać marketingowi zrobić w numerki. 24mpix vs 18mpix przy wydruku 300dpi to jest 51cm vs 44cm :!: 36mpix? To wychodzi 2x większy plik (ok. 7350x4900px) a wydruk urośnie raptem do 62cm. Już jest wystarczająco dużo do większości zastosowań a wiele więcej nawet przy 2x większej ilości mpix nie będzie.
Po drugie czy studyjny potrzebuje wielkiego, ciężkiego, szybkiego klamota z uszczelkami? Bo tak patrząc na sukces 5D chyba nawet dobry AF wydaje się zbędny :D
Po trzecie wielu twierdzi że obiektywy są do... W/g tej teorii te extra pixele mogą nie dostarczyć więcej informacji na zdjęciu :wink:
Skalując w górę matrycę z 7D można machnąć puszkę, gdzie ilość pixeli przewyższa zachcianki większości forumowych jęczydeł i jakość pewnie nie była by taka zła. Tylko kto będzie chciał produkować tyle zbędnych danych? Postęp postępem. Jest jeszcze ekonomia i fizyka, które sprowadzają zachcianki na ziemię szybko i brutalnie :D
Muszę przyznać z zadowoleniem, że w końcu się doczekałem :mrgreen: Szkoda że dopiero po tylu latach (i trochę drogo) :evil:
Cena 7000 sugeruje, że przy zachowaniu ceny następcy 5D2 na poziomie 2500-3000, a pewnie będą chcieli mieć body FF tak tanio, mogą z powodzeniem wcisnąć jakieś body do oferty za 4000-5000. Następca 5D2 bądź body uzupełniające linię z powodzeniem może dostać 36mpix w body jak 7D i iść po 5k.
A mi siępodoba 1Ds2 bo ma rozsądne 16Mpix, a cena jest w moim zasięgu.
Raczej nie o taki postęp mi chodziło. Rozdzielczosć prawie mi wystarcza obecna. Chciałbym np. nowe ISO 25600 czy cuś takie jak obecne 1600. Fizyka wcale tego nie ogranicza. Ekonomia może i tak, zwłaszcza w wydaniu obecnego "kapitalizmu" (czyt. "póki leci kasa nie kiwniemy ani palcem").
Przyznam szczerze, nie spodziewałem się tego. Ten korpus ma WSZYSTKO, czego chciałem w Canonowym korpusie. Oficjalnie mówię, że moja 5D mark II "nagle przestała robić zdjęcia" :mrgreen:
a jak sprawa wygląda z większymi pixelami? czy to przełoży się na ostrość? Mniejsza?
Zależy jaki filtr AA na matrycy, jaki obiektyw, etc. Poza jakimiś ewentualnymi, szczególnymi przypadkami nie powinien być gorszy od 21 mpix z 5D Mark II.
piękna matryca. czy to "16 kanałowa" znaczy po prostu 16-bitowa?
Świetna pucha a sporo narzekań. Wszystkim nie dogodzi ale TU naprawdę nie ma (na razie) na co narzekać. Na nikoniarze.pl już 10 stron o 1D X więc ma większe branie ;) .
Zastanawia mnie tylko fakt, że praktycznie pół roku przed wprowadzeniem jej do sklepów już jest reklamowana. Ciekawe dlaczego ?
Trzeba się mniej starać o ochronę i przecieki po oddaniu puszki testerom :-) Przypuszczalnie chodzi o to, że mają zrobioną elektronikę, którą mogą się publicznie chwalić (co jest istotne zważywszy na różne imprezy sportowe w przyszłym roku i planowanie wydatków w agencjach), a potrzebują dopracować algorytmy w firmware. Zwłaszcza, że w tym aparacie praktycznie wszystkie układy są nowe.
Bo agencje muszą już zacząć planowanie budżetu na przyszły rok dlatego tak wcześnie. Poza tym do marca mogą mieć większą pewność, że nie będzie powtórek z wczesnymi wadami 5D2 czy 1D3 tylko z drugiej strony, lepiej żeby naprawdę był bez najmniejszej wady bo jak coś wyjdzie w kwietniu/maju to mogą nie zdążyć z naprawami na letnie eventy :p
na końcu filmiku demonstracyjnego pokazane są wartości exif.
wygląda to na 1-2EV przewagi nad 5dmkII :D
Niezła maszyna z tego 1dx ; i do filmu i do zdjęć. Czekamy na sample.
Taka prosta teoria. 1Ds3 jest już antykiem i ludzie już głośno krzyczą o nowe-lepsze. Nie bardzo pewnie są gotowi do produkcji (po tsunami czy z innych powodów). Wiadomo też że Nikon i Sony też przywalą teraz sprzętem. Trzeba się zabezpieczyć aby nie stracić więcej klientów. Nikon ostatnio trochę Canonowi odebrał.
Aparat na miarę przyszłorocznej olimpiady i euro. Wiedzieli kiedy wypuścić :)
Jaka agencja się oprze?
Teraz czekamy na reporterski ruch Nikona :)