No to parę kwiatków z dzisiaj. Zapraszam do komentowania.
kwiat 1
kwiat 2
kwiat 3
kwiat 4
kwiat 5
Wersja do druku
Pierwsze byłoby fajne gdyby nie ten rozdziawiony tulipan w lewym dolnym rogu - gdyby tak stanąc bardziej z prawej?
2 i 5 - ostrośc się chyba pogubiła, w 5 dodatkowo chyba zbyt duża GO?
W 4 ucięłabym sporo dołu a wtedy to może kadr poziomy?
Na 2 IMO troszkę bałagan (taki swojski kwiatowy;) w kadrze. No ale to ja, a to są Twoje fotki.
Pozdrawiam wiosennie
Hmm.. No właśnie rozdziawiony tulipan jest głównym motywem zdjęcia. Że ostrośc padła na 2 to sie zgodzę na 5tce natomiast jest na lewym dzwonku. Dzięki za komentarze
Mnie się podoba 4. Zbyt jak dla mnie przeostrzone. Wiem, że kit i w ogóle... :)
Kurcze, czemu ciągle słyszę, że przeostrzone ? może dlatego, że mam LCD takiej sobie jakości i na lepszych monitorach wygląda to inaczej :roll:
Możliwe. Nie wiem jak dobre LCD, ale takie "normalne" jak widziałem to się do obróbki zdjęć nie nadają :( Ja mam kiepski, stary CRT ale jak kupię nowy, to tylko CRT.
Zgadza się. Ostatnio myślałem, że się porzygam jak zobaczyłem fotki które obrabiałem na LCDku na drugim kompie (mój zaniemogł). Najgorsze jest to, że tak nieudolnie obrobione foty niczego nieświadom wypaliłem na płytkę i przekazałem dalej...
A co do fotek - 1 i 4 najlepsze, w pozostałych kompozycja coś nie taka.
Potwierdzam ja lece na 2 monitorach stary poczciwy samsung 700ift polecam na allegro za 200zl mozna kupic a ja dalem 1500 :( ale jestem zadowolony i jakis samsung lcd do wyswietlanie menu w ps :) a fotki tylko na ctr.
Niestety nie mam miejsca w chałupie na CRT, ledwo LCD wcisnąłem. Cóż będę musiał sie pomeczyć ( i przy okazji was) fotkami obrobionymi na LCD marki LG
[QUOTE=kami74]Kurcze, czemu ciągle słyszę, że przeostrzone ? QUOTE]
Może masz super-kita?;-)
A tak z ciekawości - zdjęcia z raw? jeśli tak to czym "wywołane" , no i jakie parametry w aparacie? np sharpness?
Pytam bo o ile parametry w aparacie mam na zero to zauważam że wywołanie różnymi programami daje różne wyniki - i dotyczy to także ostrości/przeostrzenia.
Na monitorach się nie znam:oops:
Nie TOKINka to JPEG najwyzszej jakości, Parametr 1 czyli sharpness i contrast +1. Zmniejszone i wykadrowane w Ps z USM na poziomie 80 %
A na KITa nie narzekam, fajny jest. (O God nie daj mi przypiąć w najbliższym czasie czegoś lepszego ;) )
aż muszę przypiąć KITa na kilka fotek:???:
Najsmieszniejsze jest to, że kwiat 4 robiony jest na pełnej dziurze i na 55 mm, więc teoretycznie mydło nie wyjęte, a jednak ostrośc jest super. Niezbadane sa wyroki japońskich inżynierów i taiwanskich robotników ;)
O chińskich więźniach nie zapomnij :)
Kami, no, no, no ... bardzo ładne!
Dzięki Reno, dawno nic nie wrzucalaś, Co jest ? Brak czasu ?
Bo ciągle robię takie sobie zdjęcia. Nie ma się czym chwalić, od razu widzę co robię nie tak więc nie chce mi się nawet wrzucać. Ale i tak mam z tego dziką frajdę :).
Daj spokój ja też robie takie sobie zdjęcia ale wrzucam niech linczuja, męczą , gnębią, może sie czegos nauczę :D
Violet i white bardzo udane. Moim zdaniem -świetny pomysł i niezłe wykonanie:!: Orange nieco słabszy.
Moim zdaniem "white" najlepszy.
"violet" pokazał chyba słabsze oblicze kita - wreszcie;-) , no i troszkę przyciąłeś niepotrzebnie ten płatek na dole.
"orange" najmniej mi podchodzi - może zbyt mocne światełko?
Wpieniam sie na siebie na ten płatek w violet :evil: , a co do orange to fakt dopalane lampa z korekcja -2 ale to i tak było ciut za dużo
No jak juz dopalac to z jakims zmiekczaczem... a jeszcze fajniej zewnetrzna z offshoe corda wychodzi (+softbox) tylko trzeba poeksperymentowac.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Type O Negative - Christian Woman :-)
Niniejszym wirtualnie ściskam Twoja prawicę Tokinko :)
Wirtualnie odwzajemniam uścisk:mrgreen:
Mi też biały. Jesteś pewny, że te zdjęcia robisz KITem? ...
Krzyż też ciekawy.
Tak Reno jestem pewien, bo innego obiektywu nie posiadam. pozdr.
bomba z naciskiem na schodki, bruk. Tylko ten Zygmunt....pan tu nie stał...
Jak dla mnie jedynka najlepsza (i nie obchodzi mnie, że temat oklepany - mnie się podoba), bruk może być ale jak nań patrzę to mam straszny przechył na lewo;)
Schodki I - mają jakieś takie nieładne ciapki - wygląda to jak szum pospolity - niestety - a ISO tylko 200...
Co było robione z zamkiem zza węgła - wygląda jakoś nienaturalnie (kolory + zupełny brak szczegółów na zamku - np. dach) - czy ta fotka była może odszumiana?
Zygmunt - najgorszy z serii:shock:
Pozdrawiam
Coś mi się wydaje że na większości wyciagałeś cienie w PS-ie. Niby dobra sprawa ale z bardzo dużym umiarem, bo zdjęcia robią się deczko płaskie i mąło plastyczne.
Jedynka bardzo dobra. Reszta już gorzej. Myślę że nie warto wrzucać wszystkiego co się zrobiło, tylko wybrać najlepsze.
Dzięki za opinie. Tak, praktycznie wszystkie oprócz jedynki były wyciągane w PS. Cóż jeszcze nie potrafie naświetlać tak żeby nie prejarać nieba a główny temat poprawnie naświetlić ale wszystko przedemną
Jedynka zdecydowanie najlepsza, a trójka wręcz przeciwnie (porównując do pozostałych).
Tylko jedynka.
1 jest fajne ale gdyby tak bardziej rozmyć wodę na fontannie było by super.
3 nie wiem... może jakby okienko ciaśniej skadrować, IMHO dobrze zauważyłeś kolorki i fakturę ale w tym zdjęciu jest za dużo wolnej przestrzeni szczególnie z dołu i lewej strony.
No własnie w 3ce ważna jest faktura i kolorki, może rzeczywiście ciutek ciasniej byłoby lepiej
Dopracuj trochę to klejenie nieba z resztą bo Ci biale obwódki wychodza .;)
IMO 3-ka najlepsza.
BTW chyba za dużo testów na PhotoZone się na oglądałem bo od razu mi się z ich samplami skojarzyło(np http://www.photozone.de/8Reviews/len...40_4/index.htm - na samym dole) :mrgreen:
Ciekawy efekt z niebem na 1 - ale faktycznie mogło byc na dłuzszym czasie wtedy fotanna bardziej by zwracała na siebie uwage, w takim układzie podpisałbym zdjecie pałac nie fontanna bo to wlasnie on przyciaga cała uwage :)
Bardzo przemawia do mnie klimat tych zdjec
9 strona
1 miła dla oka. Nieźle skadrowane i bardzo dobrze dobrana kolorystyka
Podoba sie, troszki zbyt monotonna trawa, ale niebo ciekawe (a czy naturalne?)
dla mnie zdecydowanie zbyt dużo dołu, no i chyba nieco za bardzo sie ta dziura na niebie wypaliła?
Niebo jest naturalne tylko troszkę podciągnętew z kontrastem (może ciut za bardzo). Coś sie porobiło przy kompresji dziwnego z tym niebem :?
Kami, a mi się dla odmiany nie podoba tym razem, ani kadr, ani kolory. Może w poziomie, bo ja wiem?