Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
580EXII komunikuje się z body.
Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.
Wersja do druku
Moja 430 EX I nie reagowała na sterowanie nią z poziomu body.
580EXII komunikuje się z body.
Z tego wynika, że tak jak podaje producent, seria EXI nie współpracuje z tymi nadajnikami/odbiornikami.
Tak licze, i licze... I wychodzi, że przejście na TTL radiowy będzie mnie kosztować 1300zł... :( Chyba zostane przy manualu... :-/
Warto waszym zdaniem przejść na TTL wywalając tyle kasy?? Będę miał z tego faktycznie lepsze efekty?
Ja też głównie pracuję i będę pracował w manualu, ale mogę moc ustawiać z poziomu body - nie zawsze jest taka możliwość, aby podejść do lampy i ją przestawić (np. zamontowana wysoko na statywie).
Powody dla których kupiłem ten zestaw:
1. synchronizacja z krótkimi czasami do 1/8000s - najważniejszy powód
2. zasilanie zwykłymi bateriami/akumulatorami AA
3. możliwość pełnego sterowania z poziomu body w trybie manualnym i automatyki
4. miałem nadzieję, że zamontuję lampę na gorącą stopkę nadajnika, ale ten powód odpadł i trzeba kombinować.
Sterowanie lampami z body i hss to.faktycznie fajna sprawa. A jak sie spisuje ttl w przypadku 2-3 lamp wyzwalanych z osobnych odbiornikow w jakims tam stosunku wzgledem siebie? Nie glupieja przypadkiem? Macie moze jakies foto przykladowe?
Sorry ze tak truje ale od jakiegos czasu radze sobie w manualu i zastanawiam sie czy potrzebne mi te ttl.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Wybaczcie, że tak magluje ten temat. Ale czy możecie mi napisać jakie lampy niesystemowe, w pełni działają z tymi wyzwalaczami?
Dzięki.
Ze swojej strony, a wszystkie inwestycje robiłem już po zakupie w/w wyzwalaczy, w pełni współpracuje Metz 50 AF-1 oraz Metz 58 AF-2 z lamp nie systemowych.
Tylko w cenie tej 50AF1 to już wolę zakupić drugą 430 EXII...
Ja miałem 380EX potem 550EX którą zamieniłem na Metza-50Af-1 ale po wczasach w Turcji nad morzem i zastanych tam warunków świetlnych(bez hss miałem 1,8m manewru na doświetlenie cieni i to przy palniku 105) szybko zakupiłem metza 58 Af-2 tylko dlatego że 580EX II jest obecnie bardzo awaryjny. Prawda jest taka, że jak się nie che inwestować w lampy studyjne to czasami dla kontry trzeba 2 lampki na jednym uchwycie zaczepić.
Pytanie mam. Bazując na tym teście http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwal...fo-pol-65.html gdzie Rafał Foryś napisał:
"Regulacja mocy dla poszczególnych grup – tak, wszystkie lampy muszą być w trybie M. W trybie e-TTL można sterować stosunkiem mocy od 1:1 do 1:8 pomiędzy dwoma grupami A:B ale muszą to być 430 EXII. Gdy w którejś grupie jest YN 565 EX to sterowanie nie działa."
Mam te kingi, mam dwie 430EX II a regulacja proporcji błysku przy ETTL II nie działa, mogę zmienić ale po zatwierdzeniu wraca do 1:1... Bardzo mi na tej opcji zależało... Czy to błąd autora w teście czy może ja coś źle robie??
Mam dokładnie to samo - 2x 430 EXII, 2 odbiorniki Pixel King i **** - nie da się sterować stosunkiem mocy błysku z body; co prawda pojawia się opcja wireless, lecz po zmianie na np: 1:4 wraca do 1:1. Nie ogarniam tego...
bo sie nie da !! poprostu nie ma takiej opcji !!
polecam przeczytac tutaj
http://www.flickr.com/groups/strobis...7627418629135/
ten akapit:
ETTL Ratios
There is currently no option for adjusting ETTL ratios, its beyond the scope of what the Kings are currently designed for and best to look at other trigger options if adjusting ratios are really important ........
jedyne co mozna ustawic to kazdej lampie przypisac inna grupe i ustawiac manualnie i takie ratio jakie nam sie podoba, ale wowczas juz na manualu i bardzo przydatny jest swiatlomierz
ja kupowalem kingi glownie dla HSS, oraz wlasnie mozliwosci ustawiania mocy blysku z menu aparatu w trybie manual, jak lampa stoi/wisi sobie gdzies obok [raz blizej, raz dalej] to jest to duza wygoda,
jedyne o co sie martwie to plastikowa stopka w RX i jak to to przymocowalem do uchwytu statywowego z zamontowana na gorze 580II to troszke to wazy i sie giba
Pytanko, czy jest jakiś system wyzwalaczy radiowych który to umożliwia:
jeżeli mam lampę 580exII ustawioną w trybie M to czy mogę siłę błysku lampy regulować z nadajnika (1/1 - 1/128) - jest dostępny jakiś system?
Jeżeli dobrze zrozumiałem o co pytasz, to Kingi dają taką możliwość.
Możesz w ustawieniach lampy w menu aparatu wybrać M, a następnie ustawić żądaną przez siebie moc.
Warto dodać, że możliwość taką mamy jedynie dla lamp serii II. W zasadzie przekłada się to na te, które po założeniu bezpośrednio na sanki mają możliwość sterowania. Jeżeli na sankach nie ma możliwości (np. moja 430EX), to i przez Kingi nie będzie.
Witam, mam problem.
Na body w sankach chce mieć lampę, dodatkowo chcę podłączyć Pixel King'a, jaki kabel potrzebuję aby podłączyć ten wyzwalacz?
Przerabiałem to... Jeśli chcesz, żeby i lampa na body i Pixel King pracowały w TTLu - nie da się.
Jeśli satysfakcjonuje Cię manual, to możesz podpiąć Pixel Kinga przewodem PC do body - ale nie przeniesie Ci TTLa.
A ja tak ostatnio przeglądając allegro natrafiłem na kabel Ttl który miał na stopce od góry drugą stopkę do lampy. Wtedy mamy możliwość podpięcia lampy na kablu i dodatkowo Nadajnika:) Tylko wtedy pozostaje problem zrobienia jakiegoś uchwytu do gniazda statywowego, żeby nie trzymać lampy w ręku. Jeżeli ktoś wykorzysta ten " pomysł" to proszę o informacje czy działa bo zbieram na te nadajniki i zastanawiam sie czy to wypali:)
ely13 OK, dzięki. Gdzie mogę taki kabelek dostać?
Chyba nie powinienem wklejać linków do konkretnych aukcji (tu tytuł: Przewód synchro do lamp błyskowych PC - PC 35cm)
Bez problemu znajdziesz na Alledrogo.
http://allegro.pl/przewod-kabel-sync...062550986.html
Chodzi mi o taki kabelek ;) tylko tutaj na aukcji masz aż 2m ale pewnie i takie po 30-40 cm też są ;)
No też się da.
Wtedy przewód na gorącą stopkę aparatu, na niego lampa, a na drugim końcu przewodu nadajnik Pixel Kinga, do odbiornika PK druga lampa...
Da się, tylko ciekawe co zrobi body, gdy dostanie sygnał zwrotny z informacja mi o TTLu od lampy na body i od lampy z odbiornika i informacje te będą się różniły...
Też mam ten problem, że chcę mieć jedną lampę na aparacie i drugą na odległość z odbiornikiem. Mam dwa odbiorniki i przetestuję taki układ (chyba ktoś mi tu nawet podpowiadał w poprzednich postach):
Nadajnik na gorącą stopkę aparatu, pierwszy odbiornik wpięty w jego goracą stopkę (ta do akcesoriów), na niego pierwsza lampa.
Do drugiego odbiornika druga lampa.
Tylko co z różnymi sygnałami TTLa...? Trzebaby przetestować.
ely13 dzięki za cynka, rozumiem że po zakupieniu kabelka będę mógł zrobić tak jak pisałem?
http://pixelhk.com/pixelhk.com/Down/King/
Dla zainteresowanych. Jest nowa wersja oprogramowania naszych kingów, nie wiem jaki jest sens aktualizacji, ale skoro producent coś poprawia to chyba warto...
Właśnie próbowałem upgradować. Odbiornik zaktualizował się bez problemu. Niestety nadajnik "padł".
W trakcie wyskoczyło okienko "Compare error!!". Po próbie włączenia okazuje się że świeci cały czas lampka doświetlająca. Nie reaguje na próbę ustawienia grupy i kanału. Nie miga też dioda kontrolna przy sankach. Ponowna aktualizacja też nic nie przyniosła. Wyskakuje okienko z informacją że urządzenie nie jest kompatybilne z tym firmware i żeby podłączyć transmiter.
Tak można sobie polepszyć z dobrego na lepszy :)
link znalazłem sam, dopiero potem pisałem na forum żeby ostrzec innych :)
Niestety po podłączeniu wyzwalacza przez pc-pc z body lampa nie jest odpalana, jakieś pomysły ?
U mnie lampa odpala się, pod warunkiem że nie jest wpięta w sanki nadajnika (pisałem wcześniej).
Czy może ktoś potwierdzić, jak się te kingi zachowują przy sterowaniu lampą w manualu?
Czy lampa wyzwala błysk z dokładnie taką mocą jaka jest wysterowana? (porównując do identycznych ustawień z lampą w sankach aparatu na przykład)
Wchodząc w menu aparatu w ustawienia lampy, przestawiam sobie na manual, ustawiam siłę błysku i po nacisnięciu spusu do połowy informacja zostanie przekazana do lampy.
Jedyny mały mankament jaki zauważyłem, to gdy wyłącze aparat i włącze go ponownie, to domyślnie wskakuje E-TTL i znowu muszę przestawiać na manual.
ely13 -> twój wpis jest odzewem na moje pytanie? bo nie o to mi chodziło - chodzi mi o siłę błysku w takim trybie, a ściślej czy są jakiekolwiek straty, czy np. 1/8 mocy to jest autentycznie 1/8 czy wygląda jakby była 1/16tą lub nawet niżej?
mam jeszcze drugie pytanie - czy jest możliwe zadanie parametrów pracy bezpośrednio na lampie i później wyzwalanie migawki z takimi właśnie nastawami, czy tez nadajnik za każdym razem przeniesie i "nadpisze" to co ostatnio było ustawione w menu sterowania lampą w aparacie? (znowu szczególnie pytam o tryb manualny)
Ostatecznie zaryzykowałem i nabyłem. Sam zatem sobie odpowiem, być może przyda się potencjalnym nabywcom:
- tryb M sterowalny w pełnym zakresie i z prawidłową mocą (co mnie bardzo cieszy)
- nastawa zadana z lampy jest "ważna" dopóki nie potwierdzi się nowych/innych nastaw z menu aparatu
Inne spostrzeżenia:
- sterowanie serią exII z poziomu aparatu fajna, wygodna rzecz, przyznam się szczerze, że właśnie to mnie skusiło. Z 5d II wszystko działa
- jakość wykonania ujdzie, czytałem o luźnych klapkach baterii, które mają tendencje do samoistnego otwierania się/zsuwania - co prawda u mnie bodajże w odbiorniku klapka faktycznie z mniejszym "klikiem" się zamyka i mniej zdecydowanie siedzi na swoim miejscu ale nie wysuwa się pod byle dotknięciem. W obliczu tego trzeba jednak przyznać, że prawdopodobnie zdarzają się słabsze egzemplarze. No cóż - developed in China.
- natknąłem się też na doniesienia, min. w recenzji kolegi Mateusz87 o chybotliwości nadajnika po zablokowaniu w sankach aparatu. Ja czegoś takiego nie mogę potwierdzić, przy czym malutkie kółko blokujące bardzo ciężko jest odpowiednio mocno dokręcić. Ale jak już dokręcimy to siedzi pewnie i nie chybocze się w stopce (góra-dół) jest natomiast delikatny luz na boki. I co osobliwe, z natury rzeczy, nadajnik wchodzi w sanki lekko skręcony i tak już zostaje (niedokładny montaż metalowej stopy?)
- mam jednak potężne zastrzeżenia w kontekście jakości wykonania co do wyprofilowania odbiornika w miejscu sanek. Chodzi o to że tylna ścianka obudowy tworzy z górną powierzchnią praktycznie kąt prosty! A przypatrzcie się "kątowi natarcia" od strony wsuwania lampy w obudowie pryzmatu aparatu - jest niejako sfazowany, wyoblony, prawda? Otóż dzięki temu 580ka ex II ze swoim gumowym kapturem stopki dobrze się wsuwa do samego końca a zamek z odpowiednią (ale nie przesadną) siłą wywołuje docisk lampy do aparatu. W przypdaku odbiornika King ma się wrażenie, że po pierwsze lampa nie wsuwa się do samego końca (opadający od tyłu kaptur blokuje się o tylną-górną krawędź obudowy) a jednocześnie domknięcie zamka jest wręcz niemożliwe, albo co najmniej nie wskazane ponieważ już w "połowie drogi" nacisk jest tak potworny, że mam wrażenie, że jeszcze trochę i wszystko tam pęknie! Nie mogę zrozumieć, jak można tak totalnie głupi błąd w projekcie popełnić dla chyba lampy ze szczytu listy kompatybilności z tym urządzeniem :(
- dysponując tylko jednym odbiornikiem i testując wyłącznie w pomieszczeniu nie mogę ani potwierdzić, ani tez zaprzeczyć spostrzeżeniom Mateusza z jego recenzji o gubieniu błysków przez jedną lub dwie lampy. W moim przypadku radiowo sterowałem wyłącznie 580ką i w sensie ilości błysków miałem 100% skuteczności. Ustawiając z poziomu lamp master-slave, układ z 430ką również prawidłowo się wyzwalał przy czym oczywiście bez dodatkowego odbiornika KING nie ma możliwości sterowania nim z poziomu aparatu
- to co zauważyłem to jeszcze w jednym przypadku kompletny brak reakcji na zmianę korekty błysku w trybie ettl (jak się potem okazało spowodowany wcześniej opisywanym utrudnionym wsuwaniem lampy w sanki odbiornika), a w przypadku gdy już korekta zadziałała to brak wskazania tego na lcd lampy!
/tutaj dodatkowo zaobserwowałem również dziwne dla mnie zjawisko, które z góry przyznaję może wynikać z braków w podstawowej wiedzy, że gdzieś od przysłony 11, 16 korekta ekspozycji kompletnie nic nie dawała - zdjęcia totalnie, ale w identyczny sposób niedoświetlone. podczas gdy w tych samych sytuacjach lampa w sankach aparatu dawała wyraźnie inne, lepiej i w zróżnicowany sposób naświetlone kadry!/
To chyba tyle :-)
no i mam pixel kingi
i nie dziala mi TTL :/
mam 5DII i ex430 i co bym nie kombinowal to lampa wali caly czas pelna moca (chociaz migaja diody wspomagajace AF i zoom palnika lampy zmienia sie, gdy przepne np z 50L na 24L)
wie ktos moze co moze byc nie tak?
Miałem podobnie z 550EX sprawdź czy 430EX w wersji I jest obsługiwane w pełni tzn. z ETTL.
dobra, juz dziala.
wrzucilem firmware ze strony producenta, wyjalem i wlozylem ponownie baterie i dziala
huh.. dziwne :shock:
Lampa na aparacie ustawiła zoom palnika do ogniskowej na kingach sprawdź zoom bo od niego zależy moc lampy, często jak się bawiłeś zostaje w trybie M.
Ja do kingów posiadając dwa odbiorniki i pracując w pełnym ETTL muszę dać korektę ok +1EV przy pracy w HSS w plenerze wszystko śmiga. Jedyna wadą dla mnie to brak kompensacji pomiędzy grupami w ETTL ale przechodzę na M dwa strzały i sytuacja opanowana
sprawdzalem dzisiaj prace pixel king dla mojego starego 30D
potwierdzam wspolprace kingow oraz Canon 30D + ex430
dziala ETTL, sterowanie kompenasji sily blysku z poziomu body, palnik lampy dostosowuje sie do ogniskowej zalozonego obiektywu.. slowem wszystko dziala idealnie.
potwierdzam rowniez bezproblemowa wspolprace pixel king w zestawie 5DII + ex430
aczkolwiek wczoraj pisalem o chwilowych problemach z nowozakupionymi kingami (5 postow wyzej), wiec osoby ktore dopiero co dokonaly zakupu powinny w zasadzie obligatoryjnie uaktualnic firmware ze strony producenta, zeby uniknac sytuacji ktora ja mialem ;]
link do firmware:
King For Canon - Firmware Upgrade
Czemu tych wyzwalaczy praktycznie nie ma na allegro? Czyżby znowu jakaś wadliwa seria ?
Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że działają wyśmienicie.
U mnie padnięte baterie objawiały się złą synchronizacją błysku z migawką i widziałem ją na zdjęciach. Wymiana baterii rozwiązała problem.
Jak działa pomiar ttl w kingach? Mierzy jakby lampa była na aparacie czy odległość lampy od przedmiotu?
Pixel King z Metzem 58 z firmware fabrycznym działa pięknie, po wgraniu najnowszego firmware ze strony producenta mam problem gdyż działa tylko i wyłącznie tryb TTL.
Tryb M czy A nie działają, przechodzą od razu w tryb TTL ktoś miał podobny problem:???:
Ja mam ten sam problem tylko z Metzem 48, i tryb M nie dziala z żadnym firmwarem. Jest jeden sposób żeby pracowała w trybie M ale ostatnio przestał mi działać może coś namieszałem z oprogramowaniem, nie pamiętam.
Przełączając lampę w tryb M, w momencie migania M na wyświetlaczu (tak mam w 48) należy przycisnąć spust migawki do połowy w aparacie tak żeby nadajnik z odbiornikiem się skomunikowały. Wtedy tryb M pozostaje M i nie przechodzi w TTL.