Kuczatek,OK.Myślałem o oświetleniu płaszczyzny którą wyznacza punkt AF.
Wersja do druku
Kuczatek,OK.Myślałem o oświetleniu płaszczyzny którą wyznacza punkt AF.
No, no! Tylko nie trupy :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Też wykonałem test 350D i 580 i mam to samo .Testowałem na rodzince w
ciemnym pokoju z zapaloną 1 lampką boczną ( obiektyw kit i tamron )
Na ustawieniu full automat wbudowana lapka doświetla bardzo ładnie
( daje przedbłysk pomiarowy) może nawet z tendencją do przepaleń,a 580-tka nie doświetla i to sporo ,( nie daje błysku pomiarowego)
dopiero korekta w body na +1 daje podobne rezultaty co z wbudowanej lampy lub ustawienia na M i korekta lampy na 1/3 ....Dla mnie to jakaś lipa, jako że własnie przychodzi mi pstrykać studniówki i czasami potrzebuje trzaskać na maxa w automacie
( pozostaje tylko palnik na maxa w góre i lampe na + 3 ) Chyba dokupie coś na szynie żeby walić w sufit a 580 po gałach :) i powinno być miodzio
..Nie wiem może reklamować ?
Coś tu nie gra ..
Pzdr DD.
Nie rozumiem jak 580EX może nie dawać przedbłyku pomiarowego (chyba, że jest zepsuta). Może chodzi o przedbłyski wspomagające AF przy wbudowanej lampie? Z moich doświadczeń (300D+420EX) wynika, że są różnice w pracy z wbudowaną lampą i zewnętrzną ale na korzyść zewnętrznej (rzadziej przepala!). A korekta jest po to by jej używać. Kup dyfuzor, FEC na +1EV i będzie miodzio :D
Wiesz zawsze myslałem że jak robie komuś zdjęcie na automacie to nie bedzie aż tak duzej różnicy w działaniu lampy 580 chyba że na korzyść, a tu na zasięgu 3-5 m wychodzi że lepiej doświetla ta mała to jakis bez sens .
Po obejrzeniu zdjęć moja rodzinka stwierdziła że te z 580 to jakaś lipa
sa po prostu za ciemne ...chyba cos tu nie tak
Jak dla mnie to jakaś zła kalibracja lapy
wieczorkiem wrzuce obrobione fotki dla przykładu
Lampa wbudowana jest dla "zielonych" a nad 580 to już trzeba zapanować, ale jeśli nie przepala to wg mnie lepiej. A może inna czułość? Polecam też dokładną lekturę http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
O przedbłysku (jak go zobaczyć :) ) Było już wcześniej w tym wątku. To co widzisz w lampie wbudowanej to nie przedbłysk tylko AF assist czyli lampka błyska, żeby aparat ustawił ostrość. A co do samej 580tki to ja mam to samo - na Auto bez korekcji niedoświetla i to mocno, choć zazwyczaj w bardzo ciemnych pomieszczeniach.
Temat trochę przycichł i praktycznie nie został "rozwiązany". Daleczego zestaw 350D + 580EX generalnie robi do d..... Przecież jest to sprzęt za całkiem spore pieniądze i w trybie "zielonym" powinno dobrze robić. Nie wymagajcie od początkujących by opanowali zestaw i wszystko robili na M. Przecież dla "zielonych" jest AUTO lub FULLAUTO. Kolega covalek pisał, że mocno nie doświetla, mój zestaw równie często ma takie same problemy, mojego kolegi również. Pytam więc zaawansowanych dlczego tak jest, skoro z wbudowaną jest ok, a 580EX jest źle?? Może mi ktoś coś poradzić, może jakiś update firmware w lampie lub coś.
Podkreślam - w trybie zielonym powinno być dobrze a jest bardzooo ciemno.
Pozdrawiam
Czytałem gdzieś kiedyś o jakiejś wadliwej partii lamp ... ale nie wiem czy chodziło o 580EX
Moja i kolegi zakupiona za oceanem :-) Może ktoś zCanon Polska coś wie.
Generalnie najczesciej to problem obslugi...Cytat:
Zamieszczone przez Gwizdek_N
Swietna argumentacja...Cytat:
Samochody WRC tez sa za spore pieniadze. Myslisz ze latwiej sie nimi jezdzi?;)
Gdzie efekt jest wprost proporcjonalny do wlozonej pracy...Cytat:
Pokaz zdjecia... Inaczej to mozna sobie teoretyzowac "jak ciemno", "czy bardzo", "co zrobic", co sie zepsulo...Cytat:
Miałem 300D + 550 EX . By prawidłowo naświetlić z lampą , musiałem na lampie dać korekcję +1 .
Kupiłem 350D i też z 550 musiałem dać +1 .
dokupiłem 580 i też muszę dać +1 by prawidłowo naświetlić .
Jeżeli odpalam 580 master 550 slave to też mam korekcję +1 .
Jakoś się tym w sumie nie przejmuję :) korekcję wprowadziłem do body , ponieważ nie korzystam z lamy wbudowanej i jest OK .
No ja nie mam tak dobrze żeby stałą korekcję zapodać. Zazwyczaj używam (350D+420EX+Stofen) od 0 do +1EV. Podobnie mam z 300D z FEL. Ale i na minus się zdarzy. Jakieś zwariowane motywy chyba mam ;)
Ja też mam różnice w naświetlaniu i raz muszę dać więcej raz mniej , tylko jako podstawę zamiast 0 mam +1 . To +1 traktuje jak 0 :)
Wiadomo - ETTL jest raczej nastawiony na niedoświetlenie niż przepał, więc koledzy niepotrzebnie się martwią, że na 0 mają ciemnawo. Gorzej jak braknie +2 w body, czy +3 na lampie (tyle chyba ma 580EX). Ale to rzaaadko :)
ja mam przeważnie ustawione na +2/3 lub +1 w 580ex a body na 0 i to ustawienie często jest dobre. Lepiej niedoświetlić niż przepalić
Loram ale pamiętaj, że lampa ma wyższy priorytet, więc jak ustawisz korekcję w lampie, to ta w body nie ma znaczenia. Tak dla sprostowania, żeby w błąd nie wprowadzać początkujących :D
Załącznik 1117
Załącznik 1118
Jak pisał Kuchatek - podsyłam fotki.
Porównywanie 350D do samochodów WRC wg. mnie jest trochę ....... Nie widziałem jeszcze WRC z fabrycznym programem "zielonym" a Canon350D takowy ma. Jeżeli twierdzisz, że jest to sprzęt profesjonalny, który bez odpowiedniego "operatora" robi bzdury to ok, ale po co program "zielony" :-)
Co do fotek to wykonanie w niedługim czasie po sobie, najpierw ciemna, potem jasna. Wykonane jeżeli chodzi o ustawienia na takich samych.
Jakie przyczyny ?? Aparat miał czas się ustawić - celowanie na zawodach trwa dosyć długo.
Gwizdek_N - na pierwszym nie widać śladu flash'a. No i jest ładniejsze po obróbce. Może lampa nie wyzwoliła i nie zauważyłeś? Mnie się zdarza co jakiś czas, że nie wyzwoli. Albo nie zdążyła naładować?
Fragment z exifu pierwszej fotki -
File Name
IMG_5846.JPG
Camera Model Name
Canon EOS 350D DIGITAL
Shooting Date/Time
2006-03-04 19:23:21
Tv( Shutter Speed )
1/160
Av( Aperture Value )
4.5
Exposure Compensation
0
ISO Speed
800
Flash
On
Poprzednie zdjęcie (nieprezentowane) było wykonywane 56s. wcześniej niż foto 1 - kolejne prezentowane ( foto 2 ) było wykonywane 14s. po foto 1.
Czy niewyzwolenie może wystepować 50 na 50 :-)
Pozdrawiam
Jak lampa czasem nie wyzwoli to exif też pokazuje Flash On z tego co pamiętam. A występować może kiedy chce jak lampa albo skrzynka jest zwalona. Bo normalnie zdarza się raz na jakiś czas. Nie widzę tu innej możliwości niż uszkodznie. W starym ETTLu zdarzały się duuuuuuuuuże rozrzuty jak się go nieumięjętnie używało, ale w ETTL II nie ma szans. A na tej 1. fotce nie ma krzty cienia z lampy bł. Przy okazji polecam dyfuzor albo jakiś inny rozpraszacz. Zdjęcia sportowe z flashem budzą we mnie mieszane uczucia, a już z gołą lampą wręcz odrzucają ;)
Słusznie zauważyłeś Raff Nie pomyślałem o tym, żeby doprecyzować.Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Ostatnio robiłem sesję brzdąca znajomych. Cyknąłem około 250 fotek z czego 4 były totalnie niedoświetlone. Zastanawiam się dlaczego skoro wszystkie warunki były identyczne (odległość od obiektu, światło, tło itp). Lampa miała nowe baterie, czas między fotkami był wystarczający do naładowania się lampy...
Na szczęście reszta (246 fotek) wyszła bardzo fajnie, więc jest to akceptowalne "świrowanie" lampy... :wink:
Niesamowita ilość :) i bardzo mała ilość zepsutych zdjęć 1.6%.Cytat:
Zamieszczone przez Loram
Marek
======================
Dzieciak jest rozkoszny i robi kapitalne miny :-D Cyfra ma tą zaletę, że można cykać zdjęć "bez opamiętania" a potem wybrać z nich dobre a resztę skasować.Cytat:
Zamieszczone przez a13
Niebawem wrzucę kilka fotek na moją stronę to sami ocenicie
Z lampy jestem bardzo zadowolony. Ze stofenem tworzy bardzo udana parę.
Fakt - ilość imponująca! A Stofen to podstawa :) Jedyne czego uważam brakuje w lampach Canona to drugi palnik (taki jak np. w Metz 54MZ-3). Odbite od sufitu + drugi palnik i efekt miodzio :D
Owszem, przydałby się. Zastanawiałem się nad Metzem ale ponoć różnie z tą współpracą Metza z 350d bywa i wolałem nie ryzykować.Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Teraz muszę dokupić gripa bo 350d + 580ex + tele i łapa pada w nadgarstku :-?
No Metz z 300D lubił się powiesić. A potem się zepsuł (co za pech!) i leży w serwisie od listopada zeszłego roku (Foto-Technika to rekordziści pod tym wględem). Mam mieć też przy okazji wgrany nowy soft do kostki i może z 350D będzie chodził spoko. Oby (?). A grip do 350D to podstawa. Ja od razu kupiłem z gripem :)
Przy okazji Metz też inaczej naświetla niż Canon. Z odbitego w ETTLu świruje, za to na automatyce lampy super.
No widzisz, czyli dobrze zrobiłem biorąc 580ex :cool:Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Zawaliłem, bo jak kupiwałem 350d to rpzegapiłem, że mają promocję i z gripem wychodził tylko 80 zł drożej, a teraz gripy są po minimum 250 a widziałem i za 450 :evil:
luuudzie gdybyście idąc na ślub robić fotki i przy każdym ujęciu robili tyle obliczeń i mielibyście tyle dylematów jak ustawić parametry na lampie i pudełku to pierwszą fotkę zrobilibyście chyba na koniec wesela, albo już na chrzcie:mrgreen: pozdrawiam
toron27, jeżeli uważasz, ze korekcja błysku zajmuje tyle czasu że pierwsza fotka pada na koniec wesela, to szkoda z Tobą dyskutować...
Eee, ja to mam tyle dylematów, że czasem to żadnej fotki nie zrobię i na chrzest już mnie nie biorą ;) Ale taki zuch jak np. nie przymierzając Toron27 (bez urazy) zarzuci P albo i nawet kwadracik w kolorze trawy, trzaska bez opamiętania i wszyscy happy! Chyba się wycofam z tego interesu :twisted: ;)
Hey to chyba nie on jedyny. Mam kolegę, który kupił 350D i 580EX i robi zdjęcia na automacie (na weselach:razz: ), gościu się nic nie przejmuje, a jak się pytam po jaką cholerę kupiłeś lustrzankę, mówi że nie ma czasu ustawiać (a z tego co się zorientowałem to on się na tym totalnie nie zna a aparat kupił taki bo mu się z wyglądu podobał :? )
Ano są tacy hojracy ;) Jeszcze by było to do przełknięcia, gdyby zaczynali "niewiele" umiejąc i się uczyli/rozwijali. Ale jak mówiłeś się nie przejmują i kupują jakieś lustro bo lepiej wygląda. A jak to lepszy aparat to ma robić lepsze zdjęcia bez ustawiania, no może nie?! :pCytat:
Zamieszczone przez diplo
Może nie. Raff wróce do tematu zielonego kwadraciku - on jest dla zielonych i nawet na lustrze focie powinny "jakotako" wyglądać. Po to jest w końcu ten tryb. Jak pisałem wcześniej, trudno mi się pogodzić z tym że z S50 wychodzą lepsze zdjęcia niż 350D+580EX, a nie wszyscy muszą być profesjonalistami :-)
8-) :D :mrgreen:Cytat:
właśnie dlatego kupiłem 20D, 'zielony' kwadracik i jazda...
bo ty jesteś cały zielony, no to na jakim masz robić ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
Pozdr
AS
Nieeee - zielony jest po to, żeby więcej sprzedać :twisted: A poważnie jeśli fotki z S50 są lepsze niż z 350D to foć S50 :mrgreen: A całkiem poważnie to Ci nie wierzę, że są lepsze :lol:Cytat:
Raff
Powinienieś uwierzyć jeżeli chodzi o wrażenie ogólne, oczywiscie cały czas piszę o zestawie 350D+580EX. Z S50 ( oczywiscie w miarę jego możliwości - np. pokój w mieszkaniu itp ) zdjecia wychodzą gotowe do oglądania. Przy zestawie lampa musi być zawsze na +2/3 lub +1, by "wychodziały" doswietlone. Oczywiście jeżeli przyjżeć się detalom, jakości itp. masz rację, ale jeżeli chodzi o wrażenie estetyczne dla "niewtajemniczonych ) S50 bije na głowe zestaw 350D+580EX
Smutne ale prawdziwe :-)
Gwizdek_N - no wierzę. Ale zrób z wbudowaną lampą w 350D. Będą porównywalnie naświetlone. A to "lepsze" porównanie :)
Pchany ciekawością zrobiłem ostatnio malutki test:
Machnąłem zdjecie z lampą wbudowaną i drugie z 580ex ustawioną na zero, z palnikiem na wprost i na body zielona rameczka :D
Jak bym nie próbował, to wbudowana troszkę lepiej doświetlała... do pewnej odległości ;-)
No ale i tak wszystkie zdjęcia robię ze stofenem i lampa idzie na +2/3 lub więcej więc nic to nie zmienia. Zresztą co tu porównywać, wystarczy ciemnawe pomieszczenie + większa odległość i LP 13 wbudowanej kontra LP 58 w 580ex i nie trzeba nic wyjaśniać :D