Koniecznie daj foty :)
Wersja do druku
Koniecznie daj foty :)
Spoko praca kamery i kilka fajnych efektów w montażu. Nawet w sumie dobrze, że są lekkie niedokładności, wygląda to realniej. Najs!
Zaznaczam, że wykonanie było bardziej z potrzeby chwili i bez master planu stąd sporo prowizorki. Pewnie dodatkowym nakładem pracy można by to dopieścić. Może...
sorry za phone foty wytłumacze się poniżej.
calosc:
ogół
Oprawa żeliwna + łożysko (sic!)
łożysko cnc
łożyska od rolek (2szt równolegle) -jedno nie udźwignęło momentu
klik
Po przedłużeniu rączki doszedłem do wniosku, że pozycja "do góry nogami" jest mniej męcząca :-)
pozycja robocza
regulacja wysokości uchwytu
BARDZO DOBRYM POMYSŁEM jest nie opierać aparatu na stedi o śliskie przedmioty np. samochody...
Jakoś nie chciałem położyć aparatu na mokrej trawie i skończyło się to tak
450 zł nowy lcd do 550d
życie...
Dlaczego fabrycznego trzeba jeżeli coś domowej roboty sprawdza się bez większych problemów?
Ja kiedyś znalazłem świetny opis budowy steadicamu, który wzorowany był na Glidecamach. Gdyby tylko mieć warsztat w domu to by się porzeźbiło. A tak to... :P
a co powiecie o tym czymś xD?
http://allegro.pl/rscam-high-line-st...624861229.html
nada sie??
Nie ma sensu oszczędzać, Glidecam kupiony raz, będzie funkcjonował póki go TIR nie rozjedzie. Ja jestem zadowolony.
tak tylko ile dałeś? 4k?
1770?
za 2000 HD?
Tak. Trafiłem na okres przed podwyżką w Marcotec'u.
Ja już sobie konstruuję DIY Glidecam. Na razie czekam na wytoczenie fajnej oprawy do łożyska z nierdzewki, a tymczasem myślę jak zrobić sanki regulacyjne i dobry patent do przymocowania na rurkę.
Właściwie to początkowo miałem nawet konstruować lepszy patent niż jest fabrycznie w Glidekam ie, ale skoro tam jest takie banalne rozwiązanie to poco przesadzać, jeśli to działa dobrze.
W zamyśle najpierw statyw będzie służył do malutkiej kamerki HD, która jest tak leciutka, że w ogóle trudno ją trzymać statycznie bez drgań. Jak się sprawdzi to wyposażę mój steadicam w mocniejsze mocowania, chyba, że te co robię wystarczą :) Wszak rurka to rurka, a gwint to gwint.
http://herculesjib.com/index.php?mai...roducts_id=127
nie narzekam - bardzo przyzwoity i nie meczy mocno nadgarstka - inaczej się ciężar rozkłada - Micles - kiedyś porównamy pracę na GLIDECAM i moim chińczyku
Ale co racja to racje lepiej od razu kupić coś porządnego - nigdy się na tym nie traci a na półśrodkach zawsze
Ktoś testował może ten sprzęt?
http://www.sturdyshots.com/purchase/
2000 pro juz mozna wyrwac za 1200-1300zl
szczegolnie ze glidecama kupuje sie raz, tego nie da sie zniszczyc czy zajechac
sa podrobki typu Flycam Hercules NANO, ale na forach jest opinia ze nie da sie tego skalibrowac, uzytkownicy sprzedaja i kupuja jednak glidecamy
Nie wiem jak z cenami, ale może kogoś zainteresują produkty ->tej firmy<-
no ja ostatnio Glidecama 2000 pro wyrwałem za nie całe 1000 zł, zależało mi na modelu hd 2000 no ale coż, 2 razy droższy.
flycam da ci w kręgosłup taki wycisk, że dopóki nie ubierzesz czegoś innego będziesz przeklinał to ustrojstwo na samą myśl :)
Szanowny Panie Mescalito.... . z pomocą a raczej rekoma mojego Papy wyprodukowalismy całkiem sprawna kopie steadikamu ktory dokladnie przeswietlilem w telewizyjnych studiach, kilka dni temu dokonczylismy mocowania baterii i monitora.aparat 5d mk2 stoi dzielnie , regulacje ok.
jednak 10 minut i ledzwiowa czesc kregoslupa boli jak diabli. dodam ze kamizelka i jej przednia wzmocniona czesc tez jest dos wiernie skopiowana. czy ma Pan jakies sugestie co moze byc nie tak, brak wytrenowania czy blad w czesci kamizelkowej....dziekuje i pozdrawiam
Mam już Glidecama HD-2000 - nic tańszego i lepszego na razie chyba nie ma - chińczyka - sprzedałem
Ja juz mam zmeczone rece od Glidecama i rozgladam sie za kamizelka i podwojnym ramieniem. Pojedyncze nie jest dobrym rozwiazaniem. Sam zreszta wiesz, ze dlugo biegac bez wsparcia sie nie da :)
Na swojego 2000 PRO (rozni sie ciezarkami od HD-2000) Zakladam zazwyczaj aprarat, smallhd dp6 z 2x bateriami canona, zoom h4n i at875r + mala sony 970 do zasilania... pomimo silowni itd itd po 15 min mam dosc :)
Btw witam wszystkich po paru latach przerwy w pisaniu :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
najlepsza praktyka jest miec ten sam format plytki na wszystkie urzadzenia. Czasami wymaga to zlozenia jednej na druga :) ja glownie uzywam plytek Giotto... mam je nakrecone na plytki manfrotto czy libec lub tez wlasnie glidecama lub riga (tam sa dwie .. pod i nad podstawka.
Jak ładujesz tyle sprzętu, to przyznaję, że łapa może wysiąść. Z samą puchą nie ma raczej problemu - jestem chucherko, ale mam już tak przyzwyczajoną łapę, że mogę bardzo długo go używać.
HD różni się przede wszystkim tym, że posiada śruby do adjustowania, podczas gdy Pro ma tylko śruby do blokowania płytki i jak je odkręcimy, to płytka przesuwa nam się luźno i trudniej jest dokonać precyzyjnych korekt. W HD nawet tych śrub blokujących nie zakręcam :D
w sumie mam rozpisane ustawienia dla poszczegolnych elementow wiec zalozenie czy zdjecie czegos nie robi wielkiego problemu ale.. nawet samo body z pro 2000 czasem boli :)
Cześć
witam wszytskich jestem nowy tutaj, ale ogólnie juz trochę sobie filmuję :)
Glidecam HD 2000 mam używam i stwierdzam, że jest mega :)
Za to balansowanie w pierwsze dni to była katorga.
Najpierw z Nikonem d90 potem i już dotychczas z Canon 7D.
Powiem tak, że balansować G HD 200 mozna na kilka sposobów.
Ja wychodze z założenia, że nie jestem osiłkiem i nie lubie się męczyć.
Mam po 2 ciężarki z obu sttron w tym jedna strona troche wysunieta (tylna):
Canon 7D + tokina 11-16.
Martwi mnie dodawanie platformy quick release p. bo wiem ze najprowdopodobniej bede musial dodac ciezarek co mnie nie zadowala. Mam już te platformę jeszcze nie zakladalem
A jeszcze chcialem dolozyc z gory Rode Vid Mic Pro.... i to juz mnie tym bardziej martwi
bo noszenie Glidecamu z 3 ciezarkami to lipa
Oczywiscie calyczas rozmowa dotyczy braku kamizelki i braku chęci jej posiadania :)
Czy ktos ma set Canon 7D + Tokina 11-16 + Glidecam HD 2000 i ma wywazone super i nawet zaryzykował założenie płytki?
Dawać znaki.
Używam bez płytki z 5d2 i 14 2.8 / 20 1.8 / 35L / 50 1.4 i mam po 1 ciężarku.
nom, ale po 1 to slabo to widze.
Kwestia jest taka ze teraz jest na styk i dodanie nawet plytki spowoduje ze bede musial dodac pewnie ciezar...chyba ze jest ktos kto wie cos.....
....czega ja nie wiem :0
Cześć
Nie szkoda wam kręgosłupów żeby nosić to bez kamizelki???
Żaden kręgosłup mnie nie boli. Prędzej nadgarstek, ale on to bolał przy pierwszych 2 razach, później już się wyrobiły mięśnie i teraz jest ok.
co proponujecie do 800zł?
Pół Glidecama :)
Możesz próbować z Flycamem, ale radzę raczej dozbierać do Glidecama, chociażby używanego Pro. Szanuję ten sprzęt bardzo lekceważąco i po chyba już roku nadal działa tak jak powinien.
Potrzebuję go do krótkich etiud.
Używam canona 5d mark2 z małymi obiektywami (24, 50)
Jest jakieś inne miejsce poza allegro, gdzie mógłbym szukać używek?
Jak nie znajdę żadnej oferty to biorę nowego 2000pro.
videodslr.pl?
Witam
Ma może ktoś jakieś doświadczenia z Stabilizatorem firmy EIMAGE mod. CS10 ???
Z góry dziękuje za odpowiedz
Radziłbym nie kupować od Herculesa w momencie gdy oryginalne produkty kosztują podobnie, a są bardziej pewne (Glidecam Pro2000 na Allegro)
A czy korzysta ktoś ze stabilizatora Stabifly? (http://stabi.com.pl/)
Chciałbym się dowiedzieć jakie wrażenia macie w użytkowaniu tego sprzętu.
Ja zbudowałem coś takiego i na razie jeszcze męczę się z wyważeniem po przyczepieniu mojego 600D. Mimo wszystko, to i tak jakieś 5 proc. ceny oryginalnego Merlina :)