Backstage tymczasowo zahaślony, bo projektant startuje w konkursie z dziwnym regulaminem :P
Wersja do druku
Backstage tymczasowo zahaślony, bo projektant startuje w konkursie z dziwnym regulaminem :P
fajne te Twoje filmiki.
Wszystko trzeba używać z umiarem. Jakoś nie kojarzę sceny z filmu kinowego gdzie aktor ma jedno oko ostre a drugie już rozmyte a niestety większość produkcji DSLR-owych tak ma. Do tego są to zwykle efekciarskie produkcje bez żadnego pomysłu które owszem wyglądają efektownie ale nie zapadają w pamięć (o ile w ogóle zapadają) ze względu na treść tylko na płytką głębię i efekty z AE. O montażu to już w ogóle nie ma co mówić bo go zazwyczaj nie ma. Przypominam, że montaż to nie nałożenie efektów w AE tylko takie połączenie scen aby jedna wynikała z drugiej i widz nie czuł się zmęczony zbyt twardymi cięciami. Dlaczego po tylu latach sięga się do nagrań dajmy na to Pink Floyd czy Dire Straits a o Sabrinie czy Samancie Fox niewielu pamięta? Efekciarstwo nie zastąpi treści. Tyle.
Pink Floyd mnie osobiście jakoś nie przyciąga ;)
Odnośnie całej reszty to zgadzam się zupełnie, nie ma co przesadzać, trzeba znać umiar.
No ja wielkim fanem Pink Floyd też nie jestem choć parę dobrych płyt nagrali. Jednak po tylu latach, mimo że nie jesteś ich fanem nazwę kojarzysz a to znaczy, że nie odeszli w niepamięć. Jak myślicie, czy tak efekciarska postać jak Lady Gaga będzie za 30 lat źródłem inspiracji artystów?
No ale odchodzimy od tematu. Micles, warsztatowo temat filmowania DSLR ogarniasz i to widać a ponieważ to forum nie ma nic wspólnego z filmem jako sztuką to powiem że od strony technicznej jest dobrze. Jako film backstage (obejrzałem tylko dwa razy zanim zapasswordowałeś) to nic ciekawego bo to ani reportaż ani dokument ani fabuła, ot zlepek w sumie przypadkowych dobrze sfilmowanych ujęć. Brak bohaterów pierwszoplanowych i drugoplanowych, nie wiem gdzie ci ludzie są, nie wiem po co się przebierają, a te aparaty fotograficzne po co? Brak budowania napięcia że o punktach zwrotnych czy kulminacji nie wspomnę. Można było z tego zrobić fajny dokument, wybrać jedną bohaterkę i śledzić jej poczynania a jako drugi wątek wybrać fotografa i dokumentować jego pracę choć równie dobrze bohaterką mogłaby być wizażystka, pole do popisu duże. No ale to już sprawy wybiegające poza spektrum tego forum.
Ale przeca backstage to backstage :D A my odeszliśmy od typowego backstage'u tymi wypowiedziami projektanta podczas czerni, przez co film trąci lekko komizmem i parodią, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. A przynajmniej tak mi się wydaje.
No to zacznij robić ambitniejsze rzeczy i nie marnuj się na jakieś bakstejdże czy filmy z dyskoteki, masz chłopie potencjał i do tego mało lat na karku więc zrób z tym coś sensownego. Powodzenia.
No już cośtam kiedyś takiego bardziej z rękoma i nogami robiłem...
Nielustrzankowo, archiwalnie :
8. Ludzie Niezastąpieni
9. Między Mostami
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i jeszcze jeden materiał :
10. Festung Posen 1945
Współpraca z Poznan, I Love You (operator jednej z trzech kamer, widać której :D)
Między mostami, bardzo mi się podobało :) bardzo
Co do filmu nr 4:
- blondi przy mikserze jest slodziutka,
- wasacz z czapkowcem rewelacja - icony
- zakonczenie? wogole go brak! - planujesz to poprawic?
Strzelam, że pisałeś o piątce. Zakończenie niby jest, ale przyznaję, że naciągane. Nie ma porządnego zakończenia, bo kumpel, który był odpowiedzialny za transfer danych (w czasie imprezy miał skiknąć do chaty 200m od klubu i zgrać dwie z trzech moich CFek, żebym nie marnował czasu tylko cały czas kręcił) popsuł mi czytnik, no i około 2:30 byłem zmuszony zakończyć nagrywanie :P
No tak, 5-tka, cos mi sie tego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To moze jakas przejsciowke zrob na koncu, zeby sie to tak nie urywalo brutalnie.
Oj no jest zjazd pod stół i fade :D Nawet Paszczak robił nam specjalnie w tym miejscu zakończenie mixa, no bo po prostu nie mieliśmy żadnego materiału tam :( :(
Jest jak jest. Zakończenia nie ma, bo to jeszcze nie koniec naszych produkcji dubstepowych :D
No ale spojrz na to inaczej. Nie czujesz ze to zakonczenie jest malo smooth?
No jest, ale co ja ci na to poradzę. #63 przeczytaj, nadal.
Leśny, robileś wczoraj film?bo znowu mi sie nie udało być [sic! po tysiąckroć] i chce zobaczyc jak było ^^
Byłem, ale zaczęliśmy kręcić po północy i skupiliśmy się bardziej na testowaniu Zooma H4N pod kątem wywiadów w warunkach ostro bassowych, także raczej filmu z tego nie będzie. Żałuj że cię nie było, bo nagłośnienie po prostu zmiatało.
P.S. Możesz wpaść zobaczyć surówkę.
hmm... nie wiem kiedy, coidziennie siedze do 19/20 na uczelni. ale zobaczymy
Jeszcze raz, bo już nie jest na hasło - dzisiaj byliśmy w Łodzi - towarzyszyliśmy Rafałowi w pokazie jego pracy dyplomowej - obronił na ocenę 5,5!
07. Backstage sesji zdjęciowej
Kolekcja "Panny dworskie" projektanta Rafała Zielińskiego
Ja tam jestem laikiem filmowym jezeli chodzi o produkcje, ale dla mnie swietne!
Super dobrana muzyka, bardzo ladne swiatelko, kadry przemyslane - na prawde bardzo milo sie ogladalo.
Jedyne do czego moge sie doczepic - to na poczatku wydaje mi sie ze troche za szybko skacza sceny - moze tak o sekunde gdyby je wydluzyc to byloby idealnie, a tak to oczy nie ogarna kadru i juz "bam!" - nastepny. A to nie jest "Kill da Chill! 4".
Na zupelny koniec - tak jak jest na koncu - zdjecie zbiorowe - ogladalem calosc na 24" (w koncu produkcja HD) i oglada sie swietnie, a to ostatnie grupowe zdjecie to jakas kaszanka z rozdzielczoscia. Wymienilbym na pelna rozdzielczosc albo wywalilbym - psuje efekt.
Czekam na nastepne.
Dobra robota
Świetny to będzie dopiero następny film, ale czekamy na ustalenia zarządu Delecty, bo chcą zrobić jakąś dobrą promocję temu teledyskowi, bo mega im się spodobało :pMuzyka jak każda inna, jak się zmontuje pod muzykę, to prawie wszystko pasuje :D Światełko - jak dla mnie okropne. ISO 1600 na 1.4 to kurna trochę za duża ciemnica żeby później wygodnie tym materiałem się bawić w postprocessie... Jeszcze trochę i pewnie się wkurzę i kupię jakieś softy ze światłem stałym od fripersa czy coś... Kadry przemyślane - niby tak, już trochę to reporterskie oko potrafi ocenić sytuację... Aczkolwiek dużo mi umyka, głównie z konieczności poświęcenia stosunkowo dużego czasu na przygotowanie się do ujęcia (przepięcie ze statywu na glide'a, przykręcenie ringlighta, ustawienie ekspozycji i ostrości, ... dużo tego :D)To teraz włącz sobie jakikolwiek topowy popowy teledysk i policz liczbę ujęć w takim 3minutowym kawałku. Będziesz zdumiony. Ja byłem.Faktycznie, coś z tym jest nie tak, ale w projekcie i w renderze wygląda ok. Chyba Vimeo stwierdziło, że zdjęcie jest słabe i że może na nim zaoszczędzić trochę MB i zje je kompresją :D
Czekam na nastepne.
Dobra robota
Jak komuś się bardzo nudzi w ten jakże dołujący deszczowy dzień, to może zobaczyć mój pierwszy start w zawodach rolkarskich, kręcony z GoPro przymocowanej na kasku.
11. Fotolesny.TV : Poznań Halfmarathon On-Helmet Cam
Jak starczy chęci to powstanie z tego materiału jakiś edit z ciekawszymi akcjami.
Poka jeszcze co nagrałeś już po przejeździe.
Surówki nie ma sensu wrzucać, a i tak to co kręciłem po przejeździe, to się raczej na samodzielny film nie nadaje... Brakuje mi współtwórców. Ludzie, kupujcie nowe body, przychodźcie do mnie, zaszczepię w was powołanie do filmowania! :D
Było przyczepić se do łba 5D2 z samyangiem, byłoby ciekawiej :P Pewnie znalazł byś się w prasie :D
A jak z 70-200 to może i w TV nawet :P
W TV już i z tym byłem, o mnie się nie martw - swój do swego ciągnie :D. W Serwisie INFO na TVP INFO. 70-200 zostawiam na maraton w Krakowie (16.04).
Między innymi :P
Takitam na szybko zmontowany materiał, coby fani mieli co oglądać podczas wyczekiwania na sam teledysk :
12. Making of - "Delecta wygra mecz"
Jestem ciekawy jak wyjdzie klip ;-)
Z reszta, nawet mój kumpel grający w Deleccie sie załapał :D
Lesny niezle ciacho z ciebie. Pewnie laski szaleja :)
Właśnie się dziwię dlaczego tak ładnie wyszedłem na tym bekstejdżu :p
Sobie pooglądałam, pooglądałam i jestem pod wrażeniem- dużym.
Ciekawe ujęcia, dobry montaż i co chyba najważniejsze (dla mnie) -dobrze dobrana muzyka. Robisz na prawdę dobrą filmową robotę. Po prostu dobrze się te Twoje klipy ogląda. (Delecta wymiata ;-D ).
Nie da sie ukryc ze ruchome obrazki sa atrakcyjniejsze niz still. I nie ma bata:)
RobiMY. Ekipa BEZ3MANKI składa się z 3 osób. Ja zajmuję się operatorką i color gradingiem. Łukasz montażem, a Kuba dźwiękiem. Ponadto sprawuję pieczę nad technicznymi aspektami montażu (pilnuję tych wszystkich cyferek), oraz nad jego dokładnością (synchronizacja dźwięku, docinanie co do klatki itp). No a we trójkę obmyślamy wstępny scenariusz, który później po nakręceniu materiału ulega doszlifowaniu. Także nie tylko mnie wychwalać ponad niebiosa, ale cały team. Mnie możecie wychwalać za poszczególne ujęcia, pracę kamery i ubranie tematu w kadry tak, by było to "montowalne" (a jest to ciężkie, gdyż zazwyczaj kręcimy tylko na jedną puchę, więc trza nie lada wyobraźni, zręczności i precyzji, by ogarnąć wszystkie ujęcia tak jak trzeba).
http://vimeo.com/17742210 Kozackie!
nawet nie sprobuje, bo wiem ze tylko w Tobie jest ta moc ;)
Ja jeszcze jestem malućki. Ale gwarantuję, jeszcze o mnie przeczytasz, i to nie w Pomorskiej, czy Wyborczej :D
Przeciez wiem ;)
Juz wiem skad ksywa micles...
Długo wyczekiwany teledysk :
13. "Delecta BKS" (Pax Unity)
Slabe. ROzumiem ,ze w reportazu widoczne sa cienie operatora etc. Ale tu. Pozatym nie chwyta, tzn. inaczej takie to zwykle miliony tego w sieci. **** nie urywa.