50D to bardzo zacne body bardzo malo awaryjne. Jak nie bedziesz nim rzucal, to nie ma obaw :-)
Jego przewaga to magnezowa konsrukcja.
Wersja do druku
50D to bardzo zacne body bardzo malo awaryjne. Jak nie bedziesz nim rzucal, to nie ma obaw :-)
Jego przewaga to magnezowa konsrukcja.
Jeden z kolegów kilka postów wcześniej pisał o "magnezowym szkielecie" w 50D. Tam nie ma samego magnezowego szkieletu! CAŁA BUDA JEST MAGNEZOWA (nie licząc pokrywki lampy i pokrywki komory baterii)!
"...Tylko ciężko takiego już znaleźć, ale fakt jeszcze się zdarzają. Ale zawsze jak widzę, że ktoś pozbywa się takiej "perełki" mam obawę, że aparat jest jakiś trefny i trzeba będzie jeszcze w niego dużo wpompować, żeby działał jak należy :/..."
Niekoniecznie - często powodem pozbywania się puszek z serii XXD jest przesiadka na FF i nawet jeżeli ktoś nie pozbywa się go od razu to służy zazwyczaj jako zapasowe body i głównie spoczywa w torbie. W końcu przychodzi czas zakupu następnej puszki FF i crop idzie pod młotek w całkiem dobrym stanie.
Ludzie co wy macie z tym magnezowym body, że stawiacie to na piedestale, i trzymał ktoś 60D, że "wyśmiewa" plastikowość tej puszki? W cale taki plastikowy nie jest, obydwie puszki ba czy 40,50,60D to przecież zwarte konstrukcje. A przecież nikt nimi gwoździ nie będzie wbijać. No chyba, że ktoś chce robić zdjęcia w deszczu czy tarzać się po piasku a tutaj nawet magnezowe body nie pomorze.
50'tka to dobry wybór do 2500zł pod warunkiem, że komuś nie zależy na trybie video. A przebieg 10-15k zdjęć to pikuś tylko trzeba obejrzeć aparat przed zakupem a na pewno jeszcze sporo posłuży.
Może masz racje, co nie zmienia faktu iż bluźnisz :-P
Canonowskie korpusy są z reguły mało awaryjne tak aPROpo.
Magnezowa konstrukcja to po prostu jeden z argumentów, który przemawia za 50D, moim zdaniem nie bez znaczenia dla kogoś kto planuje zakup na kilka lat. Ale oczywistym jest, że są ważniejsze parametry, takie jak niższa niż w 60D cena, brak niepotrzebnych użytkownikowi, bajerów(filmy, ruchomy lcd). Chociaż akurat filmy bez dźwięku w 50D da się kręcić przy pomocy Magic Lantern, ale nie płaci się za to. Poza tym 60D z racji większego upakowania pixeli jest bardziej wymagające dla obiektywów.
Może 60D jest aparatem "lepszym", bo faktycznie ma więcej bajerów, ale dla użytkownika Grajam-a, który ma dylemat i opisał swoje oczekiwania, lepszym WYBOREM będzie według mnie 50D.
Być może, nie rozdrapywałem. Mam 50d ponad 3 lata i nic mu nie jest. Mam też 400d pewnie z 5 lat i jemu też nic nie jest. Wierzę, że magnezowy korpus może uratować puszkę w jakiejś specyficznej sytuacji, ale te sytuacje nie zdarzają się jakoś szczególnie często (no chyba, że to ja mam niesamowity fart).
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
Po namyśle i przeczytaniu wielu opinii, również Waszych, chyba jednak zaryzykuję i kupię 50D z jak najmniejszym przebiegiem.
Jeszcze tylko jedno pytanko, tak na wszelki wypadek ;)
Ile [ chociaż orientacyjnie ] kosztuje wymiana migawki w 50D ?
Sam mam 50D i szczerze polecam. Generalna zasada fotografii jest jedna: kto ma pojęcie co i jak, to i czajnikiem zdjęcie zrobi :) .
do 100 tys. klików wymiana za darmo :D później coś ponad 500zł.Cytat:
Zamieszczone przez Grajam
W 50D i 40D na pewno jest bezpłatna do 100 tysięcy. Jak wcześniej i jak później to nie wiem. Dla mnie był to jeden z decydujących argumentów przemawiających za 50D;-)
Kieruję się do was z pytaniem czy ktoś z was wie może jaka jest różnica między tymi dwoma modelami: Canonem 50D i 60D? Który z nich jest lepszy i dlaczego?
Liczę na pomoc ;)
60 bo ma ruchomy wizjer i kreci filmy w hd
50 bo ma solidniejszą obudowę i jest nieco większy.
60 bo nowszy...
to podpucha?
podpucha jest grip ;)
60, bo jest nowszy i nieco mniejszy.
teraz kazdy napisze swoje zdanie, bo kazdy ma inne... poczytaj w specyfikacji i sama podejmij decyzje, warto tez obejzecz dotknac oba aparaty(w dotyku troche inne i robione z innego materialu)
a no i jest jeszcze sprawa typu... 60D sa do kupienia nowe a 50D tylko uzywki.
p.s. 50D po pewnej modyfikacji tez kreci filmy w Full HD, szkoda ze nie ma modyfikacji na uchylny monitorek:-D no i chociaz sterowanie lampami by sie zdalo:rolleyes:
W 50d jest, 60d wykastrowali z niej.
jak nie kręcisz filmów z dźwiękiem to trudno znaleźć wyraźne plusy na rzecz 60d, który m.in za swoją obudowę ma niewielu zwolenników (w 50d możesz przy użyciu magic latern bez dźwięku)
Bosz... następny "unic".
użyj http://maciejko.net/cbsearch/ a znajdziesz...
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1087280
Pozdrówka!
Zawsze Himetic jest jeszcze choćby seria xxxD, typu 550D bądź 600D.
W miejsce różnicy cenowej obiektywy.
W sumie to racja z 550D czy 600D. Ta sama matryca co w 60D, też z plastiku, wielkościowo podobne. A dużo tańsze.
Dobrze w takim razie dziękuję za odpowiedź ;)
Przeczytałem cały wątek, bo sam mam dylemat od dawna i się zastanwiam nad jednym faktem, dlaczego nikt nie napisał że 50D daje gorszy obrazek od 60D, albo obrazki na Dpreview są manipulowane, albo prawdziwe - sample w raw:
Studio shot comparison: Digital Photography Review
4 jednostki a co to za jednostki:mrgreen:
Pisałem już tutaj na forum, że Canon 60D daje lepszy obrazek od 50D (nie wiem czy w tym wątku). Nie pamiętam czy pisałem że ... "50D daje gorszy obrazek od 60D" ;) ale... to to samo ;)
Ok. a co powiecie na 7D z zestawieniu z 60D w kwestii obrazowania, czy to ta sama liga obrazu?
ta sama
7D ma lepsze ISO..
Hmm. Jak nie potrzebujesz tej rzekomej szybkostrzelności i minimalnie "" lepszego iso, to bierz 60D. Jak chcesz lepszej obudowy i trwałości (uszczelnień) i niskiej ceny, to kupuj 50D.
Już kiedyś o tym wspominałem, że 7d, 60d oraz 600d i wszystkie nowsze modele dają lepszy obrazek, bo 50d to już nieco starsza matryca.
Ja ostatnio próbuje wrócić do canona, ale nie chce pakować się w sprzęt za kilkanaście tysięcy. Stąd też kombinuje z 60D albo dam sobie siana i poczekam na 70D.
Może w tym roku coś się wydarzy...
Jak dla mnie: 40D/50D/60D/7D/ewentualne 70D = jeden czort pod względem obrazowania. APS-C to APS-C i tyle w temacie. Różnice miedzy tymi puszkami bardziej tkwią w szczegółach preferowanych przez tego, czy innego użytkownika.
a ja mam takowe pytanie czy aparat zakupiony w Wielkiej Brytanii objęty jest gwarancją Canona w Polsce ??
ps.zależy do czego ten aparat ma być jak do zdjęć sportowych to 50D
Gwarancję producenta ustala Canon , w sklepach UK proponują rozszerzenie gwarancji na całą UE . CZyli posiadać kartę gwarancyjną EWS wystarczy.