Z instrukcją C1 w PL to raczej ciężko...może kiedyś Janusz zrobi serię Tips & Tricks'ów :?:
Wersja do druku
Używam C1 od kilku lat,mam wersję "pro" i "standard" ale tak spartaczonej wersji jak 6.0 jeszcze nie widziałem,nie zasługuje nawet na nazwę "BETA".PhaseOne poleca karty Nvidii serii 580 i 480.....
Jest już poprawiona wersja 6.01.Większość funkcji działa już dobrze.
Mam pytanie w jednym folderze mam Raw-y i jpg w jaki sposób wyświetlać tylko rawy?
w preferencjach... w zakładce image możesz wyłączyć jpg i tiff.
BTW. u mnie 6.0.1 już tak nie krzaczy bardzo, tylko czasami na GF8800 GTS.
Czy można przeżucic presety z ACR do Capture One Pro?
no to po poczatkowych marudzeniach i szukaniu ktora ikonka jest do czego zmienilem oboz z LR na C1, jeden powod - kolor skory, jakos mi tak bardziej lezy
gdyby ktos byl zainteresowany to przy zakupie moze skorzystac z 10% znizki wpisujac kod "ci" oczywiscie bez cudzyslowow, mi dzialalo i kupilem o te 10% taniej [dzisiaj] wiec kod sprawdzony
Mam pytanko sorry jeśli padła już odpowiedz. Mam przykładowo 50 raw-ów potrzebuje określić WB dla pierwszego zdjęcia a następnie przenieść te ustawienia dla następnych 10. Następnie znowu określam WB dla 12 zdjęcia i przenoszę na następne. W jaki sposób to zrobić?
Przechodzisz dozakładki Adjustments, naciskasz Ctrl i trzymasz wciśnięty klawisz po czym klikasz po wybranych zdjęciach. One się zaznaczają delikatną białą obwódką. Jak je zaznaczyłeś to klikasz na przycisk Copy, a jakzobaczysz,że zmieniły wygląd to wciskasz Apply.
Ja to robię trochę inaczej :
1. Ustawiam WB na wybranym zdjęciu
2. Naciskam ikonę Copy adjustments - strzałka skierowana w górę na prawo
3. Zmieniam kursor na Apply adj. - na pasku z kursorami ikona ze strzałką w dół na lewo
4. Klikam na miniaturki zdjęć, aplikując w ten sposób skopiowane ustawienia
Pomiędzy pkt. 2, a pkt. 3 można wejść na zakładkę Adjustments i precyzyjnie wybrać, które ustawienia zaaplikować
Wyszedł C1 6.1: http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx.
Witam ponownie mam pytanko w jaki sposób dokonać selekcji zdjęć po czasie zrobienia?
A ktos ma taka jak ja ?
Ta sama fota w LR WB "as shot" 5400K , w C1 "as shot" 4900K.... Wywolane "as default" sa identyczne ( kolorystycznie ) ... przy zdefiniowaniu WB jako np 5000K oba roznia sie temperatura o ok 600-800K.
W wersji PRO przy zmianach lokalnych (maski) nie ma niestety suwaków od WB. Macie jakieś patenty jak sobie z tym sprytnie poradzić, bo niby mozna wykorzystać color editor, ale to już trochę ograniczone mozliwości? dzieki za wszelkie opinie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To normalne. Niestety nie możesz na to patrzeć tak po inżyniersku - technicznie. Te same wartości w róznych programach nie odpowiadają sobie. Zwróć uwagę, że np. w lightroom zakres EV od -3 do +3 a w C1 od -2,5 do +2,5. Nie znaczy to wcale, że adobe więcej wyciąga tylko suwak jest przeskalowany. Mówiąc najprościej zakres suwaka od lewej do prawej to wszystko co zostało zapisane w pliku RAW a że jest to ten sam plik to w lightromie/ACR i w C1 otrzymasz te same wyniki na skrajnych ustawiniach mimo, że liczby mówią inaczej. Mówiąc jeszcze prościej niż "najprościej" trzeba olać cyfry i ustawiać tak żeby dobrze wyglądało:D;)
Czy ktos wie może, dlaczego po wczytaniu do C1 plików dng z LR wyglądaja one brzydko, jakby przeciągnieto je na maxa odszumianiem, te same pliki CR2 wyglądają świetnie.
Mam pytanie otagowałem kilkanaście zdjęć kolorem. Zaznaczam je aby poznać ich ilość . Wyskakują mi w głownym oknie w ilości 100 szt. jak teraz zrobić aby znikły z głównego okna. Kliknięcie na inne zdjęcie nie otagowanie nic nie pomaga.
Hey, już wiem o co chodziło, więc jesli ktoś miałby taki sam problem usłużnie wyjaśniam:
pliki po konwersji na .dng w LR i wczytane do C1 automatycznie mają przydzielone usuwanie szumu, trzeba sobie to zdjąć i... już. Trywialne :)
Witam mam pytanko jak zaznaczam pięć zdjęć aby ustawić na nich ten sam WB i w pewnym momencie z tych pięciu zdjęć chcę jedno otworzyć na całe okno to mogę z tego wspólnego zaznaczenia to zrobić czy muszę klikać na inne zdjęcie nie zaznaczone i dopiero wtedy na to co mnie interesuje. Pozdrawiam
Hey manfred1, z lewej strony paska masz takie ikonki one pokazują Ci to co chcesz wybierz taką z prostokątem i będzie dobrze... mam nadzieję, że to o to chodziło;)
Dzięki serdeczne jakieś zaćmienie mnie dopadło.
Nie wiem czy juz ktoś to podawał tutaj, ale podaję taki link:
http://www.dphotographer.co.uk/captureone/
rejestrując się otrzymuje się kod aktywujący na Capture One Express
Właśnie też się nad tym zastanawiam i czekam na więcej informacji o tej promocji :)
Ale program się aktywuje i na koncie phaseone pokazuje się aktywacja tego programu.
No dobra, tak źle jak na początku myślałem nie jest - na podstawie tego zestawienia wnioskowałem, że wykastrowali nawet odszumianie (jednak jest).
Usuwanie CA jednak wycięli, dlatego dla mnie ten soft wart jest może z 99 ...zł.
Za darmo chętnie przyjmę, w ramach ciekawostki. Do tej pory raz na jakiś czas ściągałem demo na zasadzie "a nuż się przekonam?".
dzięki! jesteś gość!
Do narzekających: C1 jest raczej dla tym, którzy po wywołaniu kilku zdjęć stwierdzą, że wolą taki obrazek niż to co zwraca adobe. Zdjęcia z C1 nie są ani lepsze ani gorsze. Poprostu inne. To raczej kwestia subiektywnego odbioru.
Zdjęcia, które bardzo cenię a są bardzo charakterystyczne właśnie do tego co daje capture one robią m.in. Wasylewscy, Sebastian Małachowski albo Krzysztof tkacz. Dajcie szanse cichemu konkurentowi ACR/Lightrooma ;)
Po przesiadce z Nikona d700 na canon 5d mk2 (na nikonie wywoływałem RAW-y w Capture NX2) dużo eksperymentowałem z różnymi "wywoływarkami" (szczególnie porównując ACR właśnie z C1) no i wybrałem C1 - szczególnie podobają mi się efekty C1 w portrecie, ogólnie przy zdjęciach z ludźmi.
kolor skóry chyba jest najlepszy z C1 - tak żeby się pobawić i dopracować, ale do masówki chyba LR jest lepszy
Mam i C1 i LR ( dostalem od Wacom'a... ) . I za ChRL nie moge dojsc do tych samych wynikow LR, co w C1 zajmuje mi kilka chwil.
LR jest szybszy - fakt. Kilka - kilkanascie %. Czy lepszy przy "masowej" obrobce ? Mam powazne watpliwosci.
System "sesyjny" w C1 sprawdza sie doskonale ( mi mnie ;) ) .
Doszlo do tego, ze nawet nie aktywowalem LR ...
O Capture Pilot do iPada juz nie wspominam... Niektorzy tez docenia wspolprace C1 z Profoto ( wtyczka sterownika lamp ) - choc dla mnie zawsze oprogramowanie niezalezne bedzie lepszym rozwiazaniem .
Nie tylko kolory skory : metal, szklo, lsniacy plastik - o niebo latwiej sie to wywoluje C1.
I ( moim zdaniem ) nie jest to "kwestia indywidualna" . Efekt z LR z WYRAZNIE gorszy za kazdym razem.
Zaryzykowalbym ( ostroznie ) nawet twierdzenie, ze LR , a moze raczej profile LR "obcinaja" nieco rozpietosc tonalna , a i profile kolorystyczne sa jakby "wezsze" . Takie moje bardzo subiektywne odczucie .
To co dostaje z C1 wizualnie jest blizsze "celuloidowi" , zdecydowanie.
Poza tym C1 jest "dedykowany" do przystawek cyfrowych, gdzie wymagania wobec wywolywarki sa nieco inne z zalozenia , bo i klient jest nieco inny ... .
Poza tym dla mnie niezaprzeczalna zaleta jest jedno stanowisko dla malego i sredniego - nie musze sie miotac ...
No i Killer : nikt nie ma tak genialnego usuwania aberracji jak C1 :):):) .
Czy da się to robić dla szkieł innych niż są w bazie programu, bo tam tyko high-endowe zabawki do średniego formatu;)Wszystkie suwaki mam nieaktywne w wersji PRO.
Wyjąłeś mi to z ust/kalwiatury:D
C1 i ACR używam zamiennie, ale na zasadzie, że raczej cały materiał z danego focenia obrabiam w jednym odrawiaczu w zależności od potrzeb. W ACR na pewno mogę szybciej obrobić spory materiał. Nie uzyskam pewnych "smaczków", ale nie zawsze jest to najważniejsze.
Każdy ma swoje preferencje. Myślę jednak, że warto czasami dać szansę innym mniej popularnym rozwiązaniom.
stormur, moje wrażenia są odmienne - to co LR zajmuje mi kilka chwil, w CO (C1) jest dla mnie nie do osiągnięcia, nawet długą pracą z moim ulubionym przez kilka lat odrawiaczem (wersje CO 4 długo używałem, bardzo lubiłem i ceniłem, co zresztą do tej pory obowiązuje).
W czasach LR3 i zmianach przyzwyczajenia polubiłem adobowego odrawiacza.
Wracając do szybkości obydwu programów, wydaje mi się że różnice są znikome, jednak stawiałbym, że CO jest szybszy o włos.
Jest jedna funkcja, która rozkłada LR3 na łopatki - prostowanie perspektywy (walące się ściany) - Capture One 6 Pro ma genialne!
Gdybym miał określić, który lepszy - w życiu nie odpowiem na to pytanie - oba świetne. Na dzisiaj częściej, dużo częściej, sięgam po LR3, tylko jak uruchamiam export do jpg (całej przygotowanej kolekcji - często 200-400 zdjęć), idę gdzieś daleko od komputera, ponieważ proces jest tak długi i zasobo-żerny, że w tym czasie nie da się używać komputera.
W LR3 zasobożerny? Jak zaznaczasz grupę i robisz pojedynczy eksport to korzysta tylko z 1 core, można spokojnie pracować na kompie wielordzeniowym(jak chcesz przyspieszyć sam musisz podzielić na mniejsze grupy i dać osobne polecenia eksportu), za to C1 zamula kompa na maxa bo rozdziela eksport pomiędzy rdzenie.
W pełni masz racje z LR, jednak jeśli coś robię na drugim rdzeniu, to w sumie dłużej trwa procesowanie do jpga, dlatego wole iść gdzieś daleko... i tylko sprawdzam co kilkadziesiąt minut czy już... :(
Na C1 w tle konwertuję po jednym zdjęciu, więc nie odczuwam tego tak bardzo (jak uruchamiam konwertowanie pojedynczego pliku RAW, to zabieram się za obróbkę następnego zdjęcia)
czy w C1 mozna gdzies wylaczyc tworzenie katalogow i plikow za kazdym razem?
ewentualnie czy mozna przyporzadkowac zeby program robil to tylko w jedym wybranym miejscu?
Napisałeś "Mogę nagrać Rawy z ustawieniami na płycie, otworzyć już obrobione na drugim kompie". Dokładnie to samo możesz zrobić z rawami obrabianymi w Lr (a nawet prościej*) - nagrywając na płytę raw + towarzyszący mu plik .xmp.
* .xmp mam tuż pod zdjęciem w Total Commanderze, nie muszę się bawić w grzebanie w podkatalogach.
Acha, kolory faktycznie lepsze z C1, ale struktura obrazka (ziarno, artefakty wzmocnione przez wyostrzanie) IMHO gorsza od Lr.
Na wydruku nie widać, ale przy obróbce wkurza.
A jakie suwaki maja byc aktywne ??? w metadata masz rozpoznane szklo. Zaznaczasz "anazlyze" , pojawia ci sie zaznaczenie na "enable" i wszystkie "suwaki" sa aktywne. Zadnej filozofii. Wszystkie szkla jakie mam sa rozpoznawane bezblednie . Fakt, ze poza ts-e90 mam tylko L . Kiedys mialem 28-135 ( tesknie mimo 24-70 L ... ) i tez byl "widziany" ...Cytat:
Czy da się to robić dla szkieł innych niż są w bazie programu, bo tam tyko high-endowe zabawki do średniego formatu;)Wszystkie suwaki mam nieaktywne w wersji PRO.
Jesli robisz na jpeg to wtedy sie zgodze - nie dziala, ale na RAW ???
[QUOTE]
stormur, moje wrażenia są odmienne - to co LR zajmuje mi kilka chwil, w CO (C1) jest dla mnie nie do osiągnięcia, nawet długą pracą z moim ulubionym przez kilka lat odrawiaczem (wersje CO 4 długo używałem, bardzo lubiłem i ceniłem, co zresztą do tej pory obowiązuje).
W czasach LR3 i zmianach przyzwyczajenia polubiłem adobowego odrawiacza.
[QUOTE]
Kiedy mozna bylo wrzucac zdjecia, teraz tylko "linkowac", wiec nie "podepre sie" przkladem. Roznica jest. Spora. Na niekorzysc LR .
LR ma dobry PR. O c1 jest raczej cicho. Tu popularnosc nie bierze sie z jakosci... .
Kazdy oczywiscie wybierze warsztat dla siebie najlepszy . Popytalem znajomych fotografow czego uzywaja ;)
na 12 zapytanych : 7 LR ( slubni, portrety rodzinne, gazety ) 1 Bibble ( reklamowy ) 2 Focus'a i 2 C1 Pro .
Ciekawostka : zaden uzywajacy LR nie ma sredniego formatu, zaden uzywajacy sredniego nie uzywal LR ...
ZADEN FOTOGRAF REKLAMOWY NIE UZYWA LR *.
* z "przepytanych"
Stawka dzienna "nieuzywajacych" LR jest min 100% wieksza od uzytkownikow LR .
Czyli ( jak wycignac wnioski ze statystyki ) : po zakupie C1Pro wkrotce stawki fotografa wzrosna i nabedzie sredni format ;););););)
----------------------
Zeby nie bylo, ze goloslowny jestem [edit moderatora: pkt 8 regulaminu!]