Nie jest.
Jeśli sprzedawca nie respektuje prawa, to sprawa kończy się w sądzie.
Kilka spraw już tak się zakończyło z mojej strony.
Wersja do druku
Nie jest.
Jeśli sprzedawca nie respektuje prawa, to sprawa kończy się w sądzie.
Art. 8 pkt 1 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
Z ciekawości,jak się zakonczyły,na twoją korzyść ?Cytat:
Ps. Bartek _902 - skąd wziąłeś te bzdury o 3 wymianach??? :shock:
Oczywiście, że na moją.
Właśnie coś mi się pokręciło jednak,to innej sprawy dotyczyło ...sorry ;)Cytat:
Ps. Bartek _902 - skąd wziąłeś te bzdury o 3 wymianach???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Możesz opisac jakąś sytuacje,dla celów pogladowych?Cytat:
Oczywiście, że na moją.
Choćby telefon komórkowy, który zepsuł się po miesiącu od zakupu.
Sprzedawca odsyłał do serwisu - "bo przecież jest gwarancja".
Ja wiedziałem, że naprawa następuje poprzez wymianę płyty głównej i trzeba czekać do 2 miesięcy na ich dostawę.
Reszta potoczyła się szybko...
no tak 2 miesiące to o ile pamietam jest już przekroczony czas jaki możemy czekac na naprawę i zwrot produktu
Nie ma żadnych terminów jeśli chodzi o roszczenia z tytułu gwarancji.
Można i nawet pół roku czekać jeśli nie ma części.
Akurat o tym nie wiedziałem ;)Cytat:
Nie ma żadnych terminów jeśli chodzi o roszczenia z tytułu gwarancji.
Można i nawet pół roku czekać jeśli nie ma części.
Art. 8.
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wy- miana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia
i tu jest diabeł pogrzebany, gdyż wymiana nie jest możliwa bo nie ma na co, a nie ma ani słowa o zwrocie gotówki w tej ustawie!
A gdzie ja pisałem o zwrocie gotówki??
Zwrotu gotówki można się domagać jeśli nie jest możliwa naprawa ani wymiana na nowy.
No to koledze oddadzą gotówkę czyt. cofną kredyt ratalny ale zapłaci karę za wcześniejsza spłatę plus i tak naliczone za cały okres odsetki :)
Jeżeli już RTV Euro AGD to najlepiej kupić przez ich sklep internetowy. Wówczas w ciągu 10 dni muszą przyjąć sprzęt. A odebrać można i tak osobiście, tam gdzie się chce. Jest tam jakaś drobna opłata za dostawę towaru do wybranego sklepu, ale chyba warto...
eee tam, pewnie jest jakiś paragraf na to, że to z winy wadliwości towaru. Jeśli nie reguluje tego umowa kredytowa, to na pewno umowa BANK-SKLEP.
Zresztą ja nigdy nie miałem naliczonej kary za wcześniejszą spłatę kredytu, a jak spłacałem wcześniej, to bez odsetek za pozostały okres kredytowania...
Kredyt można w Euro spokojnie spłacić wcześniej, bez żadnych konsekwencji.
Już wszystko się wyjaśniło :) Wymiana body od ręki, tyle że nie mieli na magazynie więc dostałem kwit i pojechałem do innego punktu sprzedaży. Tam czekało na mnie nowiutkie body z naładowanym akumulatorem i wszystko dobrze się skończyło :)
PS: Kiedyś miałem podobną sytuację z odtwarzaczem Mp4 w media markt, wróciłem do sklepu z uszkodzonym sprzętem po 2-3 godzinach i chcieli odsyłać na serwis :) Dochodzenie swoich praw w kulturalny sposób nie pomogło, dopiero niewielka awantura i trochę mocnych słów pomogło :)
Wiedziałem, że to się tak skończy;) Gratuluje z nowego(sprawnego) nabytku:-)
Ale on nie kupił Whirpoola 50D tylko Canona 50D. WIęc jaka to różnica gdzie? Fabryka robi sprzęt, nie sklep..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
żeby się tylko nie zdziwił, że z powodu niedostępności sprzętu (np. koniec produkcji) wymienią towar na nowszy model :D:D:D nie jeden raz się z tym spotkałem, zawsze byłem miło zaskoczony, tym razem bym łkał jak dziecko..
Powinni dać od ręki nowy to duży sklep. Jak coś szczera rozmowa z kierownikiem zwykle pomaga.
No i dobrze że udało się wymienić,pewnie zasługą jest też to że było to brane na raty i jak byś chciał rozwiązać umowe to za duzo zachodu by było więc od ręki woleli wymienić ;) ale to dobrze