Wedle mojej wiedzy żaden sklep który ma cenę 400 zł niższą od rynkowej nie ma sprzętu z polskiej dystrybucji.
Wersja do druku
Wedle mojej wiedzy żaden sklep który ma cenę 400 zł niższą od rynkowej nie ma sprzętu z polskiej dystrybucji.
Wszystko fajnie, wielki "+" za poświęcenie czasu na test, ale jakoś w ferworze rozważań wszyscy zapomnieli o niekwestionowanym królu czyli o... SAMYANG'u, "zdeklasował" L-kę, a jak ma się do Sigmy???, a raczej Sigma do niego??? ;-)
Sami jest dobry ale do statycznych ujęć, jakoś nie widze siebie robiącego nim zdjęcia na zabawie weselnej :)
Kurde niestety ta cena sigmy dość wysoka :/ a na używane trzeba będzie poczekać :/ chociaż wątpie żeby ktoś potem dobra sigme chciał tracić... :/
Wcale nie jest wysoka.
Porównaj ile kosztuje CZ czy Nikkor.
Nie porównuj Zeissa czy Nikkora do Sigmy... To był, jest i zawsze będzie zamiennik. Takiego Nikkora bez AF-S dostaniesz za niewiele większe pieniądze od tej Sigmy. Nowy Nikkor z silnikiem za ok 5tys. Dlatego dla nikoniarza cena sigmy jest za wysoka.
I gwarantuję, że taki Nikkor to zupełnie inna bajka jeśli chodzi o jakość wykonania. Nie zacznie też piszczeć mu silnik po kilkutygodniowych testach. A w interesie dystrybutora powinno być raczej przekazanie testerom szkła jak najlepszego bo to na jego podstawie pójdą w świat pierwsze opinie.
O CZ już nie wspomnę...
My Canoniarze takiego szkła nie mamy i tu już można się zastanawiać. Oczywiście jeśli u kogoś nazwa "Sigma" nie powoduje nerwowego drżenia rąk :)
Mogę porównywać co tylko będę chciał.
Sigma wypuszczając 50/1.4 już pokazała, że może robić szkła lepsze niż konkurencja.
Oczywiście, co tylko zechcesz. Tylko porównując na forum fotograficznym Carla Zeissa czy topowe Nikkory do zamiennika można się narazić na niemałą dozę ironii.
Poza tym Sigma 50/1.4 jedyne co ma lepszego niż konkurencja to bokeh...
To już jest Twoje zdanie.
A z CZ 85/1.4 miałem styczność niejeden raz.
no właśnie, 85L jest tak drogie, że Sigma jest łakomym kąskiem.
Pytanie, gdyby 85L kosztowała 6tys (nie 7,8 jak teraz) co wybralibyście zakładając (!), że Sigma bedzie tak dobra jak w testach i bezproblemowy AF?
Oprócz nazwy Canon ;-) eLa ma 1.2 vs 1.4 (pomijalne moim zdaniem), ładniejsze rozmycie (tez moim zdaniem ale to juz nie jest pomijalne) ale przegrywa w wazniejszych kwestiach: szybkość AF i równomierny rozkład ostrości, różnica w cenie.
Więc nawet pytanie czy Canon czy Sigma w tej samej cenie ma sens, szczególnie w Canonie, bo faktycznie w przypadku Nikkora mniej (ten jest szybki, dobrze wykonany i ostry).
Jakie waszym zdaniem przewagi ma Canon, oprócz tych 2 wymienionych?
Mnie osobiscie czeka zakup 85mm , mam już namierzoną L w dobrej cenie, ale powaznie się zastanawiam co wybrać (juz nawet pomijając różnicę w cenie na korzyść S - choś nie małą). Zdjęcia z S na optyczne są znakomite, w innych miejscach tez, a nie ukrywam, że szybkość AF bardzo mnie kusi.
Kurcze biadolicie o tym AF w tej sigmie jak pies, któremu zabiera się kość. Jeszcze szkła w ręce nie mieliścia a już lamęt siejecie. Może najpierw poczekajcie az pokaże się w sklepach, pójdziecie, pobawicie się i wtedy będziecie pisać że AF w tej sigmie to porażka. Kto chce to kupi i zrobi tym lensem znakomite zdjęcia a kto marudzi marudzić będzie dalej.
Jeżeli chodzi o AF to chyba jest biadolenie na 85/1.2L, a nie na Sigmę :)
A z kolei CZ 85/1.4 to kosztuje ok. 4200-4300, więc cena zbliżona do S - fakt, że nie ma AF, a to dla niektórych może być poważny problem...
Tak się składa, że tak. Ciagle narzekacie na cokolwiek aby tylko ponarzekać.
skoro tak uważasz to masz rację :P
fajne słoik i basta! Tylko czemu ta cena... po przeliczeniu w USA mi wyszło nawet gdzieś 2900 z przesyłką :/
generalnie z malymi wyjatkami nie ma sales tax w pieciu stanach:
Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire i Oregon.
obiektywy z taką winietą to powinny kosztowac 100zł ,szczególnie że to nie szerokie kąty ,pozdr :-D
Za drogo. Powinni dodawać do kilograma cebuli gratis w każdym warzywniaku :roll:
cena canona jest śmieszna wręcz , sigma też za tania nie jest .Całe szczęście że fotografuje tylko manualną optyką :-D
no i mój post zniknął ,crazy był do Ciebie
Dziwię się, że warn za niego nie poleciał.
Kolejne pozytywne opinie na temat nowej Sigmy:
http://hofferphotography.com/2010/11...on-85l-review/
Byłaby możliwa taka akcja, że dla użytkowników CB tenże obiektyw za ok 3650. Byłby ktoś chętny ?
Oczywiście z naszej dystrybucji, z fakturą.
No jeżeli z polskiej dystrybucji to czemu miałoby jej nie być.
W sumie ta sigma jest i fajna, mam w planie sprzedac ktoregos pieknego dnia swoje 100L i wymienic je na 85L. Jesli bym wzial Sigme, mial bym jeszcze na polowe 35L w skarbonce ;)
a w jakim terminie bedzie dostępny ? w tej cenie
oczywiscie w systemie a'la hrabia, pelna przedplata i termin realizacji 3-miesiace ;)
Myślę, że kolega Cichy zasłużył chyba na wiekszą dawkę zaufania...
Tak przy okazji Cichy dzięki za Twoje testy i nie zrażaj się za krytykę, ja chętnie czytam te porównania i testy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myślę, że kolega Cichy zasłużył chyba na wiekszą dawkę zaufania...
Tak przy okazji Cichy dzięki za Twoje testy i nie zrażaj się zajadłą krytyką, ja chętnie czytam te porównania i testy i przypuszczam, że nie tylko ja
Oczywiście nikt nie zapytał bezpośrednio, ani PW, ani na maila, ani telefonicznie...
Prócz 2 osób nie ma żadnych innych chętnych ? Ceny w sklepach netowych będą się zaczynały od 3800, a od nowego roku podwyżka, więc moim zdaniem warto się załapać na tę przedsprzedaż. Jeszcze 2 sztuki mam wolne.
Eee tam... po Nowym Roku wszędzie są wyprzedaże będzie pewnie taniej.
Ta Sigma to nie jest lalka Barbie dla małej dziewczynki, której trzeba kupić prezent pod choinkę.
W styczniu ceny wzrosną. Miało to się stać już w listopadzie, ale odłożono tę kwestię.
I nie jest to wina dystrybutora, ale rynków finansowych oraz samych Japończyków.
Na tym straszeniu wzrostem cen, parę osób (i firm) zrobi dobry interes (nie pierwszy i nie ostatni raz...).
Tu nie chodzi o straszenie, ale o pewne fakty, które są powszechnie dostępne.
Mi również podwyżka jest nie na rękę.