Polecam używać Adobe DNG Editor zamiast softu Passporta - osiągniecie wyższy poziom zadowolenia.
Wersja do druku
Polecam używać Adobe DNG Editor zamiast softu Passporta - osiągniecie wyższy poziom zadowolenia.
Mam szalony pomysł.
Czy da się jakoś utworzyć profil, skalibrowany przy pomocy tej karty w formacie .pf2, tak aby wszedł on do naszych puszek bezpośrednio? Może można by tym samym mieć trochę mniej roboty przy postprodukcji filmów...
Czy to ma w ogóle sens?
Pomysł szalony, ale ciekawy.
Rozumiem, że najsensowniej colorchecker wykorzystywać dla każdej nowej sceny, ale - spójrzmy prawdzie w oczy - jeśli nie mówimy o fotografii studyjnej albo modelkowej, nie ma takiej opcji. Pomijając opcję stworzenia kilku profili dla słońca, cienia, świetlówek itp., zapytuję: czy wymierne efekty przyniesie mi stworzenie jednego profilu. Przecież do tej pory działam na jednym profilu (adobe standard). Chyba gorzej nie będzie? Jeśli ma to sens, w jakich warunkach najlepiej zrobić zdjęcie do stworzenia jednego jedynego profilu?
Ja kupiłem sobie taką kartę: The 2 in 1 Grey White Balance Colour Card
Uznałem że nie ma sensu pchać się w X-rite przy moich umiejętnościach. Ale i tak coś mi nie wychodzi, kolory po kalibracji wychodzą gorsze niż przed. Korzystam oczywiście z softu od Adobe.
Wszystko jest opisane na tej stronie jak tego sie używa. To generalnie podróba droższych kart.
czy jesteście może w posiadaniu polskiej instrukcji w PDF-ie przygotowanej przez wzorniki.eu do checkera i xrite 1 pro?
Jeśli jakiemuś posiadaczowi 5d mk2 i colorchecker'a chciałoby się pofatygować, to bardzo proszę o przesłanie rawa na którym widać próbnik, jak i otoczenie. Linki który zamieścił jeden z przedmówców jest już nieaktywny, a nie mogę znaleźć w sieci odpowiedniego pliku :?
A jak to sie sprawdza przy slubach? Bo jak dobrze rozumiem wyglada to tak
Błogosawieństwo w domu - zdjecie paszportu profil nr1
Na zewnatrz - zdjecie paszportu profil nr 2
W kosciele - profil nr 3
Na sali - profil nr 4
i tak co zmiana lokalizacji nowy profil.
Raczej w zawirowaniu slubnym zgiełku robic i pamietac o zdjeciu czekera jest lekką apstrakcją
Proponuję obejrzeć to:
https://www.youtube.com/watch?v=qDKASIy6ZTg
To ciekawe, bo według mnie profil zrobiony z X-rite jest wiele lepszy od tych z LR.
Korzystam ze starego monitora Eizo L997, bez kalibracji, więc może kolory nie są wyświetlane idealnie, jednak dla moich potrzeb wystarczająco. Zrobiłem kilka profili aparatu, a w 99,9% korzystam z jednego.
Z tego filmiku wywnioskowałem że generuje sobie jeden profil (czyt. zdjęcie color chekera zrobione nieważne jakim aparatem) raz na zawsze i tyle.
Bo ja widzę że nie ważne jaki aparat frofil zawsze ustwia ten sam
I nie ważne jakie warunki oświetleniowe czy dzień czy żarówka czy chmurka profil ten sam.
Rozumiem z tego że color cheker robię jeden profil i jestem szczęśliwy.
Prosił bym w łopatologiczny sposób wytłumaczenie jak się pracuje z paszportem bo niewierze że wydając około 350 zł jest to jednorazowa zabawa.
To że profil się tak samo nazywa, nie oznacza, że jest to jeden i ten sam profil do wszystkich aparatów.
Mam profile, do 3 aparatów i mogę je sobie tak samo nazwać, jak otworzę LR to na liście widzę nazwy profili, ale do aparatu z jakiego jest RAW i do każdego mogę ładować profil powiedzmy "dzienny", ale do każdego aparatu będzie to inny profil, zrobiony właśnie do niego. Jeśli do każdego aparatu przygotujesz odpowiedni profil to kolorystyka z wszystkich aparatów powinna być taka sama.
Robiąc zdjęcia kilkoma różnymi aparatami, nie musisz później "pracować" nad tym, aby zdjęcia z poszczególnych puszek kolorystycznie były takie same.
A czy ktoś zna QPcard 203 ? i co ew sądzi o tym wzorniku do profilowania?
to sie tak nie moze sprawdzic.
profil barwny nie sluzy do balansu bieli.
1.mozesz wykonac profil barwny aparatu
2. mozesz wykonac profil barwny zrodla swiatla ( na okreslonym aparacie)
ad 1. Robi sie aby skompensowac jakies nieprawidlowowsc oddawanie koloru przez konkretny aparat. ( np zbyt mocne oddanie czerwieni)
fotografujesz tablice testowa w swiettle ciaglym bialym 5500 K o mozliwuie wysokim Ra- moga byc zarowki fotograficzne.
Mnie sie sprawdzila lampa stosowana w botanice o bardzo wiernym oddaniu spektrum swiatla - zblizona do dziennego .
Taki profil ma za zadanie skorykgowanie wad aparatu - stosujesz go zawsze i wszedzie o ile zrodlo swiatla jest ciagle.
ale to nie jest rozwiazanie prawidlowego balansu bieli . Musisz go znalezc.
Jesli idealnie odtworzysz kolor swiatla w jakim robiles zdjecia , teoretycznie powinno byc wierne odanie koloru.
np zrobiles profi aparatu j.w. i fotografujesz gdzies na zewnatrz w cieniu. Tam jest jakas tempreatura barwowa np 8000 K - czego nie wiesz.
teraz musisz wywolujac raw te temperature barwowa nastawic - czyli ja znalezs . Jak to zrobisz ?
ano najczesciej na oko , gdyz nikt nie stosuje kolorymetru. Blad jaki popelnisz nastawiajac na oko , moze byc na tyle duzy ze profilowanie nie mialo sensu.
A wiec trzeba miec opanowany balans bieli.
ad2. Stosuje sie dla jakis nieciaglach zrodel swiatla ( np neonowe ) - w takim swietle kolory sie bardzo trudno balansuje , aparat oddaj je inaczej niz postrzegamy .
ten profil stosujesz konkretnie w tym swietle , ale musisz jeszcze odpowiednio ustawic balans bieli. tak jak w punkcie 1.
mozna stosowac np do oprofilowania swiatla w swoim studio w ten sposob.
ALE.
jesli porownasz kolory oddane po wywolaniu tych tablic testowych na roznych profilach , to sie mozna zlapac za glowe jak duze sa roznice.
Nie mozliwe - jak moglem tak fotografowac w blednych kolorach. W rzeczywistosci w naturze te czyste kolory tablicy testowej prawie ze nie wystpuja . Naturalne kolory sa jakas ich tam mieszanina.
te roznice sie wyrownuja - w rzeczywistosci jest sie trudno zdecydowac , ktory profil wybrac .
Z pewnoscia ma sens do prac technicznych, np wierne kolorystycznie reprodukcje itp.
Blad jaki sie popelnia przy balansie bieli , np przesuwajac suwak o 2 mm dalej jest wiekszy niz to wynika z roznic profili.
Nie chce powiedziec , ze to jest niepotrzebne , ale to nie rozwiazuje problemu koniecznosci szukania prawidlowego balansu bieli i nie powoduje automatem prawidlowych kolorow. Dopiero pod warunkiem , ze prawidlowo zbalansujesz biel.
w sumie mozna sie obejsc . Najwazniejsze jest poznanie profilu , jego wlasnosci jaki stosujesz i odpowiednio korygowac kolory.
jesli sie przerzuca miedzy profilami , jest trudno opanowac kolor w sposob przewidywalny.
mam , ale wole w LT profil std.
http://youtu.be/qDKASIy6ZTg
czy w rzeczywistosci tak to wyglada?
jesli pytanie jest do mnieako autora postu poprzedzajacego , to nie wiem.
nie moge sie zmusic by sluchac dluzej niz kilkanascie sekund takiego gledzenia.
12 minut czekac na plete, katujac sie sluchaniem marnie brzmiacego glosu , nie wnikajac nawet w zawartosc merytoryczna- to przekracza moje mozliwosci.
Ten film, to jedynie promocja. Widać zapisy na warsztaty nie idą jak trzeba. Za 5k, to wolałbym jakieś szkło kupić.
Gdybym miał optymalny sprzęt i 5k na zbyciu nawet minuty bym się nie zastanawiał i poszedłbym na te warsztaty. Po obejrzeniu tego co zamieścili w internecie, system i efekty ich pracy są na wysokim poziomie. Edycja zajmuje im chwile, materiał np. ze ślubu oddają w tydzień. Ponadto colorchecker w ich wypadku jest używany jako wzornik i z tego co wiem profile tworzą sami (niestety nie wiem w jaki sposób konkretnie). Wiedzę mają, i pewnie trzeba szybko myśleć i kombinować, żeby to wszystko co będzie na warsztatach pojąć.
Wyczytalem ostatnio, ze po 2 latach nalezy passport wymienic. Czy realnie tez tak to wyglada?
z czasem kolory na tablicy testowej ulegaja wyblaknieciu.
jesli uzywasz czesto - to szybciej , takze pod wplywem UV.
jesli uzywasz okazjonalnie - to rzadziej.
mysle ze spoko mozna przekroczyc jesli nie uzywasz na codzien.
pewnie przechowywanie pod dzialaniem ciepla , w poblizu kaloryfera , promieni padajacych przez okno na tablice tez jakos tam przyspieszy proces starzenia sie.
mam ale wlasciwie nie uzywam , gdyz punkt ciezkosci lezy nie w profilach dla prawidlowych aparatow a w balansie , tak wiec sie nie przejmuje.
jesli masz zrobione profile to one sie nie starzeja.
Dziekuje za szybka odpowiedz.
Moze zainteresuje Was szkolenie z tego narzędzia?
Więcej informacji w tym poście http://www.canon-board.info/warsztat...8/#post1295863
Pozdrawiam
Interesuje, ale nie o tej porze!
Fajnie by było gdyby autor nieco rozszerzył przekazywane wiadomości poza ogólnie znane (i dostępne na YT) fakty.
Wychodzi na to, że dr5000 jakąś jedynie sobie znaną wiedzę mają.
Polecam poczytać a dowiecie się dlaczego te kolory z lightrooma są jakie są i co można zrobić aby je poprawić :
http://chromasoft.blogspot.com/2009/...art-2.html?m=1
https://www.hansvaneijsden.com/color...t-skin-colors/
Bechamot widać, że nigdy nie używałeś profili zrobionych dla konkretnej sceny czy nawet jakiegoś ogólnego. Balans bieli to podstawa, oczywiście. Ale nawet ustawiony w punkt, kolorymetrem, nie da Ci prawidłowych barw.
Jeżeli nie widzisz różnicy w kolorystyce zdjęć wyplutych przez DPP w porównaniu z LR, a w LR pomiędzy różnymi profilami kolorystycznymi, no to samo WB rzeczywiście Ci wystarczy.
Czy spotkaliście się z czymś takim, że Adobe dng profil editor wypluwa inne profile z tego samego pliku niż colorchecker passport? Który program jest bardziej wiarygodny?
Z tego co pamiętam, to lepszy kolor skóry był z DPE i możesz sobie zrobić dodatkową korektę koloru, krzywej totalnej i zapisać jako profil w sofcie Checkera tego nie zrobisz.
Potwierdzam, DPE bez porównania lepsze profile wypluwa. ColorChecker bardzo nasyca czerwień, niebieski. A w moim przypadku w 6d czerwień już na starcie jest za mocno nasycona, także z oryginalnym softem wychodzi totalna kicha. Dzięki za pomoc.
Na 99% nie odpowiedni plik.
W drugim przypadku spróbuj odwrócić to do normalnej pozycji a jak nie to wykropować tą górną połowę (która powinna być na dole jak w pierwszym zdjęciu).
Powiedzcie mi co z balansem bieli w przypadku korzystania z Colora czekera
Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka
A co ma być, ustawiasz :-)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Sadzilem ze color checker tez.ma na to wplyw
Nie ma wpływu na balans bieli, ale umożliwia jego poprawne ustawienie ;)
W jakich ustawieniach aparatu robicie profil dla aparatu i szkla? obojetnie jaka przyslona, jaki tryb af , iso ?
Musisz dorwać i przeczytać instrukcję > http://www.xrite.com/documents/manua...user_manual_en
Podpowiem Ci, czeka Cie przeprawa :-D jak większości userów, poczytaj i działaj, podam Ci klucz:
1.zrób profil uniwersalny (duall iluminant 3200K i 6500-8000K) i stwórz go w > DNG PROFILER EDYTOR, odpuść sobie soft z passporta - ten profil zastąpi Ci Adobe Standard, będziesz miał bardziej wierne kolory.
2. na nietypowe światło o poszarpanym widmie, robisz profil indywindualny, on będzie najlepszy bez dwóch zdań.
3. zawsze możesz zrobić pojedyńczy profil passporta do danej sesji.
W jaki sposob zrobic dual iluminant ,pojedynczy ok ale jak.zrobic z dwoch ? Czyli mam ustawic suwakiem taka wartosc na kazdym z profilii ?
ColorChecker: How to Get Perfect Skin Colors With Every Camera jak nie znasz angielskiego, to użyj tłumaczenia stron google i powinieneś sobie poradzić.
Chlopaki, robilem kilka profili ale mam kilka pytan. Zawsze jak robie profil w riznych porach dnia to te kolory potem.sie roznia jaki wybrac najlepszy konsensus?
no właśnie znalazłeś, robisz profil do panujących warunków , nie ma lepszego konsensusu, kolory będą się zmieniać, bo zmienia się światło. Jeżeli chcesz to uprościć, to tak jak już pisałem, wykonaj duall iluminant.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka