Jak na monopod i 1/25s faktycznie całkiem nieźle, ale za taką kasę AF w alservo powinien być już bezbłędny ;).
Wersja do druku
Jak na monopod i 1/25s faktycznie całkiem nieźle, ale za taką kasę AF w alservo powinien być już bezbłędny ;).
Widzę, że autorowi wątku trafiają się kadry w otwartym terenie. Więc prędzej czy później pewnie podłaczysz Extendera 2x III, choćby dla testów? Ciekaw jestem szybkości działania AF w takim zestawie, ponoć ma być lepsza niż przy poprzedniej generacji szkła. Choć znając Canona, to pewnie okaże się, że tylko z 5d III albo 1D X ;) ...
Z ciekawości zapytam jeszcze jakiego monopodu używasz do tak ciężkiego szkła i czy z głowicą?
Extender 2xIII sprzedałem, więc nie potestuję. Używałem kiedyś go z 70-200LIS II i przy dobrym świetle śmiga aż miło, ale jak światło kiepskie to już potrafi się gubić, (trochę mniej niż starsza wersja), dlatego raczej 2x nie będę używał. Lepiej cropnąć z matrycy.
Monopod Manfrotto 679B i głowica Manfrotto 234RC. Głowiczka mała, ale jak się mocno dokręci to daje radę.
Lekki offtopic, ale czy używałeś, a jeżeli tak to jak oceniasz 70-200 II z extenderem 2x w wersji III i II? Czy widać przepaść w jakości obrazka? Na szybkości mi nie zależy, zamierzam używać do statyki i landszaftów.
Oceń sam (2x III + 70-200 II):
- http://diuna.iiar.pwr.wroc.pl/Images...%20III@5.6.CR2
- http://diuna.iiar.pwr.wroc.pl/Images...%20III@6.3.CR2
ale IMHO do ewentualnego późniejszego kadrowania trzeba przymknąć nieco przysłonę albo potem nieco przymknąć oko...
Nowe szkło canona rewelacyjnie współpracuje z firmowym telekonwerterem x2III ale przy słabym świetle potrafi zwolnić zestaw. Przy dostatecznej ilości światła tcx2III i canon 400/2.8 IS II + plus moja poczciwa siódemka pewnie trafiają w punkt. Natomiast gołe szklo jest piekielnie szybkie, ostre i znacznie lżejsze od swojego starszego brata. Wklejam zdjęcie wykonane tym zestawem(c7d, c 400/2.8 IS II, c tcx2III-f/5.6, 1/4000s, iso 320, -2/3 ev
Chciałem edytować swój wcześniejszy post i prawidłowo dodać zdjęcie ale ta funkcja znika po kilku minutach.
matzone Coś się nie wkleiło. Aktualizowałeś soft w swojej 400-tce?
Dzwoniłem na Żytnią i gość powiedział, że od ręki nie zrobią. Kiedyś w Olympusie się samemu aktualizowało firmware szkieł, a tu serwis dwóch dni potrzebuje. Żeby czegoś nie spitolili;)
Firmware w obiektywie mam stary, działa z 7d poprawnie dlatego zwlekam z aktualizacją.
Ja w poniedziałek wyślę, zobaczymy czy będzie lepiej. Jak nie to przyjdzie puszkę zmienić....
ja bym stawial na 50d, nie używałem co prawda 4setki, ale nie byłem zadowolony z pracy servo w tym body
po zmianie na jedynke problemy zniknely :)
matzone świetny strzał :grin:
Tak jest ustawione że edycja jest mozliwa przez dwadzieścia min. od zatwierdzenia.
Możesz w wypadku pózniejszej potrzeby zwrócić się do moderatorów przez opcje "raportuj zły post" [trzecia ikonka trójkącik na dole postu]
Twoje zdjęcie przeniosłem do wcześniejszego postu.
johan, matzone, coś nieostre te Wasze foty, jak na szkło z najwyższej półki. Zapodajcie jeszcze jakieś sample, bo coś nie chce mi się wierzyć, że to tak wygląda.
Przy okazji odkryłem, że w 50d mam firmware 1.07, a jest już dostępne 1.08 i 1.09.
Może to coś pomoże. Aktualizuję i testuję dalej.
Ok, to czekamy na foty. Johan, może jakiś wspólny plenerek?? Mam rodzinę blisko Siedlec i dosyć często tam bywam.
a mozesz wstawić coś w większej rozdzielczosci, moze jakies cropy?
bo te znaczki pocztowe nie zachwycają, zastanawiam się czy to przez zmniejszenie
W poniedziałek wysyłam na Żytnią niech wgrają nowy soft i skalibrują z puszką.
Jak wróci to porobię testy i wrzucę cropy.
No i muszę pochwalic serwis na Żytniej. W poniedziałek wysłałem, w środę jest u mnie z powrotem.
Wygląda na to, że teraz trafia w punkt, a co do alserwo to muszę sprawdzic w terenie.
Jak tylko coś ustrzelę to wrzucę jakieś cropy, dla potwierdzenia.
Problemem współpracy 400-tki z 50D były zabrudzone czujniki AF-a w body. Teraz już smiga lepiej, ale po drodze przyplątała się nowa 5-tka i z nią teraz będę testował. Po weekendzie wrzucę fotki, mam nadzieję potwierdzające jakość 400-tki:)