45.
Wersja do druku
Zazdroszczę Ci. We wszystkim widzisz rytm, geometrie, ciekawe figury. I umiesz to pokazać!
eh współmieszkańcu krainy Ojca Mateusza - super. namoamo ma rację we wszystkim znajdujesz rytm. co niesprawiedliwym jest, bo ja jestem perkusistą!
A ja się poddaję - wyjaśnij, o co chodziło Ci na zdjęciu 45 (przykładowo), bo dla mnie jest całkowicie przypadkowe i nijakie.
TAD
Dzięki...to miłe że komuś się to podoba...:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja stukałem kiedyś w FL Studio ale to nie to co kontakt z instrumentem żywym...:) Co do krainy OM...to wiesz, Sandomierz jest taką wielką plebanią (11 kościołów na 23 tys. mieszkańców, 3 domy klasztorne, Seminarium, Instytut Teologiczny i Siedziba Biskupa)...aczkolwiek istnieją inne zakątki tego miasta...warte ukazania:)
zapewniam Ciebie że nie jest przypadkowe...i nie zostało pstryknięte o tak
...ukazałem tutaj czystą formę niezaangażowaną w walkę za głodem na świecie czy z brakiem uchwytów do kawy w daewoo lanosach, zapewniam też że nie jest to walka z krzyżem, agitka partyjna czy próby werbowanie do mojego prywatnego haremu....
Mnie osobiście zaintrygowała powtarzalność elementów grupująca je w pary...i nie zamierzam tutaj dorabiać filozofii...choć ma się prawo nie podobać i to prawo szanuję:)
Skończyło mi się jaranie to wyjarałem niebo:)
Fantastyczne zdjęcia. Dawno już nie widziałem tak ciekawych ujęć tego typu na CB. Czekam z niecierpliwością na kolejną dawkę Twoich prac
pozdrawiam
Zgodnie z wcześniejszą obietnicą wrzucam fotki z niedawnego wypadu do Piaseczna...jeszcze pewnie dwa kadry wrzucę niżej...aczkolwiek nie pojawiają się tutaj by nie burzyć stylistyki.
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
No ale to właśnie jest filozofia i to taka naciągana. Co ma być tą "czystą formą"? Pewnie szło Ci o to, że nie robisz fotek popularnych, w komercyjnym stylu "walka o...", ale domalowałeś sobie przy okazji (lekką ręką) "czystą formę" i to na słupach z oświetleniem - daleko tu do "ukazania" czegoś takiego - najwyżej był zamiar. I daj spokój z "czystą formą" na latarniach i drogowskazach, bo to grube mydlenie oczu...
Zdjęcie jest dla mnie przypadkowe, bo jeśli chodziło o pokazanie kształtów i geometrycznych układów, to nie bardzo wiem jakich. Nic też ciekawego się tam nie ułożyło - nie szukam tu nieba czy chmur, bo takie uproszczone podejście jest dobre do pocztówek - lubię ciekawe fotki, ale z sensem. Rozumiem, że już delimitacja przestrzeni (czyli zrobienie kadru), jest osobistym podejściem, ale to zdjęcie akurat przypomina mi postawienie krzesła na środku galerii - ma zachwycać nie przez treść (zerową) i formę (nijaką), tylko przez obecność w przestrzeni artystycznej (galeria). Twoje zdjęcie nawet tego nie ma, bo jest w necie, a tutaj takich samych mogę znaleźć dziesiątki...
Mam nadzieję, ze Cię nie dotknąłem i nie czekasz tylko na bezmyślne zachwyty. Jak pokazujesz latarnie i słupy, to miej jakieś argumenty, skoro same się nie bardzo bronią :-)
TAD
Pod pozbawionym barwy niebem bez słońca mroczne kontrukcje ograniczają tych co pragną bezkresu i wolności ale niosą światło i kolor i porządek. Posłuszne (?) człowiekowi, podporządowane prawom symetrii, górujące nad chaosem życia ulicy podporządkowują sobie swoich twórców. Są symbolem i narzędziem systemu który niezależne jednostki zmienia w uporządkowany strumień istnień posłuszny narzuconym prawom.
....i jak mi idzie? :lol:
Uwaga: to nie jest złośliwość pod czyimkolwiek adresem i z góry przepraszam, jeśli ktoś poczuje się urażony. Tak mnie podkusiło...
Inka - dobrze Ci idzie! W parze z tą fotką może mieć sens. W pojedynkę, każde z osobna - nie bardzo :-)
Zacznijmy od końca, nie czekam na bezmyślne zachwyty...po drugie nie czekam także na bezmyślne przypieprzanie się kogoś kto wg. mej subiektywnej opinii (poprzedzonej wnikliwym przejrzeniem Twego digartowego folio) powinien najpierw zająć się sobą.
Co do fotografii to lubię te które są dla mnie dobre w odbiorze, niekomicznie z sensem czy bez. Po drugie mydlenie oczu to raczej TY tutaj zaprezentowałeś bo nadal szczerze mówiąc nie wiem o co Tobie chodzi, jedziesz ale w sumie nie wiem czym i gdzie...wiem jedno nie podoba się Tobie i luz, szanuję to, nawet mi to pochlebia:)
Co do filozofii to nie domalowywałem jej sobie tylko odpowiedziałem na Twoje pytanie. Fotografię prezentowaną tutaj (tj. nie zawodowo) robię dla siebie, oczywiście prezentując ją poddaję ją szerszej krytyce...poza paroma wyjątkami zwykle konstruktywnej. Miłego Wieczoru:)
"Przypieprzasz", "jedziesz" - to nazywasz szacunkiem? Zachowujesz się jak urażona baletnica, którą nie dość mocno pochwalili...
Skoro chodziło Ci o same ochy i achy to trzeba było napisać - nie "przypieprzałbym" się i nie drażnił Twojego delikatnego ego. Słusznie zauważyłeś, że robię słabe fotki, dlatego nie chwalę się nimi tutaj. Ale też nie dodaję sobie naciąganej teorii o "czystej formie" i nie udaję, że byle jaka fotka sygnalizacji ulicznej ma kontrkulturowy sens... Jak sfotografujesz psa robiącego kupę, to też wymyślisz jakąś "czystą formę", żeby to uduchowić?
A chodziło o to, że zapytałem, co miało przedstawiać zdjęcie 45. Zamiast odpowiedzi zafundowałeś naciąganą teoryjkę o "czystej formie", więc pozwoliłem sobie wyśmiać to mydlenie oczu. Nie śmieję się z Ciebie, robisz fajne zdjęcia, ale nie wszystkie są dobre tylko przez to, że napiszesz "czysta forma" albo wkleisz tutaj.
TAD
Panowie stanowczo proszę o obniżenie temperatury dyskusji gdyż zmierza to w bardzo złym kierunku :roll:.
Sie narobiło.... :sad:
Zdjęcia są ciekawe. W osławionym 45. podoba mi się ciekawe spojrzenie, zabawa geometryczną plątaniną żelastwa. Jako obraz podoba mi się dużo mniej. Odezwałam się właśnie dlatego, że zdjęcia uważam za ciekawe... Potraktowałam 'dorabianie filozofii' jako zabawę a tu takie coś :?
:) dla zainteresowanego link o to o co mi chodziło...i sądzę że nie ma sensu dalej ciągnąć tematu...
Co do zabawy w dorabianie filozofii Inko...to fajny motyw:) Jestem za...Wiesz mam dystans do tego co robię...i póki mnie to bawi to robię to co robię...i na tym chcę się teraz skupić:)
dfence-zastanów się nad jakąś dobrą histotyjką do foto45 potem wymyśl jakis PR i marketing i z łatwością zostaniesz kolejnym Andrej'em Warhol'em. Dla mnie osobiście foto45 jest dlatego dobre bo skłania do dyskusji, i widze że są nawet tacy co by prawie bić się o nie chcieli.
Suma sumarum foto jest brzydkie ale w jakimś sensie ciekawe - pewnie przez to że brzydkie
tak to mój cel...potem tak jak Andy zostanę sztuką sam w sobie:)
Z wypadu z kumplem do rudery będącej kiedyś hangarem lokomotyw w Rozwadowie, dzielnicy Stalowej Woli (podkarpackie)...czyli fuckin acrobats in action:)
Poniżej zajawka, całość tu - http://goszczynski.99k.org/rozwadow/
1.
2.
3.
4.
5.
Otworzyłeś mi oczy na coś kompletnie nowego, już wiem co dokładnie chce fotografować, czuje to :D! Świetne zdjęcia.
35-bardzo dobre
Dzięki za miłe słowo:) Fajnie że się podoba...aczkolwiek staram się nie zamykać w tych klimatach o czym będzie niebawem w innym dziale...Pozdrówki:)
Dfence co tak cicho? Kiedy nowe zdjecia?
4. potęga symetrii ;)
fajne
:) Dzięki...to miłe że komuś się podoba....sądziłem że jest to tak mocno zakopane że odejdzie w zapomnienie a tu taka miła niespodzianka:) Pozdrawiam:)
Jak dla mnie fajne,ciekawe zdjęcia :)
2 i 4 jak dla mnie (szczegolnie fajne 4) :- )
Najlepsze to ostatnie :)
Cóż mogę powiedzieć? Bardzo fajne zdjęcia z klimatem, dają ochotę by wybrać się za miasto i poćwiczyć swoje umiejętności w jakichś ruinach, halach i tym podobnych zaniedbanych terenach :)
Zdjęcia bardzo ciekawe. Lubisz fotografować i o to chodzi.Forma oszczędna, zwłaszcza w miejskich zdjęciach. Muszę zacząć rozglądać się uważniej.
Gratuluję świetnej galerii. Zaś zdjęcie latarni ulicznych, które wzbudziło dyskusje uważam za naprawdę bardzo dobre. Generalnie widać staranność i umiejętność kompozycji (nie tylko na tym, ale na większości pozostałych) od której tak naprawdę powinno zacząć się budowanie zdjęcia. Jeszcze raz gratulacje, zdecydowanie będę tu zaglądał jak wrzucisz coś nowego.
pozdrawiam!
dir frend - zapuściłeś się :)
dawaj nowe foty, ale już...
jezyor dobrze gada ! Czekamy.
niektóre ciekawie ujęte inne robione jak dla mnie jak by na siłę. Mowa o tych z pierwszej strony. Taki styl nie styl fotek.