To chyba bardzo odpowiedzialne zajęcie.
Wersja do druku
To chyba bardzo odpowiedzialne zajęcie.
Może i tak ale ja traktuję to jak zabawę w którą staram się wciągnąć fotografowanych ludzi , choć z drugiej strony to pamiątka na całe życie...... :|
To raczej łatwe nie jest, ludki w czasie ślubu wyglądają jakby za chwile mieli umrzeć.
Panna młoda wciąga brzuch, pan młody na twarzy ma wypisane - koniec z meczami i pubem...
Ale to i tak lepsze niż focenie w urzędzie stanu cywilnego.
90% ludków słowa przysięgi małżeńskiej wypowiada do urzędnika...
A wracając do szkiełka i wnętrz - możesz pokazać jeszcze jakieś zdjatka robione bez lampy?
[ Dodano: 28-07-2004 ]
Jak powieszenie w necie jest zbyt kłopotliwe możesz wysłać na @
Pozdrawiam
Nie jest kłopotliwe :)
Jak tylko obrobię to wrzucę do galerii , nie ukrywam że nie za bardzo mam czas w domu ( terminy) ale zrobie to najszybciej jak mogę .
Prawie. Im szybciej dasz wywołane zdięcia tym większe zadowolenie ze strony klienta. A jak wyjdzie Ci robota to i dobre referencje dostaniesz.Cytat:
Zamieszczone przez Triszer
I na bułkę z masłem jest. :wink:
No i o to chodzi :wink:Cytat:
I na bułkę z masłem jest
A jeśli jeszcze masz z tego frajdę to plus dla ciebie :D
Kubotka - z góry dziękuję i czekam na fotki
Aszu - Ty też focisz śluby?
Raz i to z przypadku.
Mojej żony siostra brała ślub i fotograf odmówł robienia zdięć w kościele - bo mu nie wychodzą. No to wziołem aparat i strzeliłem kilka fotek.
Były to moje pierwsze fotki 10D. (aparat miałem jakieś 2 dni).
Część wyszła i jest ok, z 30% jestem niezadowolony.
z 200 strzelonych fotek wywołałem 80.
To i tak dobry wynik po 2 dniach zabawy nowym aparatem.
Robiłeś z 550 i 28-135?
A ten fotograf to zarabial na zdjeciach do paszportu???
Tak tak,
10D w pełnej konfiguracji z 550Ex ustawioną niestety na eTTLu i szkło 28-135 z włączonym ISem.
A fotograf, miał 300v z wbudowaną lampą błyskową i kitowym szkłem. Jak na foty w kościele to trochę za mało.
Czemu niestety?Cytat:
niestety na eTTLu
Moje ustawienia w kosciele, podczas pierwszego i na razie jedynego slubu z 10D + 420EX + Tamron 28-75 2.8 (gdyby byl baaardzo ciemny kosciol podpialbym 50 1.8 i wiecej biegal ;) ):
Tryb M
ISO 400
Migawka 1/80 albo 1/60 (czesciej)
Przyslona - w zaleznosci od ptorzeby, miedzy 2.8 a 5.6 - znajomy robiacy sluby 10D mowil zeby bez obaw tak ustawiac, z pozostalym swiatlem lampa sobie poradzi i mial racje - pierwszy raz robilem dluzej na M, zaufalem lampie i jestem zadowolony :)
Lampa - 420EX z softboxem Lumiquest, FEC na -1 - tu popelnilem blad, na nastepnym slubie bedzie -1/3.
Format zapisu: RAW.
Do slubow nie zamierzam podchodzic zarobkowo. Jest to fajne doswiadczenie jako fotoreporterka, najczesciej dla znajomych zamierzam robic i dawac ok 30 odbitek 15x21 w ramach prezentu slubnego.
Przyjemne doswiadczenie gdy podchodzi sie do niego wlasnie bezstresowo - poeksperymentowac, z ogniskowymi, GO, kadrami , a nie zawodowo i przytlaczac sie odpowiedzialnoscia.
Na tym slubie na ktorym bylem "zawodowiec" robil G3 z 420EX i blyskal bardzo silnie wiec podejrzewam ze wiem co mu wyszlo :roll: .
Fotki (exif tez wiec nie wiem po co ja to powyzej pisalem ;) ):
http://vitez.ceron.pl/galerie/slub1
Nastepna proba 7 sierpnia - rowniez na luzie, u znajomych... ustawienia beda podobne tylko pare detali dociagne ;)
To miły prezent, powodzenia 7.
Bo jak robię zdięcia to lubie wiedzieć co się stanie po wciśnięciu "do końca".Cytat:
Czemu niestety?
Ślub to coś czego wcześniej nigdy nie robiłem i niebyłem pewien co z tego wyjdzie.
To że trzeba fotki strzelac z lampą to chyba oczywiste. A co wyjdzie - sam byłem ciekaw.
to ja tez dorzuce slubne, ktore robilem.
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=352492
:)
Aszu - 80 wyszło ok, więc chyba eTTL jest ok
Absolut - fajny patent z tym Ikarusem (czy przypadkiem pan młody pracował w ZTM)
Masz może coś z kościoła?
Ikarus to sesja spontaniczna. Z kosciola oczywiscie ze cos mam ale nie w necie. Robilem caly slub poczawszy od kosciola, poprzez sesje i pare godzin zabawy weselnej.Cytat:
Zamieszczone przez Triszer
W necie mam jeszcze drugie z sesji w plenerze: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=354597
To gratuluje, Ikarusik naprawde się udał.
Super fotka.
Aszu tu się z tobą nie zgodzę spójrz na moje fotki ja strzelam bez lampy , tak jest bardziej naturalnie..Cytat:
To że trzeba fotki strzelac z lampą to chyba oczywiste.
A wszystko zalezy od swiatla w kosciele. Ale chyba troche schodzimy z tematu watku. pozdr.Cytat:
Zamieszczone przez kubotka
dokladnie tak jest niektore koscioly sa tak ciemne ze jesli nie masz lampy to tylko statyw pozostaje, ew obiektyw np 1,8 i iso 400Cytat:
A wszystko zalezy od swiatla w kosciele. Ale chyba troche schodzimy z tematu watku. pozdr.
a jak pokazujecie swoje fotki koscielne i plenerki tez cos zaprezentuje, sa to moje pierwsze zdjecia tego typu...
http://fotogalerie.pl/galeria/bandit1541
Odnosnie eTTL - ja nie narzekalem bo wiem jak on dziala. Najczesciej stosowalem pomiar centralnie wazony i FEL na twarze. Na nastepnym slubie bedzie pomiar punktowy i FEL na twarze.
Odnosnie bez lampy - w tym kosciele co robilem spokojnie poradzilbym sobie bez lampy z F2.8 iso400 albo 800, albo niedoswietlenie w RAW i pozniej wyciaganie przy wywolywaniu, ale przy f2.8 czy nawet 1.8 czesto juz GO za krotka wychodzi... i dlatego by moc stosowac 4.0, 5.6 itp przydaje sie doswietlac lampa, a by zachowac naturalnosc oswietlenia przydaje sie -1/3 sily lampy i softbox.
7 sierpnia bede robil w ciemnym kosciele - panna mloda uprzedzila mnie o tym. Wiec ustawienia beda podobne i lampa rowniez w uzyciu. Nie unikam lampy gdy wiem jak jej uzywac i wychodzi mi z nia tak jak chce by wyszlo :) .
OoOoo kolega z siłowni :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
po to wymyslono e-ttl zeby ulatwic nam zycie, a mialo to wygladac tak jakby nieuzywano wcale lampy, w niektorych przypadkach tak sie udaje, jednak rozne sa miejsca i nierownomiernie oswietlone, tak jak napisal Vitez niekiedy, podkreslam niekiedy bez lampy nie da sie obejsc....Cytat:
7 sierpnia bede robil w ciemnym kosciele - panna mloda uprzedzila mnie o tym. Wiec ustawienia beda podobne i lampa rowniez w uzyciu. Nie unikam lampy gdy wiem jak jej uzywac i wychodzi mi z nia tak jak chce by wyszlo .
Cytat:
OoOoo kolega z siłowni
oco biega nie rozumiem!
bez urazy to byl taki zarcik :wink: ...nie raz mam specyficzne poczucie humory ...pewnie nawet chlopaki z Monty Pythona by nie zrozumieli :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek