nic nie trzeba obliczać bo wynosi on 18 miesięcy, więc luty 2006 (są wtedy jakieś targi).Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
Wersja do druku
nic nie trzeba obliczać bo wynosi on 18 miesięcy, więc luty 2006 (są wtedy jakieś targi).Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
a do tego jest opisany w kilku miejscach na sieci http://www.juzaphoto.com/eng/article...lrs_future.htm
jasne a toCytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Canon EOS 1000D 2005 (second half)... zostalo 28 dni
kto wie, gwiazdka już niedługo ;)
Jak troche dluzej sie pociagnie ten watek to na bank do premiery nastepcy 20d dociagniemy ;)
Ja się tak zastanawiam dlaczego ma być 300D , patrząc na 300D i jego następcę 350D to raczej chyba 25D :?:
Bo 300D przeszło w 350D, a 10ka w 20kę? Ale dopóki nie będzie, to nie będziemy wiedzieć. Ja prorokuję 10MP ;)
Ja to poczekam na następcę następcy 5D.
Warto?
Skasujcie ten wątek.
Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
a przeczytałeś cały wątek? dla twojej informacji napisze że ja nie zaczekałem na następcę i teraz już wiem że napewno nie będę tego żałował. A to czy tak naprawdę warto było zaczekać to sie okaże dopiero jak się pojawi następca, więc dlaczego chcesz go kasować jeśli w sumie nie padła ostateczna odpowiedź :) a ona będzie mnie bardzo interesowała :)
Nie czytałem.
Bo szkoda czasu.
Dywagacje, czy warto czekać są - przepraszam jeśli ktoś ma inne zdanie - śmieszne.
Bo niby na co.
Wiadomo że każdy kolejny model będzie :
1. droższy
2. Zmieni się kilka parametrów, z czego jeden może dwa znacząco - żeby wyło warto wymienić
3. reszta pozostanie bez zmian, bądź zmieni się nielicznie.
4. I kiedy tak każdy czeka na nowy model - lepszy - może warto pomyśleć o dawno niezmienianej serii 1!
a) jest droga - ale za to ma parametry - wszystkie - tak dobrane, że ze sobą współgrają.
b) serie 10,20, 5 i inne nigdy nawet nie będą próbowały zbliżyć się do tego rozwiązania.
c) gdyby było inaczej to byłby strzał w głowę CANONA.
Czemu?
Bo pospolici zjadacze chleba czyli my jesteśmy dawcami kasy na technologię dla Profesjonalistów.
Tam zmiany są żadkie, ale znaczące.
Tak czy inaczej, wątek jest o gdybaniu.
W zasadzie trollujesz, ale niech tam ;-)
Nieprawda. Jak do tej pory każdy kolejny model był tańszy. Reszta się zgadza :)Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
"Niezmienionej" od trochę ponad roku (1DN nie liczę, bo to była rzeczywiście kosmetyka). Reszta się zgadza :)Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
I teoria w sumie ciekawa :) Tym niemniej to kompletny OT. Jeśli ktoś chce sobie dyskutować o następcy 20D, to jego prawo.
np 5D.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
??? co???Cytat:
TAK JEST, herr MUFLONCytat:
Jakies nowe informacje do kogos dotarly? Sory za odgrzewanke kontrowersyjnego tematu ale oczekuje na pojawienie sie tego sprzetu. Pozdrawiam Paweł
trzeba poczekać do lutego, do PMA.
Ja czytalem, ze w tym roku nic nie bedzie.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
---
OT:
Mimo najszczerszych checi nie moge doszukac sie trolowania u Kolegi.Cytat:
Wszystko zależy od "kasy" . Póki co bezkonkurencyjność 5D to matryca 24x36tym sposobem żadnych współczynników przy zmianie obiektywu. Niesamowite możliwości w pracy na ekstremalnych czułościach (1600-3200ISO). Dane te podaję w oparciu o specjalistyczna prasę, bynajmniej nie z własnego doświadczenia. Minus - cena powalająca z nóg. Z mojego doświadczenia nawet przy "dużych pieniądzach" nie poleciłbym 5D jako pierwszej lustrzanki. Lustrzanka jest o wiele bardziej wymagąjaca w końcowym efekcie - mam na myśli wykonanie odbitki, aniżeli klasyczna cyfra. Proponowałbym na wszelki wypadek wystartować z nieco niższego pułapu ( canon 350 lub ewentualnie 20D ). pzdr.
20D jest tak dobrym aparatem, dajacym tak dobra jakosc zdjec, ze dla wiekszosci fotografujacych zakup 5D jest zbednym wydatkiem. 5D przy swojej cenie, to aparat niszowy, potrzebny kilku procentom osob zawodowo zajmujacych sie pewnymi wymagajacymi rodzajami fotografii.Cytat:
Zamieszczone przez anwa
Zgadzam się w 100% z wypowiedzią poprzednika. Dlatego napisałem ewentualnie 20D, który uważam też jest niewłaściwy jako pierwsza lustrzanka.
anwa, sorry, ale chyba pomyliłeś wątki. Kto tu wcześniej pisał o 5D? I komu radzisz go nie kupować (pomijając kwestię, czy to jej sensowna rada) ?
Post 68Cytat:
Właśnie o tym napisałem - powinieneś zrozumieć po kontekście mojej wypowiedzi. Dla kogo te rady? IMHO zupełnie nie na temat.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
I nie pytam ciebie pn_, więc nie odpowiadaj.
To nie ma znaczenia, ze nie do mnie: jak sie nie chce od nikogo innego odpowiedzi, to nalezy pisac na PW.Cytat:
Tu chodzi o to, że nie jesteś mi w stanie wyjaśnić motywów kolegi anwa o które pytam. "Bez odbioru".
[OT=ON]
Mała anegdota na rozluźnienie. Pamiętam stary odcinek Monty Python'a, gdzie dla programu telewizyjnego reporter pytał na ulicy trzech uczniów o ich zainteresowania. Facet uparcie pytał dwóch - oni nie powiedzieli ani słowa robiąc miny, a pomijał trzeciego - ten podskakiwał, wpychał się, krzyczał "ja, ja, weźcie mnie". Czy ktoś pamięta ten fragment i co było dalej? Czy ktoś widzi analogię? :mrgreen: [OT=OFF]
A ja np. chciałbym żeby na moje posty odpowiadali wszyscy z wyjątkiem kilku trolli. Jaką masz dla mnie radę Wujku Dobra Rada?Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Napisac sobie odpowiedni skrypt i wyslac do Hazana z prosba o instalacje.Cytat:
No. Widze. Kolega Kubaman jest bardzo aktywny i odpowiada na wszystko :-DCytat:
ostatnio na forum http://canon-board.info/showthread.p...highlight=2006 ale może już to czytałeś :smile:Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
warto poczekać na następce 20D... i kupić 20D :lol:
Na czyje to niby pytanie skierowane do kogoś innego, odpowiedzią jest cytowany przez ciebie fragment? O ile wiem, na forum umieszcza się nie tylko i wyłącznie odpowiedzi na pytania :rolleyes: Odpowiedzi umieszcza się, jeśli ktoś pytał, a jeśli pytał konkretną osobę, to zazwyczaj odpowieda ta osoba.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Stosujesz postawową metodę socjotechniczną, polegającą na ustawicznym odwracaniu uwagi od głównego tematu, wytrącaniu z logicznego rytmu i przerywaniu ciągu wypowiedzi w dyskusji. Tego typu zachowania spotykam każdego dnia w negocjacjach biznesowych i zazwyczaj świadczą o słabym przygotowaniu merytorycznym rozmówcy. Można to nazwać trollowaniem, a można również kiepską próbą manipulacji. W każdym razie chyba wszyscy na forum to od dawna widzą, jakbyś nie wiedział.
Chyba faktycznie w takim razie pomyliłem wątki - przepraszam wszystkich za zamieszanie z tego powodu.
nie no spoko ;) , w sumie pytanie było z ciekawości, a ktoś zrobił z tego taaakie jaja.
Skad to wiadomo?Cytat:
Już chciałem te wszystkie bzdury wyciąć, ale zmarnowałby się taki ładny tekst Kuby.
Rada dla Kuby: już nie odpowiadaj.
[ziew mode on]Staaare ... [ziew mode off]Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Według ostatniej plotki z dwóch źródeł (Francja i HK) nowy 20D to:
- nowy, 2,5" LCD,
- picture styles
- 10 MPx
- 1.6 crop
- ten sam CMOS
- cena 1399 Euro ($1300 ? )
oraz EF-S 17-55 f/2.8 IS USM
Także nie ma tanio. Upgrade 20D kosztuje 9800 i nazywa się 5D, natomiast następca 20D to poprostu takie odgrzane 1d2N.
Co do body, obstawiam dokladnie to samo. Obiektyw hmm... f/2.8? IS? i to wszystko w EF-S? :) IMHO raczej nie...Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
mi także się nie widzi to szkło. miałoby bardzo dziwną cenę a jak znam życie to niektórzy kupowaliby go odpiłowywali kawałek odpowiadający za S i podpinali do body z EF... a jeśli będzie to już zaczynam zbierać:P byleby optycznie był ok:)
Dlaczego nie? Taniej wyjdzie a to ma byc kitowiec... ot takie zabicie Sigmy 18-50 2.8 (ktora tez jest prawie EF-S czyli DC) a body nowych na EF-S ma sie troche pojawic (3000D, nastepca 350D, nastepca 20D).Cytat:
Ale body z EF i cropem 1.6x sa juz przestarzale (10D, D60), a na body z innym cropem (1.3, 1) winietka by skutecznie zniechecala do pilowania.Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
może nie powinienem bo narazie jeszcze mam 0% warna ale mam dziwne wrażenie że 1 to nie crop:) - sorry musiałem:)
a przy 1,3 czy FF efekty faktycznie by odstraszały - wiadomo jak wyglądały zdjęcia z 17-40 na 17 mm na 5D...
hmm... może akurat Canon wypuści takie szkiełko... fajnie by było... oj fajnie:)
Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Nie crop ale skrot myslowy - nie ma co czepiac sie detali slownictwa nie majacych wplywu na temat :roll: .
Nie pisze o 17mm na FF a o WINIECIE. EF-S ma obszar rzutowania obrazu mniejszy niz pelna klatka.Cytat:
a przy 1,3 czy FF efekty faktycznie by odstraszały - wiadomo jak wyglądały zdjęcia z 17-40 na 17 mm na 5D...
Efekt moglby byc podobny do tego:
http://stuff.silverorange.com/images...lens_large.jpg
To akurat zdjecie z telekonwertera ale efekt porownywalny.
20d :rolleyes: moja pierwsza lustrzanka, która aktualnie zakamuflowana na dnie torby jako "Anioł Stróż" ;)
"klapnięcie" ma niepowtarzalne :-D
Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie wątku, wydaje mi się że już wystarczy tego czekania, można brać coś z tego co jest obecnie dostępne ;-) a temat chyba można zamknąć.
zamknąć jak zamknąć.....
ja bym usunął ;-)
Ja bym nie usuwał . Za kilka lat znowu go ktoś odgrzebie :)
Nie zamykać i nie usuwać bo wciąż aktualny
w (ch)ameryce jeszcze sprzedaję następcę 30D :-)
pod nazwą "EOS 30D Refurbished" ;-) cena $599