Sesja zdjęciowa pod tytułem ,,nudzi mi się w domu'':mrgreen:
1.
2.
3.
4.
To by było na tyle.Zapraszam do komentowania.
Wersja do druku
powiem tak:
#1 - za duże cienie, nie widac wogóle różańca
#2 - lepiej, lepsze światło ale za to nie widać całkowicie krzyżyka
#3 - to samo co w 1
#4 - hm..... nie ma nic ciekawego w tym zdjęciu :| po prostu książka
Tak wogóle to te zdjęcia jakoś do mnie nie przemówiły w żaden sposób
Dzięki za komentarz.Popracuję jeszcze nad tym światłem.Zobaczę jak to wyjdzie z większą liczbą źródeł światła.Bo na tych zdjęciach jest tylko jedno,ale silne.
pierwsze bardzo dobre jest. Sprobuj pozostac przy takim ustawieniu swiatła jak na pierwszym wlasnie tylko jeszcze dołozyć jakies bardzo słabe i rozproszone światło z góry by troche zmniejszyc te cienie i moim zdaniem powinno byc git
Pierwsze i drugie. Przy pierwszym idz za rada Veno, te cienie ładnie mogą budować nastrój, ale są zbyt głębokie, za bardzo mącą.
Co mi osobiście rzuciło się w oczy, to rozproszenie ostrości. Może tylko tak mi się wydaje, ale coś tu z tym nie gra. Może powinieneś ostrzyć konkretnie na krzyż i zobaczyć jaki wtedy będzie efekt?
Dzięki za komentarze i dobre rady.Dziś wieczorem popróbuje.A co do oświetlenia w #2 zdjęciu to otrzymałem je ustawiając czas naświetlenia na 1 sekundę i machając latarką nad książką:)
BTW: Wszystkiego Najlepszego Venio:).
1 wg mnie jest najlepsza, ma w sobie taki klimat...
Cienie mogą być, ale mniejsze ;-)
no i spróbuj za każdym razem sfotografować coś innego, tych kropelek było dużo za dużo ;-D
Pozdrawiam
Adrian
Wiem,wiem:) Teraz staram się kombinować z nowymi tematami.
czekamy na efekty :-)
Cytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
:roll: floodom mowimy stop...
Festyk, mozesz z tym rozancem sprobowac na dwa sposoby zeby zmniejszyc cienie:
1. wprowadzic drugie zrodlo swiatla, tylko ze ta druga zarowka powinna miec mniejsza moc ;)
2. Zasada im swiatlo dalej tym bardziej jest kontrastowe, postaraj sie blizej ustawic zarowke zeby dawalo to mniejszy cien, ale uwazaj na przepalenia...
pozdrawiam
krzysiek
Ad.1.Myślałem,żeby wykorzystać latarkę,zobaczę co z tego wyjdzie.Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Ad.2.Dobrze wiedzieć.Już chyba mam w głowie plan jak to ustawić;)
Dzięki za rady.
w 1 troszke nie podoba mi sie odblask na gorze. gdyby nie to byloby bardzo gut.
2 fajna ale troszeczke jasniej bym to widzial ;)
3 - :mrgreen:
Jest Biblia i różaniec. Do pełni kompozycji brakuje tylko kwatu róży ;-)Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
Jedynka i dwojka, podobaja mi sie, choc nie bez zastrzezen. W jedynce cos mi nie gra, nie wiem co, po prostu nie lezy mi calkowicie. Chyb przewaga zieleni tak mi przeszkadza.
Natomiast bardzo podoba mi sie dwojka. Co najwyzej czepilbym sie tego, ze moze troche za ciemna.
Dzięki wszystkim za komentarze.
Eddie-może to jasne światło na głowie łabędzia Ci przeszkadza?Bo ono rzeczywiście może się nie podobać,aczkolwiek mi się podoba:)
Pozdrawiam.
Festyk, ten odblask, to jedno. Inna rzecz, ale to juz kwestia gustu, to wlasnie przewaga zieleni tam, gdzie na drugim zdjeciu mamy kolor niebieski. To drugie bardziej do mnie trafia, ale to tak juz calkowicie subiektywne zdanie.
A po mnie to już nikt nie pojedzie?:)
Rowerem mogę przejechać? Jeśli tak, to kładź sie i czekaj aż dojadę te ponad 1000km. :D
Zdjęcie mi się podoba, ale mam wrażenie, że nie do końca jest ostre...
Co tam rowerem!Lepiej samochodem(będę krócej leżał na ziemi czekając aż przyjedziesz:mrgreen:):)Cytat:
Zamieszczone przez lemina
Nieostre?hmm...a wydawało mi się,że to jest najostrzejsze z serii:neutral: .Jeszcze sporo pracy przede mną:)
Dzięki za odwiedziny i komentarz.
Kwiatek chyba nieco przeostrzony, co się negatywnie odbiło na nieładnym szumie w tle. Jak wyostrzałeś? Przy występowaniu dużych jednolitych powierzchni, które są już przez np. wysokie ISO obarczone jakimś szumem, trzeba stosować metody wyostrzania polegające na wykrywaniu krawędzi - to zapobiega wzmacnianiu szumu przez niepotrzebne wyostrzanie jednolitych powierchni.
No niestety nie posiadam żadnego dobrego programu graficznego i wyostrzałem programem Fastston Image Viewer,który jak sama nazwa wskazuje jest bardziej przeglądarką zdjęć niż narzędziem do obróbki.
To proponuję żebyś jednak poszedł w stronę jakiegoś bardziej fachowego softu do obróbki - szkoda psuć zdjęcia przez przepuszczanie ich przez kiepski soft.Cytat:
Jak nie chcesz wydawać kasy, to zainteresuj się darmowym Gimp'em. Sporo osób go tutaj używa z dobrymi efektami.
Miałem już kiedyś zainstalowanego gimpa(nawet 2 razy) i nie wiem czemu,ale w trakcie pracy zawsze wyskakiwał jakiś error i kończył pracę programu.Dodam,że zdarzało się to w różnych momentach.
1 - panoramowanie prawie udane. Prawie bo jednak ostrosc ne "celu" szwankuje
2 - zastanawiam sie nad kadrem... niezbyt
3 - zobacz co za baleron (bez urazy) jej z ramienia zrobiles, przemysl kompozycje, kadr, perspektywe (ogniskowa)
Co do portretu to ogniskowa była 50mm.Tego jestem pewien.Nad resztą muszę jeszcze popracować.To mój pierwszy w życiu portret,więc wiele jeszcze jest do poprawy:)
No to troszke za krotko i to widac.Cytat:
Mozesz potwierdzic w co celowales z ostroscia ? ;)
No w twarz a co?;)
To spytaj sie swojego aparatu czemu nie trafil w twarz a raczej troszke nizej ;)Cytat:
A już myślałem że coś mam nie tak ze wzrokiem :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ehh...co za niedobry aparat,tylko o jednym;) No dobra,a czy coś poza ostrością nie na miejscu da się powiedzieć o tym zdjęciu?
Przepalenia, za szeroki kadr, niedoswietlona twarz, oznaki zmeczenia na niej.Cytat:
Probuj dalej...
Festyk-skąd ty takie modelki bierzesz?:D Ja też tak chcę! Fotka fajna, jednak coś mi tu nie pasuje. Przyjrzę się dokładniej, może zauważę;)
Tzw.koleżanki;) Nawet nie muszę szukać,same są chętne i się dopytują:D
Ihmo jakbys nie obcial palucha i mniejsze GO to bylo by lepiej.
To skan ? Bo jakośc troche taka sobie. Ale sam portret calkiem przyjemny. Jedyne poważne zastrzeżenie mam do ucha, bo albo je całkiem odkrywasz albo calkiem przykrywasz wlosami, bo tak to strasznie kłuje w oczy - przynajmniej mnie. pozdrwiam
A mi jakosć pasi, miło popatrzeć na stare dobre analogi, z ziarnem, bez przepaleń..., zdjęcia z mojego 20D są czasem nieco zbyt czyste :mrgreen:
festyk:: zdjęcie podoba mi się, twoja dziewczyna też niezła ;)
PS: jak masz na imię bo trochę głupio nazywać kogoś nickami?
Po kolei.Na odbitce palec mieści się idealnie w kadrze,ale tu tego nie dało rady zachować.Mniejszej głębi już nie mogłem uzyskać,gdyż to jest pełna dziura.Jest to skan zrobiony uwaga,uwaga...NIKONEM D50!:mrgreen:.Klisza to Kodak Portra 160(raz sobie zaszalałem;)).Na imię mam Wojtek:)
Aha.Dziękuję za tak duże zainteresowanie i odzew.Miło widzieć,że ktoś tu zagląda:)
To jakieś fajniejsze masz te koleżanki w klasie;) Ja muszę swoje błagać, aby dały sobie fotki zrobić;)
Akurat nie trafiłeś.Jestem na takim profilu,że w klasie mam 31 kolegów i ani jednej koleżanki:evil:.Za to są jeszcze koleżanki z osiedla i to jest właśnie jedna z nich;) A sposób na pozyskanie modelek jest prosty.Mówisz,że bardzo lubisz robić zdjęcia,że czasem coś tam Ci wyjdzie i że jeśli jej zdjęcia ładnie wyjdą to za jej zgodą opublikujesz je w necie.Zgodnie z planami dziewczyna powinna poczuć się doceniona i cieszyć się,że ktoś uważa,że jest ładna.U mnie poskutkowało przy jednej,reszta po zobaczeniu efektów(porównując ze zdjęciami z komórek umieszczanymi na fotce.pl i tego typu portalach)już się sama zgłaszała;) Pozdro i życzę powodzenia:)
To moim koleżankom podobają się fotki, ale poprostu nie lubią sobie zdjęć robić. Jaki ty masz profil?!:p Ja będąc w humanie mam 22 dziewczyny i 12 chłopców. 22 i tylko jedna się dała na zdjęcia namówić narazie;)
Może mungo rób jak jaskiniowcy, maczuga w głowe i do jaskini ;)
Technik Elektronik=ZERO dziewczyn :/.A co do nabywania modelek...może nie wzbudzasz zaufania?:) W głębi duszy każda dziewczyna lubi mieć robione zdjęcia jeśli są one ładne.Sposobu Snowa nie próbowałem i Tobie też chyba nie polecam:D
Chyba brzydkich portrecików nie robię-looknij do mojej galerii na forum. Poprostu muszę zmienić ich nastawienie, bo wszystkie mówią, że są "niefotogeniczne";) Albo zakupić sobie Canon EF 400mm, schować się w krzakach przed szkołą i wtedy cykać;)