tylko ze jednak 5D to nowsza technologia i niesadze ze focus bedzie zblizony do 20d no bo to nieta poleczka
Wersja do druku
tylko ze jednak 5D to nowsza technologia i niesadze ze focus bedzie zblizony do 20d no bo to nieta poleczka
Trzeba polowac albo w PL albo na ebay. I za cene nowego 5D + grip mozna ustrzelic uzywanego 1Ds bez wiekszego problemu - w idealnym stanie. Ja kupilem body zweryfikowane w serwisie na 2800 klatek za cene zblizona do 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
Ostatnio bbyl na allegro od tommiego za chyba 16k pln.
A i jeszcze jedno - niektore sluby nie odbywaja sie przy pieknej slonecznej pogodzie. A wtedy gumowe uszczelnienia 1Ds sie przydaja.
Mam dziesiątkę, ale widzę, że w dwudziestce niewiele sie zmieniło na plus. Pisałem o tym kilka dni temu w innym wątku. Dynamiczny AF to moim zdaniem porażka, niezależnie od tego czy używa się szkieł niezależnych producentów, czy oryginalnych eL'ek canonowskich. Do fotografowania pewnych dyscyplin sportu (w moim przyopadku chodziło o kolarstwo) po prostu kompletnie się nie nadaje. Natomiast do innych, nawet w słabym świetle (choćby podnoszenie ciężarów) może być OK. Toteż nie przekreślałbym go a'priori do wszystkich sportowych zastosowań.Cytat:
Zamieszczone przez Kefir
To nie są moje doświadczenia, ale od użytkowników jedynek słyszę, że u nich dynamiczny AF działa perfekcyjnie.
Któż jednak odgadnie jak będzie w 5D? No bo sam fakt, że jest to nowszy korpus moim zdaniem dokładnie nic nie znaczy :confused:
Ale coś się zmieniło. Ostatnio miałem okazję przez cały dzień poużywać naprzemiennie jednego i drugiego (miałem jakieś problemy z gripem w 20-ce i nie miałem czasu zastanawiać się co to) i z tymi samymi obiektywami (70-200, 100-400) różnica jest widoczna. Nie ogromna, ale widoczna :-)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
O, a to jest skądinąd doskonała rada. Arkan pewnie coś może powiedzieć na ten temat :-)Cytat:
Zamieszczone przez Kefir
tylko ze 1Ds kosztuje uzywany okolo 16 kawalkow a za 5D mam stronke z gdanska co ma kosztowac 11800 wiec , czasem oplaca sie zrobic te 20% wiecje zdjec i miec 4000 w kieszeni , tylko ze jak narazie to my z gory zakladamy ze 5D bedzie mial gorszy focus od 1Ds , czas pokaze , mam nadzieje ze juz za miesiac 5tka bedzie na polkach i bedzi eokazja to sprawdzic
Rozmawialismy o tym ostatnio z Arkanem przy kawce :) Ja na 1Ds w dobrym stanie i za rozsadne pieniadze polowalem prawie 3 miesiace - dokladnie odkad mialem okazje zrobic sesje 1Ds MkII... I teraz moge jedno powiedziec - ten sprzet to po prostu inna klasa, jakosc i komfort pracy. Trzeba tylko sie przyzwyczaic do nieco innej filozofii pracy (przycisk + kolko) i dziwnej metody obslugi menu. Ale potem - miodzio pod kazdym wzgledem...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Ja myślę, że cena za używane 1Ds spadnie - właśnie z powodu wejścia 5D :-)Cytat:
Ale to są takie zmiany jakie praktykuje Jelena Isinbajewa poprawiając rekord świata o 1 cm. Skądinąd i tu i tam ekonomia (jestem tylko biedną rosyjską dziewczyną, jak mawia) :mrgreen:Cytat:
Mówisz że trzeba zacząć oszczędzanie na 1Ds? :mrgreen:Cytat:
BTW wstyd sie przyznać ale nawet nie miałem okazji dłużej się takim sprzętem pobawić niż 5 min. :sad:
tak jak inny biedny chłopczyk Siergiej :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
A czemu miałby miec lepszy, albo chociaż taki sam? Czemu piątka ma być jedynką tylko w nieco gorszej obudowie? Przecież to nie ma sensu ekonomicznego! Piątka jest IMHO dwudziestką z matrycą FF i to wszystko.Cytat:
Moze troszke tak, ale nie widze zadnego racjonalnego powodu, dlaczego ktos mialby z 1Ds a tym bardziej z MkII przesiadac sie na 5D. To ciagle jest tylko FF i 12mpix w prostej dosc amatorskiej puszce. Moze dla niektorych bedzie miala znaczenie nieco nizsza waga i rozmiary choc i tak pewnie uzbroja body w gripa.Cytat:
Dlaczego przesiadać? Planując nowy zakup trzeba wybierać albo-albo. Jeśli 5D ma być jedynym aparatem do fotografii ślubnej - to zdecydowanie wygrywa z 1Ds.Cytat:
Zamieszczone przez Kefir
Powody:
1. mniejsze szumy przy wyższych czułościach
2. większa rozdzielczość (niewiele, ale jednak)
3. lżejszy
4. tańsze baterie - można sobie pozwolić na ich większy zapas
5. większy ekran - można podczas pracy w studiu wygodnie pokazać klientowi jak wyszlo zdjęcie. Jak pokazuję ekranik 1DMKII młodym - to ja juz z boku widzę obraz jakby negatywowy - i nie jestem do konca pewien, czy oni widzą OK. 5D ma mieć szeroki zakres kątów oglądania.
6. Na pokrętle pozycja z indywidualnym zestawem parametrów - wreszcie!
Jak wychodzę z kościoła z czułością 800-1600 i ustawieniem AV, AFservo to się muszę sporo nagimnastykować, żeby zejśc na niższą czułość , sprawdzić czy nie przekroczę czasu synchronizacji i przestawić na zdjęcia seryjne do np. sypania ryżu/pieniążków/puszczania gołąbków/etc. :)
7. cena - 5D z kitowym 24-105 wychodzi u dystrybutora dokładnie tyle samo, co 1DMKIIN (samo body). 1Ds musiałby byc sporo używany, zeby osiągnąć taką cenę (nie mowiąc o 1DsMKII)
Szczelność? jak się wyjdzie na zewnątrz z założoną lampą - to i tak trzeba sprzęt osłaniać :) Nie miałem jeszcze takiej sytuacji z 1DMKII + 24-70L żebym je musiał ręcznikiem wycierac :) ledwie parę kropel...
Wychodzę z założenia, że ślub jest tak ważny, że fotograf powinien mieć zdublowany każdy istotny element sprzętu - dlatego zapasowy 350D wymieniam za kilka dni na 5D.
W studiu ponadto 5D będzie głównym aparatem.
Pozdrawiam
Dagmar
No bez jaj, przeciez DSLR'y pobieraja bardzo malo pradu, wiec nie ma co panikowac :)Cytat:
Zamieszczone przez Duty
:) Za 1 zapasowy akumulator do 1DMKII można kupić 10 podróbek do 5D. Jak zapomnę naładować ten jedyny, zapasowy - to któryś z 10 do 5D będzie chyba naładowany w torbie? :)Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Tak.. I idę o zakład, że to dokładnie ten sam egzemplarz, którym się bawiłem u Tomka rok temu :DCytat:
Zamieszczone przez Kefir
Duty, wysmarowałeś niemały elaborat, więc całości nie będę cytował. Zgadzam się ze wszystkim poza kwestią z punktu 2. Pewnie w studio będziesz miał uzasadnione potrzeby posiadania więcej mpix na duże portrety. Poza studiem 12mpix będzie tylko produkowało niepotrzebne ilości danych, których nie zobaczysz na 20x30.
Dorzucę jeszcze tylko, że śluby to nie fotografowanie kolarstwa, czy innych wyścigów samochodowych: nie te ogniskowe, szybkość pracy i nie trzeba tylu kl/s. Musicie o tym pamiętać.
A po haśle, że na ślub trzeba mieć szczelną puchę "bo warunki", zaliczyłem rotfla ;)
Piątka bedzie miala większe lustro, takie jak w normalnych analogowych lustrzankach. To lustro wpuści wiecej swiatła. Pozwoli to skonstruowac większy i jasniejszy wizjer. Ale takze dostanie się nieco więcej światełka czujnikowi pomiaru swiatła no i pomiarowi AF. Będzie więc zapewne to system czulszy- wiec lepszy. Panowie wiedzą zapewne coś o drodze jaką przebiega swiatło z lustra przez pryzmat i pod nim i jeszcze po katach. Bo z dyskusji to nie wynika (z wyjątkiem Jurka P ), jest długa nudna i na wyjątkowo niskim poziomie. Miejcie litość, generujecie tony cybermakulatury. Pozwolę sobie pozostać nadal w tym tonie. Jeszcze niedawno wpadliście w bojowy szal, gdy napisałem, że Canon kisi zdjęcia i je muli a jego AF (nie tylko AF) to bubel. Dziś w tym temacie każdy prześciguje się by udowodnic jak dziadowski jest AF w Canonie - schizofremia paranoidalna? Nawet w ZOO jest nieostro? Może sie używa wszystkich punktow AF, może nie wyłącza się serwo, może to wina taniego kita? Za trzy stówki? Może nie przeczytało się instrukcji, albo literatury? Nie będe panów złośliwie przepytywał. Polecam jedynie przeczytać własne zlośliwosci jakie prawicie każdemu kto napotyka na trudności z systemem cyfrowym Canona.
Cześć.Ch.
A nie ucieszyłaby Cię możliwość robienia zdjęć z lampą w poziomie z szerokim kątem i podczas obróbki RAWów kadrowania z tego pionu (jeśli zajdzie potrzeba) - odpada problem lampy z boku, cienie się ładnie układają... tylko nie wiem, po co zamówiłem Custom Brackets, skoro to piszę :)Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Okrutny typ z Ciebie ;-)Cytat:
tylko niemow mu ze ci upadl podczas ogladania:)Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Heheheee :mrgreen:Cytat:
Nie, ale ręce mi się zdrowo trzęsły z wrażenia ;)
I 20D, które wtedy kupiłem nie sprawiało mi już takiej przyjemności :roll:
chomsky tu na forum to po nicku jedziemy. Albo kolego, koledzy. Poza tym tu na forum jest pełna urody graficzka. Nie zapominaj ;-)Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
pozdrawiam
Gietrzy- kobiety są mądrzejsze od nas "samców"- nie pakują się w taaakie dyskusje.
Wolę panowie jak koledzy, zgadnij dlaczego?
Cześć.Ch.
A ja nie zaliczyłem rotfla jak w 2004 roku w marcu zaplacilem prawie 700zł w serwisie za naprawe 10D po paru kroplach desczu wlasnie i sie mordowalem do konca sesji plenerowej miedzy slubem a weselem backupowa minolta analogowa z kitowym obiektywem gdy to 10D padlo. I nie zaliczylem rotfla gdy w zeszlym roku robilem zdjecia tym samym 10D w saunie (reklama) - wtedy akurat 10D wytrzymalo ale serce mialem w gardle. I nie zaliczylem tez rotfla gdy robilem zdjecia tego lata na plazy nad polskim morzem moim 20D razem z kolega (tez 20D) i jego body nie wytrzymalo tego pleneru - piach mial wszedzie.Cytat:
A fotografowales kiedys na weselu? Jestes w stanie trafic dokladnie w moent rzucenia wiązanki przez panne mloda lub muchy przez pana mlodego? A czy przed kosciolem nie zdarza sie, ze jest sypany ryz? A plenery robisz tylko statyczne - ladnie i grzecznie pozowane?Cytat:
Ja nigdy nie twierdzilem ze AF w 20D jest super albo zły. Jak na te cene i klase sprzetu jest wiecej niz akceptowalny szczegolnie w porownaniu z konkurencja na podobnym poziomie. Oczywiscie ze pelna klatka to wieksze lustro i tym samym wiecej swiatla w wiekszym wizjerze ale ilosc punktow AF w 5D o ile wiem pozostala bez zmian i nadal tylko centralny jest krzyzowy (ale moge sie mylic, nie mialem 5D w reku) - a nie zawsze jest mozliwosc ostrzenia na centralny i przekadrowania.Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Ale ja sie nie znam :(
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65042034 - polecam, właśnie kupuje drugi. świetnie zrobiony, uszczelniony. Bedę wdzięczny za rewanż gdzie akumulatory do 5D można kupić po 16,90 ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Arkan poczekaj :) Te same akumulatory sa po 129.00 w sklepie internetowym ktory ten czlowiek chyba reprezentuje (akumulatorki.pl). Pozostaje pytanie - gdzie mozna kupic BP-511 po 12,90 :)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Arkan, ostatnio kupilem takie (lub podobne) aku. Kupowalem w Bartimpexie (tak to sie chyba nazywalo). Niestety musialem odeslac, bo blokada nie od odsuwala sie do konca i nie dalo sie go wsunac do aparatu. jezeli masz dobre doswiadczenia z tym dostawca, to chetnie nabede w drodze kupna :)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
pozdrawiam
Skrót myślowy to był - mam zapasowy akku do 1D - oryginał, wiem ile za niego zapłaciłem: http://www.digitalfotoclub.com/sc/pr...p?id=964584280 i wiem ile kosztują podróbki do 5D - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63458450 ,Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Nie będę dla oszczędności z USA akku do 5D ściągał - jak kupię w Polsce, to mi na 10 mniej więcej wystarczy. Polska cena oryginalnego NP-E3 jest i tak 2x wyższa.
BTW - legendarna niezawodność serii 1 i nieoryginalny akku? coś tu się kłóci :)Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Po pierwsze, fajnie że w końcu trafiłeś na dobra puszkę :-). Po drugie, nie wydaje mi się abyśmy mogli przekonać kolegów na forum do wybrania używanego 1ds zamiast nowego 5d. Powód tego jest bardzo prosty - marketing firmy C ma DUUUUUUUUUUUUUUUUUUŻO większą siłę oddziaływania niż opinia kilku kolesi z netu. Zauważ w jakim obszarze argumentów się poruszamy - tańsze baterie, większy ekranik, 12mpx vs 11mpx. Najlepszy jest argument o szumach - otóż w kwestii wyjaśnienia dla osób, które nie bawiły sie 1ds. Szumy są takie jak w 10D, ale ponieważ to jest 11mpx to odbitki z ISO 800 (20x30) wychodzą gładko. Ja wiecej nie potrzebuję. Ciekawą rzeczą jest to że koledzy od ślubów nie zwrócili uwagi na jedyną rzecz która jest zdecydowanie lepsza w 5d niż w 1ds. To E-TTL II. Reszta to marketingowy bełkot lub/i sprawa osobistych preferencji.Cytat:
Zamieszczone przez Kefir
To co mogę dradzić niezdecydowanym, to zrobić parę zdjęć jednym i drugim aparatem. Wyniki oceńcie sami. Polecam szczególnie portret - tam widac najlepiej co potrafi 1ds z dobrym szkłem.
P.S.
kefir, musimy się namówic w wolnej chwili na herbatę - moja żona będzie miała sprawę do Twojej odnośnie malowania ;-)
Kupiłem już jeden od tego gościa i jest OK - blokada i guma uszczelniająca jest jak należy.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Nie wiem, czy się kłoci czy nie - wszyscy robią te akku u skośnookich, a potem naklejają różne naklejki. Kupiłem 1 na próbę, zdał egzamin to biorę następny. Jeśli nie muszę to nie przepłacam.Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Ja nie rozumiem twojego dylematy. Zależy ci na 24mm z obiektywem 24-70, z 1D tego nie osiągniesz. Nie zależy ci na szczelności bo nawet jak będziesz fotografował wyjście z kościoła w deszczu to sobie potrzymasz przez chwile parasol, para młoda i gości i tak za długo na deszczu nie wytrzymają wiec szczelność jest ci mało potrzebna. 8 klatek/s nie potrzebujesz do ślubu chyba że będziesz chciał sfotografować uciekającego pana młodego sprzed ołtarza :). Lepszy AF to jest argument ale skoro focisz głównie z lampa i AF 20D jest dla ciebie dobry to nie masz się czym przejmować.Cytat:
5D i koniec :)
ps. A ja mam problem bo mi na szczelności zależy (zdjęcia na plaży, rajdy w kurzu, chciałem porobić zdjęcia miasto w deszczu itd.) i mi zależy na FF – 1Ds mk2 nie dam rady :(
Nie, ja nigdy nie fotografowałem na weselu, nigdy nie udałeo mi się złapać wiązanki w locie i pewnie dlatego na wakacje wyjeżdżam w listopadzie. Gdybyś zajrzał do mnie na stronę, oszczędziłbyś sobie walenia w klawisze.Cytat:
Zamieszczone przez Kefir
1Ds ma FF i o tym body chyba glownie mowilismy w kategorii jedynek...Cytat:
Zamieszczone przez czeczot
Nie zrozumiałeś chyba mojej wypowiedzi. Takie sformułowanie nie było pytaniem czy to robiłeś lecz dowodem, ze moim zdaniem szybki AF bardzo sie przydaje właśnie m.in na weselach. Ale coż, na przyszłość postaram sie pisać na tyle dokładnie żebyś nie miał problemów z interpretacja.Cytat:
Zamieszczone przez czeczot
Nie mam problemów z interpretacją. Fakt jest taki, że Młoda najczęściej siedzi lub stoi rzucajac wiązanką a fotograf ma z minutę na ustawienie ostrości właśnie na nią. Nie bardzo rozumiem, po co tu szybki AF...Cytat:
Zamieszczone przez Kefir
Przy odrobinie doświadczenia udaje się zrobić tylko jedno zdjęcie zamiast trzech i późniejszego przebierania..
OK, masz pewnie racje... Na 90% ślubów ktore ja robiłem (może inna tradycja czy coś), panna młoda tańczyła, kobiety naokoło niej tańczyły w kółku itp. Ale ok, masz racje, moze ja za malo slubow zrobilem bo tylko kilkadziesiat... Nie istotne zreszta... Nie o to w tym wątku chyba chodzilo... Tobie wystarczy wolny (standardowy) AF, ja potrzebuje szybkiego - wygodniej mi się pracuje. I tak niech zostanie. Z mojej strony eot.
zgadzam sie z Jarkiem. rzucanie kieliszkami, muszkami, welonami i innymi badziewiami nie wymaga szybkiego af, taka fote mozna zrobic na manualu (jest dosyc czasu). szybki i skuteczny (czuly) af potrzebny jest na sali w trakcie zabawy.
Sven, co to za pryszcz Ci się pojawił w podpisie? :mrgreen:
to tylko prowokacja artystyczna
Do tego celu (pokazanie na zachete kilku zdjec mlodym na biezaco) to moge szczerze polecic Epsona z mojego podpisu 8)Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Czegos nie rozumiem z tym czasem synchro... czyzbys wbudowanej lampki uzywal ktora ma ograniczenie?Cytat:
6. Na pokrętle pozycja z indywidualnym zestawem parametrów - wreszcie!
Jak wychodzę z kościoła z czułością 800-1600 i ustawieniem AV, AFservo to się muszę sporo nagimnastykować, żeby zejśc na niższą czułość , sprawdzić czy nie przekroczę czasu synchronizacji i przestawić na zdjęcia seryjne do np. sypania ryżu/pieniążków/puszczania gołąbków/etc. :)
A co do zdjec seryjnych to co za problem miec je caly czas wlaczone tylko wycwiczyc sobie wyczucie spustu i dociskac tylko kiedy trzeba?
Ja tak mam i nie mam problemow z wyczuciem spustu.
Niestety wiekszosc ludzi ktorym daje aparat na chwile wykazuje sie zawsze ciezkim palcem :roll: .
Co do szczelnosci to sie zgodze - przydatna jest, nawet w amatorskim pstrykaniu 8)
Nie ma na to czasu - podczas sesji w studio spoglądam na ekranik - widzę, co trzeba poprawić - podchodzę do młodych - pokazuję im, jak wyszlo - proponuję zmianę - o wiele szybciej chwytają o co chodzi, bo widzieli efekt i im też np. nie pasowalo.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Epson? nieeee, uzywam kart 4GB, mam ich zapas na cały dzien pstrykania :) NIGDY nie kasuję karty przed skopiowaniem jej na 3 dyski ( 2 w różnych komputerach + 1 przenośny w kieszeni)
Używam 580EX z EOSem 1DMKII. Jeśli masz ustawioną wysoką czułość i tryb AV na np. 2,8 - wyjdziesz na zewnątrz - aparat sam nie przestawi czasu krócej niz synchronizacja i będzie wielki "przepał". Trzeba albo ustawić lampę w "High Speed", albo zmiejszyć czułość/podnieść przysłonę. Właśnie jak nie zdążysz którejś z tych czynności migiem wykonać, to mogą być problemyCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pisałem o trybie 8,5 klatki na sekundę :) Dasz radę zrobić po 1 zdjęciu za każdym razem? Za szybko to strzela :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Używam naprawdę rzadko - ryż, pieniążki itp. Potem wracam do Single shot - tym tez mozna trzepnąć 3-4 klatki/s w 1DMKII - serio.
Owszem - ale dla niej nie dopłacę do 1DsMKII. Wystarczy 5D :) Wiesz ile ja już sprzętu dźwigać muszę? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Witam, właśnie jestem po weselu :) (bez skojażeń proszę). Pogadałem co nieco z fotografem który był na weselu, obejżałem jego sprzęt (17-40 F4L, 24-70 F2.8L, 70-200 F2.8L + 20D + 1Ds Mark I + 550EX + 580EX) i dowiedziałem się czegoś ciekawego, mianowicie według tego fotografa AF w 20D jest UWAGA !!! wyraźnie szybszy niż ten w 1Ds, dla tego też o ile zdjęcia studyjne wykonuje "Jedynką" to do reportażu (kościół, sala) używa 20D. Może ta informacja komuś się do czegoś przyda. Podkreślam że chodzi mi o 1Ds (FF z 11 Mpix)
A masz jakis konkretny powod dlaczego nie mozesz miec lampy wiecznie wlaczonej w tryb High-speed tak jak ja?Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Lampa uzywa High-speed tylko wtedy kiedy musi (czas krotszy niz synchro) - nie blyska kilkukrotnie ze slabsza moca przy czasach mieszczacych sie w synchro.
Problemy moga byc niezaleznie od lampy - ograniczony czas migawki vs bardzo jasne slonce vs f2.8 vs iso1600 - wtedy Custom Function nr 16 sie klania.
Naprawde nie widze problemu. Mam 5fps, lekki palec i stale wlaczony tryb seryjny. Jak chce pojedyncze zdjecie to robie pojedyncze (po zrobieniu pierwszego zdjecia podnosze palec), jak chce jedno po drugim ale nie serie to paluszek sie napracuje ale pracuje bez problemu - zdjecie, podnosze palec, zdjecie, podnosze itd. Jak chce serie to po prostu nie podnosze palca.Cytat:
Pisałem o trybie 8,5 klatki na sekundę :) Dasz radę zrobić po 1 zdjęciu za każdym razem? Za szybko to strzela :)
Chyba ze 1DMkII wali serie po pierwszym nacisnieciu spustu - znaczy dociskasz, puszczasz a ten i tak strzela - nie musisz dociskac dluzej palcem spustu? ;) ... ale szczerze watpie 8)
Trybem seryjnym raczej tez - lekki palec pracuje, podnosic, opuszczac itd 8)Cytat:
Potem wracam do Single shot - tym tez mozna trzepnąć 3-4 klatki/s w 1DMKII - serio.
Chetnie ci ulze - o tego 1DMkII mozesz miec mniej ;)Cytat:
Owszem - ale dla niej nie dopłacę do 1DsMKII. Wystarczy 5D Wiesz ile ja już sprzętu dźwigać muszę?
Ano mam - bo na stałe to mam załączoną synchronizację na drugą lamelkę - a z 580EX można albo "2nd curtain" albo "high speed". Razem się nie da. We wnętrzach często się przydaje opcja błysku na drugą lamelkę. Na zewnątrz owszem - często włączam High Speed (ale muszę jednak przełączyć).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Dodatkowo na lampie mam CF 08 i 13 na 1.
Masz rację co do High Speed - tak działa. Ale jeśli jej nie włączysz, to nawet przy CF nr16 (tak mam ustawione) aparat z załączoną lampą nie skróci czasu poniżej 1/250 i przepali, czasem tragicznie - dlatego staram się pamiętać o zejściu na czułość ok 200 i sprawdzeniu czy jestem w czasie synchro - wtedy przy zmniejszeniu mocy na lampie do -1, -1,5 (samym ruchem kółka, bez naciskania przycisku - CF13=1) mogę śmiało walnąć serię zdjęć z błyskiem doświetlającym - nawet kilkanaście ujęć (CF08=1 na lampie). Z High Speed i czasem powiedzmy 1/1000 wyszły by może 1-2 błyski.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No tak nie jest, że sam serię ciągnie :) - ale uwierz mi - za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć. Wiesz jak to może wkurzyć księdza? :) Wolę Single Shot wewnątrz - 8,5 klatki okazjonalnie na zewnątrz.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
W końcu po to są różne opcje, żeby ich używać w miarę potrzeby, a nie mieć włączone na stałe.
Z ciekawszych ustawień na aparacie-
Używam takiej kombinacji: spust nie ustawia AF, tylko ekspozycję. Z tyłu, pod kciukiem, na przycisku WB mam AF na środkowy punkt, a pod gwiazdką - na prawo od WB, też pod kciukiem - mam AF z automatycznym wyborem punktów.
Tryb AF można mieć na stałe w Servo (ale nie ma potwierdzenia AF dźwiękiem)- wtedy naciskam WB - ustawia ostrośc na 1 punkt - puszczam i mogę robić zdjęcia z tą ostrością, łapiąc przyciskiem spustu ekspozycję gdzie mi się spodoba (przydatne, gdy niebo jest w kadrze).
Jeśli zaczyna się ruch - np młodzi wychodzą z kościoła - naciskam gwiazdkę i trzymam - aparat utrzymuje ostrośc i używa do tego wielu punktów - nawet mu to wychodzi :).
W każdej chwili mogę zacząć ostrzyć ręcznie - spust aparatu nie zepsuje mi ostrosci :)
W kwestii formalnej (bo co do zasady się zgadzam)... przecież można sobie zaprogramować tryb L na np. 3fps?Cytat:
Zamieszczone przez Duty
No nareszcie to z ciebie wymeczylem 8) .Cytat:
Zamieszczone przez Duty
Rzeczywiscie sie nie da... co nie zmienia faktu ze ja ustawienia naswietlania w kosciele mam takie ze nigdy jeszcze nie potrzebowalem blysku na druga lamelke.
Co innego wesela - rozjasniles mi jedna tajemnice z niedawnego wesela gdzie bylem zbyt zmeczony by ja rozgryzc na biezaco a cholerstwo nie chcialo blyskac wlasnie na druga kurtyne... wot uparta lampa a ja sie wnerwialem a tu instrukcja obslugi sie klania 8)
Przelaczylem i potestuje :twisted:Cytat:
Dodatkowo na lampie mam CF 08 i 13 na 1.
To wiem. O CF 16 wspomnialem juz niezaleznie od lampy.Cytat:
Masz rację co do High Speed - tak działa. Ale jeśli jej nie włączysz, to nawet przy CF nr16 (tak mam ustawione) aparat z załączoną lampą nie skróci czasu poniżej 1/250 i przepali
No to ty mi musisz uwierzyc ze ja tego problemu nie mam - przyciskajac za kazdym kolejnym razem mam palec na tyle miekki ze jak potrzebuje to zawsze wyjdzie jedno. Nawet w ferworze walki. Dlatego bez obaw mam na stale seryjne wlaczone i uzywam serii gdy potrzebuje.Cytat:
No tak nie jest, że sam serię ciągnie :) - ale uwierz mi - za pierwszym naciśnięciem spustu zrobisz 1 zdjęcie, za drugim już 2 - prawie zawsze - tego się nie da wyczuć permanentnie - w "ferworze walki" często popełnia się serie 2-3 zdjęć.
Jesli wlaczenie na stale nie sprawia zadnych klopotow a przelaczanie gdy jest potrzeba - zajmuje czas i sprawia klopot (jak w tym przykladzie) - to po co na sile mam przelaczac? Tylko dlatego ze mam taka mozliwosc? Wole jednak zostawic tak jak mi wygodnie.Cytat:
W końcu po to są różne opcje, żeby ich używać w miarę potrzeby, a nie mieć włączone na stałe.
Miedzy E-TTL II Evaluative a Average tez zonglujesz bo sa to "rozne opcje" ? ;)
W 20D prawie niewykonalne - brak przycisku WB pod kciukiem.Cytat:
Z ciekawszych ustawień na aparacie-
Używam takiej kombinacji: spust nie ustawia AF, tylko ekspozycję. Z tyłu, pod kciukiem, na przycisku WB mam AF na środkowy punkt, a pod gwiazdką - na prawo od WB, też pod kciukiem - mam AF z automatycznym wyborem punktów.
Mozna stosowac polsrodek - pod spustem ekspozycja, pod gwiazdka AF (Servo) srodkowym punktem i w razie potrzeby sledzic tylko srodkowym punktem.
Ewentualnie da sie pod Home Position (na prawo od * ) ustawic wybor wszystkich punktow AF a pod joystick 'normalny' wybor punktow AF, wtedy wcisniecie joysticka = srodkowy punkt, wcisniecie HP = wszystkie punkty i mozna szalec z Servo...
Ja kiedys mialem zamienione * ze spustem migawki ale nie udalo mi sie przyzwyczaic - koty (na wystawach) zbyt ruchliwe, Servo zbyt niedokladne, trzeba co chwile AF od nowa lapac a ekspozycja mniej wazna bo i tak lampka doswietla.
W kwestii formalnej: gdzie w tym wszystkim jest fotografia? Bo tak czytam i czytam, jak sobie utrudniacie życie... Chyba teraz wiem, po co Wam ISO w wizjerze.. Jak Wy to spamiętujecie?Cytat:
Gdybym zaczął ustawiać sobie trzy różne przyciski do zrobienia jednego zdjęcia, to chyba po imprezie wróciłbym z pustymi kartami :mrgreen:
IMHO co z tego, że można, jak tradycyjnie zrobi się to prościej i szybciej? A w międzyczasie jest jeszcze chwila na pomyślenie o kadrze?
Oj oj Jarku. Nie przesadzaj. Ja też sobie pozamieniałem parę rpzycisków - właśnie tpo to, by później móc jedynie myśleć o kadrze, a nei przejmować się zmieniainem ustawień/pokręteł. I jest mi teraz wygodniej. :)
Wybacz - ja nie teoretyzuję - opisałem jak pracuję, takie ustawienia mi się sprawdzają. Mogę całkowicie skupić się na temacie, a nie na narzędziu, którego używam. Pamiętam co i jak działa - więc nie muszę się zastanawiać.Cytat:
ISO w wizjerze mi nie jest potrzebne.
Tradycyjnie? A co dzisiaj jest tradycyjne? :) Może fotografia cyfrowa? :)Cytat:
Gdybym zaczął ustawiać sobie trzy różne przyciski do zrobienia jednego zdjęcia, to chyba po imprezie wróciłbym z pustymi kartami :mrgreen:
IMHO co z tego, że można, jak tradycyjnie zrobi się to prościej i szybciej? A w międzyczasie jest jeszcze chwila na pomyślenie o kadrze?