Ale w tym momencie to już jest mordowanie ludziCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A taka polityka (terroru) to do niczego nie doprowadzi
Wersja do druku
Ale w tym momencie to już jest mordowanie ludziCytat:
A taka polityka (terroru) to do niczego nie doprowadzi
A myślałem, że jest to obrona konieczna :roll: I to nie jest terror, to nie jest strzelanie do robotników wracających do fabryk, tylko do terrorystów. Po uprzednim daniu im możliwości rozejścia się.
Mnie nie stać, na finansowanie ciągłych bójek policji z różnymi gangami, później renowacji miasta, itd.
Podobnie, chciałbym mieć prawo zastrzelić włamywacza, który wejdzie do mnie do domu, albo napadnie na ulicy.
Nie, to Tomku, strzelanie z ostrej amunicji to juz ostatecznosc - zabijanie wlasnych obywateli nigdy nie bylo dobrym pomyslem. Na pewno by do niczego niedoporowadzilo.Cytat:
Wez chociaz pod uwage ludzi postronnych - dajmy na to nawet fotografow.
Mozna byc stanowczym i skutecznie rozpedzac zamieszki bez zabijania. Inaczej to sie nam tu Chiny Ludowe zrobia...
Oczywiście, że to ostateczność. Ale nikt nie mówił inaczej. Ale policja tą amunicję ma mieć. Właśnie gdyby zaszła ostateczność. A w takiej sytuacji fotografowie sami doskonale będą wiedzieli, co się dzieje. Przeceiż policja musi wcześniej to ogłosić.
Ok
Nie chce mi się wdawać w niepotrzebne rozmowy które i tak do niczego nie doprowadzą
Mam widocznie inny pogląd na tą sprawę.
Znacznie lepiej by było (pobożne życzenie) jakby zaczęli myśleć jak nie doprowadzać do takich akcji protestacyjnych, niż jak takowe likwidować
kazdy czyn ma swoje konsekwencje.. ci ludzie (nie wazne jaka grupa zawodowa strajkuje) nie maja na zycie nie dlatego ze sa idiotam tylko dlatego ze ich robia na szaro prezesi firm, instytucji... to tak jak strzelanie do ofiar rabunku ze sie domagaja swojego... to tak jak by ciebie okradl ktos, ty bys polecial na policje a tam by cie zastrzelili ze straszny chalas robisz i nadajesz im sie wyspac
Mniej więcej coś takiego właśnie zrobiła komunistyczna władza w roku 70 i następnie powtórzyła w 81. Sam widziałem...Cytat:
Wypada nam tylko mieć nadzieję, że nie dorwiesz się do władzy :confused:
Niestety nie każdy protest taki jest. A nawet jeśli tak jest, to nie upoważnia to do okaleczania policjantów i niszczenia mienia.
Prezesi firm państwowych, podobnie jak większość czynnych polityków i urzędników, kwalifikują się do prokuratury.
Nawiązując do Twojego porównania: jakbym wpadł na posterunek i ciskał cegłami w policjantów, to dostałbym pałą w łeb i po sprawie. A jakby przyszło nas 50, uzbrojonych?
Jestem za młody żeby to pamiętać (na szczęście)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ale osobiście nie chciałbym powtórki
Tylko kto wyznacza ze juz jest "ostatecznosc" ? Ze jeszcze moga zyc a za chwile juz nie moga ? Na jakiej podstawie ?Cytat:
Strzelanie do bezbronnych cywili juz mielismy i dziekuje - no more.
Poza tym, to taki oryginał, który ma za nic demokrację :shock: Raz słyszałem, to był nawet śmieszny. Opowiadał mianowicie, że demokracja to jest wówczas jak dwóch facetów i jedna laska znajdą się na bezludnej wyspie i wspólnie przegłosują, że będą ją mieli co drugi dzień :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Przecież ja mówię o uzbrojonych protestujących. O zagrożeniu życia i zdrowia policjantów oraz niszczeniu mienia.
To tak, jakby protestować przeciwko kolejom. On tylko stałem na torach, był bezbronny, a ten maszynista go zamordował :roll:
Policja jest od zaprowadzenia porządku. Takimi metodami, jakie są konieczne.
JKM jest wrogiem demokracji. Nie ma jej za nic. Ma ją za najgorszy z możliwych systemów.
Fakt...ja tez fotografow bym oszczedzil,a tak - "na pochybel wszystkim,to jest niezly toast,co...?"Cytat:
Zamieszczone przez birez
Cytat:
Zamieszczone przez Gregg
szukaj ich kandydatow posrod Polskiej Partii Pracy, chodz ich samych z powodu obietnic wzietych z ksiezyca (PPP, bo APP Racja sie z nimi "skonsolidowala" :) ) i wyksztalcenia glownego lidera, raczej nikt nie bierze pod uwage (PPP) no chyba ze sie myle...
Istnieje wiele form przymusu bezposredniego.
Oczywiscie jezeli ktos prowadzi ogien z ostrej amunicji w kierunku policji, badz gdy na 10 policjantow napata 50 bandytow, to wyboru nie ma - sorry trzeba strzelac.
Ale jesli batalion policji pacyfikuje demonstracje, to IMHO nie ma powodu do tak drastycznych srodkow.
Kule przeciw kamieniom - nie !
Nie od parady maja bron gladkolufowa, gaz i armatki wodne.
Tylko, że gaz i armatki wodne, to już traktowanie ludzi, jak bydło. I to jest moim zdaniem, niedopuszczalne.
A rzez na ulicy to traktowanie ludzi jak .... ?Cytat:
Problem w tym, że się nie da. To jest błędne koło - takie demonstracje będą się ciągnąć wiecznie (ze szczególnym nasileniem w okolicach wyborów - bo wtedy można więcej wytargować), chyba że przy władzy znajdzie się ktoś na tyle silny, że zaciśnie zęby i nie da się zastraszyć i przeprowadzi stosowne reformy, na krótką metę kosztem tych, którzy mu za to wybiją szyby w domu - w razie potrzeby (zagrożenie bezpieczeństwa publicznego) ich odpowiednio pacyfikując.Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
Aha, jeszcze jeden drobny szczegół: ten "ktoś" musi być do tego uczciwy ;-)
Właśnie jak ludzi. Danie im jasnego wyboru (od tego mamy wolną wolę), a potem poniesienie konsekwencji.Cytat:
Zamieszczone przez birez
Cytat:
Zamieszczone przez birez
Bylo ongis w rzadzie Jerzego Buzka, ze taka kula gumowa trafila fotoreportera w oko, dobroduszny premier podarowal poszkodowanemu na otarcie lez jakas tele elke, na strate prawego oka cyba bym sobie mogl pozwolic ale lewgo nie, choc wytlumacz to durnemu palkarzowi ktory niewie do kogo strzelac... czlowiek z aparatem raczej nie rzuca kamieniami, dlaczego ktos kto powinien byc nietykalny ucierpial? Polska policja nie powinna do czegos takiego dopuszczac, strzelac ? nie po oczach!
A gdzie opcja "nie bede glosowal" ?
Mam na 'inny' kliknac? :?
Jak nie będziesz głosował, to nie głosuj :p
juz to bylo przerabiane :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tak, tak - pamietam.Cytat:
Zamieszczone przez thorin
No to wyobraz sobie co by bylo gdyby to byla ostra amunicja
Ekspertem nie jestem ale wydaje mi sie, ze
1. jak strzelasz do tlumu w ktorym gdzies znajduje sie, dajmy na to, fotograf, to ciezko jest odseparowarowac go od tla i nawet przez przypadek mozna dostac. W takim stresie, napieciu, w walce, wychwycenie tego ze ten pan 7 po lewej, w 2 rzedzie z jakas biala rura w reku jest akurat reporterem, moze byc nietrywialnym zadaniem.
2. bron gladkolufowa, z racji braku gwintu chyba jest tak srednio celna - nie wiem na ile mozna z niej celowac w oczy lub nie.
3. rykoszety itp tez wystepuja.
Z reszta wypadki chodza po ludziach - zwlaszcza w takim zamieszaniu. I dlatego wlasnie uzycie uzycie smiertelnego srodka w sytuacji gdzie jest takie duze pole do pomylki budzi moja niechec.
Ale z tego jednego powodu raczej bym nie zmniejszal sily perswazji sluzb prewencji.
Przejrzalem pobieznie i nie zauwazylem.Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Milego lania wody zycze 8)
To moze zrobmy w srod demonstrantow ankiete - co wolisz:Cytat:
- kula w leb
- pala przez plecy
Moim zdaniem trzeba i nalezy byc stanowczym. Na najmniejszy slad agresji reagowac sila! Pacyfikowac bolesnie i skutecznie.
Ale na Boga ! Nie mordowac !
a co to za wybor albo wroca do domu gdzie bieda az piszczy albo zgina na ulicy... innymi slowy albo dadza sie zakneblowac albo zgina... trzeba zrozumiec ze demonstracja to nie piknik ci ludzie sa zdesperowani i trzeba im pomoc... strzelanie to jak branie srodkow przeciwbolowych zamist leczenie przyczyn bolu...Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Goliński
No ale tu się kłania przykład podany przez Tomka: "proszę się rozejść, za 5 min. użyjemy ostrej amunicji". "Proszę zejść z torów, za 5 min. przejedzie tędy pociąg z prędkością 150km/h". Jaka to różnica?Cytat:
Zamieszczone przez birez
Kiedy właśnie problem w tym, że doraźne pomaganie tym ludziom to jak branie środków przeciwbólowych, zamiast leczenia! Czy widziałeś kiedyś transparenty "domagamy się podatku liniowego, zmniejszenia obciążeń dla przedsiębiorstw, zmian w Kodeksie Pracy sprzyjających zatrudnianiu"? Bo ja nie. Tylko "500PLN podwyżki!" "gwarancje zatrudnień!" "Gwarancje emerytur!" Daj! Daj! Daj!... no i dają, a problemy zostają te same :-(Cytat:
Zamieszczone przez Jac
zasadnicza ...chociza efekt ten sam
Taka ze maszynista widzac ludzi na torach przynajmniej bedzie probowal hamowac...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
A jezeli nie, to potepiam to na rowni.
EDIT: Aj, muflon, zes mi sie akurat wstrzelil z editem :)
I tu sie zgadzam w calej rozciaglosci.Cytat:
Nieustepliwosc i trwanie postanowieniach to klucz do sukcesu. Zastraszony rzad to zly rzad. Bo wtedy rzadzi silniejszy. Przyklad: gornicy wychodza, robia demolke i dostaja swoje. Pielegniarki wychodza i co ? I nie daja rady walczyc z policja, wiec coz, nie trzeba sie ich bac... i to ma byc dobrze ?
Zaryzykuję niepopularne stwierdzenie: każda manifestacja pod Sejmem zakończona inaczej, niż spałowanie demonstrantów tak, że "odechce im się" oddala moment, gdy będzie normalnie o... (współczynnik leppera) jakieś pół roku.
Jeśli ludzie celowo i świadomie rozłożą się na torach, to ja potępiam maszynistę, który będzie próbował się zatrzymać.
A co do podatku, to dla mnie może być i progresywny: 5%-6%-7%, nie więcej ;)
Nie - właśnie chodzi, żeby było prosto, bez kombinacji. Jedna stawka, zero (ale to naprawdę zero, null, nic) możliwości odliczenia czegokolwiek - co za tym idzie kombinowania "jak by tu jakąś fakturkę załatwić", "zróbmy jeszcze piątkę dzieci, to będzie w sumie taniej" itp.Cytat:
Czyli jak rozumiem popierasz solidne pałowanie górników? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez birez
OT: Sa przeciez humanitarne metody uspokajania wojujacych kiboli. Chocby takie jak Taser albo takie armatki co wyrzucaja klejaca mase na czlowieczka tak ze odechciewa mu sie w ogole ruszyc (gdzies widzialem takie cudo). Tyle ze te metody sa malo popularne bo drogie i jeszcze w fazie eksperymentow. Amerykanska policja juz to testuje, moze za ocean tez to dotrze kiedys.
A jesli chodzi o wybory to nie bardzo jest na kogo glosowac bo co jeden to lepszy. PO mozna traktowac jako mniejsze zlo. Choc z drugiej strony - byla prawica (AWS), byla lewica (SLD), to moze teraz kolej na centrum (POPiS)?
Takimi delikatnymi kroczkami i rzucaniem ochlapow jak wychodza na ulice to jeszcze bardzo dlugo nic nie zostanie zalatwione.
Zeby popuscic pasek trzeba go najpierw podciagnac.
Metoda nie ma być humanitarna :-) Ma być taka, że potraktowanemu nią delikwentowi odechce się rozrób.Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Docelowo, to chciałbym ryczałtowy. Od każdego po równo. A "mój progresywny" wolę od liniowego 15% proponowanego przez PO.Cytat:
Oczywiście prostota tego idealnie liniowego polega tylko na tym, że nie trzeba składać pitów, wszystko może załatwić pracodawca. Ale wciaż - ktoś to zeznanie musi złożyć, druki opieczętować, podpisać. Przy takim poziomie technicznym, ilość obliczeń konieczna do zastosowania skali progresywnej jest nieistotnie większa.
To było z punktu pragmatycznego, z punktu widzenia moralności progresja to oczywiście zło. Ale i podatek dochodowy jako taki to zło. :|
Ta... Kibole to swietny przyklad humanitarnie wojujacych... Zwlaszcza niektore narzedzia ktorymi sie posluguja wojujac sa bardzo humanitarne...
Hazan, zabierz mu władzę, bo nas pozabija :shock:Cytat:
I chciałbyś za to płacić z własnej kieszeni???Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Jezeli chcemy sobie odbierac zycie - droga wolna ale robmy to sami. Nie wciagajmy w to tych ktorzy moze niekoniecznie chca zabijac.Cytat:
Rozumiem ten tok rozumowania.
Jestem w stanie przyjac, ze w Twojej wersji wydazen, to w sumie demonstraci wybieraja "zyje" i "nie zyje" - w koncu "droga wolna".
ALE
Nie widze uzasadnienia do zabijania, nawet jezeli druga strona ma takie rzyczenie.
Dopuki mamy wybor, nie posuwajmy sie do ostatecznosci. Jezeli mozna rozpedzic motloch niezabijajac - robmy to. Nie siegajmy od razu po bron.
Bo kto wie, czy kilka demonstracji pozniej nie beda potrzebne juz czolgi.
Na poczatek moze byc ;)Cytat:
Podatki progresywne powoduja czesto kombinacje. "Jak tu ukryc czesc dochodu zeby nie zaplacic" albo "nie oplaci sie zarobic wiecej bo wiecej zaplace i wyjde na minus" itp. Dodatkowo caly galimatias w urzedach i ciagniecie opaslego przerosnietego systemu. Leee...
Wyobraź sobie, że żyłem. Umiesz odejmować?Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Zero socjalu teraz? Chyba mieszkasz w innym kraju. Ilość socjalu o 89 wzrosła, więc i ludziom żyje się gorzej.
Rozpędzanie manifestacji popieram po tym, jak państwo zostanie zreformowane, biurokracja rozgoniona, socjalizm zakazany konstytucyjnie.
Na wzajem.Cytat:
Myślałem Tomek, że masz więcej oleju w głowie.
Kończe pisać bo mi na Twój pogląd w tej sprawie normalnie rzygać się chce.
Jedna z gorszych rzeczy to to, ze znowu nie zanosi sie na samodzielny rzad i jak zwykle "koalicje, przepychanki, kombinacje"...
Nie, to by było przegięcie w drugą stronę. Podatek tak naprawdę służy do utrzymania w ruchu mechanizmu, która wprawia w ruch całą machinę - fabryki, pracodawców itp. I taki wredny kapitalistyczny fabrykant znacznie bardziej korzysta z infrastruktury państwowej (urzędy) niż Kowalski.Cytat:
Z drugiej strony jak słyszę jak Kaczor mówi, że "podatek liniowy jest niesprawiedliwy, bo bogaci powinni płacić więcej" to mi sie k* scyzoryk (szwajcarski) w kieszeni otwiera :evil: Cholerna demagogia - jasne, że będą płacić, tyle razy więcej ile razy więcej zarobią!! Taki Kulczyk zapłaci pewnie milion razy większy podatek od sprzedawcy w Samie!
Hehe, w takiej wysokości jak podałeś - nie ma sprawy ;-)Cytat:
a kto mowi o doraznej pomocy? ja napewno nie i dlatego glosuje na PO :-)Cytat:
Ale będziesz sobie ciągle dawać "zwrócić uwagę" to nic się nie zmieni - nawet przy najlepszym, najuczciwszym rządzie, prezydencie bez skazy i z politykami atestowanymi pod względem intencji osobiscie przez Papieża! Po prostu żądania kolejnych grup, które zobaczą, że "hej, skoro górnicy mogą, to chodźmy i my, coś się wydrze z kasy" są w stanie zjeść nawet najlepszy plan gospodardzy.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Mechanizmu? Machinę? O co chodzi? Podatki służą (w idealnej sytuacji, o jakiej mowie) do utrzymania wojska, policji, sadow. Co to ma do fabryk?Cytat: