Użyłem filtra ND8, ale najważniejszy tutaj przy takich ujęciach jest zastosowanie pomiaru punktowego, by nie przepalić tych właśnie promieni Pozdrawiam :)
Wersja do druku
Użyłem filtra ND8, ale najważniejszy tutaj przy takich ujęciach jest zastosowanie pomiaru punktowego, by nie przepalić tych właśnie promieni Pozdrawiam :)
W stopce masz 350D ,a on przecież nie ma pomiaru punktowego
Jak nie ma jak ma. Dobry jesteś ;D
Fakt, sprawdziłem w instrukcji nie pisze że to punktowy ale nazywa się to pomiar skupiony ;)
Ten las rewelacja, taka jesień nastraja :D
A na co bierzesz pomiar światła żeby nie robić przepaleń?
Pomiar robiłem na te właśnie promienie by ich nie przepalić.
Wszystkie świetne, ale 28 jest po prostu mistrzowskie.
Od razu bym drukował takie coś na ścianę.:D
Rewelacja. Gratuluję :)
Już dawno miałem napisać, że dobra galeria.
Łopatka ma moc.
Normalnie rewelacja... morze super... ale ten las :) normalnie mistrzostwo :) Chyba na weekend kupie sobie ND8 ;)
dobrze sięto ogląda nawet na moim słabym monitorze
gratuluje =)
Bardzo ładna seria. 30 i 31 piękna kolorystyka, a 33 chciałbym zobaczyć w kolorze, bo to bw nie bardzo mi pasuję.
34 za bardzo odszumione...
Piekne kolory i bw. Ogolnie - super kadry.
Igor, hehe tylko sęk w tym że w ogóle tam nie odszumiałem :D
Najlepsze to z rozwalona sloma na zielonce - cos sie dzieje. Pozostale do albumu o Polsce pod haslem: Piekna Polska - ktos to wyda i moze wyjdziesz na zero.
No i bardzo fajnie.
Proporcje trochę jak ze średniego formatu :)
Jak masz więcej to się nie krępuj :)
Łukasz
Tego szukam w fotografii co Ty pokazujesz...spokoju... piękne zdjęcia
Super :)
No i znowu ładna seria. Tak trzymać.
Wszystkie cztery są ok, natomiast #36 i #38 mi się najbardziej podobaja;)
świetne zdjęcia... duuuże brawa!
Naprawdę dobre zdjęcia, podoba mi się konsekwencja, zarówno w kadrowaniu jak i obróbce, i... wszechobecny spokój:)
interesujące
Te robione szerszymi katami widac masz chyba dopracowane najlepiej.
brawa ! dawno nie widziałem tak klimatycznych zdjęć !
piękne! znam niektóre z 1x.com i z obiektywnych
Gdzieś ty chłopie taki fajny plener znalazł? Ostatnie super, bardzo mi się podoba.
o żesz.. ale zakręcona miejscówka, brakuje mi tylko ruchu łopat, niezwyczajne
To ostatnie (#41) dobrze zrobione i byłoby dobrze skomponowane gdyby nie ta decha w prawym dolnym która mi psuje cały kadr.
ale zauwaz ze gdyby nie ta decha to pierwsze +/- 2 metry pierwszego planu bylyby bezcelowe bo nic by sie tam nie znajdowalo, tylko trawa. jak dla mnie ta decha jest jakims uzupelnieniem pierwszego planu i nawet mi tam pasuje. poza tym- super miejscowka i dobre wykorzystanie dlugiego czasu!Cytat:
To ostatnie (#41) dobrze zrobione i byłoby dobrze skomponowane gdyby nie ta decha w prawym dolnym która mi psuje cały kadr.
Dokładnie, nie dało się zrobić inaczej nie obcinając dechy, a to by jeszcze gorzej wyglądało:) pozdrawiam i dziękuje za komentarze;)
A w ogóle to szkoda że tak wiele tych zdjęć na tym wątku bo niektóre to naprawdę perełki i zasługują na osobną uwagę :)
Dla mnie troszkę za dużo góry i ciężar fotki zdecydowanie z prawej strony.
Niebo ładne, ale można by troszkę podciągnąć krzywe w ps (jak na mój gust).
Oczywiście jest dużo nieba i oczywiście ciężar jest z prawej. Ale wtedy trzeba sobie zadać pytanie - no i co z tego? Czy każde zdjęcie musi być matematycznie zważone i czy każdy kąt musi być wymierzony i scałkowany?
To nie o to chodzi aby prawa strona była równa lewej, i aby nieba było dokładnie 30%, albo 40% albo jakakolwiek książkowa formuła, ale aby po prostu zdjęcie było bardzo dobre. Jak jest dobre, to żadne proporcje nieba nie mają po prostu znaczenia.
Czyli jest najlepiej jak się zapomni o tym ile książek się przeczytało, ale po prostu się spojrzy na zdjęcie. I zdjęcie według mnie jest bardzo dobre.
Ma dynamikę, bardzo dobrze wykończone, świetny warsztat, przemyślana kompozycja, doskonałe warunki atmosferyczne i świetlne. Widać klasę i widać że fotograf wie co robi w każdym calu, i wobec tego gadanie o proporcjach ciężkości nie ma po prostu sensu. :)
Weź słynne zdjęcie Adamsa:
http://imadramamama.files.wordpress....s_moonrise.jpg
Tam już zupełnie pionowa proporcja jest zachwiana. Tam to się dopiero można przyczepić do ilości nieba, centralności księżyca, itd. Ale to właśnie o to chodzi. Czasami takie a nie inne proporcje właśnie służą przekazowi zdjęcia, a jeśli je zrobisz zgodnie z książkami, to przekaz zginie.
Najważniejsze to wierzyć fotografowi, a nie go poprawiać.
Swietne zdjecia, do pozazdroszczenia, najbardziej podoba mi sie 37, pozdrawiam
Rewela
IMO świetnie poskładane, z klimatem :).
dziwna tonalność. no, ale lepszej chyba nie uzyskasz.
no, Kościół Pokoju rządzi... ale na żwyo jest duuuuuuużo jaśniejszy... no i nie można tak robić zdjęć hahahah :)
bdb zdjecia choc wydaje mi sie ze delikatnie lepsze 44 zauwazylem ze jest troche krzywo lub to moje zludzenie
pozdrawiam