To mnie teraz zraniłes!! Bonku!! Nie ten adres. Ja jedyne podbicie kolorów robie w RAW'ie -> saturacja na +5 i to wszystko co robie z kolorami :)Cytat:
Zamieszczone przez bonk
Wersja do druku
To mnie teraz zraniłes!! Bonku!! Nie ten adres. Ja jedyne podbicie kolorów robie w RAW'ie -> saturacja na +5 i to wszystko co robie z kolorami :)Cytat:
Zamieszczone przez bonk
Z wędkarskich najbardziej podoba mi się 1 :) dwójka też całkiem fajna, ciekawy punkt widzenia. 3 - ot, zwykłe zdjęcie - do mnie nie przemawia :) co nie znaczy, że jest złe :)
druga fotka była uprzedzona dosc długa rozmową :) ciekawy facet z niego był :)
Venio, piękne zdjęcia.
dziekuje ci bardzo :)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
tak BTW to jeśli chodzi o fotki w poprzednich postach to mogą sie nie zgadzać bo od nowa robiłem galerie i link do jednego zdjecia moze otwierac drugie :p wiec potem nie marudzic prosze :)
ale adres ten sam www.mh.gallery.prv.pl
No to jeszcze pare starych fotek :)
Pierwsze moje zdjęcia z ptakami... dwa dni po tym jak kupiłem moją sigme.
Chciałem wyczekac az te perkozy będa miły młoda ale niestety jak pare dni pozniej (w terminie w ktorym mialy sie wykluc młode) wpadłem do moich ptasich kumpli to niestety juz ich nie było w gnieździe :/ ani jaj. Napewno nie odleciały ani sie nie przeniosły poniewaz było to zbyt wczesnie dla tych piskląt. Obliczałem czas ich wyklucia od kad pojawiły sie jaja.
Podejzewam ze wypłoszyli ich rybacy co wlasnie tam łowią praktyczie w sąsiedztwie z tymi ptaszkami... A jak wiadomo te perkozy zywią sie rybami.
Noz sie w kieszeni otwiera jak o tym pomyśle... ehh gdybym miał jakies dowody... no coz. Mam nadzieje w kazdym razie ze rodzicom przynajmniej nic sie nie stało.
A oto zdjęcia:
Prosze o komentarze poniewaz dopiero sie ucze w ptasich zdjęciach. Mam nadzieje ze w kwietniu te ptaszki wrocą na te same stawy i znowu bede miał od nich pozwolenie na małą sesje :)
Malo sniegu ;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Te z perkozami bardzo fajne. Blisko to bylo czy robione jakims tele + crop?
Podoba mi sie tez to cz-b z wedkarzem.
no niestety nie mam szczescia ;) plener planowałem zrobic kiedy słonce wyjdzie zaa chmur... ale w te dni akurat było mało sniegu :mrgreen: a szkoda...Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
ciesze sie ze ktos sie zainteresował tymi ptaszkami :) bo byłem ciekaw komentarzy poniewaz był to moj pierwszy plener w tele :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Robiłem te fotki sigmą 70-300 na pełnym powiększeniu. Na zdjęciach był malutki crop by wywalić zbędne śmieci po bokach.
Duzo osob zarzucało mi to ze ptaszki sa złapane za bardzo z gory... ale niestety tam sie nie dało inaczej :( najblizej tych ptaków mozna było podejsc gdzie mozna je było oglądac z dosc wysokiej skarpy nad jeziorem. Nizej juz nie dało sie zejsc bo bym musiał popływać... niestety nie miałem takich mozliwosci ;)
niedoświetlone chyba
tam gdzie skakalismy był cien rzucany przez drzewa. Widac słonce na szczycie drzew jedynie. Niestety tak jak napisałem trudne warunki byly :p
na 3 nie jest tak zle ;) pewnie dzieki swiecacej desce :D
To nie jest dobra wymowka... korekta ekspozycji sie klania :roll: . Pierwsze pare fotek robisz, potem przegladasz kukajac na histogram, korygujesz i walisz kolejne kilkaset (bo raczej miejsca nie zmienialiscie patrzac po kadrze) - na ok 1 godzine wystarczy jedna korekta ekspozycji, pozniej swiatlo sie zmienia.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
ja śnieg (kurde- jest za oknem wreszcie czyli szybki plener) walę +1. plus ew. korekta. śnieg zdecydowanie powinien wyglądać jak śnieg a nie brudna breja na ulicy. zdjęcia #3 i #4 dzięki bliższym kadrom lepsze niż inne. no i fajny kontrast koloru skoczka i TEGO CO POWINNO BYĆ BIAŁE JAK ŚNIEG ;-)
teraz faza 2: jak zamrozić ruch już wiesz, próbuj teraz oddać dynamizm robiąc albo z rozmazanym tłem (DOF) albo ruchowym (panning/zooming). zamrażanie na statycznym tle ma czasem taką wadę, że obiekt wygląda jak wklejony. no i na dłuższą metę: ile można walnąć fotek tego samego rodzaju ;-)
aha - brakuje mi lecących fragmentów śniegu wraz z deską (tzn. nie widać ich za bardzo)., możesz próbować focić kumpli będąc nieco niżej, wtedy masz ich na tle nieba, no i śnieg wylatujący z nimi będzie w kontraście. no i masz przy okazji jakiś inny kąt ujęcia niż mama robiąca zdjęcie dziecku na stoku ;-)
A ja na śnieg polecam punkt z białego i +2.
heh ale ja wcale sie tym nie bronie ze były trudne warunki. Poprostu widac przerosło to moje umiejętnosci jak na początek. Były to moje pierwsze zdjęcia na śniegu ale nie moge powiedziec ze nie robiłem korekty. Zdjęcia były robione na M ze zmieną wartosci czasu... i czasami przysłony ale to tylko na początku i dawałem info i sprawdzałem historgram tak jak mowisz i czy nie ma przepalen. Niestety jak probowałem by snieg był jasniejszy to dostawałem w zamian przepalone niebo :/ dlatego z dwojga złego wybrałem 'czarny' snieg ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
zdjęcia były robione naprawde nisko. Opierałem sie na łokciach o snieg. Juz nizej sobie tego nie wyobrazam ;) druga sprawa ze starałem sie na szerokim kącie zrobic zdjecie tak by było widac jak najwiecej nieba ale było to trudne bo drzewa były naprawde wysokie :p wiec ten bajer ze sniegiem na tle nieba był trudny do osiagniecia ;)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
ale teraz z perspektywy czasu (nawet juz jak jechalismy spowrotem do domu) juz myslałem nad tym jak inaczej mogłem te zdjęcia zrobić, jak inaczej podejsc, inaczej sie ustawic itp itd. no coz będą następne okazje :) a jak to mowią: trening czyni mistrza czy cos ;)
to chodzi nie o wysokość npm tylko względem desek ;-) trzeba było zaryzykować i kumple skakali by NAD Tobą. wtedy zdjęcie snowboardzistów na tle nieba jest możliwe ;-) a śnieg to nie żużel, nie rysuje szkła :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Venio
kłania się dobry polar. wtedy i niebo i śnieg we właściwych kolorach. poza tym: postprodukcja. a jak leniwie to wal jpgi z bracketingiem ekspozycji. połączysz w PS.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
polarek miałem i bardzo przyciemniał :P i kumple wychodzili poruszeni zleksza... przynajmniej tak mi to na podglądzie wyglądało.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
tak jak mówiłem, ze teraz o wiele więcej ciekawych kadrów mi przychodzi do głowy niż jak tam byłem :) hehCytat:
Zamieszczone przez bebop
jak mieli słońce za plecami to nie dziwne ;-) żeby nie flashem to blendą, tylko zaczyna brakować rąk... :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Venio
a mogl by mi ktoś z was poradzic jak ustawiac ostrosc w takich sytuacjach... bo czasami wychodza mi nieostre fotki. tzn weźmy np. te kadry ze snowboardu #1 i #4. Ja daje przysłone najczęsciej 5.6 i daje ostrosc na odległosc taką w jakiej znajdzie sie moj kumpel jak bedzie skakał i daje na MF by zablokowac. I czekam az znajdzie sie w odpowiedniej odległosci podczas lotu i cykam fote. Jest to upierdliwa metoda ale narazie tylko taką stosuje. Jakos nie umiem trafić punktem ostrosci na AF podczas lotu... a juz nie mowie o braku servo :p jakies propozycje? moze zwiększyć przysłone?
słonce nie było za plecami tylko wlasnie elegancko przed nimi... tzn z prawej strony obiektywu... tyle ze tam tez były drzewa :D i tu wlasnie jest caly problem w tych zdjeciach ;) bo gdyby nie bylo tych drzew to bylo by idealnie osietlone. A flesz dopiero dzisiaj dostałem kurierem a w szczyrku byłem wczoraj ;) wiec na błyskanie fleszem nie było szans.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
A co do blendy to hmmm nie widze wiekszego sensu jej uzycia bo tam gdzie my stalismy to i tak słonce sie nie przebijało wiec nie było by czego odbijac ;) a jak dla mnie to snieg sluzy jako taka duza blenda :D
No chyba tylko zmienic sprzet... u mnie AF centralnym, Servo i bez problemu sie wyrabia... no ale szklo to cudo do takich zdjec (70-200).Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Do tego - Tv , czas ok 1/100, polar, IS mode 2 (panoramowanie).
Bracketing w snowboardzie? Nie przejdzie :roll: - obiekt za szybki.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Psina fajna (choc chudzina ;-)), ale moim zdaniem za bardzo przeostrzyles.
z psiną druga fotka najlepsza :)
hehe wszyscy mówią ze chudzina z niego a on je jak głupi :D juz i tak bankrutuje na wyzywieniu go ;)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
to mają być fotki? dobre fotki?
zaraz sie rozpłacze
Venio, przekadruj pierwsze, wywal trzecie (bo psuje), drugie zostaw - najlepsze.
Mnie się za to bardzo podobają fotki ze snowboardu, poza tym ciemnym drugim. W pierwszym super tło, w trzecim uchwycony moment. Chyba przydała by się lampa zewnętrzna.
To niech stosuje :)
Drugie zdjęcie z psem moim zdaniem najlepsze, pierwsze i trzecie jakoś do mnie nie trafia.
kurde no a ja myslałem ze was zachwyce tym "prawie" panoramowaniem :D ;) nie no żartuje :mrgreen:
co do snowboardu i lampy to (dziękuje mmszy ;) szczegolnie za zżółkły stofen ;) buhehe) w sobote prawdopodobnie bede miał szanse porobić fotki w wiśle paru prosom wiec może z tego wyjsc coś niezłego... oczywiscie jest to zalezne od pogody i odemnie ;) mam nadzieje ze to pierwsze dopisze.
Ogolnie to dziękuje za komentarze :) bo to raczej zadkie zjawisko w moim wątku :D
Rawshooter dzialal na tych psinach?
Jesli tak to zmniejsz opcje extractowania i wyotrzania detali - najlepiej na 0.
Jesli nie to przeostrzyles i to solidnie.
nie wyostrzam z RAWu. Dopiero w PSie po wywołaniu raw daje smart sharpen 120; 0,8
A jak zmniejszam na potrzeby galerii to daje to samo (smart sharpen i od 100 do 120 + 0,8 )
Heh robie to wg. rad znalezionych na tym forum :D chyba ze źle doczytałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Ja czesto samo zmniejszenie robie metoda Bicubic Sharper i to wystarczy - bez koljnego wyostrzenia.
A jesli nie to po zmniejszeniu Smart Sharpena daje maksimum 60/0.2-0.4 .
Makro prima klasa! Sam chciałbym takie robić!
no i znowu troche makro :) (nie marudzic !! ;) )
1.
2.
3.
4.
Wiem ze na zdjęciu #4 troche mi uciekła ostrosc ale podoba mi sie bo ma bardzo fajne tło :)
pozdr
3 najlepsze IMHO
Szkoda,że w 4 nie ma ostrości na łebku;)
zapraszam do oglądania zdjęc z PIątkowych zawodow narciarskich w brennej. Były to zawody między szkolne i robiłem zdjęcia dla paru gazet. Prosze o komentarze.
http://gallery.jor.pl/mg2/index.php?list=22
to http://gallery.jor.pl/mg2/index.php?id=207
i to http://gallery.jor.pl/mg2/index.php?id=202
popracowałbym tylko nad ekspozycją - generalnie +EV. będzie wyraźniejszy narciarz, kolory nasycić i gut. jest dynamika etc. ujęcie ok. pozdrawiam
wlasnie kurde z tymi kolorkami problemy były :) bo pogoda była fatalna. Non stop padało wiec zdjęcia wyszły troche szare ale mimo to jestem z nich zadowolony. Wysłałem juz do redakcji Dziannika Zachodniego. Jestem ciekaw ktore będą zamieszczone.
a wiec musze sie pochwalic :) http://images2.fotosik.pl/16/ijztz7z1sgthubh6.jpg
A teraz pare nowych fotek
1.
2.
3.
4.
5.
Jest to pare prob potretu :) prosze o komentarze - przydadzą sie :D
pierwsze i drugie bardzo fajne. portret miodzio. choć shopowany ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Venio