ja jestem po testach,
na mnie wrażenia takiego ten nowy CS5 nie zrobił,
najbardziej chyba spodobalo mi sie to szybkie zaznaczanie,
Wersja do druku
ja jestem po testach,
na mnie wrażenia takiego ten nowy CS5 nie zrobił,
najbardziej chyba spodobalo mi sie to szybkie zaznaczanie,
Ja już tylko czekam aż w którejś wersji wprowadzą filtr "zrób fajne zdjęcie z gniota" :)
Choć z PSD zżyty jestem już gdzieś od 6-7 odsłony to trochę mnie zastanawia, czy należy aż tak bardzo zwolnić fotografów od przykładania się do tego co robią...
Jeśli jest bardziej zamulający komputer niż CS4, to ja odpadam. Jak dla mnie z CS-ów najlepsza była wersja CS3 no i oczywiście CS2 (wprowadzenie WARP).
Ja zostane przy CS4, a jeszcze chętniej zostałbym przy CS3
Ze stajni Adobe taki Corel już jest i nazywa sie Illustrator ;)
Dokładnie. CS3 w zupełności byłby wystarczający, nie odczuwam większego komfortu przy CS4.
to spróbuj z lightrooma otworzyc plik w CS3 jako obiekt inteligentny:P
Nie używam Lr, ale tak czy owak mam CS4 ;P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
miało być zamiast mam to używam :D
Oj Lr to świetny program obróbka RAW-ów to bajka. A tak na marginesie przetestowalem CS5 i o dziwo szybciej chodzi niż CS4 więc super. Co do nowej opcji FILL to, hmmm chyba jeszcze Adobe musi nad tym popracować. Zauważyłem też, że troszkę inaczej działa lupka - podąża za kursorem, co prawda już w 4 to było ale teraz jest bardziej płynne. A co do tych "kości" czy jak to tam nazwać, interesujace :)
Tak na powierzchni bez wyraźnych wzorów, z czym już sobie healing brush radził ;)
A gdzie jest to narzędzie do ściskania kadru ? Generalnie mi się "piątka" podoba. Fill działa dobrze jak powierzchnia jest w miarę jednolita. Dużo też zależy od tego jak obrysujemy obiekt do edycji.
traphezz ---> Dzięki.
Szybkie tworzenie zaznaczeń i ich obróbka teraz naprawdę jest łatwa i działa bardziej inteligentnie niż prędzej. Korekcja dystorsji obiektywu też niby nic a cieszy. I wreszcie mogę wykorzystać te 64 bity ;)
Kilka nowych funkcji:
-Mapowanie Tonów
-Content Aware Fill
-Content Aware Healing Brush
-Puppet Warp
-Udoskonalone Refine Edge
Pozdrówka!
Testuję CS5 od kilku dni - jest dużo lepszy od CS4, choć to "dużo" dla niektórych może być "mało".
Core 2 Quad 9550 + 4GB ramu, grafika zintegrowana - i zapieprza.
Co tu porównywać jest lepszy ;) Ale czy jest sens wydawania pieniędzy na upgrade z CS4 do 5 dla kilku wspomnianych wcześniej nowych narzędzi to już trzeba sprawę przemyśleć. Camera RAW 6 teraz swoimi możliwościami bardzo zbliżony jest do LR 2.7. O ile kiedyś LR znacząco przewyższał to co oferował np CR w CS2 to teraz posiadanie tych dwóch programów mija się z celem.
- mini bridge
- ulepszone lens correction - dla mnie bardzo ważne, bo focę głównie architekturę
- hdr pro
- antialiasing podczas dowolnego powiększenia kadru
- ulepszoany ACR
Osobiscie uwazam, ze CS5 powinien byc patchem do CS4, a nie osobna wersja.. Jest tam kilka malych i milych zmian, ale absolutnie nie wartych upgrade'u. Dobre zmiany to:
1. Poprawiona wydajnosc wielu operacji
2. Ulepszony system malowania, realistyczne pedzle, mieszanie farb, duzo lepsza wspolpraca z tabletami - bardzo wazne dla tych, ktorzy zajmuja sie zaawansowanym retuszem.
3. Idiotyczny Content Aware Healing Brush, ktory mozna sobie.. ale jest swietny do usuwania pojedynczych wlosow ktore ida przez twarz.
4. Jeszcze kilka drobiazgow.
Reszta - bez znaczacych zmian.. CameraRaw nie oceniam, bo nie uzywam. Wydawania pieniedzy na upgrade nie polecam.
Adobe nie miało czasu wprowadzić zbyt wielu rewolucyjnych patentów do PS-a, bo przez pieprzone Apple byli cholernie zajęci tytanicznym zadaniem przepisywania kodu aplikacji z Cocoa na 64-o bitowy API Carbon.
Jest już dostępny ACR 6.1 RC z możliwością stosowania profili korekcyjnych:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Camera_Raw_6.1
To ja mam takie pytanie - czy kupiony w Polsce CS5 upgrade (wersja angielska) upgraduje wersję angielską CS4 kupioną w US ?
Tak coś właśnie podejrzewam, wróciłem z US w zeszłym tygodniu a tam niestety wszelkie B&H i Amazony jeszcze go nie dostały (koniec maja) a z Adobe'a polską kartą kupić nie mogłem...
Najwyżej zamówię do znajomej i poda mi numerek z pudełka :) Thnx - przekręcę do Wimalu.
Mysle , ze tak! A nawet w 99% jestem pewny. Ja mam CS4 Upgrade ale moim podstawowym produktem jest PS CS przywieziony ze Stanów. Nie bylo najmniejszego problemu z Upgrade.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Upgrade CS4 kupilem w Cortlandzie w Katowicach. PS CS dawno temu w Texasie.
Ściągnąłem triala i wydaje mi się, że ACR znacznie lepiej radzi sobie z odszumianiem.
Natomiast bardzo liczyłem na pojawienie się innej funkcji i się chyba przeliczyłem. Chodzi mi o selektywne ustawianie balansu bieli. Tak, żeby w różnych fragmentach zdjęcia móc ustawić inny WB. To chyba jedyne, czego brakuje mi w ACR.
Lokalnie możesz użyć brusha z filtrem kolorowym, o barwie komplemetarnej do dominanty której chcesz się pozbyć.
ACR ma mocno grzebnięte przy algorytmach demozaikizacji - świetnie odszumia, daje wreszcie bardzo ładne, organiczne ziarno i pierońsko ostry rysunek.
Gdyby to nie działało to bym o tym nie pisał :roll: .
Dawno temu (jeszcze w PS CS3) zauważyłem że zaznaczony 'convert to sRGB' w Save for Web nie działa, więc przed krokiem 'Save for Web' w swojej akcji zmniejszająco-zapisującej dodałem krok osobnego konwertowania (menu Edit->Convert to profile->sRGB). Działa.
A zauważyć było nietrudno bo w czasach gdy używałem CS3 Irfanview nie miał obsługi color management i zapisanie zmniejszonego zdjęcia w innym niż sRGB profilu a następnie przeglądanie ich Irfanview od razu dawało kolory inne niż w PS tuż przed zmniejszeniem i zapisaniem.
u mnie dziala wszystko jak trzeba
Mnie w ogole wkurza ten caly system dystrybucji Adobe. Niby cos oglaszaja, cos proponuja a potem czeka sie tygodniami i jedyne co sie dostaje to odpowiedz: jeszcze nie ma, za tydzien, za dwa, za trzy..
Zamowilem pod koniec kwietnia pakiet Adobe Standart Design bo przy upgrade z jednego produktu Adobe wychodzi jakos korzystnie , za to, co się w tym pakiecie dostaje.. oficjalny dystrybutor Adobe w PL (nie podam firmy ) 5 razy przekladal moje zamowienie.. mam nadzieje ze w tym tygodniu w koncu zalatwia. DObrze, ze chociaz zachowal się fair i utrzymal mi na zestaw cene z dnia w ktorym go zamowilem a to do dzisiejszej ceny dobre 700 zl roznicy..
Ale suma sumarrum - w Niemczech jest, w UK jest, we FR jest.. tylko PL ma zawsze problemy... nie lubia nas czy co? Nawet oddzial Adobe Poland przenioslo siedzibe do NIemiec..
W Wimalu nie wiedzieli, na Customer Service Adobe Pan coś mamrotał że może będzie trzeba zrobić jakiś unlocking którego mi nikt nie zrobi bo coś tam.
Nie to nie, kupię upgrade w US - mam tam wystarczająco dużo znajomych którzy prześlą mi kod z pudełka (które zabiorę za ~2 miesiące)...
Krzychu.. jeszcze raz powtorze... mam Photoshopa CS z US a upgrade w wersji Angielskiej z Katowic, dystrybucja na Europe.. dziala bez problemu. Zał d.. sciska jacy spece tam siedzą ,,, niech sobie zrobią unlocking mózgów bo chyba cos nie tak...
Przy upgrade PS podajesz tylko numer poprzedniej wersji z ktorej chcesz go zrobic. Nie sądze ze inne numery są na US a inne na EU. Przy instalowaniu PS CS jakos nie wyskoczyla mi informacja ze jest to Photoshop do dstrybucji na terenie US.. taka informacje zawiera tylko pudelko.
Z tego co ja wiem to nie mozna sobie skakać przy upgrade z wersji PL na ENG i spowrotem . Taka informacje dawno temu dalo mi Adobe w UK. W kazdym razie nie jest zalecana.
A druga sprawa - czemu nie kupisz sobie Upgrade przez sklep Adobe? szybciej, troche taniej, pewnie i nikt CI nie ukradnie. Klucz masz na stale w danych na portalu Adobe, a dodatkowo, kupujac wersje elektroniczna dostajesz jednoczesnie na Mac i PC.
Ja właśnie chce kupić przez sklep Adobe - tyle że sklep Adobe sprzedaje wg. tego co masz w Adobe ID a tam mam naszą piękną polskę...
Wczoraj z nudów wbiłem się na czat z konsultantem Adobe na customer supporcie - powiedział że może być potrzebny tenże unlocking ale nie będzie to żadnym problemem i można to załatwić nawet przez ten sam chat - dzisiaj chyba kupię bo trial zaraz się skończy. Dzięki Jablam...
ja natomiast dzisiaj dostalem moje programy- jesli chodzi o strone wizualno-uzytkowo pudelkową to uwazam ten nowy design jest o kant d.... Podobaly mi sie te pudelka od CS4 gdzie w kartonie byo pudelko DVD z 2-3 plytami, wszystko sie kupy trzymalo. Teraz to jakies dziwactwo wyszlo. Wysuwam pudełko z kartonu, w srodku kolejne mini pudelko, jakies kwadratowe karteluszki , reklamuszki i inne takie , nie wiem po co jakies zakladki i skrzydelka otwierane skoro poza kawalkiem grafiki nic nie ma . Po otwarciu pudeleczka z bok wylatuja trzy papierowe koperty z plytami z programem.... wiesniacko troche.
Co do samego programu - zeby nie to ze w rozsadnej cenie Upgrade dostaje 4 progamy, ktorych uzywam a przy zakupie kazdego oddzielnie zaplacilbym lacznie 3 x wiecej niz za caly pakiet, to pewnie samego photoshopa raczej bym nie aktualizowal. No chyba ze z wersji CS2... A swoją drogą to troche chamówka ze nie mozna zrobic upgrade od wersji CS, dopiero od CS2. Jesli ktos kupil CS i do tej pory nie robil upgrade to zmuszony jest do kupowania ktoregos z wyzszych pakietow albo od razu CS5 co w sumie wychodzi dosc drogo...
Wiesz. w sumie masz rację, ale tylko przy założeniu, ze ktos go kupił do zarobku.
Natomiast bylem przekonany , ze Adobe sprzedaje rowniez programy dla osob ktore juz nie sa uczniami (wiec nie kwalifikuja się do wersji Student) ani nie moga spobie pozwolic na kupno komercyjnego programu za 3 tys. dla amatorskiej pracy ze zdjęciami. Ostatnio chcialem Tacie kupic Photoshopa do jego zasotsowan w domu i okazalo się ze niestety Adobe nie oferuje czegos takiego jak np Corel czy MS "Home edition" ..szkoda.