Przegraj autoexec.bin do katalogu glownego karty (tylko ten plik jest wymagany). Jeżeli to nie pomoże to znaczy, że nie sformatowałeś dobrze karty tym programikiem. Musi być zaznaczona opcja "make bootable" czy coś takiego.
Wersja do druku
Przegraj autoexec.bin do katalogu glownego karty (tylko ten plik jest wymagany). Jeżeli to nie pomoże to znaczy, że nie sformatowałeś dobrze karty tym programikiem. Musi być zaznaczona opcja "make bootable" czy coś takiego.
Perki. Rozumiem, że wykonałeś procedurę modyfikacji firmware w aparacie?
Może spróbuj edytorem HxD sprawdzić, jak wygląda bootsektor karty? Czy w odpowiednich miejscach pojawiła się modyfikacja opisana na początku wątku?
Jako pewną wskazówkę dodam, że po zmodyfikowaniu aparatu, ponowne włożenie karty z bootflagiem, zawiesza moją canonierkę i trzeba wyciągnąć baterię, żeby wróciła do siebie.
Hej.
sukces:)
dopiero po ponownym spatchowaniu bootflagiem firmware aparatu oraz wyedytowanie karty edytorem HxD zaczęło chodzić wszystko:)
Dzięki wielkie i biorę się za testowanie.
Pozdrawiam.
Kupiłem dzisiaj sobie kartę 8gb preteca 233x i nie mogę tego hacka uruchomić , na porzedniej 2gb mi cardtrick odwalił robote z bootowaniem a tej wielkości nie obsługuje ... jak to rozwiązać ?
Ten hack to świetna sprawa, żeby nie być gołosłowny:
ISO 3200, 1/640 (cropy)
Więcej zdjęć: http://www.karolczyk.az.pl/index.php...bialystok_2009 (wszystko na takich samych parametrach)
No i jest nowy haczyk do 350d...
Nie za bardzo rozumiem te funkcje. Do czego to się może przydać?
Jak już wspomniano pojawiła się jeszcze nowsza wersja hacka
http://chdk.setepontos.com/index.php....0;attach=3695
Tylko nie zapomnijcie oprócz AUTOEXEC.BIN skopiować na kartę katalogu config i pliku cfn.txt ;)
spróbuję może wyjaśnić ten plik na podstawie instrukcji od 20d:
0301100
Description of the above setting
=================================
- Byte 1, CF7 Flash
0: On
1: Off
//Przydatna funkcja jak mamy zewnętrzną lampę i jest ciemno jak nie powiem jak i gdzie i co gorsza nie wolno błyskać lampą -wyłącza błysk lampy błyskowej (tej zewnętrznej jak i tej wbudowanej w aparat) jednocześnie zostawiając działające wspomaganie AF czyli te czerwone diody
- Byte 2, CF9 Bracket sequence/Auto cancel
0: 0,-,+ (enabled)
1: 0,-,+ (disabled)
2: -,0,+ (enabled)
3: -,0,+ (disabled)
// dodatkowe ustawienia do AEB i pytanie czy najpierw zrobić doświetlone czy niedoświetlone, a może prawidłowo naświetlone zdjęcie...
- Byte 3, CF10 SuperImposed Display
0: On
1: Off
//Umożliwia włączenie lub wyłączenie podświetlenia punktów AF w wizjerze (ja nie znalazłem dla tego zastosowania, lubię widzieć gdzie ostrzę)
- Byte 4, CF11 Menu Position
0: Previous (top if powered down) menu
1: Previous menu
2: Top menu
//Menu - jak np naciśniemy spust migawki lub wyłączymy aparat i wyjdziemy z menu gdzie coś ustawialiśmy to funkcja ustawi nam co się wyświetli jak naciśniemy menu
- Byte 5, CF16 Safety Shift
0: Off
1: On
// Funkcja pomysłowa lecz niedopracowana, jak jest zbyt ciemno to automatycznie wydłuża nam czas naświetlania (niestety potrafi wydłużyć go aż do 30s) żebyśmy dobrze naświetlili zdjęcie
- Byte 6, CF17 Lens AF stop button function (Not tested)
0: AF stop
1: AF start
2: AE lock while metering
3: AF point: M->Auto/Auto->ctr.
4: ONE SHOT <-> AI SERVO
5: IS start
// Nie posiadam aż tak wypasionego obiektywu z przyciskiem od af. Nie testowane. Działanie właśnie tego przycisku od AF na obiektywie.
-Byte 7, CF 18 Add original decision data
0: Off
1: On
// funkcja idealna dla wielkich redakcji, wszelkich towarzystw ubezpieczeniowych, organów ścigania, jury wpp (np żeby na zdjęciu nie było więcej gołębi na dachu niż w rzeczywistości) zapisuje dane umożliwiające stwierdzenie oryginalności zdjęcia za pomocą oprogramowania DVK-E2/OSK-E3 i stwierdzenie czy było ono modyfikowane
Nie wiem jak Wy, ale ja teraz czekam tylko na możliwość zapisu RAW+S jpg
Jest poprawiona wersja ostatniego haczyka. Nie zdążyłem jeszcze przetestować wczorajszej, a już ją poprawili...
http://chdk.setepontos.com/index.php....0;attach=3698
Czytam sobie wątek i nie widzę wyraźniej odpowiedzi - działa to lepiej od podbicia RAWa na kompie, czy nie?
A nie łaska sobie przetestować, 20 minut Tobie to zajmnie a My nie wiemy jakie Ty masz wymaganie i skale tolerancji na szum itd...bo na iso 3200 to wesoło nie jest ale jak się oko przymknie i popatrzy jaką kaszkę robią "małpki" na iso800 to da się przeżyć.
Rozgryzłem tą kartę 8GB i śmiga ładnie...dzięki za wytłumaczenie działania update hacka bo też nie rozumiałem za bardzo co tam napisał gość...
Dla mnie to wspomnaganie AF bez lampy zapowiada się fajnie :)
Też bym poprosił. Najlepiej w oryginalnym rozmiarze.
Szkoda. To tylko 2 fotki. Może ktoś inny to zrobi.
Ja tez fotografuję, ale nie siatkę, a test potrzebuję nie dla zachwytu tylko dla sprawdzenia przydatności do pewnych celów.
Ale szanuję Twoja decyzję.
Andrzej.
Ps. Czy ktos inny mógłby zrobic ten test z czytajacych wątek i mających alternatywny soft ???? Będziemy wdzięczni.
A.
A nie mozesz wgrac i samemu zrobic?
Jest nowy haczyk. Na włączonym ekranie INFO. Klawisze góra/dół zmieniają ISO co 0.3 EV od 100 do 3200, a klawisze lewo/prawo zmieniają zakres AEB w zakresie +/- 6.7 EV.
Ciekawe czy zrobią wreszcie tak, że będzie to można wgrać na stałe do aparatu, bo rozwiązanie z dedykowaną kartą jest upierdliwe.
moim zdaniem (widząc pozałączonych obrazkach) to emulowane, wręcz "na chama" wymuszane ISO3200 jest beznadziejne. mam 350-tke juz jakis czas, ucze sie fotografowania dopiero ale takie szumy to tragedia. pozostanę przy statywie i dluższych czasach naświetlania.
Wszystko zależy od tego, co i jak fotografujesz. Są w tym wątku przykładowe zdjęcia, którym moim zdaniem nic nie brakuje, ale są i takie, których przydatność jest faktycznie znikoma. Jednak nie generalizowałbym i nie dramatyzował, a DPP potrafi nieraz zdziałać cuda.
Ty masz jakieś wyjątkowe to 350D ;). Mojego z 7D to nie ma co porównywać. Jak zmniejszę rozdzielczość z 7D do ok. 8MPx (z iso 6400 - tylko takie mi zostały na kompie) to nie ma IMO porównania. Przy tym tych placków z 350D jest mi się dużo trudniej pozbyć niż drobnego szumu z 7D.
tak, tak, moze i szum z tych zdjec z 7D usuniesz ale detalu to juz tam w ogole nie ma
inna sprawa ze najlepsze efekty uzyska sie fotografujac 350D na iso 1600 i niedoswietlac, czy to na 3200 czy 6400 i na kompie wyciagac, smiem twierdzic ze w taki sposob uzyskam lepsza jakosc zdjec niz z 7D - nawet po resample do 8 Mpix
rzecz gustu. nie wiem jak jest w innych modelach, wiem ze ISO1600 w 350-tce wystarcza w zupelnosci na moje potrzeby. racja dpp swietnie daje sobie rade, ale jak ktos juz napisal, detali nie przywroci... kazde odszumianie wiąże sie z proporcjonalna utrata jakosci.
Nie wiem ja tam detal nadal widziałem ale nie uważam się za eksperta w obróbce. Dlatego takie zabawy mnie w sumie nie rajcują. Efekt który uzyskuję z iso 3200 czy iso 1600 z 350-tki mnie nie zadowala zupełnie. Dla mnie te czułości w tym aparacie na koncertach były praktycznie nieużywalne.
leń jesteś i tyle ;-) jeśli polegasz na odszumianiu w DPP to powodzenia, odszumianie w każdej wywoływarce RAWów to porazka na całego
wykorzystalem zdjecie kolegi i tak wygląda ISO 3200 w 350D po odszumieniu:
http://img130.imageshack.us/img130/1971/img5320h2.jpg
jak pisałem efekty były by lepsze z ISO 1600 + 1EV
a tak wygląda miniaturka, czyli zdjecie do neta:
Co to za sztuka usunąć szum z całego zdjęcia. Problem się pojawia jak robimy sporego cropa.
takiego?
Większego! Pod bluzkę damy radę zaglądnąć? (żartuję)
Julia wyglada na silną kobiete, wolalbym nie zaczynac ;-)
Leń jestem to jedno :D (trafiłeś), drugie nie mam czasu na doktoryzowanie się z obróbki, programów :(. Trzecie ja miałem na myśli zdjęcia z koncertów przy bardzo kiepskim świetle, często niedoświetlone z dużą ilością cieni i robione przy kolorowym świetle. W takich warunkach mój 350D się kompletnie nie sprawdza (pomijam AF :mrgreen:).
7D ostro szumi w cieniach juz przy ISO 100 to az nie chce sobie wyobrazac co musi sie dziac przy 3200 :-)
Dobrym podsumowaniem powyższej dyskusji byłoby stwierdzenie, że 350D z zastosowanymi hackami to naprawdę dobry aparat jak na swoje czasy (nawet mimo AF). Szkoda, że Canon go obciął, aczkolwiek rozumiem ich podejście marketingowe. Zastanawiam się tylko czy 20D/30D mają też tak duży potencjał ukryty w sobie...
Kolekcjoner W połączeniu w niezbyt-nawet-wypasionymi obiektywami (ale już typu
Tamron 28-75 f/2.8 ) w kolorowych szybko zmieniających się światłach, cieniach i innych wkurzających szczegółach takich jak stan zamroczenia czy też 2 utwory na zrobienie zdjęć byłem w stanie zrobić tym aparatem dobre zdjęcia. Zdjęcia które bez obróbki są dobre, a po drobnym podkręceniu podstawowych parametrów takich jak saturacja, kontrast, konwersji AdobeRGB > sRGB i przycięciu w PS niektórych ponoć nawet powalają...
Wystarczy chcieć (i nauczyć się przewidywać co robią muzycy i oświetleniowcy)
- nie wierzy? zobaczy:
http://ciechanowski.org/galeria
http://patryk84.digart.pl
(bądźcie wyrozumiali, dopiero się uczę fotografować :P )
Owszem, układ AF w 350d nie jest co prawda produktem z górnej półki (tak jak i cały ten aparat), ale dotychczas 2 razy mi sprzęt "nie wystarczał" -jedno to "zero światła" a drugie to jak sz.p Staszewski miotał się po scenie tak, że miałem problemy z utrzymaniem go w kadrze
Teraz, po dodaniu hacków, muszę stwierdzić, iż
350D z zastosowanymi hackami to naprawdę dobry aparat - szkoda tylko, że hacki pojawiły się przynajmniej o 2 lata za późno...
ps. Co do odszumiania to są różne programy - ja jednak polecę znaleziony kiedyś na jednym ze szkolnych komputerów plugin zwany NoiseNinja
Wiesz może jednak powstrzymaj się od takich komentarzy :). Robię zdjęcia z koncertów wiele lat, były na kilku wystawach, były też publikowane etc. Przy tym z racji tego co robię zawodowo zajmuję się oświetleniem scenicznym więc delikatnie mówiąc temat nie jest mi obcy 8).
To tyle tytułem wyjaśnienia i może nie ciągnijmy już tego tematu, bo to nie ma sensu z jednego prostego powodu. Jak ktoś ma choć trochę doświadczenia to sam doskonale potrafi ocenić co dla niego jest akceptowalne :-D.
Pomijam już zupełnie fakt, że żaden firmware nie zmieni w 350-tce ciemnego tunelowego wizjera, kiepskiego AF-a, nie dołoży dżojstika (bez tego wybór punktów AF to dla mnie koszmar) itd. I oczywiście można dalej udowadniać, że ziemia czasem kręci się w drugą stronę ;) i że "wystarczy chcieć" ale po co się męczyć jak można kupić (w tej chwili już za grosze) 30D w którym większość opisanych problemów po prostu nie występuje.
Myślę, że ta dyskusja zaczyna zmierzać w nieco złą stronę. Też robię czasem zdjęcia koncertowe, choć może bez zbytniej ilości kolorowych reflektorów i 350d daj radę. Mam do dyspozycji służbowe 40D, ale z racji przyzwyczajenia wolę używać moją canonierkę. Obsługa aparatu jest rzeczą wyćwiczalną i nie powinna być argumentem w takiej dyskusji. Mnie szybka obsługa 40-tki sprawia trochę kłopotu, więc powinienem pozwać na ubitą ziemię każdego, kto ośmieli się twierdzić, że jest wygodniejsza od 350d. Każdy robi tym co lubi, a lubi to co ma. Nie stać mnie na 40D, więc staram się robić najlepiej jak umiem tym, na co mnie stać, a punkty AF w tym sprzęcie bardzo łatwo wybrać pokrętłem przy spuście, nie odrywając aparatu od oka. Zawodowo zajmuję się nagłaśnianiem i oświetlaniem małych form teatralnych i kameralnych koncertów jakby co.
Śpieszę donieść o kolejnych postępach w pracach nad 350d.
Udostępniono kolejną wersję oprogramowania, tym razem dodano możliwość zmiany temperatury barwowej w Kelwinach (1800-11000 w krokach co 100k).
Obsługa:
1. Przycisk INFO
2. Strzałki góra/dół żeby wybrać zmienianą funkcję (ISO/AEB/temperatura
3. Strzałki prawa/lewa zmiana wartości
link: http://chdk.setepontos.com/index.php....0;attach=3827
Pewnie niebawem pojawi się nowa poprawka, bo zniknęła możliwość zmiany ISO o 0,3EV...
Panowie, 350D po poprawkach stał się naprawdę niezłym aparatem, ale porównywanie go do 40D to IMO nieporozumienie... Nie wiem czy w ogóle jest sens kontynuowania w tą stronę. Wydaje mi się, że niektórzy nie porównują aparatów, ale to, co z nich wykorzystują... (co by nie powiedzieć wątek jest o aparacie)
hmmm ja mam nieco inne zdanie. Jako, że od pewnego czasu robie głównie sport, to ten pomiar swiata z centrum i brzegów kadru (nie wiem jak on tam sie zwał) nie dawał rady. Na meczu miałem zawodnika np czarnoskórego, który biegł na tle jasnego nieba to wychodziła mi ciemna plama, znowu czarnoskóry zawodnik na ciemniejszym tle - biegał sam strój. Jak ktos sobie robi 350'tka widoczki no to wiadomo ten spot mu sie niezbyt przyda. Iso 3200, do codziennego uzytku to ono sie nie nadaje, ale jesli moje zdjęcia ukazują sie w gazecie na zwykłym papierze ( jak np. wyborcza) to nie będzie widać tam szumu. A warunki pogodowe na meczach bywają różne i czasem naprawde przy f4 i iso1600 mialem czasy 1/160.
Kolekcjoner dobrze napisałeś, że te poprawki DLA CIEBIE nic nie wnosza, a nie ogólnie:)
Każdy ma inne potrzeby, a jak kogoś nie stać na lepszą puche xxD to jest to naprawdę zbawienie.
pozdro
http://chdk.setepontos.com/index.php....html#msg45326
Update przywracający 1/3 step do ISO
czasem fochliwe bydle :D
wrzucilem to z tym iso co 1/3 tak bawilem sie zmienialem to iso patrzyłem co i jak i nagle ERR99 :D po wyjęciu bat działa dalej