Tymi uszczelnieniami (link dla potomności) :)
Wersja do druku
Tymi uszczelnieniami (link dla potomności) :)
Nikoniarze bardziej go docenili, uwazaja ze pozamiatal d300s i w dodatku jest tanszy :)
Już docenili? W łapach nie mieli, a już cenią. To naprawdę podziwiam!
Po specyfikacji mozna przynajmniej zauwazyc ze zmienili polityke sluchania uzytkownikow. Mial byc MLU? to jest :)
Czy ktorykolwiek nowy model canona tuz po prezentacji spotkal sie z przychylnym przyjeciem na tym forum?
RG: na Sandisku 45 UDMA - 19-20 RAW :mrgreen:
Czy ktoś znalazł info ile klatek ma sekwencja AEB ?
To czekamy kolejny rok na 7d z FF :/ Canon jest 100 lat za murzynami (nikonem), ini swojego D300 już mieli dawno temu.
IMo to bardzo dobra puszka dla fotografów przyrody oraz dla "tych biedniejszych" fotoreporterów:)
Bo ja jestem niewierny Tomasz. Tak jak nie docenię szkla nim go nie zapnę, nie docenię puszki nim nie wezmę jej w łapy. Literki i cyferki nie sprawą, że przekonam się do tego body.
Jedyne co ci się może zauważalnie nie podobać to lag - jesteś przyzwyczajony do 40ms a tu jest 60ms - to tak jak sekunda różnicy w F1.
Dla kogoś bez znaczenia dla mnie podstawa (przy reporterce)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nic ci nie mówił fakt, że chcę Tamrona T60/2m ;)
a co takiego szczegolnego ma byc z A850? Cena praktycznie taka sama jak za 5DmkII body......Ja tu szału nie widze.
Porównianie dużo mi rozjaśniło.
Karuzela zakupów i nowych puszek dalej się kręci, aż miło ;)
On podobno już jest. COrwin przecież nim fotografował jakiś rok temu w Łazienkach :)
Dla mnie zaskoczenia nie ma. Nie spodziewałem się pełnej klatki. Przecież nowa piątka musi przynosić kasę...
Osobiście czekam aż mi się stara piątka rozpadnie (oby nie prędko). Może do tego czasu wypuszczą sensownego FF w dobrej cenie.
Porównanie do 5DII. Fotki chyba z RAWow przez DPP, niestety nie wygląda to już tak obiecująco:
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...=7-10042-10239
ISO 1600
http://ftp.robgalbraith.com/public_f...600_Reggae.jpg
rewelacji to nie ma jak dla mnie
bosz... jakie biadolenie i zal...
jak wyszedl 50D to bylo bluzganie, ze na * komu tyle megapikseli, 40D mial wszystko co bylo trzeba. teraz wychodzi 7D i zaczyna sie puszczanie bakow, ze 50D juz mial wszystko...
[vitez-filtr], w czym problem? nikomu nie kaza kupic tego aparatu! natomiast jak ktos szukal wypasionego cropa w Canonie, to wreszcie ma taki do wyboru i to w calkiem sensownej cenie. aparat nie odkrywa Ameryki, bo w zasadzie dorzuca wszystkie ficzery, ktore byly od dawna potrzebne (i konkurencja je wieki temu miala) ale jak na system Canona jest dosc przelomowy. a napewno godne odnotowania jest to, ze Canon ruszyl d* i zamiast odgrzewanego kotleta zaserwowal sensowny, przemyslany aparat z dopracowanym (modulo ten [vitez-filtr] MLU) interfejsem uzytkownika
do kompletu zreszta z przyjemnym obiektywem 15-85. patrzac na te japonskie sample (np. panne mloda albo widoczek z Wloch/Chorwacji) to ta matryca, z dobrym lensem daje zupelnie niezle szczegoly. pewnie, ze nie jest to 5D na poziomie per-pixel, ale na rozmiarze ekranowym czy odbitce bedzie bardzo sympatycznie.
a ze to nie jest FF z poprawionym AF... na taki tez przyjdzie czas. a ze nie od razu - co zrobic... 2 lata temu byly placze o brak wypasionego cropa w Canonie, o ktorych dzisiaj jakos to forum probuje zapomniec...
Wiem o co mi chodziło:)
Na zdjęciach w pierwszych prezentacjach i do kupienia w Amazonie jest staruteńki 28-135 IS USM...
http://www.amazon.com/gp/product/B00...e=UTF8&s=photo
http://optyczne.pl/2178-nowo%C5%9B%C...on_EOS_7D.html
Dlatego uwazam ze dobrze ze jest 7D taki jaki jest bo to (oby oby) moze zwiastowac ze 1D bedzie FF i 1Ds z ok 30-35 Mpix(zabiliby duza czesc MF).
Dlaczego?
1. posluchali uzytkwonikow(duzo usprawnien ergonomicznych)
2. wystawil body w segmencie bezposrednio do nikona czego nigdy nie robili
To ja pogodzę?
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32868402
na dpreview tez sa sample, a ich fotki z reguly dosc dobrze pokazuja dzialanie puszki w praniu...
aczkolwiek niezrozumialy pozostaje dla mnie powod, dlaczego hanbia ta matryce sloikiem pokroju 17-85. do kompletu chyba brakuje, zeby na tych zdjeciach byly tabliczki "Sony sponsored"...
Jakby ktoś cen nie doczytał:
* Canon EOS 7D: late September 2009, US$1699
* Canon EOS 7D + EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS kit: late September 2009, US$1899
* Canon Battery Grip BG-E7: late September 2009, US$270 (suggested retail price, street price may be less)
* Canon Wireless File Transmitter WFT-E5A: early November 2009, US$699.99
* Canon EF 100mm f/2.8L IS: late September 2009, US$1049
* Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS: late October 2009, US$799.99
* Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS: late September 2009, US$499.99
Zastanawia mnie...czemu 15-85 jest o $300 droższy od 18-135? No i po co w kicie jest 28-135IS? Czyżby był to jedyny kit, który sprosta 18mpix matrycy?
z punktu widzenia sportu?
jak najbardziej widac roznice w fotografiach. tam gdzie z 5D z jego AF zrobisz 8 klatek i wywalisz 7, na ktorych AF nie nadazyl, tam z 7D zrobisz 16 i wyrzucisz 2.
i w zaleznosci od tego jaka masz karme, na tym jedynym zdjeciu z 5D bedzie to co mialo byc (byc moze, nie zaprzeczam, ze trafiasz w totka) albo nie bedzie.
Zdecydownie te na których zdjęciach AF będzie tam gdzie fotograf zamierzył, czyli ostra będzie panna młoda a nie bukiet kwiatów przed nią. Jak AF nie trafi to i Hasselblad nie pomoże. No chyba, że jesteś wstanie wmówić pannie młodej, że bukiet był tak piękny, że nie mogłeś się powstrzymać ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bo ma 15mm i USM-a
28-135 za 200$ to jest chyba dobra propozycja, zwłaszcza, że daje możliwość przeskoczenia potem do FF.
Dokładnie, Askey wciąż na ścieżce wojennej z Canonem (to RB ma ceny a DE pełną galerię sampli) a Askey został z marketingiem i jego folderami.
17-85 imho to ukryty czarny marketing. Target puszki pewnie nawet nie wie co to jest ef-s :mrgreen: więc oczekiwalbym sampli z 300-400/2.8, 200/2, 135L, macro, itd.
No to chyba bez hassla ani rusz ;).
Fajna puszka. Generalnie marzenie dla osób, które nie mają ochoty na ruinę finansową (cena mnie zaskoczyła na "+"), a chcą zaawansowaną puszkę. Ciekawe jak będzie z dostępnością :roll:?
Myślę że będzie to też hit w bardzo wielu redakcjach.
nie wiem, czy to jest szczesliwy argument. 7D to jest top-of-crop na chwile obecna i raczej adresowany do osob, ktore wiedza po co cropa kupuja i maja na ta przyjemnosc kase. czy wsrod tych uzytkownikow jest wiele osob rownoczesnie korzystajacych z FF (lub planujacych go)... ? ja bym nie przecenial tej ilosci.
bardziej mi sie wydaje, ze Canon ostatnio usilnie wypycha 28-135 gdzie tylko moze, wlacznie z cropami, do ktorych ten lens kompletnie nie pasuje ;)
byc moze chodzi tez o to, ze Canon chce dawac w standardzie stabilizacje (bo inni ja maja) ale wstydzi sie 17-85, a plastikow 18-55 nie pasuje "organoleptycznie" do 7D ;)
ja napisze - WOW! Swietna puszka!!
po komentarzach widac tylko jak wielu ludzi podchodzi do niej zyczeniowo. Dawno bylo wiadomo, ze nie bedzie FF (bo jak bylo wyraznie widac na przeciekowej focie byl podpiety EF-S), ale ludzie marudzili ze moze jednak FF. Teraz juz nie moga sobie marzyc dalej wbrew logice, to narzekaja.
Za to ludzie piszacy, ze to nastepca 50 i ze niewiele wnosi chyba nie wypili dzisiaj wystarczajaco porannej kawy, zeby myslec wystarczajaco jasno, lub wogole.
Mogli wepchnąć 18-135IS, ale pewno mniej by na tym zarobili. Bo z 28-135 i tak każdy prędzej czy później coś dokupi do kompletu, czy raczej upłynni kitowca.
zgubilem sie w logice ... czemu to cos z apsc ma oznakowanie wskazujace na FF?