No i jest lepiej.
Wersja do druku
Całą seryjkę sobie obejrzałem i powiem że bardzo mi się podobała. Jak mogę tylko powiedzieć od siebie to większość za bardzo jak na moje oko wyostrzona. Ale to było wcześniej wyjaśniane problemami z monitorem. Ciężko byłoby wypisywać wszystkie od początku wiec wypiszę tylko parę:
46 – taką fotę chyba chce zrobić każdy miłośnik makro, mi się to jeszcze nie udało ale mam nadzieję, że kiedyś marzenie się spełni:]
47,48 – super te mrówcie Ci wyszły, moje pytanie czy do 100L był też raynox dorzucony
49 – jednym zdaniem fota wymiata, wszystko na wielki plus:], czy sama 100L wystarczyła
Po takich fotach aż się chce wyskoczyć w plenerek i szukać robaczków:D
Oby pogoda dopisała, czego Wam i sobie życzę:]
Dzięki za dobre słowo.:-D
Łykend przed nami , więc będą nowe fotki.
47,48,49 eLka z z pierścieniami pośrednimi.
Poprawna obróbka pod net to mój problem. Mam strasznie "miękki" monitor i aż mnie ręka świerzbi aby doostrzyć każde zdjęcie i dodać kontrastu. Teraz trochę go podkręciłem , ale ale i tak muszę obrabiać na wyczucie . Nie mogę opierać się na tym co widzę.
Niesamowite powiększenia :)
a mszyca z 57 wygląda jak by miała ludzką twarz :shock:
jej czerwone oko to "ludzkie ucho" jak by ktoś twarzy nie widział ;p
P.S. IMO nr 57 jest oczywiście super :shock:
1) Blendą- średnica 40cm.
2) http://canon-board.info/showpost.php?p=771246&postcount=15
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
1) Blendą- średnica 40cm.
2) http://canon-board.info/showpost.php?p=771246&postcount=15
Ciekawe-dzisiaj też mi się nie wyświetla, ale przedwczoraj mi się wyświetlił :smile:
Obecnie testuję połączenie 100L z TCx1,4. Zastanawiam się nad raynoxem: DCR-250 czy może lepiej DCR-5320 PRO/kiedyś oglądałem świetne foty zrobione zestawem 180L+Raynox DCR-5320 PRO/ :?
Nooo, Sunders gratulejszyn szkiełka :-D
Tego drugiego Raynoxa nie znam, wygląda bardzo ciekawie tylko... ta cena :shock:
Który masz 1,4X i czy są już jakieś wnioski ?
Kenko. Co do wniosków-to jeszcze za krótko testuję :-)
45, 57, 58 - takiej jakości zdjęcia oczekiwałbym zawsze :D
60 lekko poruszone, ale + za zauważenie sytuacji.
No na 1/80 ciężko takiej gałązki nie poruszyć... Trzeba błyskać! :D
Na początku wszystkie zdjęcia błyskałem, od pewnego czasu zupełnie odwrotnie, robię wszystko aby udało się poprawnie naświetlić w świetle zastanym. Z tegorocznych jedynie mrówka i osa była doświetlana odbitym światłem 580EX II. Raz że było od czego odbić bo to było na balkonie , dwa mrówka bardzo ruchliwa była i bez lampy nic by nie wyszło (osa też, zrobiłem 3 klatki i odleciała) .
62.
Cerura Vinula profil w całej okazałości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
63.
To zdjęcie gąsienicy zrobione jest dwa dni wcześniej niż 62. Widać jak się zmienia przed wylinką. Miałem nadzieję prześledzić i udokumentować cały proces , aż do wyklucia motyla , ale niestety gąsienica gdzieś przepadła , już jej nie ma.
fakt bardzo szkoda ze nie da się pokazać zmian
po tych dwóch zdjęciach widzę, że byłoby co oglądać
Filu
62 - najlepsze. Świetny okaz w dodatku to światło - cudo! :D
ostatnie piękne, to ćma jest?
No to ja napisze od siebie, że makro tez lubię, ale nigdy się nie spodziewałem że może być aż takie ciekawe ;)
Gratuluje fotek, nie wypowiem się które najbardziej mi się podobały bo już nie pamiętam początku :P
Tak to ćma, w locie do światła trafiła na szybę, ja to widziałem i :-D udało się utrwalić .
65, 66 - fajny moment :) W końcu zeżarł go czy darował sobie?
Skoczył przewrócił i zostawił. Na 66 to był dokładnie koniec akcji, zaraz się cofnął. Coś mu nie pasowało. Obserwowałem kiedyś ważkę (taką niebieską neonówkę, mam ją na zdjęciu 41.) jak polowała i tak samo jeśli nie trafiła za pierwszym razem to zostawiała muszkę w spokoju. Może skakuny mają tak samo ?
Jaki maluszek :D
No właśnie Kaasik91 mam pytanko.
Popełniłaś sporo skakunów , a mnie trafił się dziś pierwszy. Jak go zobaczyłem, takiego maleńkiego to mnie olśniło , że ich nie zauważałem z powodu rozmiarów. Czy one wszystkie są takie małe ? Ten miał z 5-6mm długości i 2-3mm w barach:-D .
Trafiałaś na większe ?
Piękne zdjęcia! Robale jak żywe! Gratuluję!
Sergiusz , a tak szczerze ?
Jacek fotki bajera :cool:
Wrzuć je jeszcze na AF
Pozdrawiam
Wrzucę. Dostęp do netu mam ograniczony i dodatkowo prawie cały czas siedzę w wodzie , ale wrzucę.
Świetne fotki, zazdroszczę światła, uwielbiam ważki:-D
Bomba!
Jacek będziesz musiał jakiś tutorial przygotować bo zdjęcia świetne - normalnie oko w oko z ważką :)
Witam serdecznie.
Ostatnia seria wymusiła:
No, no. :-o
74 - nie masz tam gdzie nóżek (czy łapek) tej ważki.:smile:
Pozdrawiam serdecznie.
Szczerze. Te ostatnie też fajne choć do końca nie wiem czy to przód czy tył.
Przód jest zawsze tam gdzie głowa , tył na odwrót ;-)
75 - dobre światło, dobre dwukolorowe ale nierozpraszające tło, no i sam obiekt też dobry
Z ostatnich bardzo podoba mi się seria "portretów" ważki. Mam wrażenie, że uśmiecha się do obiektywu:-D.
75 udana kolorystyka tła i krzyżak ładnie złapany.
Oczywiście gratuluję sytuacji na 77, chociaż osobiście kadrował bym po skosie, żeby posiłek mieć w mocnym pkt:???:
77- klasa. To cos wiecej niz makro. Atmosfera jak z filmu SF, groza i napiecie, swietne kolory. Pewnie, ze kadr moglby byc jeszcze lepszy (kadr zawsze moze byc lepszy, szczegolnie dla oceniajacych :-)). Gratuluje.
Pozdrawiam.
Na 75 i 76 przepiękne kolory! Niestety na 76 kadr mi nie podchodzi.
Z ostatniej serii świetny moment na 77, tylko pozazdrościć :)
77 i 78 to taki reportaż w skali makro. :-D tak to traktuję.
77 trafiło się niespodziewanie. Polowałem na konika polnego (wrzucam poniżej nr.79) i nagle obok zadyma. Najpierw było słychać , dopiero później dostrzegłem dużą niebieskawą ważkę , która w odległości ok.3m spadła na piasek wywijając jakieś dziwne figury . Podczołgałem się bliżej i z ok. 1m zobaczyłem że to walka ważki i osy. Przesunąłem się jeszcze bliżej na ok. 50 cm od zajścia. W ciągu ok. 3s zdążyłem zrobić dwa ujęcia ,a w tym czasie osa straciła już głowę. :!:
Następnie chciałem zmienić pozycję dla lepszego kadru , ale spłoszyłem ją tym . I było po wszystkim bo ważka odleciała w siną dal.
79.
Przy okazji jeszcze jeden bardziej sielankowy obrazek.
80.
i drugi
81.
i trochę inny kadr powyższego
82.