Zaraz wyjdzie ze trolluje, ale nikon jak narazie to lata problem a nie eliminuje zrodlo. Sorry... Wbudowanie "Noise Image" w puszke to jednak nie jest lekarstwo a jedynie zamaskowanie problemu.
Wersja do druku
Zaraz wyjdzie ze trolluje, ale nikon jak narazie to lata problem a nie eliminuje zrodlo. Sorry... Wbudowanie "Noise Image" w puszke to jednak nie jest lekarstwo a jedynie zamaskowanie problemu.
Przeciez jeszcze nie wyciekly dane D200. Chyba, ze mowisz o tym fake, rozpowszechnionym w europie przez pewien austriacki serwis :-)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Nikon planuje wypuscic D200 z matryca CMOS wlasnej produkcji o wymiarach DX, ale jakas podobno zmodyfikowana.
Trwaja tez prace nad wlasnym FF, ale jeszcze sa slabo zaawansowane.
Znaczy Canon ma lepszego trabanta do zabawy, a Nikon lepszego profa do cykania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Szczęśliwie żyjemy w wolnym świecie (z małymi wyjątkami :wink: ), tak więc klienci po prostu głosują nogami. Co widać...Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Raczej portfelem, hihi :-)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
I tak jest dobrze. Kazdy wybiera, co mu odpowiada. A nie jak kiedys, Zenit, Zenit, Zenit, Zenit... I pare rodzynkow z Praktica. :-)
Raczej, niestety, z duzymi :-(Cytat:
A tej myśli, przyznam się, że nie zrozumiałem. Znaczy, że kupują (w domyśle niesłusznie) to co drogie, a kiepskie. Czy może to co tanie, a badziewne?Cytat:
Zamieszczone przez pn_
zobacz sobie dowolne zawody sportowe, a zobaczysz co wybieraja profesjonalisciCytat:
Zamieszczone przez pn_
Ostatnio w Schlossparku w Wiesbaden byly miedzynarodowe zawody hippiczne i Canonierow i Nikoniarzy bylo, tak na oko, plus minus kciuk, po rowno.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Za to studyjni tutaj preferuja Fujifilm i Nikona. Ci znaczniejsi (i zasobniejsi) Hasselblada z cyfrowym tylem za jedyne 19000 euro :-)
Jak mozna modyfikowac cos czego nigdy nie bylo? to chyba tylko inzynierowie nikona tak potrafiaCytat:
Zamieszczone przez pn_
Jak pisałem ostatnio, byłem w strefie zero na koncercie Jarre'a. Widziałem wielu profi, z różnych krajów. I tylko jednego nikoniarza!Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Może inaczej. Załóżmy (hipotetycznie niestety), że mam nieograniczone możliwości finansowe. Co powinienem kupić do reportażu, aby wybór ten był racjonalny?
Jaki jest podtekst tego pytania. Wydaje mi się, acz nie mam oczywiście na to żadnych dowodów popartych badaniami, że klientami dSLR Nikona są ludzie "umoczeni" w wyśmienite, może nawet najlepsze na świecie, szkła tego producenta, które posiadają jeszcze z epoki korpusów analogowych. Wiem skądinąd (i na to mam dowody), że w Polsce, gdzie choćby z racji ubóstwa pragmatyzm jest szczególnie w cenie, zdecydowana większość zawodowych fotoreporterów wycofuje się z rynku Nikona. Zdziwiłbym się, gdyby w bogatszym świecie było inaczej :shock:
Nie bylo nigdy matrycy CMOS?!? Znaczy Canon co ma w puszkach?Cytat:
Zamieszczone przez sven
pn_ , zobacz sobie dowolna transmisje z pilki noznej; zobaczysz tylko biale elki :)
w dlugich objektywach do sportu jest canon, potem dlugo nic i dalej nikon. jedyny sensowny aparat do sportu to 1d mk II, chyba, ze ktos lubi 4 mpix i gowniany balans bieli, to moze sobie kupis d2h
wybacz, musialem cie nie zrozumiec. nie wiedzialem, ze nikon modyfikuje cmos Canona :)Cytat:
Zamieszczone przez pn_
W ogole nie wiem jak jest w Polsce, za rzadko bywam.Cytat:
Tutaj zwycieza pragmatyzm - szkla, nizsza cena, rozsadna polityka Nikona dla firm - upusty, dobra obsluga, zastepcze aparaty i akcesoria w razie jakichkolwiek problemow ludzi zarejestrowanych jako prof. (tutaj sa to ludzie majacy przynajmniej dwa body i trzy szkla Nikona, takze ludzie prywatni).
Nikon produkowal juz kiedys jfet'y (to te 4mpix z d2h bodajze), ktore sa bardzo podobne do cmos'a. Byc moze kontynuuja ta technologie. Mozna o tym napisac ze to modyfikacja cmos'a, gdyz zmiany polegaja ponoc jedynie na zwiekszeniu szybkosci (nie chcialo mi sie wnikac).
W ogole masz problem widze z czytaniem ze zrozumieniem.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Lopatologicznie:
<BEGIN>
1. Jest CMOS
2. Sa CMOSy kilku producentow
3. Jest Nikon
4. Dzierga swojego CMOSa, pierwszego w zyciu :-)
5. Cos tam unowoczesnia w stosunku do innych producentow
<END>
W razie niezrozumienia proponuje aspiryne.
Wijesz się niczym piskorz :mrgreen: W ogóle bowiem nie odpowiedziałeś na moje pytanie :-(Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Cytat:
Zamieszczone przez pn_
powiedz to na forum nikona. tam maja taki dlugi watek na temat serwisu, chlopcy sie uciesza, ze jest tak dobrze:)
troche mnie wku...wia takie gadanie: tutaj to, tutaj tamto, co ty myslisz, ze w my TUTAJ w trzecim swiecie zyjemy. jak ci tam tak dobrze, to czego piejesz na tym forum? moge ci podac linka do niemieckiego forum nikona, tak zostaniesz wysluchany w gronie podobnych do ciebie posiadaczy d70. pomazycie sobie wspolnie o nieistniejacym d200.
czytuje niemieckie fora nikona i widze jak sie powoli wyludniaja, bo wiekszosc przesiada sie na canony. przestan wypisywac te dyrdymaly.
Nie odpowiedzialem, bo nie wiem, co ty powinienes kupic. :-)Cytat:
Ja na dzien dzisiejszy kupilbym do reportazu Canona :mrgreen:
Wcale tak nie mysle. Nie wiem skad wyciagnales taki wniosek, poczytaj uwaznie wczesniejsze posty, bo po poscie z CMOSem widze, ze nie zawsze rozumiesz co czytasz.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Dyskutuje, Kolego bardzo dobrze wychowany, poniewaz jestem sympatykiem Canona i fotografii w ogolnosci, a moze nawet kiedys przyszlym uzytkownikiem jakiejs puszki Canona.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Nie potrzebuje, znam i udzielam sie.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Ja nie pomarze, jako skromny amator jestem zadowolony ze swojej puszki, zaspokaja ona moje potrzeby.Cytat:
Zamieszczone przez sven
Widocznie czytujemy jakies inne fora, bo moje sie nie wyludniaja. Moze jakis link do takiego wyludniajacego sie forum?Cytat:
Zamieszczone przez sven
Ta napastliwosc to dlatego, ze wyrzucili Kolege z zaprzyjaznionego forum za wyzywanie ludzi?Cytat:
Zamieszczone przez sven
pn_ ty masz chyba rozdwojenie jazni; tu wypisujesz jakim to jestes sympatykiem canona, a na forum nikona piszesz, ze canon to g... i w zyciu bys go nie kupil. cos z toba nie tak?
Ba, w takim sensie, to każda matryca jest unowocześnionym i zmodyfikowanym CMOSem, nawet moja trabantowa. Przecież xx lat temu były gorsze :DCytat:
Zamieszczone przez pn_
No co ty, ze g****?!? Nigdy w zyciu!Cytat:
Zamieszczone przez sven
poczytaj swoje watki na forum nikona.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
To ty masz klopoty z czytaniem ze zrozumieniem, wiec lepiej ty to zrob jeszcze raz.Cytat:
Zamieszczone przez sven
a wracajac do d200 i modyfikacji cmosa przez nikona, wytlumacz mi prosze lopatologicznie; na czym polega modyfikacja cmosa nikona ktory dopuszcza culosc iso 800? skoro modyfikuja (a canon 5d ma czulosc 3200), to dlaczego inzynierowie nikona modyfikuja do tylu?
Trudno mi jest wytlumaczyc fakt, ktory nie jest faktem. Info o ISO 800 pochodzi z fake krazacego od miesiaca po internecie. Jak dochodzisz do posilkowania sie plotkami, to wspolczuje.Cytat:
Zamieszczone przez sven
raczej nie bardzo. gdyby Canon nie pokazal 5D, to te dane nie bylyby bynajmniej fake.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
ale poniewaz 5D sie pojawil, to Nikon podkulil ogon i wzial sie za podpakowanie specyfikacji. i pewnie __jakies__ ISO 1600 sie w tym update'owanym D200 pojawi. pytanie tylko, czy z tego bedzie cos rozsadnego wynikalo? bo jesli w listopadzie maja zamiar jednak pokazac ten aparat, to matrycy przewidzianej wczesniej na te ISO 800 nie zmienia. wiec pozostaja jakies kroki rozpaczy... a przy poprzeczce postawionej przez 5D i jego szumy, bedzie bardzo ciezko...
najprawdopodobniej skonczy sie po raz kolejny przelozeniem premiery (wielkanoc?) i czekaniem az Sony laskawie wyprodukuje matryce, dzieki ktorej ten aparat bedzie wygladal w jakis sposob konkurencyjnie do Canona. przynajmniej na pierwszy z 4-5 lat istnienia na rynku do czasu doczekania sie nastepcy
Eee moment... takie porównanie jest średnio sensowne. Przecież to raczej nie będzie aparat konkurujący z 5D! Już prędzej coś, co miałoby dorównać (lub lekko przebić, jeśli 12Mpix matryca okaże się wyjątkowo dobra) 20D.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
cena bedzie konkurowacCytat:
Zamieszczone przez muflon
natomiast co do mozliwosci fotograficznych i jakosci... jak Nikon posmaruje w gazetach, to nie mam watpliwosci, ze bedzie konkurencyjny... :mrgreen:
Dla Kolegi akustyka jak dane sa mu niepasujace, to znaczy "posmarowane" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Po raz kolejny firma Nikon zdobywa dwie najwyższe nagrody EISA - dla najlepszego aparatu cyfrowego Nikon D2X i dla najlepszego aparatu analogowego Nikon F6. To potwierdzenie, iż zawodowi fotografowie wybierają markę Nikon ze względu na jakość, elastyczność i niezrównaną wytrzymałość sprzętu.Cytat:
i tylko tyle potrafisz napisac...Cytat:
Zamieszczone przez pn_
zwlaszcza, ze ostatnio miales przyklad dokladnie odwrotny. o ktorym jakos w tym momencie wygodniej Ci skwapliwie zapomniec
Sam to wymyśliłeś, czy przepisałeś skądś? Niezły marketingowy bełkot - typowy PR stejtment.Cytat:
Zamieszczone przez allan
Pierwsze slysze! Ja pisalem, ze jakis test jest "posmarowany"?!?!?Cytat:
Co zal d*** sciska, ze 52 ekspertow z 18 krajow wskazalo D2X i F6 jako najlepsze w klasie profesjonalnej, a nie tak jak ty bys chcial?Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
nie. mowie o tym:Cytat:
Zamieszczone przez pn_
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....hlight=#149191
jakos, wybacz, nie zauwazylem, zebym tam, cytuje: "uznal, ze te niepasujace mi dane sa posmarowane".
i nie mow, ze o tym zapomniales, bo bylo nie dawniej jak wczoraj. chyba, ze masz bardzo wybiorcza pamiec, co akurat na tym forum Ci sie zdarza...
nie wiem po co sie udzielasz na tym forum, ale jesli to ma tak wygladac, ze nic nie wnosisz, inicjujesz flame'y, a przy probie rzeczowej dyskusji jak zacieta plyta powtarzasz jakies testy z niemieckich gazet (ktorym nic nie ujmujac, nie sa jedyne na swiecie)... przemysl sobie, czy to ma jakikolwiek sens.
kompleks zbawiciela?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez allan
bo pewnie nie zauwazyles, ze wkleiles to z ogloszenia prasowego Nikona?
A czy ja twierdze, ze tak tam uznales?Cytat:
Mowie o dzisiejszym:
"natomiast co do mozliwosci fotograficznych i jakosci... jak Nikon posmaruje w gazetach, to nie mam watpliwosci, ze bedzie konkurencyjny..."
Nie zapomnialem i nie zdaza mi sie. Wyjasnienie powyzej.Cytat:
Jak to nic?!? A Zywiec Bier?Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze Nikon w segmencie prof. jest the best, a Canon moze mu najwyzej kapcie nosic :mrgreen:Cytat:
ty w kolko te same bzdury.... kolege pn_ to cenie za to (choc czesto sie z nim nie zgadzam) ze mysli logicznie, a jego krytyka jest z reguly konstruktywna. a ty to tylko tanie zaczepki, i obrazanie innych ( co udowodniles skutecznie tutaj - http://canon-board.info/showthread.php?t=5067 )
Zaznaczam, że jestem amatorem, i dopiero wszedłem w cyfrę (no raz robiłem parę fotek Markiem Ds, ale byłem w szoku więc się nie liczy). Nie miałem żadnych konkretnych obiektywów, więc nie musiałem kupować body do systemu. Typowo amatorsko przetestowałem sobie pod swoje potrzeby (zaznaczam, że znam się tylko trochę lepiej na aparatach niż szympans- proszę bez komentarzy) Nikona D70 i Canona 350D i jako zwykłemu zjadaczowi chleba bardziej przypasował 350D, ze względu na jakość zdjęć. Zresztą kolega, który kupił Nikona D70 (fotograf z wykształcenia - dziś hobbysta) trochę narzekał na jakość zdjęć (ton, szumy). Fakt, że gabarytami i wykończeniem Nikon D70 bije Canona 350D na pozytyw, obiektyw kitowy Nikona też chyba lepszy (przynajmniej lepsza obudowa i osłona). Ja nie mam łap jak kowal i pasuje mi 350D. Szkoda tylko, że Nikon nie daje gripa bo ponoć matryce CCD trochę żrą. Poza tym chyba wolę matrycę CMOS, bo CCD kojarzy mi się z kamerami i kompaktami. Fakt, że są lepsze w gorszych warunkach oświetleniowych, ale nie w przypadku porównania z matrycami CMOS Canona. Te są obecnie najlepsze, przynajmniej tak mówią specjaliści. Weźcie poprawkę, zanim mnie objedziecie, że jestem tylko amatorem. Wcześniej robiłem analogami (własna obróbka B&W i trochę koloru - Smena (podstawówka), potem Zenit oczywiście 11, Practica MTL 5B, Kiew 60, Canon 500N i na końcu Canon AE 1-Program). Pozdrawiam.
a slyszales o takim aparacie jak 1Ds mkII ?Cytat:
Zamieszczone przez allan
Tyle, ze Nikon ma 2 razy pojemniejszy akumulator niz 350D i robi okolo 80% wiecej zdjec na jednym ladowaniu.Cytat:
Zamieszczone przez nowy
Niemniej brak gripa jest niezaprzeczalnym mankamentem, dziadostwo w tym momencie straszne.
Tak, tak, to ten, co wedlug EISA moze kapcie nosic :mrgreen:Cytat:
ja nie widzialem takiego sformulowania ze strony EISA.Cytat:
Zamieszczone przez allan
zreszta, analogicznie mozna by powiedziec, ze D70s moze nosic kapcie 350D. albo Nikkor 17-55/2.8 moze nosic kapcie Sigmie 18-200.
a to juz chyba jest "lekkie" naciaganie faktow :mrgreen:
No jak to nie?!? Wejdz na strony EISA Award.Cytat:
Bo przeciez tak jest. Jakosc fotek z 350D jest lepsza.Cytat:
Twierdzisz, ze tak nie jest? Znaczy, ze fotki z D70s sa Twoim zdaniem lepsze niz z 350D?Cytat:
bez sensu. jakos fotek 1Ds mkII jest lepsza niz D2X. a jednak wybrano ten drugi.Cytat:
Zamieszczone przez allan
w pryzpadku 350D a D70s faktycznie, ten pierwszy ma lepsza jakosc zdjec. ale pod wzgledem ergonomii przewaga jest po stronie Nikona. wybor ktory z tych aparatow jest lepszy ogranicza sie do osbistych preferencji i potrzeb. nie mozna absolutnie wskazac jednoznacznego zwyciezcy. podobnie zreszta jak D2X vs. 1Ds. jeden da 2x mniej i bedzie sie cieszyl, ze w niskich ISO osiaga podobna jakosc, drugi wyciagnie pelna kwote i bedzie mial normalny celownik optyczny, lepsza jakosc w calym spektrum czulosci i kompletny orgazm przy pracy szklami staloogniskowymi (bez urazy, ale D2X+50mm ma sie nijak do 1DS+85mm).
Nie tylko ergonomii, popatrz jak ten korpus D70 jest wykonany! Przecież to prawdziwa przyjemność wziąć to do ręki. Natomiast szumy są masakryczne, co z punktu widzenia osoby sporo fotografującej przy ISO 1600 (koncerty) jest sprawą decydującą. Na moje oko przy ISO 1600 D70 szumi tak jak mój 10D przy ISO3200, a więc przy czułości, której w ogóle nie używam.Cytat: