Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tescik jest np. tutaj. Niektore zdjecia sa naprawde bardzo ladne ;) . Ale wlasne wrazenia opisz koniecznie... Moze wreszcie jakies tanie i dobre 'srednie' szklo.
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tescik jest np. tutaj. Niektore zdjecia sa naprawde bardzo ladne ;) . Ale wlasne wrazenia opisz koniecznie... Moze wreszcie jakies tanie i dobre 'srednie' szklo.
Ale my nie chcemy jakiegos zagraniczniaka tylko test od naszego forumowicza ktorego mozemy potem podpytac o detale korzystania z tego szkla :?Cytat:
Zamieszczone przez pysiek
Wiadomo ze fotki przykladowe i testy mozna sobie wygooglac, ale mi chodzilo o to by namacalny, nasz wlasny forumowicz napisal cos od siebie i wystawil sie na grad pytan o opinie 8)
Vitez,
Przepraszam, bo może już istnieje taka procedura, ale czy nie można opracować (wybrać) metodologii takich testów dla zachowania porównywalności.
Taki test musiałby spełniać przynajmniej 2 założenia:
1. być wykonywalny dla większości forumowiczów,
2. obejmować większość itotnych parametrów,
3. nie uwzględniać problemu FF/BF :D
Pozdrowienia,
chetnie, ale dopiero za 2 tyg - dzis w nocy wylatuje do uk,za duzo mam teraz rzeczy na glowie, zeby zrobic porzadny test. Jak wroce to zrobie jakis tescik, obiecuje :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zdecydowanie popieram.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A nie myślałeś o 24/1,4 L, bo ja tak i to bardzoCytat:
Zamieszczone przez muflon
Wiesiek
moim podstawowym obiektywem jest 50-tka 1.8, ale jż niedlugo kupuje 90-300dc i później uzbieram sobie na coś szerszego:)
Dyskusja o Londynie trafiła do osobnego wątku, żeby mogła zostać w razie potrzeby rozwinięta bez obaw. http://canon-board.info/showthread.php?t=5166
KIT, bo a cóż by innego :-)
28-105 USM jako podstawowy zarówno do EOSa 50e jak i do 350D - szybki i cichy ,
KIT jako uzupełnienie do cyfry (szeroki kąt)
w planach tamron 90 macro lub canon 100 macro
m.
17-40, z uwagi na czeste focenie w 4 ciasnych scianach. Dopalam lampa czesto.
W plenerze jest zabawa w wymienianie szklielek. krotkie na dlogie.............
Póki co: Canon EF-S 17-85 f: 4-5.6 IS USM jako standard, a jako zawsze obecny przy mnie dluuuugi zoom - Sigma 28-300/3.5-6.3. Ostatnio noszę także przy sobie non stop Canon 60/2.8 Ultrasonic Macro i chyba powoli ten obiektyw staje się moim standardem. W planie mam zakup Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM - na razie zbieram szmal ;)
narazie Canon EF 28-135 IS USM
Najczęściej Tamron 28-75, do makro Sigma 105/2.8 na szerokie kąty Tamron 17-35. Moja 50/1.8 leży i się kurzy bo nie mam zacięcia do portretówki.
chyba Tokina AT-X PRO II 28-70/2,6~2,8;może to nie demon szykości, bardzo dobra ostrość dopiero od f4, ciężki klocek, ale konstrukcja pancerna i bardzo bardzo wytrzymała;mam go od 4 lat, wiele przeszedł - kilka upadków, zamoczeń - i nadal skubany działa; ale co się dziwić tak kiedyś robiono obiektywy ...
Nie, w zupełności wystarcza mi to, co daje 24-70 na krótkim końcu (a waga mi nie przeszkadza). Jestem za leniwy na stałki do "ogólnych zastosowań" :) - 50/1.4 mam ze względu na jasność a nie jakość.Cytat:
Zamieszczone przez Wiesiek_TGF
GoTo hipek super :-)
Tamron 28-75 jako podstawowy, foce głównie wesela i imprezy( ciemno wszedzie....co to bedzie...), czasem brak szerokiego kata... i tu od biedy kiciak....na razie
Studiu to tamron 28-75/2,8 po przymknięciu do f 8-11 wystarczająco ostry i uniwersalny, nie musze za dużo biegać,
Rajdy ostatnio fotografowałem i myślałem że będę używał 70-200 a okazało się że tamron 28-75/2,8 jest bardziej przydatny i nim zrobiłem większość zdjęć
Portrety na wolnym powietrzu ale i we wnętrzach 85/1,8 ładnie rozmywa tło, fajna plastyka mała głębia ostrości a jednocześnie nie wchodzę na modela
Makro tutaj bez konkurencyjna jest sigma 105/2,8 makro
Nie/rzadko używam mimo że mam:
50/1,4 jakoś mnie nie przekonuje do portretu, gorsza plastyka od 85/1,8 i za blisko modela, poza tym przy ciasnych kadrach denerwują mnie jego przerysowania, próbowałem nim robić coś w stylu zdjęć sytuacyjnych i tutaj mi się sprawdził na wolnym powietrzu ale we wnętrzach też było w miarę ok., używam przy portretach pod światło bo tamron 28-75/2,8 jak ma światło w kadrze jest kompletnie do ****
30/1,4 kupiłem go głównie jako jasny standard do pomieszczeń na razie staram się przyzwyczaić do ogniskowej
70-200/4 właściwie jakoś brakuje mi tematów w najbliższej okolicy do używania, ptaszków nad morze mam już dosyć a na koncert cos nie mogę dojść zresztą i tak chyba za ciemny, wiec zbiera kurz, zastanawiam się czy nie wymienić na 70-200/2,8is tylko czy wtedy 2,5x więcej kasy nie będzie tylko zbierało kurzu
17-40 tutaj ma problem ze to szeroko i denerwuje mnie bałagan w kadrze który mi się czasami pojawia, a jak mam go używać jako spacer zoom tylko w okolicy 30-40 to zapinam tamrona 28-75 i mam przy okazji dłuższe szkło Poza tym przy cropie to on ma mały zakres i ciągle mi brakuje węższego konta stąd może bardziej wole tamrona, ale przy najbliższej okazji mocniej go przećwiczę przy jakiejś wycieczce.
Podsumowanie:
Większość zdjęć tamron 28-75 dla mnie to uniwersalny zoom portretowy a do widoczków też się nadaje, jak mi zależy na plastyce portretu to 85/1,8
Jak sytuacja wymaga to zapinam jasną stałke, praktycznie nie używam lampy, nie lubię takiego rodzaju światła - chyba najrzadziej używana z mojego zestawu, tylko czasami do rozjaśnienia cieni
EF 28-105 F3,5-4,5 Canon , ale teraz myślę o tej nowej "L" EF 24-.....
pozdrawiam
Zdecydowanie najczęściej 28-70/2.8L ze względu na plastykę i... jakość wykonania :) Zakres też w moich zastosowaniach jak najbardziej odpowiedni (moda/reklama/portfolia). W ciasnych wnętrzach 17-40/4L, przy portretach czasem 50/1.8
coz, najczesciej mam zapiety 17-40. daje dosc duza swobode w foceniu w miescie. nie robi co prawda zdjec wlasnym plecom jak 10-22 ale mnie wystarcza. czesto uzywam takze 50. cykam nia najczesciej postaci i zblizenia. 70-200 uzywam tylko w zoo i na plenerach widokowych oraz tam gdzie nie wystarcza mi ognoskowa dwoch pozostalych.
jesli mialbym sie decydowac na zakup uzywanego, jednego obiektywu, bez wahania kupilbym 50. praktycznie nie ma mozliwosci trafienia bubla a i sam proces uzytkowania przez kogos innego nie zrobi pewnie temu szklu krzywdy, poniewaz nie ma sie tam co zepsuc.
pozdrawiam,
Wydawało mi się że trzeba było wymienić jeden najczęsciej używany, a nie przy portretach ten, przy krajobrazach tamten itd...
Niestety najczesciej watek traktuje o kobietach a konczy sie na samochodach... ;-)
Ponieważ nie zauwazyłem, aby ktoś wspomniał "mój" obiektyw, to dodam do listy pozostalych Canon 28-70 3,5-4,5 II. Jest to leciwa konstrukcja, o którą trudno dzisiaj, a jest nie gorsza od nowych zoomów. Miałem możliwość dzisiaj porównać ją z Sigmą 24-70 2.8 DG i się nie zdecydowałem na zmianę (choć Sigma IMHO była niezłym egzemplarzem), porównywałem głownie ostrość, światło miało drugorzędne znaczenie. Do porównania razem z nimi stanął 50 1.8 MkI. Jak dla mnie to nie widze specjalnej różnicy między całą trójką, pewnie ślepy jestem... ;)
A przy okazji okazało się jak "najlepsze" filtry B+W za 500 zł potrafią popsuć ostrość...
Moim podstawowym obiektywem jest Tamron 28-77/2.8 - dobrze rysuje i jasny a przedewszystkim uniwersalny zakres jako spacerowy obiektyw
Podstawowy to moja Sigma 70-300 APO... Lubię reporterkę więc dla mnie jak znalazł. Pozdrawiam!
A Roqfort ma smieszna stopke :) trala la la :)
No to moze w koncu ja napisze z czym biegam i dlaczego.
Moim glownym obiektywem jest (i chyba juz zostanie) 17-40 f4. Lubie szerokie katy, gdyz nadaja sie idealnie do ciasnych pomieszczen i krajobrazow. Jakosc zdjec mnie w zupelnosci zadowala - ostre, bez CA i beczek - i mysle, ze nawet jak zakupie 70-200 f2.8 IS + cos jeszcze (niespodzianka) to poczciwy 17-40 bedzie nadal moja podsawa.
ps
a moja 350 to chyba benzyna :)
Wszyscy prawie jada L-kami a ja powiem ze moig podstawowy m obiektywem jest kotowy 28-90. Jak dla moich celów całkowicie wystarcza a na inne po prostu nie mam pieniędzy.
No to może ja też coś napiszę. Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich.
A co do tematyki wątku to obecnie moim podstawowym obiektywem jest Sigma 70-300. Trochę z uwagi na lepszą jakość w stosunku do kita, a trochę z uwagi na atrakcyjność nowości (Sigmę posiadam od niedawna). ;)
...Canon EF 75-300 f/4-5.6 III plus konwerter 2X...
Konwerter canona?Cytat:
Zamieszczone przez KORD/EPKK
Moim jest EF 28-105/3.5-4.5.
Moj to 24-70 podpiety do 300D f niestety 3.5 - 5.6 :(. Pragne 24-70 L :rolleyes:
Marcoone, witam jeleniogorzanina :)
Jak wszyscy to wszyscy, moj podstawowy to Canon 1200mm L ;) A tak na serio to Tamron 28-75.
Podstawowy obiektyw zmienial sie w czasie
pierwsza byla 100/2,8 makro w zasadzie na stale podpiety do korpusu
potem przyszadl czas na 70-200/4 jako szklo uniwersalno podroznicze
a teraz nastal czas na 50/1,4 ktora ostatnio zagoscila u mnie w plecaku:)
ostanio Sigma 24 F1.8 EX DG :) a poluje na 17-40:D
tak...jak szaleć to szaleć, Witam Wszytkich, pomimo tego że milczenie jest zlotem to...
ostatnio najczęsciej użwam starego heliosa 58 F2, dużo zabawy z ostrością, ale jak się trafi to brzytwa, to chyba wina słabości do portretów ;-)
28-70,2.8L jako podstawa a dodatkowo 70-200 2.8L(do sprzedania) oraz sigma 24 mm 2.8.
lubię focić 50/1.4, ale to czasami za dużo albo za mało.
moja podstawa to canon ef-s 18-55 1:3,5-5,6 a ulubiony to sigma 70-300mm f4-5.6 APO DG MACRO
teraz 50/1.8 jak pojawia sie fundusze na "stale" przytwierdze 17-40L
podstawowe obiektywy według czasu na body (mniej więcej):
Tamron 28-70 --- 45%
Canon 70-200 --- 40%
Canon 10-22 --- 15%
agaj666 a nie chcesz przypadkiem sprzedać tego 28-70L?
Witajcie
Mój podstawowy obiektyw to Canon 28-105 1:3,4-4,5 MKI. Nie wim czy ktoś tego jeszcze używa ale mi pasuje bardziej niż Kit. Można się przyzwyczaić do tego obiektywu. Oczywiście jakąś fajną L-kę też bym chętnie kupił.
sigma 18-50 2.8 ex zdecydowanie, bo na L-ce ludzie duzi :-)
Chyba jeszcze się nie wpisałem w tym wątku - 17-40/4L ;)
50/1.8 i + razie potrzeby tele2x albo pierścień 36mm - 80% - w zasadzie zawsze ze sobą nosze nie zajmuje dużo miejsca:) a baaardzo uniwersalne i nadal połowe tańsze od najbliższej eLki
kit-15%- szeroki kąt potrzebny..czasami :)
sigma 70-300 APO DG -5%- to dobre szkło ale jakoś żadko używam :)
jakiś stały szeroki kąt by się przydał;)
U mnie 17-40/4 zamiennie z 50/1,8 z przewagą tego pierwszego.
EF24-85/3,5-4,5 USM.
Siedział "od zawsze" na 50E, a niedawno się przeprowadził na 300D :-) Trochę mu jednak ta przeprowadzka zawężyła horyzonty, więc rozważam jego powrót na pierwotne miejsce, a jego obecne miejsce zajmie chyba Sigma 18-50/2,8 co poszerzy i przy okazji trochę rozjaśni spojrzenie na Świat :-)
edit: i tak się też stało :-)
No cóż - podstawowy obiektyw to taki jaki się ma ;-)
Ale jako iż mam 2 (do M42 które mam z dawnych czasów muszę dokupić adapter) to Sigma jak w podpisie jest standardem.