Tyle, że ettl2 dziala z obydwoma lampami: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421Cytat:
Zamieszczone przez tmkwol
Wersja do druku
Tyle, że ettl2 dziala z obydwoma lampami: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421Cytat:
sorry, masz rację - czyli argument z E-TTLII odpadaCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ok. dziękuje. W międzyczasie zhackowałem trabanta więc problem zniknął :-))Cytat:
Nieistotne, bo sam 300D za szybki nie jest i jego bufor prędzej będzie wąskim gardłem :-)Cytat:
2,5%. Czy to moze mieć jakieś znaczenie?Cytat:
Mam kartonik :-)Cytat:
Zdecydowanie się zgadzam. Ale ja mam 300D i 380EX. Po update trabanta zniknał problem FEC, ale dokuczliwa jest możliwości obrotu głowicy lampy tylko w jednej osi, czyli brak możliwości błyskania o sufit przy pionowych kadrach. A że lubię uzywać lampy w ten sposób, więc chętnie bym zmienił na 4_0EX, ale właśnie na którą? Argument dostosowania kąta błysku nie ma znaczenia przy takim używaniu lampy (zresztą jak piszesz, w 300D i tak nie działa), E-TTL II też nie, bo 300D tego nie obsługuje. Tak więc wychodzi na 420EX. Ale czy warto jedna starą lampę na drugą zamieniać? Czy jest coś, co by mnie mogło przekonać do 430EX?Cytat:
Pozdrowienia,
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Moje wrazenie ze zmiany 420EX na 580EX to na przyklad to ze te same akumulatorki przy tych samych warunkach fotografowania wytrzymuja ok 3 razy dluzej.
Czary czy poprawiony system ladowania? Ten sam zastosowano w 430EX.
Jeśli tak to faktycznie różnica powalająca O_oCytat:
Zamieszczone przez Vitez
więc resumując
posiadam 300D i miałem lampke sunpak 5000af (sprzedałem)
i teraz miałem kupić 420 ale pojawiła się 430 i teraz zooonk co wybrać
430EX czy 420EX + canon 50mm ??
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez czeredrecki
Jak szaleć to szaleć:430EX + 50/1,8 (1,4 :mrgreen: ):lol:
.....Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
tak jaksne aświstak zawinie i wyśle mi pare banknotów ...
chodzi o to czy jest sęs dokładać i zakupić 430EX
Niestety bo to świstaka zawinęli.Cytat:
A tak serio to moim zdaniem owszem chyba że różnica w cenie nie do przeskoczenia.
Cytat:
chodzi o to że za cenę 430EX mam 420EX i 50mm 1.8
kupić 430 a kiedyś dozbierać do 50mm
czy 2 wariant 420+50mm
A jak bardzo jest Ci niezbędna ta 50-tka? Jeśli nie możesz się wstrzymać (a Ty wiesz najlepiej) to oczywiście wybierz wariant pierwszy:420 + 50.Cytat:
Opcja 3: znajdź świstaka sponsora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cytat:
posiadam szkło 28-200 3.5~~3.8... i myślę że 50 i jej jasność do 28-200 będzie wskazana
Generalnie Twój obiektyw kryje ogniskową 50mm, ale oczywiście nie zmienia to faktu że stałka jest dużo lepsza optycznie i w tej cenie jest to szkło bezkonkurencyjne. Jeżeli 420 Cię zadowoli to masz odpowiedź na swoje pytanie.Cytat:
Jeżeli 420 Cię zadowoli to masz odpowiedź na swoje pytanie.[/QUOTE]
właśnia a zadowoli ??.... złapałeś sedno
czym sie różni od 430 po za ceną
420 działa z 300D na 100% ??
Ja zdecydowałem sie na opcje -> kupić 420EX i 50mm 1.8 a poźniej dozbierać do 430EX. Bo z 300D i tak nie jest mozliwe uzywac wszystkich funkcji i bajerów tej nowej lampki canona więc po co przepłacać? Tobie radze to samo w tej sytuacji ale kazdy ma swoj rozum :P wiec decyzja nalezy do ciebie ;)Cytat:
420 działa z 300D w 100%... za to 430EX będzie działał z 300D w... hmm moze 60% :P mówie o nowych funkcjach ktorych nie ma w 420EX i ktore działają tylko z nowymi puszkami od canona. Jeśli uwazasz ze warto dopłacac tyle kasy tylko dla 40% szybszego ładowania... (wartosc podana przez producenta nie do konca musi sie zgadzac z rzeczywistoscią ;) )
właśnia a zadowoli ??.... złapałeś sednoCytat:
czym sie różni od 430 po za ceną
420 działa z 300D na 100% ??[/QUOTE]
Cytat:
Canon Speedlite 430EX to bezpośredni następca modelu Speedlite 420EX. Jak zachwala producent lampa jest aż o 40% szybsza od poprzednika (szybszy czas ładowania).
Nowa wersja średnio zaawansowanego modelu lampy Canon Speedlite 430EX otrzymała w stosunku do swojej poprzedniczki kilka usprawnień, które mają lepiej przystosować ją do współpracy z cyfrowymi lustrzankami Canona.
Podstawowa zmiana to implemetacja najnowszej wersji systemu pomiaru błysku E-TTL II, który znalazł się już we wszystkich aktualnych modelach cyfrowych lustrzanek Canona. Oczywiście lampa jest zgodna także z poprzednią wersją E-TTL.
Najważniejszą nowością jest pełna współpraca lampy z systemem E-TTL II (stosują go wszystkie obecnie produkowane lustrzanki Canona). Aparaty wykorzystujące system E-TTL II uwzględniają odległość od fotografowanego obiektu. Lampa przekazuje do lustrzanki informację o temperaturze barwowej światła, ta natomiast dostosowuje balans bieli, dlatego zdjęcia z użyciem nowego flesza mają idealnie wyważoną tonacje barwną. Ostatnia z wymienionych funkcji działa jedynie po wybraniu trybu automatycznego balansu bieli (ABW) lub trybu Flash.
Kolejną nowością jest rozpoznawanie przez lampę wielkości matrycy w aparacie. Jeżeli sensor jest mniejszy niż klatka małoobrazkowa to kąt rozsyłu błysku zostaje automatycznie zawężony. Zwiększa to siłę błysku przy jednoczesnym zmniejszeniu niepotrzebnych strat światła.
Zoom Flesza regulowany jest automatycznie dla ogniskowej 24- 105 mm, a maksymalny kąt rozsyłu światła (przy użyciu załączonego dyfuzora) dostosowany jest do obiektywu 14 mm.
Dużą zaletą jest możliwość obracania głowicy w zakresie 0- 180 stopni i regulowanie jej ustawienia w pionie 0- 90 stopni. Światło lampy błyskowej wspomaga pracę autofocusa we wszystkich aktywnych punktach pomiarowych.
Dzięki 6 funkcjom indywidualnym flesz zapamięta 6 ustawień własnych użytkownika. Lampa zasilana jest czterema bateriami AA ( popularne paluszki) dostępnymi niemal w każdym sklepie.
Błysk lampy może być zsynchronizowany z pierwszą lub drugą kurtyną migawki. Możliwe jest ręczne ustawienie poziomu mocy błysku od 1/1 do 1/64 (7 stopni).
witam jak by kogos interesowalo po ile 430 ex to daje link
http://www.pixmania.com/ie/uk/155569...0ex-flash.html
http://www.pixmania.com/pl/pl/155569...ite-430ex.html
Pozdrawiam :-D
To ponad 1200 zł. rzekłbym - dość sporo. U nas można już taniej np.Cytat:
Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66122348
taa juz o cenach w tym serwisie wspominałem, ale w innym temacie, ze są z kosmosu :P
Cytat:
Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
Witam
czy chodzi o to, kto znajdzie droższą... z skąd oni mają takie ceny
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=9705
a można i za 926zł nabyć ....
mnie tylko zastanawia czemu cena 420EX nie spada ?? Wszędzie cena >799
Venio bo czekaja az ja swoja sprzedam :-D
Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Moim zdaniem jeszcze za wcześnie tak za 1miesiąc jak 430 będą wszędzie to spadną w fotojokerze dopiero od 2 miesięcy jest cena 888
A chcesz sprzedac? :D hehe chętnie kupie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Błajo
Chciałem sprawdzić czy ktoś też mi zwróci uwagę, BTW nudzio mi się wtedy ;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Ta widać... byś poszedl w plenerek robic foty a nie marudził :PCytat:
Zamieszczone przez marcingreen
750 i jest Twoja :)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
na PW lepiej bo zaraz dostniemy kopa w tyłek :DCytat:
Zamieszczone przez Błajo
Muszę przyznać że zbiliście mnie z tropu, chciałem kupiować 430 Ex a tu się dowiaduje że w moim 300D to ona się będzie marnowała ( o marnowaniu pieniędzy na różnicę między 420 a 430 już nie wspominająć). A teraz na poważnie mogę bez większego problemu pozwolić sobie na 550 albo nawet 580 Ex. Chciałbym się tylko dowiedzieć co ta 580 da mi w stosunku do 430 (zakładając kożystanie z 300 D i pomijając większą liczbę przewodnią). Dodam że nie mialem nigdy zewnętrznej lampy błyskowej (nie fotografowałem nigdy w kościołach aczkolwiek myślę nad tym). Please help me. Bo znalazłem promocje na 420 i 430 i być może szybko się na nie zdecyduję. Pozdrawiam.
Witam wszystkich po raz pierwszy
W mojej opini lepiej kupić 430 (dla amatorskich rozwiązań oczywiście) ponieważ róznica to około 200 zł a lamap jest sprzętem na wiele lat (obecnie używam z powodzeniem Vivitara 3500 który ma 25 lat. Jeśli potem zmienisz body na lepsze kożystające z ETTL II i innych funkcji to konieczna będzie wymiana lampy. Jesli kupujesz nową lampę to najlepiej 430.
Mam przy okazji pytanie: które konkretnie funkje nie będa działąy z 300D :
-przekazywanie temp barwowej,
-błysk na drugą lamelkę,
-ETTL II (to jasne ze nie) będzie tylko ETTL tak ??
pozdrawiam
Mam dylemat, jadę jutro do Wawy i chciałbym zakupić 430EX, moje pytanie dotyczy sprzedawcy. Który Waszym zdaniem (z Waszego doświadczenia) jest wporządku? Dylemat rozgrywa się pomiędzy Fotomedia, Fotoit, Interfoto ... http://www.allegro.pl/search.php?str...rom=&price_to= jutro z pewnością u któregoś dokonam zakupu jednak chciałem się Was poradzić.
PS. Macie może jakiś namiar na sprzedawcę dyfuzorów w Warszawce?
u InterFoto kupowałem moją sigme. Jestem zadowolony z ich usług. Super kontakt, mozna sie dogadać ze sprzedawcą. Polecam.
Nie lampy do dostania za 759 zł tutaj
http://www.techmarket.pl/shop.php?a=...c&categorie=43
łeee no to ja jeszcze chyba poczekam az zjedzie do 700zł
nie wiem jak dokładnie sprawdzić działanie tej funkcji z 300D, ale wykonywałem zdjęcia na AWB i FLASH i jest okCytat:
Zamieszczone przez trampek9
ta funkcja działaCytat:
z 300d lampa działa w ETTLCytat:
tak jak pisałem wcześniej z 300d nie działa funkcja dostosowania kąta błysku do wielkości matrycy
pozdrawiam
przekazywanie temperatury barwowej tez nie działa...
W Fotoit kupowałem wiekszość sprzętu i mogę ich polecić, odpukać jak na razie żadnych problemówCytat:
Zamieszczone przez ToMo
Oczywiście zawsze warto dobrze sprawdzić przy zakupie
a macie jakies info jak sie ta lampeczka sprawuje z 10D?? tzn. czy dzialaja te funkcje czy nie, tak jak w 300-ce??
pewnie nie. Bo jak wiadomo 10D jest starszym modelem od 300D
Venio jeżeli jesteś zainteresowany 420EX to mogę się mojej pozbyć. Praktycznie nowa (1 miesiąc) nie używane (rzadko focę w pomieszczeniach) i ma jeszcze dyfuzor (Stofen OmniBounce).
Jeżeli tak to daj znać.
Czy 430 EX ma regulację siły błysku z poziomu lampy? Nie mogę się tego nigdzie doszukać. Bo oile się nie mylę to 580 ma to napewno.
Ale powoli dochodzą do wniosku że jak do moich zastosowań to 430 powinna wystarczyć: portrety, troche zdjęć rodzinnych i właśnie może kiedyś od czasu do czasu jakiś ślubik. A w związku z tym mam pytanie czy lampa o liczbie przewodniej 43 to dużo czy mało w kwesti doświetleń w kościołach (wiem że wbudowana ma kilkanaście chyba 12 albo 14) wiem także że 580 dobrze pali. Ale tak z praktycznego punku widzenia jaka będzie różnica - do ilu metrów ładnie doświetli 430 a ilu 580? I nie pobijcie mnie za te pytanie, bo archiwum sobie już przejżałem wszystkie wątki przeczytałem i w zasadzie zależy mi na odpowiedzi na te 2 pytanie (regulacja siły błysku i zdolność doświetlania). Acha body to 300D ale w przyszłości ....
Mnie dokladnie tez to samo interesuje tylko chodzi mi o Sigme 500 dg super, ale ona jest porownywalna moca do dx550Cytat:
Zamieszczone przez DonAlberto
Jakby ktoś mógł porownac tak ze np. 0% to lampa wbudowana a 100% to 580. Wiecna jakim poziomie (%) jest 430
No to ja jeszcze dołączę sie z pytaniem nastepującym. Jak sprawdza się w lampach ten wbudowany dyfuzorek . Myślę o tej przezroczystej płytce opuszczenej na palnik. Rozprasza ładnie światło czy jednak lepiej walić w sufit ?
jak walniesz w sufit to kolory się ocieplają, rozproszenie jest dość niezłe...Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Kolory bynajmniej nie ocieplaja sie z powodu walenia w sufit.
to zależy też od koloru sufitu...Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
sprawdź np. na czerwonym...
a ze często sufity sa koloru żółtego z powodu braku kasy na malowanie sufitu to to tez jest powodem ocieplania sie kolorków ;)Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen