gostek mi Tuska przypomina, zwłaszcza profilem...
Wersja do druku
gostek mi Tuska przypomina, zwłaszcza profilem...
Tak, wszyscy mu to mówią:) btw, jest doktorem fizyki:>
Nawet bardziej, niż lekko... ;)
A na 24 bardzo dużo CA widać (kołnierzyk i mankiet koszuli Młodego, żakiet - tak się to nazywa? ;) - Młodej na "przecięciu" z marynarką). To się daje korygować.
I oba wg mnie nieco za jasne.
Kadry dobre, może w drugim za ciasno z lewej i każdemu z Młodych wyrasta z głowy kolumna, ale to drobiazgi. ;)
Mam nadzieję, że się nie gniewasz za nadmiar krytyki... :)
Co do kart - mam, używam i polecam SanDiski II i III.
bakulik - ja się rzaaaadko gniewam:) Chociaż moja siostra pewnie by się ze mną nie zgodziła :D
A widzisz, nie zauważyłam tych błędów... Co do jasności - chyba już zauważyliście ze ja wolę jasne niż ciemne:) Staram się to jakoś opanować, ale cóż, nie zawsze wychodzi:)
A skoro tak mi już pomogliście z kartą (dzięki! jesteście super!) to może pomożecie mi jeszcze z wyborem blendy... Zależy mi przede wszystkim na dobrej jakości. Na allegro tyle tego jest, ze dostaję oczopląsu.. w dodatku same 5 w 1... a mi potrzeba dobrej, uniwersalnej, podstawowej i dosyć dużej...
Ja kupowałem tu http://afe.pl/catalog/ i jestem zadowolony.
próbka z sesji Marceliny i Janusza, jeszcze z lipca
Łazienki, bardzo późny wieczór, słońce już prawie zaszło.
25.
26.
Sesja Ani i Tomka, lipiec.
Na razie tylko Ania:)
27
28 Dużo zabawy w PS ale nawet podoba mi się wynik;)
O kur....na! Świetne!!!!! Pięknie obrobione i fajnie skadrowane :D Czy oba robione rybką ? :>
tak, rybką;) W dodatku podczepioną do Nikona...:oops:
27 28 pokombinowales i bardzo dobrze wyszlo :)
ale przy 28 ta blurowa winieta niepotrzebna jak dla mnie
28 wymiata !
umarłam...
Ojej, ale czemu? ;) mam Cię na sumieniu zdaje się;)
Właśnie dlatego, że Nikon to jednak robi lepsiejsze zdjęcia ;)
A co za różnica czy Canon czy Nikon ? Ważne żeby robiącemu zdjęcia było wygodniej :)
dobra, odrodziłam się...
Monia, ty po prostu wymiatasz!
Ciężko mi ocenić, czy nikon robi lepsze zdjecia, miałam toto pierwszy raz w rękach... a to jest moje 2 czy 3 zdjęcie tym aparatem i tym obiektywem:) Ale bez tego rozmycia wyglądało kosz-mar-nie, nie wspominając o welonie, który musiałam w części domalować:> Strasznie aberruje to szkło i drzewa wyglądały nie za ciekawie.
Ale zdjecia wyszły ostre i mimo że to jpegi a nie rawy są bardzo dobrej jakości nawet przy dość intensywnej obróbce. Sprzęt przytargała ze sobą para młoda, pożyczyli od jakiegoś wujka fotografa bodajże. Była też lampa więc mogłam się trochę pouczyć jej obsługi (bo też w łapach nigdy tego nie miałam:))
Ciężko się trochę było przestawić na inne rozmieszczenie przycisków i pokręteł... i bieganie z dwoma body na szyi:) ale chyba czas się przyzwyczajać, może uda mi się niedługo coś niecoś dokupić.
Co mnie pozytywnie zaskoczyło to AF - jest błyskawiczny! Sporo dzięki temu powstało przypadkowych zdjęć bo po moim 350d mam cięęężki palec :D
Myślę zresztą, że rybie oko canona zrobiłoby bardzo podobne zdjęcia, także bez przesady:)
fajnie że sie Wam podoba, myślałam ze jest za bardzo plastik fantastik :D
Boshhh, ludzie a oczkiem to po co niby mrugam?
Nie kuś bo pożyczę od kolegi żółtą zabawkę ;)
A próbowałaś zmniejszyć intensywność blura w obwódce ? W moim przypadku kiedy stosuję podobne zabiegi często wartości powyżej 5 są już nazbyt widoczne. Zazwyczaj trzymam się wartości nie przekraczających 3-3.5 gdyż efekty są bardzo subtelne i prawie nie rzucają się w oczy :) A no i żeby była jasność chodzi mi o rozmycie chodnika, bo na drzewach tego nie widać :)
Goni mnie termin wiec na razie zostawię tak jak jest to 28. Jak będę chciała je umieścić w portfolio (które wreszcie zrobiłam i niedługo uruchomię:)) to jeszcze się pobawię:)
a tymczasem...:
29.
30.
Na 29 fisza fajnie zagrała ale na 30 to już mocno fałszuje.
chyba "fiszuje" ;)
Jest nieźle, myślę że do portfolio możesz dodać śmiało!
PS. Tylko nie mów klientom, że to Nikon zrobił, bo obciach będzie ;)
co to za fish? zenitar?
taaaak, to zdecydowanie forum o sprzęcie :D
nie, to był Fisheye NIKKOR 10.5mm f/2.8 z tego co pamiętam.
31. tutaj jeszcze myślałam o jakiejś ingerencji w napis i ikonki nad windą, np dwa ludziki i serduszko, napis love itp ale nie wiem czy nie za kiczowate to będzie:>
32.
masz tylko fisza??
nie:) ale w tym momencie obrabiam akurat tylko zdjecia nim zrobione.
fisza używałam tylko do tej sesji niestety:(
Hmm po zobaczeniu fotek nr 29 i 32 jedyne co mi się nasuwa to stwierdzenie używane przez mojego brata a przywiezione z angielskiej szkolnej rzeczywistości "OMGWTFBBQ". Mnie zamurowało są po prostu mega świetne!!!!!!!!!
BBQ? co to znaczy ?
Barbecue?
Winda fajna, ale do 32 znowu fisz nie pasuje. Ale rozumiem, jak tylko kupiłem to szkło, też nadużywałem. To przechodzi z czasem.
ej ej, ja tu zaglądam z nadzieją na jakąś konstruktywną krytykę a tu jakieś offtopy i pogaduchy;)
pank, u mnie niemożliwe będzie nadużywanie, bo nie mam tego szkła:)
i w jakim sensie nie pasuje?
jeszcze jedno z fisza:
33.
Na 33 ta ręka na twarzy Młodego mi nie gra. Fiszowate nawet fajne;)
W takim sensie że fisz brzydko pociągną Ci perspektywę w dół przez co okrąg w którym stoją bardzo dziwnie wygląda.
Paweł - dzięki za komentarz:)
Pank - rozumiem:) Mi się całkiem podoba to zdjęcie, może to przez to ze bardzo dużo pracy w nie włożyłam żeby wyglądało lepiej:)
Tak właśnie o grilla chodziło ;)
zrobiłam dwa kolejne zdjęcia - tym razem już z mojego aparatu i moim obiektywem:)
34.
35.
I mi sie one podobaja. Przyjemne, "miekkie" w odbiorze.
I za to lubię canona.
Podoba mi się 35. :-)
w 35 nie podobają mi się te kosmyczki grzywki wchodzace w kadr - albo ucinasz całość, albo pokazujesz więcej - bo tak to coś tam jest ale nie do końca. Poza tym fotka bardzo miła w odbiorze :-)
Ładne fotki, proste kadry, podoba się :)
Kurcze mój plener ślubny kiepściuchno wygląda przy twoim :P
piękne i 34 i 35 :)