Witam serdecznie.
Ładne zdjęcia.
Zapamiętałem 2, 20 i wylinkę pająka. Zwłaszcza pajęcza seria, to coś co mi zapadło.
Będę zaglądał (podpatrywał).
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam serdecznie.
Ładne zdjęcia.
Zapamiętałem 2, 20 i wylinkę pająka. Zwłaszcza pajęcza seria, to coś co mi zapadło.
Będę zaglądał (podpatrywał).
Pozdrawiam.
Witam serdecznie.
39 - super. Nawet nie boli narożnik (prawy dół) przy takim ujęciu.
Coś mi się nie wyświetla od 41 do 49. Monitor? :roll:
Pozdrawiam i jeszcze zajrzę.
2 - zdecydowanie dobry moment :)
6 - bardzo mi się podoba (fajne kolorki i ogólnie kadr)
9 - bardzo ładne zdjęcie i super jakość, ale wolałbym to w poziomie (nie przepadam za pionowymi kadrami)
13 - bardzo dobra głębia, dobra kolorystyka, nieco przeszkadza jasny patyczek w tle, ale wiem jak to jest w makro. Jeśli się chce "posprzątać" to owady itp. uciekają
14 - pierwsza klasa :D
15-20 motyle super :o ale na 18 mam jakieś mieszane uczucia, tak jakby czegoś brakowało hmm
Ogólnie mówiąc zdjęcia mają klimat i bardzo mi się podobają. Szkiełko jak widać ładnie sobie radzi
Często udzielasz się w moim wątku i między innymi dzięki Twoim sugestiom poprawiam swój warsztat:mrgreen:
Przejrzałem Twoje zdjęcia i najbardziej lubię 2 (jeszcze nigdy nie udało mi się pstryknąć owada w locie), 9 (ładnie pokazany, troszkę wyprostowałbym kłos do pionu), oczywiście 13 (uwielbiam ważki:-D, przeszkadza trochę ta krecha w tle, ale sam robię takie zdjęcia i wiem, że nie zawsze jest czas wyczyścić wszystko w tle), 15-20 mi się nie wyświetla, fajna seria 32-34, 38 (bardzo czysty kadr), 41 hmmm to tył czy przód? Ogólnie miło się ogląda, zaglądam tu od dawna i podpatruje:), zróżnicowane prace i wysoki poziom, pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba zdjęcie numer 40 choć nie wiem cóż to za robaczek :) 42 jest świetne pod względem kompozycyjnym.
42 świetne :)
42. Bardzo dobra fotografia, świetna kompozycja, chociaż delikatnie przesunął bym kadr w lewo (ślimak w mocnym pkt). Gratki :-D
Tryton, dobra robota! (#42) - jak dla mnie to ślimak na łodydze jest równoprawnym motywem z pajęczynką, więc niczego bym nie zmieniał, tylko kontemplował fotografię:) Piękne tło.
43. Poprawna fotografia, tylko brakuje jej czegoś :confused: Stać Cię na więcej:-D
Witam serdecznie.
Fajne te dwie ostatnie fotki i... co dalej?
Zima, zimą ale szuflada przecież nie zamarzła :-P.
Pozdrawiam.
42- świetna kompozycja - taki inny ślimaczek niż zwykle :mrgreen:
Tryton – ciesze sie zr „wrociles” po dluzszej przerwie ze swoimi zdjeciami. Czekam oczywiscie na zdjecia z glownego nurtu Twoich zainteresowan, te mysle traktujesz bardziej zabawowo – 45 jest OK czarno biale jak najbardziej na miejscu.
Pokazaniem zdjecia 44 skloniles mnie do pokazania jeszcze kilku moich zdjec w tym dziale choc kiedys juz tego nie planowalem – rozpoczne tez od strzalu „ z daleka” (169). Moze te nowe zdjecia beda interesujace do komentarzy i uwag... Czekam na wiecej Twoich.
Pozdrawiam
No jak tak, to bym szukał czegoś w kierunku minimalizmu - chłodne, stonowane światło + prosty motyw. #47 ...chyba:) - daje możliwość różnorodnej interpretacji.
Mój "wiersz biały", jak widzę, poddany dogłębnej analizie nie został zrozumiany;)
Skupiłbym się na wyszukaniu prostego motywu w ładnym świetle, który by zastąpił zwyczajowy detal w makro > kierunek: minimalizm. Moim zdaniem to założenie spełnia zdjęcie #47.
Zdjęcia w duchu minimalizmu (zwykle) kryją w sobie znacznie większy potencjał interpretacyjny dla oglądającego je widza niż standardowe kadry makrofotografii.
Nie neguję przy tym żadnego z obranych kierunków (standard, minimal), choć przy takich warunkach w terenie obrałbym ten drugi.
Hope it works now...:-D
Ok, już kapuję, dzięki!
Nie przepadam za tego rodzaju zdjęciami "chaszczy", jak dla mnie za bardzo depresyjne są :-P. Z całej serii najlepsze według mnie jest 47 choć wszystkie cztery zdjęcia wyglądają prawie identycznie. Tło jest bardzo melancholijne ale w tym wypadku pasuje :)
fajne kadry motylków - nie podoba mi się tylko 18 i 20
47...najbardziej wymowne z "gałązek".
W zeszlym roku wybieralem miod z dziadkiem. Zdjecie nr 2 najbardziej mi sie podoba, bo wnosi informacje jak pszczoly transportuja pylki kwiatow. Pozostale zdjecia nie wnosza nic czego bym nie wiedzial. Podobnie mysla inni ogladacze NatGeo.
Wspomnienie lata...
52. Trzmiela pokazuję, żeby zwrócić uwagę na jego "kolec", którym wybiera nektar zapylając od razu roślinę. Są rośliny, które tylko trzmiele mogą zapylić właśnie dzięki tej metodzie. A ponieważ niestety trzmieli ubywa, tym samym giną niektóre gatunki roślin.
53. Jeszcze trzmiel pijący.
54. I jeszcze pszczoły:
55.
56.
Pozdrawiam!
Oba zdjecia z trzmielami sa bardzo dobre – po pierwsze kolorystyka, ten fiolet swietnie tutaj zagral, po drugie jest tutaj fajna „akcja” mimo ze w skali makro, po trzecie bardzo dobra glebia ostrosci. 53 podoba mi sie bardziej, wyglada jakby nalozyl czapke.
54 – fajna kolorystyka, moze troche wieksza GO bylaby lepsza?
55 i 56 – zdaje sobie sprawe jak trudno zrobic takie ujecia, trzymaja poziom chociaz ten rodzaj prezentacji w makro mniej lubie.
Pozdrawiam
mnie najbardziej się podoba 2,5, 6, 7.
Foto super , mam pytanie jakim obiektywem robione ?
to, które jest super :)
Na 57 podobają mi się szczegóły na sopelku. Kontrast z tłem podkreśla temat zdjęcia aczkolwiek chyba wolałabym je ciut jaśniejsze ;)
bardzo ładne detale na sopelku
tryton
Wreszcie wyczekiwany debiut 100-400 (az milo popatrzec w exif). Tak myslalem, ze gdziesz „ganiasz” za ptakami :-).
Pierwsza rzecz – szacunek za „ustrzelenie” dzieciola i bardzo udane 3 pierwsze zdjecia (swietne kadry i kolory)
Po drugie - pozostale zdjecia tez OK, ale jak sam widzisz trzeba bedzie sie troche chyba zaczaic blizej (niekoniecznie bardzo blisko) aby lepiej wyeksponowac ptaki i otoczenie. Tu jest troche trudniej niz w makro z cierpliwoscia materii.....
Generalnie super – widze, ze chyba odejdziesz od makro ku bardziej ciekawym obiektom (troche podpuszczam..... :-))
Pozdrowienia
może trochę wyostrzyć by się przydało
Jezeli podostrzyc - to bardzo delikatnie bo zdjecia ptakow w oddali bardzo latwo "przedobrzyc" z ostrzeniem.
Zapomniałem podziękować za dobre słowo. Podejść ptaka faktycznie ciężka sprawa. Myślałem, że szczyt cierpliwości to makro, a tu widzę, że źle myślałem :)
A od makro nie planuję odchodzić, ale na pewno wiele wypadów w plener będzie z tele zamiast setki. Natomiast na wycieczki w góry (te wielodniowe) 100-400 z racji wagi raczej nie zabiorę, a makro biorę w góry zawsze obok 24-105.
A fotografowanie ptaków traktuję na razie jako trening, a plany mam na większego zwierza tyle, że to już tak łatwo :|
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Nie tak łatwo" - miało być.
na Twoim miejscu ja bym wzial 100-400 w gory najlepsze efekty daja dlugie ogniskowe :) pozdrawiam
Niezłe fotki :) Mnie jakoś nigdy nie udało się podejść ptaka na tyle blisko, żeby mu fotkę zrobić. No cóż, póki co, zostają mi te większe ptaki metalowe :)
A ten większy zwierz, to co będzie ? Lew ? :)
Ale szalejecie z tymi ptakami ;-). Zdjęcia fajne ale powinieneś zmienić trochę perspektywę.