16.
Wersja do druku
Fajna armata.
Ładne kolorki.
Ta magia wschodu:) tylko chyba troszkę nie ostre. Natomiast fotka numer 10 naprawdę niesamowita, 14-tkę chyba jednak wolałbym w kolorze - jaki to region kraju ?
#10-11 pięknie w kolorze, miękko, z klimatem może i lepiej oddanym niż B-W?... - b. ładne!:)
18 - piekne warunki. Wsadziłbym modeklę w stroju wiktoriańskim na tą łódkę. Aleś mi zapodał wizję... ;)
Ładne, też lubię takie poranne klimaty. Najbardziej podoba mi się 19.
Fabio87, b. dobre prace!
#17 mroczne, szaro-niebieskie, dym i ogień - kojarzy mi się z filmami Kurosawy o dawnej Japonii. Z kolei #20 jak relacja z podróży wgłąb Afryki D. Livingstone'a (albo H.M. Stanley'a;)). MSZ, można by nawet pozostawić 3:2, tj. uciąć ok.1/3 z lewej, gdzie w zasadzie nie ma nowych motywów a uciekną z kadru jasne przebłyski widoczne pomiędzy koronami drzew, pozostawiając tylko parny, senny klimat. MSZ, podkreślam:)
Bardzo dobre. Fajne światło, fajny klimat.
Fabio, zagladam tu do Ciebie gdy mam chwilę czasu, rośniesz na prawdziwego krajowizażystę :) Tak trzymać, cieszę się że to zdjęcie wisi u mnie w pokoju ;)
Mysle ze mozna poprawic ostrosc :) 22 i 23 bardzo przyjemne
ładne masz te zdjęcia ;)
Nie dało się pokazać więcej tych chmur u góry 22 ?
Albo je obciąć. Moim zdaniem w tej formie odciągają uwagę i zaburzają lekko błogą równowagę i spokój tego ujęcia.
17 IMHO... Genialna !
w większości jestem na TAK :D ale nie to chciałem napisać.
Przede wszystkim Gratuluję samozaparcia do wczesnego wstawania :D to twój największy atut.
85% bardddddzo mi sie podoba. Uwielbiam landszafciki a ty masz talent do wynajdowania dobrego kadru.
I znowu się nie zawiodłem zaglądając do Ciebie, bardzo ładne widoczki.
GrYzLy o ktore zdjecia ci chodzi z ostroscia czy moze o wszystkie?
Fatman_1 masz racje z 22 sam nie wiedzialem czy zostawic kawalek nieba czy uciac teraz bym zaprezentowal bez tej chmury wystajacej
Troyan ciesze sie ze jestes zadowolony ze zdjecia powiedz mi jak sie prezentuje a nawet jesli bys mial ochote wyslij mi na priv jak wyglada u Ciebie na scianie wogole miales mi napisac jak robic z tymi rawami
Dziekuje wszystkim za krotki komentarz
Pozdrawiam
Hmm... no trudno skomentować 25.
Mógłbyś trochę nad kolorystyką "popracować"...
Żeby bardziej "jesiennie" a mniej "błotniście" było.
Ja bym to troche rozświetlił, zmienił BW na "cień" lub "chmurkę" i zobaczył...
Pozdro !
24 ładne, ale już 25 to chyba wypadek przy pracy;)
To 25. jakoś nie pasuje do reszty... Odbicia, prześwity nieba w tle, ciemno i dziwny BW.
fabio wydaje mi sie ze po zmniejszeniu mozna te zdjecia jeszcze podostrzyc.
Dobre zdjęcie w Twoim stylu. Fajny, delikatny różowo-żółty zafarb śniegu na pierwszym planie. Podoba mi się żółtawy odcień fali i cała tonacja. Gdyby udało się wydobyć trochę ostrości i szcegółów na drugim brzegu - ale to już musiałbyś chyba sam doświetlic....:wink:
Pewnie wybrzydzam, ale patrząc na ostatnie (#26) odnoszę wrażenie, jakby kadr leciał w prawo (->drzewo, tafla wody). Poza tym - piękne, klimatyczne foto!:)
ogólnie bardzo fajne te foty. w szczególe to bym napisal wiecej, ale jak ktos tak rozrzuca foty na wieliu stronach posta to mi sie nie chce troche przegladac zapamietywac numerów i pisac. szkoda....pozdrawiam
Ktoś już napisał, że 85% świetnych zdjęć. Dawno nie zaglądałam do galerii, a tu takie skarby! Te mgły i jeziora to bardzo moje klimaty. Świetne.
26 też mi się podoba, ale zdecydowanie bym wyprostował, krzywiłem głowę przy oglądaniu ;) 24 w porządku, ale 25 hmm, delikatnie mówiąc: jakoś mi nie pasuje...
#28 jest kapitalne
# 27 też całkiem fajne, w #29 kadr jakoś tak nie bardzo moim zdaniem.
Sporo zdjęć, trochę za dużo do oceny za jednym machem. Jedno wrażenie - cudowna gra świateł. Jesteś bodajże pierwszym na tym forum który według mnie rozumie że bez światła nie ma fotografii. I jesteś tym kto tym światłem maluje, dla którego światło definiuje wszystko inne - kompozycję, linie, fakturę, kształty, kontrasty.
Jest parę zdjęć słabych, ale w każdej kolekcji można znaleźć zdjęcia dobre i słabe. A kolekcja jest definiowana przez zdjęcia dobre a nie słabe.
Pierwsze zdjęcie - to malarskie. Bardzo nastrojowe, dobrze skadrowane. Obrobione malarsko - czy to w moim guście? Zależy. W tym przypadku bardzo mi przypadło do gustu. Czasami się tym szermuje, ale tym razem efekt jest pozytywny. Nie widzę kiczu, widzę ujmujący nastrój.
Dwójka - wspaniała. Pajęczyna mogłaby być bardziej wyeksponowana abym nie musiał jej szukać, ale jak już ją znajdę, to fotografia bajeczna.
Trójka słaba - nie lubię błota i brudów w wodzie.
4,5,6,7 - przelecę się dalej, dobre zdjęcia, ale widziałem takich mnóstwo.
Ósemka podobnie.
Uwielbiam serię z rybakami - 10-11. Cudowna realizacja.
12 - słabe, 13 - ok
14 - słabe, 15 - ok
Przelatuję się przez inne - są na poziomie, ale bez zachwytu.
24 - znowu to piękne światło. Tym razem na trawie. Widać świetne opanowanie ekspozycji.
25 - bardzo słabe. Chyba najsłabsze ze wszystkich
26 - ciekawy odblask słońca na śniegu. Wciągająca faktura powierzchni śniegu. Bardzo ładne.
27,28 - no pomysł z gwiazdami. Dobrze wykonany, ale poza efektem to nie wywołują u mnie jakiegoś artystycznego wrażenia.
29 - cudowne. Zupełnie nie rozumiem komentarza MacGyvera który chyba nie widział zdjęcia i komentował coś zupełnie innego. Cudowne. Kontrujące płaskie światło i wywołana przez niego faktura powierzchni to moja miłość. Znowu te cienie i światła, znowu te kolory, znowu to mistrzostwo ekspozycji. Nie czytałem Twojej stopki, ale zakładam że to zeskanowany slajd. Czy się mylę?
Ostatnie zdjęcie to jest deser. Dla niego warto było się przebić przez ten wątek.
Generalnie z całym szacunkiem doceniam absolutnego mistrza.
28 z ostatniej serii najlepsze, może szkoda, że kadr troszkę nie bardziej w lewo.
28 jest super, 27 już trochę mniej, 29 podoba mi się, ale trochę za duży bałagan w kadrze.
#27 - niezłe! trochę za duża konkurencja w tych światłach;) (MZ, bez tych zabudowań byłoby lepiej)
#28 - aa, to jest piękne!:) - ascetyczne ujęcie, minimum formy, a jaka aura tajemniczości.
#29 - przychylę się do uwag kolegów "kadrowiczów":) - nagromadzenie na zdjęciu elementów w mocnych punktach kadru (słońce, centralnie drzewko) oraz linii naprowadzających tworzy pewną dysharmonię. Może z innej perspektywy albo eksperyment z inną GO?... Miłe dla oka światło, podświetlenie faktury śniegu i tafli wody oraz samo uchwycenie ulotności chwili - owszem, b. ładne.
Lubię takie brudne zimowe fiolety.
Ładnie. Lubie zaglądać do twojej galerii, zawsze coś fajnego się znajdzie.
Chyba z akcentem na to drugie (#31)... - jest na nim więcej zimowego spokoju przez to długie wprowadzenie śnieżną pustynią aż do linii horyzontu z domostwami. No może te ślady w prawym dolnym narożniku niekoniecznie potrzebne, ale to już by było czepianie się;) Acha, piękne kolorki!:)
jedna z moich ulubionych galerii! piękne kolorki wyciągasz z nieba i śniegu.
Fabio, za dobry jesteś aby na tej pustyni siedzieć. Wpadnij do nas na http://forum.nikon.org.pl. Chyba najlepsze forum i w ogóle internetowa galeria w dziedzinie Krajobrazu jaki znam na necie. Życie tętni, mnóstwo wpisów i komentarzy, wyjątkowo wysoki poziom. I sprzęt też rozmaity - Nikon, Canon, Alfa, wszystko. Nawet pudełko od butów...
32.
Gdy jest cieplo gdy jest zimno ja zawsze jestem w Tobie zakochany i w ten dzien chce Ci powiedziec czy jest zle czy jest dobrze miedzy nami Kocham Cie!!!
ps. te zdjecie dedykuje mojej NARZECZONEJ w dzien sw. Walentego a Wam drodzy Forumowicze dziekuje za mile slowa odnosnie moich zdjec
:grin: pozdrawiam :grin:
Jak zwykle cudownie.
To co mi się u Ciebie podoba to to że nie edytujesz swoich zdjęć - nie wycinasz różnych słupów, kabli, małych detali. Ja jak robię fotografię, to skupiam się na najwyżej dwóch obiektach, a resztę tnę photoshopem. Wiem że to niezgodne z tradycją fotograficzną, ale w rzeczywistości jest naprawdę niemożliwe znaleźć ujęcie doskonałe w którym nie ma dystrakcji, a jest jedynie to co powinno być - sama prostota.
Ty nie tniesz niczego. Widzę druty, widzę słupy, widzę badyle. Ja na moim zdjęciu bym użył stempla i to wszystko by zniknęło. A ty to zostawiasz. I to mi się w Twojej filozofii podoba. Ta celowa konsekwencja.
Ostatnie (#33) mnie nie przekonuje. Brakuje mi na nim detali w śniegu, zresztą nawet kompozycyjnie nie wyróżnia się spośród wielu w tym rodzaju jakich widzę setki codziennie na internecie. Brakuje mi na nim tego w czym jesteś znakomity na pozostałych zdjęciach - światła. Tutaj światła nie ma.
Poza tym trochę za duży chaos, droga nie prowadzi oka jak powinna, brak głębi i trójwymiarowości jaka jest na innych Twoich zdjęciach.