Odzyskane pliki mają rozszerzenie .tiff?
Wersja do druku
Odzyskane pliki mają rozszerzenie .tiff?
Ostatnio przytrzfilo mi sie cos podobnego. 2 razy. 1 jak wrocilismy z Tajlandi i raz (przedwczoraj) po powrocie z Brugi.
Zoom browser nie mogl otworzyc "preview" z JPGow.
W moim przypadku zawsze robie tak.
Mam karty, zgrywam na fotobank, potem kopia na komputer. Widocznie mam cos nei tak z dyskiem (a to byc mozliwe poniewaz moj laptop to raczej kon roboczy nic maszyna do pisania).
Co wtedy robie.
Otwieram RAWy i exportuje do JPGow (zazwyczaj Raw Image Task). I problem znika. Wywalam zdjecia, ktore nie daja zie otwierac i zastepuje exportowanymi.
Co dziwnego jeszcze: zainstaluj PICASA GOOGLE. Zoom Browser nie otworzy ale picasa tak. Sproboj.
Zawsze jak sie dzieje cos takiego pod windowsem to wiem ze pora na:
chkdsk -f
Zainstaluj Picase, i dodaj katalog (w opcjach) i zobaczysz ze sobie poradzi.
dawaj. mor_feusz@tlen.pl
Wole RAWa, ale JPG tez moze byc.
Witam forumowiczów.
Jestem w troche ciężkiej sytuacji... mianowicie, z mojej CF'ki Kingstona(8GB) poleciało właśnie sporo ważnych dla mnie zdjęć....
Objawy sa następujące...:
Karta jest pełna-jednak nie widać zdjęć, rzeczywiście, jest to dziwny objaw...
No i skontaktowałem się ze znajomym informatykiem-bardzo polecił mi program easy-recovery...
Owszem, użyłem polecanego programiku...
No i ku mojemu zdziwieniu znalazł zdjęcia...!
ale...
Zdjęcia zawsze robiłem w RAW'ie... a odnalazło wszystko w JPEG'ach, no i co najśmieśniejsze... Zdjęcia ważą przeciętnie koło 6-9MB... a rozdzielczość to tylko 160/120pikseli... Czyli jednym słowem-miniaturka...
Czy ktoś miał taki przypadek?
Myślę że zdjęcia będzie dało się uratować, ze względu na wagę zdjęcia(7MB ma właśnie raw)...
Próbowałem zmieniać rozszerzenie plików zdjęć na .cr2 .raw itp... jednak pliki cr2-wyskakuje błąd w PS'ie-że nieprawidłowy format pliku... a w .raw otwiera się szare zdjęcie-wmiare dużej rozdzielczości(widać tylko tak jakby szare piksele).
Poniżej wrzuce kilka screenów jak to wygląda.
Zdjęcie ze zmienionym rozszerzeniem .CR2
Zdjęcie z rozszerzeniem .RAW(po otwarciu przez ps'a)
oraz zdjęcie w folderze w którym są uratowane pliki...
już sobie poradziłem-na szczeście... dużo osób mówiło że nic z tego-a jednak...
okazało się że sector startujący karty był po prostu uszkodzony... wystarczyło naprawić programem testdisk...
a pozniej użyc programu card recovery i zaczeło znajdować pliki raw z karty :)
po 17 godzinach udało mi się do tego dojść
pozdrawiam i zostawiam dla potomnych! :)
Witam!
Wreszcie udalo mi sie przywrocic do zycia (niestety nie 100%) uszkodzone rawy i jpegi.
Niech tylko w skrocie przypomne na czym polegal moj dramat. Po zapelnieniu kart CF kopiowalem dane na twardy dysk laptopa, niestety, nie wypalalem ich od razu na DVD. Kiedy nastepnego dnia po zrzuceniu zdjec uruchomilem windowsa znaczna czesc plikow zostala uszkodzona. Pliki nadal zajmowaly tyle samo pamieci, ich nazwy, ani rozszerzenia nie zmienily sie. Zaden program nie radzil sobie z ich otwarciem. Ostatecznie zgralem je na DVD, nastepnie przekopiowalem z powrotem na sformatowana karte CF i uzylem programu Stellar Phoenix Photo Recovery do odzyskania danych z karty. Program ma istotna zalete, mianowicie zanim wykupimy licencje mamy podglad odzyskanych fotografii. Nie bylo zadnego problemu z odzyskanymi jpegami, lecz CS3 nie dal rady otworzyc odzyskanych rawow. Co ciekawe, z tym problemem poradzila sobie swietnie Picasa 3 - udalo sie wywolac jpegi z rawow.
Data Image Recovery - darmowy prosty programik,
bez problemu odzyskał pliki RAW (50D) z karty po formatowaniu w aparacie.
Odzyskane pliki posiadaly rozszerzenieTIFF które wystarczyło zmienić na CR2
i wszystko gra.
Wypada tu nadmienić że program bez problemu działa na Win 7 x64.
Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Digital Image Recovery miało być, ale gdzieś wcięło opcję edytuj.
Miałem kiedyś gorzej przy zgrywaniu karty 8GB CF mój laptop zrobił takie coś że stworzył 1 plik o wielkości 4GB w wielu zdjęć z ponad połowy imprezy około 200 szt. i nic nie można było zrobić. Pamięć flash miała uszkodzenie elektroniczne nie dała się już póżnije nawet sformatować, firma HDLab we Wrocławiu kolejny raz mnie uratowała, i chce nie chwaląc ich powiedzieć że nie biorą sporo za odzyskiwanie danych, a naprawdę z padaczek wyciągną dane, ratowałem tam dokumentacje rachunkową z firmy, dane z padniętego dysku z laptopa i mogę stwierdzić że kiedy dysk jest uszkodzony mechanicznie, lub elektronicznie to nie warto we własnym zakresie kombinować bo tylko uszkadza się więcej danych.
Data Image Recovery pomógł także mi!! :)
Witam
Mam taki problem odzyskałem zdjęcia które przez przypadek usunąłem ale jak chce je otworzyć to pojawia się komunikat :Nie mogę rozpoznać nagłówka pliku ! Nieznany format pliku !
Odzyskane pliki maja po 3.5 MB i więcej zależy od pliku czy istnieje jakiś program który naprawiłby nagłówek pliku żeby można było otworzyć te zdjęcia.
www.lc-tech.com/rescuepro
może pomoże.
Niestety nic z tego ma ktoś inne propozycje?
Jakim programem odzyskiwałeś? Jakie rozszerzenia mają pliki?
Całkiem możliwe, że zostały wcześniej nadpisane i odzyskałeś uszkodzone pliki.
Pozdrówka!
http://www.stellarinfo.com/?ClickID=...awry50anvksrao
choć czarno to widzę. Zwykle RescuePro do zdjęć jest skuteczne.
rozszerzenie maja jpg rożnymi programami odzyskiwałem.Dalej nic
Mnie również pomógł ten programik, ale miałem kłopoty ze zmianą TIFF-ów na CR2. Po zmianie pliki miały postać xxxx.CR2.TIFF. Wystarczyło pogooglować i rozwiązanie się znalazło: Panel sterowania => Opcje folderów => odznaczyć Ukrywaj rozszerzenia znanych typów i problem rozwiązany - nareszcie dało się zmienić z pozytywnym skutkiem rozszerzenie.
Dodam, że dołączane do kart SanDiska RescuePRO nie poradziło sobie :(
Przeżywam właśnie stan przedzawałowy.
Wczoraj używałam 5 różnych kart SanDiska, 4x8GB i 1x16.
Na 16-tce mam najważniejsze zdjęcia.
Dziś przegrywam materiał i wszystko idzie dobrze, aż po włożeniu do czytnika 16-tki pokazuje się jedynie komunikat: "karta niesformatowana - czy chcesz sformatować"?
Po włożeniu karty do aparatu to samo - "card not formated" i brak dostępu do danych.
Karta działała bez najmniejszego zarzutu do ostatniej chwili, nic się z nią nie stało, aparat jest w porządku.
Jak odzyskać dane??
Karta - SanDiscExtreme IV. Używam od około roku, bezawaryjnie.
Formatowana przed każdym wyjazdem - w aparacie.
Czytnik działa z innymi kartami, inne karty dają widoczne zdjęcia także w ww. aparacie.
Pozostałe karty na których pracowałam na tym aparacie (później) działają.
odzyskiwanie jest już w toku. Problem pozostaje.
Obawiam się, że już nie odważę się użyć tej karty, tylko będę latać z 8-kami, jeśli ten tekst o problemach z dużymi pojemnościami miał uzasadnienie w rzeczywistości (naprawdę brakuje odnośników do źródła przy takich informacjach).
No tak, bo w pierwszym poście zapytałam tylko o odzyskiwanie - mea culpa.
Jeśli mogłabym chcieć czegoś więcej, to pytania, czy ktoś miał podobny problem i czy zmiana softa - firmware rozwiązała sprawę?
To wygląda (okiem niefachowym, ale bardziej kumatym niż moje) na problem z zapisem na tablicy alokacyjnej która w efekcie po prostu traci spójność, więc raczej aparat, niż karta, niestety. Ale czy taki problem wyskakuje tylko gdy aparat obsługuje dużą kartę? Czy lepiej ich nie używać? Szukam na anglojęzycznych forach, ale problem sygnalizowany tym komunikatem przeważnie okazuje się awarią slota albo czymś podobnym.
OK, jeszcze raz uściślam - nie chodzi tylko o dzyskiwanie danych (już zaradzone), ale o źródło problemu. Nie widzę tutaj takiego wątku który doczekałby się odpowiedzi, więc o śmieciowość będę się kłócić :roll:
Problemy z kartą, i tak z reguły sprowadzają się finalnie do odzyskiwania ;)
No cóż, na 99,999% źródłem problemu jest karta, ewentualnie relacja karta-czytnik.
Aparat-puszkę zostawiłbym w spokoju ;) tym bardziej, że pozostałe karty są OK.
No chyba że masz 7D ze starym firmware...:roll:
Pozdrówka!
5d Mk2.
Czytnik, kurczę, działa normalnie i od dawna (kolejne karty z tego aparatu zczytuje), a karta nie działała nawet w aparacie, jak pisałam wyżej.
Może przeczyta to ktoś kto będzie potrafił wskazać źródło informacji o firmware, nie potrafię tego potwierdzić.
Najlepszy do odzysku jest chyba sam soft sandiska z kartą dostajesz nr seryjny, kilka razy wałem z pozytywnym efektem. Apropo czytników, jaki najlepszy z możliwych polecacie ? do CF oczywiście. Daj znać czy po odzyskiwaniu z karty jakieś fotki Ci uciekły ? czy wszystko w porządku.
OK, dam znać. Na razie przeszła połowa karty.
Mam program SanDisca i poszedł na pierwszy ogień, ale nie zadziałał - w ogóle nie dało się nim uruchomić odzyskiwania danych.
Działa Digital Image Recovery.
Do fotek "w sensie" obrazki typu jpeg, gif, tiff, to każdy "pierwszy lepszy" sobie poradzi.
Gorzej z RAWami, tu już nie ma tak prosto. No i tak rzeczony program Sandiska
niestety nie sprawdził się u mnie na tym polu - wyłożył się na ORFach i CR2.
Natomiast Digital Image Recovery - darmowy prosty programik,
bez problemu odzyskał pliki RAW nawet z karty po formatowaniu w aparacie.
Odzyskane pliki posiadaly rozszerzenieTIFF które wystarczyło zmienić na CR2
i wszystko gra.
Wypada tu nadmienić że program bez problemu działa na Win 7 x64.
No właśnie... ;)
Powodzenia i Pozdrówka!
Dzięki za polecenie, czy masz na myśli jakiś konkretny model czytnika ? byłbym wdzięczny za linka na razie działam na no name ale czasem płata figle, sandiskiem odzyskiwałem kilka razy z kart jpg, nie miałem "nieprzyjemności" odzyskiwać rawów no proszę czyli genialny format raw nie zawsze jest taki genialny ;) dzięki za namiar na program do odzysku rawów !
Oj, tam... Oj, tam... ja bym to ujął tak, że to raczej soft "nie na czasie" :twisted:
Co do czytników, to SanDisk jak najbardziej, ale także Lexara ludziska nawet chwalą.
A pojawił się już nawet USB 3.0 - Lexar 500MB/s USB 3.0 CF/SD card reader
Pozdrówka!
Dzięki piękne za linki !
ten lexar 3.0 prezentuje się bardzo ładnie ! chyba przetestuję :)
Hej, testowałem niedawno program do odzysku, zaginął mi gdzieś a nie potrafię przywołać nazwy. Czy ktoś może kojarzy program którego bardzo, bardzo charakterystyczną cechą jest wyświetlanie sporych miniaturek odzyskiwalnych (ponoć) zdjęć już w trakcie skanowania nośnika. Program nie był darmowy, demo wyświetlało właśnie tylko podglądówki.
Proszę o przypomnienie co to za program.
DiskInternals Flash Recovery- odpowiedziało echo ;)
http://www.diskinternals.com/flash-recovery/
Trochę muli także ze względu na ten właśnie podgląd, ale widział za to pliki bezużyteczne dla innych programów z Ontrackiem, PhotoRec (TestDisk), RecoverMyFiles na czele.
Witam i proszę o pomoc
Podczas kopiowania zdjęć z karty, kopiowanie nagle zostało przerwane i wyskoczył komunikat "przed użyciem dysku znajdującego się w stacji musisz go sformatować". Dane na karcie zniknęły i pokazuje pojemność dysku = 0. Coś poczytałem na forum wiec na początek próbowałem potraktować kartę programem testdisk ale zamiast lepiej jest gorzej (o ile gorzej mogło być)bo przy próbie odczytu karty po wspomnianym komunikacie wyskakuje kolejny "wolumin nie zawiera rozpoznawanego systemu plików....." Wie może ktoś co z tym począć i jakim progremem zdjęcia odzyskać bo chyba sam nic mądrego nie wymyślę ?