Widzisz, bo to tak działa: ja napiszę pozytywnie o Twoim zdjeciu i liczę na Twój - of course pozytywny - komentarz pod moim zdjęciem. Taka malutka, psychologiczna pułapka. ;)Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Wersja do druku
Widzisz, bo to tak działa: ja napiszę pozytywnie o Twoim zdjeciu i liczę na Twój - of course pozytywny - komentarz pod moim zdjęciem. Taka malutka, psychologiczna pułapka. ;)Cytat:
Zamieszczone przez pn_
I dlatego ja juz daaaawnoo temu przestalem oceniac i komentowac na plfoto a tylko sobie wrzucam jakies gniotki co jakis czas 8) . Zycie "real" wazniejsze niz internetowe - szkoda sil marnowac by sobie TWA zbierac.Cytat:
Zamieszczone przez Kyliks
Otóż to :) Dzisiaj od rana szpiegowałam owady w krzakach przywydmowych terenów na Zaspie (Gdańsk - of course). Wczoraj molestowałam kwiaty w Parku Oliwskim - tam jest bogaty ogród botaniczny: roślin i owadów można napotkać od groma. To ciekawsze, niż ślinienie się do kolejnego "usera", który miałby ewentualnie łaskawym okiem "looknąć" na moje fotki ;) Jak znajdę chwilkę, to wrzucę tutaj moją galeryjkę - licząc na konstruktywną krytykę, a niekoniecznie na "achy" i "ochy" i tym podobne... :) Dopiero teraz zabrałam się za obrabianie "FET-y", choć miesiąc minał już od jej końca. Do tyłu jestem z fotami... ;))) Dzisiaj łapa mnie boli od przeciążenia - obiektyw makro mam qrde ciężki.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pl foto tak zeszlo na psy ze szkoda gadac, jest kilka osob ktore robia naprawde super zdjecia, nawet kilka z tego forum ale reszta dostaje noty za siedzienie i za przeproszenie "lizanie tylka" innym uzytkownikom, teksy typu zapraszam do siebie itp.
wogule internetowe galerie padaja, co innego kiedys myslalem o Foto-net ale od czasu kiedy napisalem cos nie tak jednemu uzytkownikowie, przy wejsciu nastepnej fotki dostalem odrazu 4 contry bez zadnego wyjasnienia, zreszta nie tylko mnie to zdziwilo.
sprobuj tutaj:Cytat:
Zamieszczone przez pn_
www.fotocommunity.de
wez przestan... :mrgreen: jesli ktos szukal w sieci galerii o najwiekszych jajach z TWA a przy tym najwiekszym technoonanizmie, polaczonym z rasowo germanska ignorancja dla jakiejkolwiek wrazliwosci - trafil we wlasciwe miejsce :DCytat:
Zamieszczone przez sven
tam jest kilka fajnych postaci (Rohner, Bartocha, ...) ale tacy ludzie gina w zmasowanym ataku ludzi o percepcji przecietnego uzytkownika plfoto (jest ostre = jest wybitne), zwielokrotnionej przez posiadanie lepszego sprzetu (tzn. generujacego ladniejsze piksele)...
porazka :roll:
EDIT: pod wzgledem TWA akurat nic nie przebije PhotoSIG-a, ale to inna historia...
nie przesadzaj, pierwsze zdjecie, ktore tam powiesilem wyladowalo w galerii:)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
na sigu tez nie budowalem twa a wiele fotek wisialo na main. najbardziej lubie jednak ruskiego siga (chociaz coraz mniej wrzucam fotek:)
no tak... kali zabic krowe - dobrze, krowa zabic kali - zle :-)Cytat:
Zamieszczone przez sven
ja fotocommunuty znam od lat 3. wlacznie z numerami typu: "dziekujemy, ale twoje zdjecie nie bedzie w galerii bo... jest za male" :shock:
a to co tam sie pojawia w galerii... ja czasem mam wrazenie, ze inna fotografia sie zajmuje... bo ostre, kolorowe, z Hamburga nie jest dla mnie jeszcze wybitne :roll:
Akustyk: przeciez dobrze wiesz, ze oceny z tego typu galerii najczesciej nie oznaczaja niczego. dla jakies przyczyny jednak i ty i ja czasem wieszamy tam zdjecia?
na fotocommunity moje zdjecia tez nie byly duze, ale czasem wpadaly do galerii i nie bylo to nieprzyjemne:)
ja ni panimaju, takze niestety nie wydalam. z przyjazni slowianskiej zagladam na fotoaparat.cz. ahoj!Cytat:
Zamieszczone przez sven
co do siga, to mnie zupelnie rece opadaja jak widze niesmiertelne postaci typu herbjolt, mehmet, sass, maree czy maria teresa... jak sobie nawzajem dupe liza i podpakowuja punkty... jeszcze herbjolt cos potrafi sfocic, ale mehmet to kompletna porazka... az sie tam nie chce wchodzic, jesli z glownej strony witaja takie gnioty... o wystawianiu, zeby zebrac 2-3 komentarze nawet nie wspominam...
chcialo by sie powiedziec: "wszystko to jakies pop..."
dodam jeszcze, ze fotki z pierwszej strony siga i z galerii fotocommunity maja po 10.000 wyswietlen. przyjemnie jest, jezeli to akurat moja fotka :)
zgadzam sie, ocenami dawno przestalem sie przejmowac. jedyne miejsce gdzie mi na tym jakos zalezy to plfoto, gdzie ze wzgledu na ogladalnosc przez potencjalnych klientow staram sie trzymac "image". czasem pokazuje tam cos ambitniejszego, zeby nie wyjsc na kompletna artystyczna dziwke, ale glownie dobieram zdjecia pod publiczke, zeby ludziki cieszyly mordki :cool:Cytat:
Zamieszczone przez sven
na innych galeriach mi lotto. jedyne co, to chcialbym czasem dostac wiecej niz 2-3 komentarze. w galeriach gdzie na to nie ma co liczyc (typu masowy usefilm) po prostu zdjec nie wystawiam. bo po co? to wszystko musi miec jakis cel. nie wrzucenie samo z siebie ze swiadomoscia, ze i tak nikt tego nie obejrzy...
ech... w stylu kawalow o radiu erewan: po pierwsze nie 10.000 a 5.000 i nie fotki tylko ****, i nie maja tylko kiedys mialy :lol:Cytat:
Zamieszczone przez sven
moja najwyzej oceniona fota na sigu byla druga na glownej. zaliczyla 2412 wejsc do dzis wlacznie. jedno, ze landszaft nie jest tak ogladalny, ale jak inne fotki na glownej przegladam, to tez do bariery 5000 sie z trudem dzis zblizaja...
pokutuje glupi system wymuszanej dlugosci komentarzy i ograniczen ocen... przy germanskiej niecheci do udzielania sie, sig stopniowo marnieje... szkoda, bo to byla dobra galeria, gdzie mozna bylo obejrzec orgiastyczne foty. a i pokazywanie zdjec mialo sens...
na germanskiej stronie mam 3 fotki w galerii:
1. 8706 wyswietlen
2. 8902
3. 7304 wyswietlenia
na sigu masz racje od 1500 do 3100 wyswietlen :)
no to sie kurcze na fotocommunity chyba przeniose. tylko musze jakos oplacic ta skladke, bo 1 zdjecie na tydzien to nie ta imprezka. jeszcze na photo.net musze jakos przelew wymyslic, bo tam tez silna galeria...Cytat:
Zamieszczone przez sven
1 fota na tydzien to za duzo. na photo.net nie wieszam juz ze dwa lata.
czy ja wiem... przekladajac to na jezyk odbioru: czy 3-4 komentarze na tydzien to naprawde bardzo duzo?Cytat:
Zamieszczone przez sven
a propos photosiga: http://www.photosig.com/go/forums/read?id=225448
fajna dyskusja, tylko jakos wlodarze zapomnieli, ze ocenia sie zdjecia, nie autorow... a potem zdziwko, ze TWA sa, jesli moderatorzy wrecz wskazuja to jako droge do sukcesu :(
porazka...
mam w dupie twa, praktycznie nigdy nie odpowiadam pod moimi fotami, tak wiec twa nie ma szans:), fota ma sie sama bronic.
taka metode zastosowal kiedys dziadek :)
od roku foce zawodowo (glownie sluby) i nie mam czasu robic zdjec :) dlatego dla mnie 1 fota na tydzien to za duzo :)
Jacek Zaim? fajny gosc, tylko ostatnio za nerwowy sie zrobil, a mea culpa to go do k...cy doprowadza :-) poniekad, temu sie nie dziwie, ale czlowiek w tym wieku to juz powinien wiecej luzu... :)Cytat:
Zamieszczone przez sven
ja mea przerabialem, ale doszlismy do consensusu :)
az sobie monitor usmarkalem :mrgreen: ladny zwrot ("doszlismy do consensusu") na przekonanie kogos, zeby sie odp... :lol:Cytat:
Zamieszczone przez sven
ciesze sie, ze ci sie podoba :)
mea? :roll:
nie... on ma owlosione nogi i jak kazdy facet srednio przyjemnie pachnie... jesli nie robi Ci roznicy, to jednak pozostane przy swojej slubnej kobialce. wrazenia estetyczne zdecydowanie na plus :)
znowu musze sie z toba zgodzic :) (nie znam co prawda twojej lepszej polowy, ale jaka by nie byla, bedzie lepsza od faceta:)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Robie prymitywny eksperyment plfotowy. Chamskie zdjecie az cisnace kiczem: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=728252
Ciekawe, ile wybitnych będzie... :lol:
Juz sa pierwsze oceny: "trzeba było poczekać az słońce zajdzie i wtedy konie dać na środek to by było arcydzieło"Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Taak, rzeczywiscie wtedy to by bylo arcydzielo...
Jedna osoba napisala zgodnie z prawda: "niezły materiał na plakat do bravo girl"
Tomek, wybacz mi te bzdury co napisalem, ale postanowilem przylaczyc sie do cyrku, wiec musialem sciemniac.
fotka oczywiscie gniot. ale co tam... :D
szkoda, ze konie nie sraja - bylo by bardziej swojskie :/
moze zasugerowali sie reszta zdjec ? :)
Hmm... Wiemy dobrze jak jest z plfoto czy innymi podobnymi galeriami. W takim razie ciśnie się na usta pytanie.
Gdyby ktoś miał właśnie stworzyć i uruchomić galerię. Na jakich zasadach taka galeria musiała by działać, aby jak najbardziej wyeliminować opisane powyżej przypadki? Jak byście ją widzieli? :)
System ocen? Czy naprawdę konieczny? Jeśli nie, to co?
Nie chcąc zakładać nowego wątku o galeriach internetowych , piszę tutaj :-)
Powstała nowa galeria z możliwością oceny zdjęć, komentarzy i innych wodotrysków .
Jest to pierwsza galeria w której się zarejestrowałem :-)
http://www.foto.com.pl/ga/index.php
łetam ;) taki portal moze zalozyc sobie kazdy i to w przyslowiowe piec minut. ile takich galerii jeszcze powstanie? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Poczytałem sobie ten wątek od początku :) MZ na plfoto jest tak jak statystycznie wszędzie. Wszędzi to w tym przypadku takie moje dziwne określenie "statystyczne". Otóż mamy zalew wszelakiej maści aparatów, aparacików, cyfrówek i cyfróweczek. "Pstrykanie" stało się masowym ruchem. Lawinowo rośnie liczba robionych zdjęć. Prawdopodobnie przez to maleje odsetek dobrych zdjęć. Ale nie sądzę aby malała liczba bezwzględna tychże. Więc MZ plfoto i inne serwisy (wczesniej czy później) stają się odbiciem tej statystyki. Obecnie prawie nie oceniam zdjęć albowiem kiedyś też zawyżałem moje oceny do czego się przyznaję. W kwestii skali ocen porblem jest dość spory. Byc może odrobinę poprawiłaby sytuację zmiana skali ocen na nieliniową. Chyba wiecie o co chodzi - duże przestrzenie (wizualnie-graficznie) na oceny od popr do db, małe na bdb i wyb. Ale to takie gdybanie. Wiele komentarzy i ocen było, jest i będzie tendencyjnych bo za mało pracujemy nad sobą. Chodzi mi o brak umiejętności takiego wewnętrznego skategoryzowania zdjęcia. Bez tego na wszystkie patrzymy w kategorii Grand Prix, a skutkuje to absolutnemu stawianiu jako pierwszego czynnika przy ocenie - własnego gustu. Pewne elementy tego zjawiska widać i powyższej dyskusji. Bo BW, bo zachód, bo kolorowe itp. Kwitki są bleeee, zdjęcia typu NG też bleeee - tego typu gusta/uprzedzenia występuja właśnie na plfoto i innych serwisach. Na koniec jedno wredne pytanie. Czy łatwiej jest zrobić równoważne emocjonalnie zdjęcie kwiatka czy człowieka? :D
czy plfoto to naprawde takie gow... kurcze dalem 2 fotki oceny sa w miare.. ale wiem ze mozna lapiej, no ale kurde na tej fotce http://www.plfoto.com/zdjecie.php?pi...action=addmark kolege chce az tak zajsc za skure ze 2 razy sobie kometuje i pisze GNIOT... moze i to jest gniot ale nie zeby tak wkurzac fotografujacego :-( co o tym sadzicie?
gniotCytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
Tytuł "pokazy" nijak się ma do tego co widać na zdjęciu... ot "łódka" na wodzie i to bez specjalnego pomysłu strzelona z nadbrzeża. Skoro sam przyznajesz że może gniot i inna osoba z plfoto komentuje że to gniot to nie rozumiem tego wkurzania się fotografującego.Cytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
Osobiście nie uznaję takich krótkich komentarzy i wypadałoby podeprzeć swoją ocenę chociaż jednym zdaniem, ale faktycznie zdjęcie nie powala. Poza tym czasem kubeł zimnej wody przynosi pozytywne skutki więc pracuj.
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
plfoto to odrębna "gałąź sztuki" - każdy poddaje się tzw publicznej ocenie - bo kto nie chce spróbować? Jednych to potem wciąga i uzależnia, inni - zostają przy swoim.Bo jak to wszyscy stwierdzili: łatwo tam manipulować. Wg mnie jak wszędzie - miernota i niechlujstwo dominują. Pseudo artystyczne wydumki krzyżują się z techniczną nieudolnością.Nadużywanie narzędzi PSa czy innych programów, brak rzetelnej wiedzy, powielanie pseudoteori czy wręcz: pomysłów.Ale - tak jest wszędzie! Ale - tym jaśniej błyszczą brylanty - a takich też tam nie brakuje. Sam mam tam odłożone takie zdjęcia że jak je oglądam to na zmianę: zrównoważona zazdrość (że to nie ja...) i poczucie radości - że nie "fajans" rządzi światem! Plfoto jest jak ostatnie wybory: niby każdy głosował na PO -to skąd wygrana PiSu i Samoobrony?! Jak disco - polo: totalny obciach ale przecież nikt tego nie sponsoruje!
Plfoto juz dawno zeszlo na psy, ale to dzieki temu ze kazdy moze kupic cyfraka juz za grosze i walic ile wlezie zdjec na serwis.
Dzieki temu duzo fotoamatrow sie namnozylo, ktorzy nie patrza na swiatlo, kadr, poprawne parametry itp :)
Widza fajnego pieska w ogrodku pstryk i na plfoto :D
Sam jestem fotoamatorem i nie mam sie pewnie czym zbytnio pochwalic, ale mam przynajmniej wiecej samokrytycyzmu do siebie.
Masa TWA na plfoto np. http://plfoto.com/83587/autor.html co fotka to WYBITNE.
Ostatnio gdy za mocno zaczalem krytykowac TWA to skonczylem tak:
http://plfoto.com/35044/autor.html
Ogolnie to pewnie sie obrazili admini za to http://skrytobojca.neostrada.pl/Koziowo.jpg
Dostalem jedna wiadomosc od admina na priva a nastepnego dnia juz sie zalogowac nie moglem :>
Fakt ze pare dni wczesniej sie wynioslem z plfoto na dobre, wiec krzywda sie mi nie stala ;)
Ale cenzura panuje!
EDIT:
Wiem, wiem, archeologiem jestem ;)
Nie spojrzalem na date.