Nowe z Rajdu ELMOT/ŚWIDNICKIEGO
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
Proszę o komentowanie i rady...
Wersja do druku
wypasik :)
42. fajne, jeszcze tak szerokiego ujęcia z rajdu chyba nie widziałem, no i ładnie spanoramowane
43. Zapomniałeś z'motion-blur'ować tylnego koła :P
Cieszę się, że Ci się podobają... Po prostu przednie koło kręci się szybko, a tylne jest zablokowane hamulcem ręcznym :D ot cała filozofia...
A jest ":P" na końcu? Żartowałem. Takiej reakcji się nie spodziewałem. Pozostaje mi się pożegnać.
No co TY. Ja przecież też dałem na końcu ;P nie bierz tak do siebie... Przepraszam jak Cię uraziłem, miał być taki delikatny kąsek :mrgreen:
Już wyedytowane.
37. racja - nie mogę niestety już dokleić...
38. tak miało być :D
39. w tle jest mój samochód i chciałem, żeby był na zdjęciu
40. nie chciałem ryzykować zepsucia panoramowania (co jest bardzo łatwe), zależało mi na tarczy hamulcowej; tła nie mogłem zmienić - rajd to rajd :(
Moglbys zdradzic na jakis ustawieniach panoramowales autka? - Jaka przyslona i czasy, ISO itp?
Jasne:
41 - ISO 200; F/13; 1/30s
42 - ISO 200; F/4,5; 1/80s
43 - ISO 400; F/5; 1/50s
Ale istotny przy panoramowaniu jest w zasadzie tylko czas. Pozostałe parametry zależą od światła. Ja takie zdjęcia robie na prirytecie czasu i zadję ISO.
A szkiełko?
C28/1.8 ?
Nie.
41 i 43 C24-70L (34mm); 42 - Tokina 11-16 (11mm). Próbowałem robić 28/1.8 ale chyba mam felerny egzemplarz :( Straszna aberracja... w ogóle fotki przefarbione fioletem/różem... Trochę mi szkoda bo bardzo zacne szkiełko...
To nie felerny egzemplarz, on tak po prostu ma. Też mnie to trochę irytuje, ale da się z tym żyć. Jedynymi jasnymi szerokimi stałkami są 24L, 35L no i 28 1.8 oraz 35 2.0. Pierwsze dwa w astronomicznych cenach, a 35 2.0 trochę słaba konstrukcja. Wybór "dla amatora" jest tylko jeden : 28 1.8 :P
a moze być taka jak z postu 47 ?
http://canon-board.info/showthread.php?t=39278&page=5
Troszkę nietrafiona - ja proszę o rady JAK, a nie JAKIE mam zdjęcia robić. ;)
Jakim obiektywem strzelales?
70-200/2.8 głównie. Czasami dopinałem TC 2x, ale było trochę za ciasno. W końcu na długim miałem 640mm :) Widziałem jeden 300/2.8 na 1D (chyba) i jeden 400/2.8 na Ds
44 wymiata! 47 też się podoba, ale ostatnia seria z Lotosa już trochę słabsza w porównaniu do wcześniejszych zdjęć. Przyzwyczaiłeś do wysokiego poziomu więc Lotos nie zachwyca ;-)
Witam
57 i 58 niezłe uchwycone gratuluje ale 58 przepalone strasznie
55 przepalone
59 ostrość uciekła na tył i przepalone
Pozdrawiam Darek
Zdjęcia bardzo mi sie podobają ;)
Na 65 fajny moment , pokazuje czym dla kogoś jest fotografia ;)
Dobra relacja
No toście pokomentowaliiiiiiiiiiiiii......................
Trza się chyba za szachami rozglądnąć!!! ;)
Bajka 66, super uchwycone jak sportowe zawieszenie potrafi się rozciągnąć, toż to pół metra w górę:-D i Latvala na 67, pełne skupienie. Dobra robota:)
61 ze wzgledu na kamien, 65 ze wzgledu na ludzika. Te dwa maja w sobie cos wiecej niz tylko rajdowke. 66 ladnie, ciasno skadrowane.
Kamień... ;) Toć to wielkości piłki lekarskiej kamol był :) Ludek szybko uciekł po przejeździe Novikowa...
40 cm od matrycy...
Jakim szkiełkiem robiłeś te w scenerii zimowej ? Maluchy całkiem nieźle fruwały :D pozdrawiam
Podaj numer fotki o którą Ci chodzi. W zimie była Barbórka Cieszyńska i WOŚP Kraków. Oba rajdy zupełnie inaczej i czymś innym fotografowałem.
czym w krakowie a czym na barbórce ?
Zdjęcia na Barbórce 70-200/2.8. W Krakowie 16,17 i 20 też 70-200, a 18,19 i 21 Tokina 11-16/2.8.
Cztery dni i cisza?
kurz a wiater :) , wracajac troszke to gosc z 65 jest niezly, podoba mi sie 75, szkoda ze pilot ma zacieniona twarz , bylo by widac jaka mine zrobil bo jakos zboczyli z trasy :)
Z Orlenu to 70,71,76 mi sie podobają. Oleksowicz wydaje się trochę nieostry, a Kajto kadr przeciętny :)
Nikt nic nie napisze? Chyba trochę nudne się stały moje zdjęcia... Na szczęście została jeszcze tylko Barbórka i do przyszłego sezonu dam Wam spokój ;)
Cały czas dość słabo...
Orlen jeszcze coś w sobie ma, ale jak dla mnie za delikatna obróbka. Przywal kontrastem globalnym i lokalnym, kolorkami...
Dolnośląski dla mnie w ogóle nie udany. Słaba ostrość, słabe miejsca pod foty, albo niedopracowane kady. Słabo z kolorami.
Co do Orlenu to moim zdaniem Grono na hopie godny uwagi.
Reszta to tak na granicy.
:D Na dachu jest napisane "RZĄDAMY ZMIANY PREZYDENTA"
79 jedynie.
Przyjemne fotki. Wg mnie najlepsze 81 ze względu na minę pilota :D, oraz 88.
A tutaj do obejrzenia więcej zdjęć kolegi z 47. Barbórki Warszawskiej :-)
Pytanie o 79., 80. - jaką ogniskową zrobiłeś tę fotę? A konkretnie - jak blisko auta stałeś? :)
Mogę strzelić? ~24mm na FF?
micles ma rację, 16mm na cropie czyli jakieś 26mm na FF. Odległość od samochodów wahała się od ok 3m do 6m w zależności kto jak ciasno jechał. Wyjątkiem był tylko przejazd Kajetana... Za wcześnie złamał samochód do nawrotu i ściął po trawie przejeżdżając mi prawie po palcach :shock: ale było OK, nic niebezpiecznego nie miało miejsca.
niestety jakość jest jaka jest... trzeba było się ewakuować :-( więc zdjęcie nie ma numeru i nie podlega komentowaniu;)
Dzieki za info. Chodzilo o maly zakladzik, a ze jestem poczatkujacy to nie mam jeszcze dobrego czucia w oku :)
Co do fot: podobaja mi sie uchwycone momenty :)