23. Dominika i powrot do Tamrona:)
Wersja do druku
23. Dominika i powrot do Tamrona:)
Podoba mi się zdjęcie Dominiki, ma klimat. Fajnie gra tło z kratką kurtki, no i poza modelki - się czuje, że zimno. Wadzą mi troszkę włosy ucięte na górze, ale naprawdę troszkę ;)
Dziekuje za opinie:) Poza moze pokazuje zimno, ale ten usmiech.. mm no chyba ze ktos jest zimnolubny:p
Co do wlosow - no zgadzam sie, ze lepiej jakby byly cale. Pewnie wiaterek powial i podniosl wlosy, bo na ogol staram sie nie przycinac tak bezsensownie:)
Milo mi ze sie podoba:) To w takim razie Dominika raz jeszcze. Tym razem w kolorze coby mozna podziwiac jej oczy:)
24.
25. Zdjęcie Gusi z wypadu CB :)
25 oczka wydaja się być nieostre.
24 oczka ostre, ładne spojrzenie
no na 24 bylo latwiej trafic z GO, przy f/3.5:) na duzym zdjeciu 25 sprawdzilem - ostrosc jest na rzesach ;/ :p f1.8 :)
Dominika, tym razem w studio, dzieki dla jego wlasciciela ;) Dodam ze to pierwsza proba w takich warunkach, ze sztucznym swiatlem:)
26.
Cięcia mnie sie nie podobają... a studio czyje? :D
cięcia uratowaly wygiete plecy:P chociaz po jakims czasie stwierdzam ze za duzo boków mam:)
a studio.. jesli osoba bedzie chciala to sie ujawni:)
W ostatnim cięcie fajne, moim zdaniem przeostrzone.
Nie wiem jak długo zdjęcia robisz, ale oglądając te mogę stwierdzić, że nieźle Ci to wychodzi !
tzn. bo u Watsona Dominikę widać... ;)
mniej lewego chyba bym dała..
lustro mam od maja, dzieki:)
co do przeostrzenia - to czesty blad u mnie.. czasem ciężko mi się zdecydowac pomiedzy fotką w pelni ostrą, a z subtelnymi przejsciami ostrosci:)
no to sie Wats0n ujawnił sam:)
Proszę nie nadużywać terminu "studio" w tym przypadku ;)
Zdjęcia poczynione zostały u mnie w chacie. Niniejszym się ujawniam :)
no studio - rzeczywiscie przesadzilem:) wiec się poprawie: przy oswietleniu sztucznym:)
27.
Podejscie nr 2 z Dominiką:) rowniez w jasnej tonacji:
przegladalem Twoja galerie Loome ;)
Jedyne "ale" jakie nasunelo mi sie na mysl, to fakt ze moglbys postarac sie aby sfotografowac inne dziewczyny, aby nieco urozmaicic.
same zdjecia na 5+ :D (mam na mysli te portretowe)
pzdr
dzieki za opinie.. co do tego 'ale' najpierw obfociłem swoją własną kiedy tylko mogłem:) teraz jak juz mam co pokazac.. to tylko zaluje ze czasu mam tak malo, chetnych nei brak:)
27 - ładne, tylko czy tło nie jest przepalone? Bo jakoś strasznie daje po oczach. Kadr mi się podoba. I kolorystyka.
Mungo, staralem się dojsc do samej granicy przepalenia. Wiele tu juz moze zalezec od monitora na ktorym się robi/oglada.
Jakos spodobała mi się taka perspektywa i tu kolejne podejscie, nie jest to wynik ostateczny.. raczej liczę na porady co poprawić:
28.
Ładne. Co poprawić? Palec z buzi - to zbyt banalny gest, jak na taką ładną dziewczynę. I troszkę sztuczny.
dzieki:) palca z buzi juz na tym zdjęciu nie wyjmę.. raczej myślałem o lekkim blurze na lewej dłoni (paznokiec brzydko wyszedl, niegładka skóra..). poza tym chyba za duzo ozdóbek na prawej rece.. jednej bym się pozbył.. i jeszcze chciałem wyostrzyc + wybielic dolne oko. czy to dobre pomysly?
Ale na następnym możesz już na to uważać ;)
Nie ruszałabym.Cytat:
raczej myślałem o lekkim blurze na lewej dłoni (paznokiec brzydko wyszedl, niegładka skóra..).
Tego różowego - jak najbardziej. Obrączka jest na miejscu - przydaje dojrzałości, kobiecości i pewnej refleksji.Cytat:
poza tym chyba za duzo ozdóbek na prawej rece.. jednej bym się pozbył..
Myślę, że nie. Przedobrzysz i stracisz klimacikCytat:
i jeszcze chciałem wyostrzyc + wybielic dolne oko. czy to dobre pomysly?
Przy nastepnym bedę uwazal.. jednak szczerze wydawalo mi się ze ten paluszek nie bedzie przeszkadzał.. jednak wierzę Ewo w Twoje wyczucie nastroju:)
i masz rację.. i ja i Sandra stwierdzilismy ze rózowego trzeba się pozbyc. albo klonowanie, albo crop..
w takim razie nie ruszam za mocno (poza tym różowym) zdjęcia, zeby wlasnie nie przedobrzyc:)
dziękuję za opinię - bardzo cenna! :)
Staralem się wlasnie nie zblurowac zbyt mocno, ale skoro mowisz..
blura na ogol robie tak:
- nowa warstwa z tła
- gausian blur mocny na nową warstwe
- potem maska, zeby blur byl tylko na 'plaskich' czesciach twarzy, a nos zeby się odroznial, oczy, brwi, rzesy, usta itd..
- jak uwazam (a praktycznie zawsze..) ze za mocno, to opacity w dół. tu było 25% chyba gdzies
ogolnie wiem ze dalem troche mocno, ale cera, po imprezie dnia poprzedniego nie byla najlepsza, a makijaz rowniez domowy:)
gdzies popelniam błąd przy blurowaniu? sam nie lubię zbyt mocnego więc..
Ooook:)
cos nowego.. będzie seryjka BW.. ale po kolei:) Tym razem staralismy się oddac klimat dawnych nieco erotycznych zdjec:) Zacznijmy jednak grzecznie..
29. Just before session
30. Klasycznie
lecimy dalej..
31. Celowy brak kontrastu
32.
33.
34. Nie lubia panstwo czarno-bialo? No to playboy'owo :p
Podoba mi się bardzo 32, udało Ci się to retro. Kolorowy playboy też fajny, może efekt był by jeszcze lepszy gdybyś dał lekkiego blura.
na 31. giną oczy niestety...
32. bardzo fajnie wyszlo, najlepsze wg. mnie z przedstawionych. 33. za ciasno, 31. za duzo gory.
Ja też uważam, że 32 najlepsze z tej serii. Koncepcja na B&W bardzo ciekawa, modelka bardzo ładna, pozy takie naturalne, niewymuszone, generalnie pomysł jak najbardziej udany.
Bez sweterka to mam na dysku, ale reka sie za mocno trzesla:p
A teraz serio. Normalnych zdjec mam po dziurki z innych sesji. Tym razem planowalem się pobawic, stworzyc inny klimat. Moze się udało moze nie:) Kazdy czuje po swojemu:) Zresztą co rozumiesz przez normalne zdjecie?
Moze nieco obronie te zdjęcia;)
28. W tutorialu odnosnie techniki robienia zdjęć bylo jedno na maxa jasne.. spodobała mi się taka koncepcja więc postanowiłem zrobić cos subtelnego, jasnego.. Poza tym dziewczyna której robilem zdjecia twierdzila ze ona się nadaje tylko do ostrych zdjec, zebym twarzy az tak nie eksponowal, co figure.. Jednak postanowilem udowodnic ze delikatnie i kobieco wyjsc potrafi:)
29. Typowy before, ale z bardzo gleboką czernią.. jakies wspomnienia z dziecinstwa z ojcem w ciemni:)
30. To jest wg mnie normalny kadr
31. Odszedlem tak daleko jak moglem, jednak w mieszkaniu mialem za ciasno. Za duzo góry, za blado, nie widac oczu? to nie mial byc zwykly portret.. w ktorym modelka ma blyszczec. Chodzilo mi tu o surowosc.. kiedys widzialem w jakiejs gazecie foto reportaz z biednych ulic brazylii. I bylo cos podobnego. Bez cienia i bez ucietej lapki:)
32. 33. Po prostu seksowne, ciasne ujęcie, zeby to co sexy wypelnialo dużą przestrzen kadru. Ze tak powiem.. sama chciala..
34. Blondynka, czerwien, wlos w miare bujny.. nie moglem się oprzec zeby tego w ten sposob nie obrobic.
Teraz cos jeszcze na temat miejsca gdzie robilem:) Ciemnie i ciasne mieszkanie, wieczor:) Swiatla naturalnego brak. Sciany różowe (wiec kazde foto mialo rozowo-pomaranczowy zafarb). Oswietlenie: halogenka nocna, 2x100 W w żyrandolu + 420ex.
Wiedzialem ze nie ma co walczyc z balansem bieli, zwlaszcza ze moje umiejetnosci photoshopa nie sa za duze.. Od poczatku wiec wiedzialem ze będę robił BW. Tylko to 34.. no nie moglem sie oprzec:)
32 nawet fajne, reszta niee ;) ale na 32 widze ze zrobil ci sie taki zonk co mi kiedys z prawej strony po konwersji masz czarna plamę
czarno białe są po prostu do bani, bez światła dobrago zdjęcia nie da się zrobić, a tym bardziej przy takim kadrowaniu.
no to musze zarzucic fotografie do momentu az bede mial w miare duzy pokoj i bede mogl ustawic ze 2 lampki chociaz:) ale masz racje - na swiatlo, czy raczej jego brak caly czas narzekalem.. a walenie lampą sprawialo jedynie ze nawet pomimo odbijania od sufitu cienie byly..
co do kadrow - probowalem cos niestandardowego.. wydawalo mi sie ze nie jest tak zle, z tymi kadrami. nie liczac ucietej dloni na 31. serio chcialbym zebys powiedzial co z nimi nie tak:) moze sie przydac na przyszly raz..
Z nimi jest to nie tak że się po prostu nie podobaj.a Nie muszą się podobać, ale mogą. Może skrzywienia deczko nie w tą stronę... ( http://canon-board.info/showthread.php?t=36651 ), a może przekombinowujesz po prostu.
Nie broń swoich zdjęć na siłę przydługimi postami i relacjonowaniem każdego z nich. Albo robisz zdjęcia by je pokazywać - wtedy powinny bronić się same, albo je robisz głównie dla siebie i dla modelki - wtedy nie musisz ich bronić, bo grunt by tobie i modelce się podobały, nie innym.
A teraz foto, do ktorego podchodze troszkę emocjonalnie:) zrobione po 3.5 miesiacach nie widzenia mojej malej chrzesnicy.. dla niej to 1/3 zycia! :) mogę wiec nie widziec tego ze foto jest po prostu zle, no ale.. :)
35. Asia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
36. Asia raz jeszcze, to zdjecie lubie najbardziej:)
cos nieportretowego, mialo isc na battle jesienny, ale przepadlo w czelusciach dysku..
37.
Wszelkie opinie w tej nowej dla mnie dziedzinie bardzo pomocne:)
cholera, przegapilem watek..
fotki 30-34 wypas, klimat taki jak lubie, modelka bardzo urodziwa, pomysl na pozy i kadry spoko - brawo! ;)
czekam na wiecej :D
swieciles fleszem na tych zdjeciach b&w?
Ciesze sie ze komus trafilem z klimatem:)
co do swiecenia - robilem to w nocy, w ciemnym mieszkaniu wiec swiecic musialem mocno.
w żyrandolu 2x100W żarówki, doswiecane 420ex rozpraszanym przez biala blende:)
bedzie wiecej z ta modelka, mam nadzieje:)
Po dlugiej przerwie..
38.
Najs. Ja bym tylko przyciął trochę góry.
dzieki pank. rzeczywiscie kadr powinien byc przyciety/calkiem obnizony:)
39. Olga po raz 2 :)
Stwierdzilem ze ta zolta sciana w pokoju psuje odbior wiec BW:
40.
Coś płaskie to BW. Mi tam żółty nie przeszkadza, bardzo sympatyczne, żywe zdjęcie.
fakt, płaskie trochę...
dzieki, jak wroce z pracy postaram sie poprawic:)
pierwszy raz uzywalem channel mixer;)