Dobrze kombinujesz! Potem zrobisz fotkę Teleskopem Hubble'a, i wygraną masz w kieszeni :lol:
Wersja do druku
Dobrze kombinujesz! Potem zrobisz fotkę Teleskopem Hubble'a, i wygraną masz w kieszeni :lol:
Że też nie wpadłem na to od razu...
Jeszcze myślałem o programie, który wygeneruje mi (( 2^8 )^3)^(3456x2304)=2^23 887 872 różnych bitmap, z których wybiorę tą jedną, idealną.
EDIT : ile to jest tak na oko 2^23 887 872 x 23 887 872 bajtów?
Zycze powodzenia z czaplami :D
Wiesz micles ale ja nie wiem czy Twój trud nie pójdzie na marne bo jakoś Twój przeciwnik przepadł. Regulamin przewiduje coś takiego jak walkower? Może już możesz czuć się zwycięzcą?
ale dane to dane binarne(zerojedynkowe) więc ilości podaje się w potęgach 2. 1TB = 2^10 GB = 2^10 * 2^10 MB = 2^10 * 2^10 * 2^10 KB = 2^10 * 2^10 * 2^10 * 2^10 B.
(2^10)^4 = 2^40:) podziel to co ci wyszło z twojego postu przez 2^40 i wyjdzie ci dokładnie. w TB:)
[mam nadzieje że się nie pomyliłem; pisane z pamięci]
zawsze możesz zaokrąglić: 2^10 = 10^3 :)
nie mam już dziś siły do matmy. co za dużo to chyba nie zdrowo
edit: 2^n = 2^(log2 10 *k) to chyba działało w ten sposób:)
Właśnie dlatego napisałem coś o postępku moda w moim wątku. FOTOGRAF miał dać znać o terminie, ale w przeddzień dostał bana na 3 dni. Z drugiej strony nie może się tłumaczyć, że nie mógł napisać terminu, bo był na forum niedawno : Ostatnio Aktywny: 06-10-2008 20:41. Mógł się ze mną skontaktować odnośnie terminu przez maila, albo na Nikonowskim forum, więc może i zrezygnował? Ciężko wyczuć, nie mnie rozstrzygać, bo jestem stroną w tej sprawie. Poproszę w takim razie kogoś bezstronnego i kompetentnego o zadecydowanie. Rada starszych? :D
Ja to się tam nie znam. Może jest jakiś odnośny regulamin albo coś takiego nawet niepisanego.
Ja mogę oczywiście źle interpretować ale jeśli FOTOGRAF zobowiązał się do podania terminu i go nie podał mógł to zrobić jak mu zawieszono bana już kilka dni temu to licząc od dnia odwieszenia 7 dni micles może się uznać za zwycięzcę? Termin mieli ustalić wspólnie czyli może to zrobić też micles i poczekać kolejne 7 dni od ogłoszenia terminu?
Uznaję siebie jako wygranego, gdyż "wspólnie z FOTOGRAFem uzgodniłem termin podania terminu :D". Pomimo możliwości (nieposiadanie bana w czasie bycia na forum) nie napisał on terminu, który obiecał i tym samym złamał (naciągactwo, wiem, no ale co zrobić, jak pewnie się już tu nie pokaże :P) pkt 6 "jeśli po upływie ustalonego terminu osoba wyzwana nie opublikuje terminu" :D.
Dzięki Bogu! Czapla siwa będzie miała spokojny weekend
:-D
http://canon-board.info/showpost.php...26&postcount=4
To kiedy ten rewanż?:mrgreen:
OT: 2^40 = 1,099511628*10^12
Pozdrawiam ;)
Co zrobić, lepiej wygrać nie mogę. Mogę jedynie wrzucić zaczątki moich czaplowych zdjęć, ale wtedy mój respekt jeszcze trochę spadnie :D Drugi raz na polowanie się nie wybrałem, bo FOTOGRAF zdezerterował, trudno. Ważne że jednego trolla mniej w wątku.
To zapodaj jakieś:wink: Jeśli złapałeś w kadrze choćby "czapli cień" to i tak respect dla Ciebie, bo ja jestem za chudy w uszch na takie polowania:grin:
Jaka wogóle była geneza tego battle'a? bo widziałem już w innych wątkach wasze sprzeczki i musze przyznać, że tyle jadu na ekranie monitora jeszcze nie widziałem:grin:Cytat:
Ważne że jednego trolla mniej w wątku.
tak zapodaj fotki czapli :) .. to będzie jak na boisku Ty się zjawiłeś a przeciwnik nie .. takie zwycięstwo da Ci więcej satysfakcji i uznania w naszych "wizjerkach" 8-)
Nie mam za dużo do pokazania, bo kluczowa wyprawa została odłożona w czasie na termin bliżej nieokreślony.
http://storage1.cba.pl/galeria/mukrz/