Cichy, wyrazy uznania za test i za cierpliwość.
Wersja do druku
Cichy, wyrazy uznania za test i za cierpliwość.
No. Cichy jest ok. Nie za dużo gada na forum ale za to robi inne bardziej pożyteczne rzeczy ;)
Tu kilka fotek na 1.2
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=325
szlagg...
Oddam trabanta za to szkło! :)
no i właśnie doczekałem sie 85 L. Już po próbnych pstrykach zaprzyjażniliśmy sie. To szkło jest poprostu niesamowite. Ostrosć na 1,2 rewelka. Na kilkadziesiąt pstryknięć z ręki tylko kilka nietrafionych. Niemoge się juz doczekać na pierwszą portretową sesyjkę tym obiektywem. Wystarczy złapać w ręke i czuć że pancerna budowa. kilogram szkieł w końcu. Jestem zachwycony i mam nadzieję że nie zawiodę sie na nim w przyszłości.
Ale gdzie lub w czym?
[QUOTE=Cichy;534881]Przecież tu nie chodzi o samą głębię, dostajemy za tę kasę szkło, do którego wpada ponad 2 x wiecej światła przy otwartej przesłonie...QUOTE]
Prawie dwa razy więcej?
Sto procent więcej byłoby chyba z f/2.8 na f/1.4 ?
Jeśli się mylę, to prosze o wyjasnienie jak jest z tym przeliczaniem zwyżki procentowej światła do otworu przysłony?
1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8,0; 11,0; 16,0; 22,0...
"Wartość przysłony f / 1.0 oznacza, że ogniskowa obiektywu jest równa średnicy przysłony. Każda następna pozycja oznacza ustawienie przysłony, przy którym do wnętrza obiektywu przepuszczana jest dwa razy mniejsza ilość światła".
I w tym świetle największą przewagą - przynajmniej dla mnie - obiektywu 85L nad 85 1.8 jest własnie ten fakt.
Dzięki.
skoro...(wikipedia) Wartość przysłony f / 1.0 oznacza, że ogniskowa obiektywu jest równa średnicy przysłony....
to jak wytlumaczyc konstrukcje nowego obiektywu Leica Noctilux-M 50 mm f/0,95 8)
sorki za offtop ..
Bardzo prosto, przesłona jest większa od ogniskowej i wtedy jest poniżej f=1. Tylko że takie szkło jest trudno skonstruować. Koniec OT.
czyli dokładnie tak samo jak starego Noctiluksa f/0,7
glupie pytanie .. moglem najpierw doczytac co to jest ogniskowa a nie wymyslac ....
p.s. w razie mozliwosci prosze posprzatac balaganik.. z gory thx
Tak sobie czytam o powolności AFa w wersji f/1,2 i nie mam żadnego porównania/odniesienia. Takie moje pytanie dla posiadaczy w/w szkła, czy np. prędkość ostrzenia w 85 f/1,2 jest taka jak w 30D z kitem?
Kit w porównaniu do 85 L to demon szybkości.
Do szybkiej reporterki to on sie napewno nie nadaje ale do pozowanych portretów jak najbardziej. I do mniej pozowanych tez sie nada. 135 L zdecydowanie szybszy a o reszcie obiektywów nie wspomnę. Ale widząc precyzyjność AF tego szkła to warto zaczekać na odpowiednie ujęcie. Myślę że jeśli będziesz wiedział jak odpowiednio wykorzystać to szkło to będziesz szczęśliwy.
Od szkła o ogniskowej 85mm ważącego ponad kilogram wymagać szybkiego AF to jak od furmanki jazdy 100 km/h ;) . Jest to kolejny przykład, że każdy obiektyw ma swoje przeznaczenie.
Parafrazując: "albo lekki, albo statyw". Podobnie tu. Albo szybkość, albo reszta plusów tego szkła.
nie widzialem na zywo 85L i zastanawialem sie dlaczego tak narzekacie na wolne ostrzenie.
Dla tych co nie widzieli porownania do innych szkiel...
teraz juz wszystko rozumiem....
robi wrazenie....
Nie miałem tego w ręku, ale podejrzewam, że AF nie przesuwa tam, jak w przypadku 85 L przedniej, najcięższej soczewki, tylko ostrość jak w innych tele regulowana jest gdzieś soczewkami od strony bagnetu.
Przykłady, które inny kolega pokazał wcześniej:
24/35 L - af regulowany soczewkami bliżej bagnetu
50 L - też rusza przodem, ale tutaj jest o wiele mniejsze i lżejsze szkło
24-70 L - podobnie, AF regulowany jest w tylniej części obiektywu
Konstrukcja 85 L jest mniej więcej taka, że w dużej metalowej tulei (można ją przypadkowo wykręcic z obiektywu odkręcając filtr !!!) znajdują się wszystkie te ciężkie szkła i tą tuleję pcha do przodu i tyłu AF. Stąd taka powolna praca. W ten sposób AF jest ustawiany w 50 1.4, 50L, 85 L.
co tam predkosc.... zamowilem to szklo kilka dni temu, przyjdzie to sam przetestuje ;-)
No i mam :) Niezły wek z tego szkła ;) W przeciwieństwie do mojej 1.8, wersja 1.2 ustawia AF w punkt. I niewątpliwie jest to zasługa tego 'wolnego' AF. Po waszych opisach spodziewałem się naprawdę ślimaka, jednak nie jest aż tak źle :) Po prostu wersja 1.2 przechodzi zakres ostrzenia kręcąc skalą przez około 270 stopni, podczas gdy 1.8 robi to na około 90 stopniach. Zakładając stałą prędkość kątową w USM, wersja 1.2 ma ~3x wolniejszy AF ;)
Dziękuję wszystkim za pomocne opinie i testy!
też po tych wszystkich opiniach spodziewałem się bardzo wolnego ostrzenia ale jest ok. najwarzniejsze że trafia w punkt. myślałem że nic lepszego od 135/2L nie może juz być a jednak. tu przy przysłonie 1,2 jest równie dobrze (jak nie lepiej)
Dodam jeszcze, jak ktoś robi zdjęcia amatorsko, to kupno 85 L wydaje się być nieuzasadnionym wydatkiem.
oj przyznam że kusi 85L bo do ślubów i portretów to piękna ogniskowa
Ja bym się tak nie dał :mrgreen:. Ale Ty masz 85/1,8 i narzeczoną ;-). Mnie jakoś Żona nie chce opuścić nawet po takich zakupach :-D ;-). Dobrze, że nie miałem wersji f/1,8 bo może nigdy bym się nie zdecydował na 1,2 i ... nawet boje się myśleć :-D. A tak mam same "kłopoty". Ciężkie to, "grube", jasny gwint :???:.
dr11 a czy moglbys sie podzielic takim rawem ? :)
podpinam się pod prośbę Look'a
Ok, wieczorem zapodam jak wroce z pracy i piwa :D
Proszę, nie wiem na ile sprawnie rapidshare działa, ale powinno być ok. Jeżeli nie, jutro poszukam innego hostingu lub wrzucę na swój serwer.
5D + 85mm @ f/1.2, ISO400, 1/500sec